Nov gradbeni zakon

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Ja res je, ampak ni čisto jasno ker: če je fasada pogoj za uporabno dovoljenje, le-to ne more biti izdano pred njenim dokončanjem, ali se potem izda začasno UD in na podlagi njega hišna št., ki se potem odvzame (oz. spremeni v stalno) al kaj?

Na kratko kot je razumeti - vselil se boš lahko na "sivo" v svojo hišo brez fasade (z obvezo enega leta ali izjemoma več za izdelat le-to) za katero še vedno ne boš imel HŠ in prijave stalnega bivališča - kar je bistvo dosedanjih pritožb.

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.250
1.395
113
Ko se resuje stanovanjski problem ali ko je otrok na poti ali .... (vstavi poljubno), je jebena izolacija nepomembna gre za LJUDI! Za njihova zivljenja! Se strinjam, ce se zida se mora izolirat. A lahko bi bil rok za izvedbo nekoliko bolj zivljenjski, navsezadnje je tudi meni pri debati nek moski od Keme, ki se razume na vlago pa te stvari omenil, da priporoca susenje objekta normalno, nato pa se kako leto normalno zivljenje in kurjava v bajti. Sele nato izolacija.

Haha ne smes bivat v hisi dokler ne izoliras. Pa tisoc novih davkov, prispevkov, kontrol.

• Všeč mi je
Reactions: Cash in darjan

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.248
7.048
113
Ćaki malo, če ma hišna številka se lahko pridobi že veliko prej, ali so tudi sedaj z novim GD spremenili?

Ker sosed je že davno imel tablico, mesece preden se je vselil.

V kateri fazi se potem lahko pridobi uporabno? "vse", razen fasada?ali lahko že recimo po 4., kjer je, v teoriji, hiša lahko primerna za bivanje, čeprav ni parketa :)

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.248
7.048
113
Anyhow, mi gremo not brez fasade in brez HŠ če bo treba, lahko čez nekaj mesecev poročam :)

ker ali to ali most...ali tašča :D

• Všeč mi je
Reactions: Cash

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.182
3.643
113
Marlbor
Anyhow, mi gremo not brez fasade in brez HŠ če bo treba, lahko čez nekaj mesecev poročam :)

ker ali to ali most...ali tašča :D
Sorodnik je pred leti tudi iz gospodarskega poslopja naredil stanovanjski objekt. Je živel notri brez problema, dokler ga nekdo ni prijavil. Potem pa konkretna kalvarija s papirji in stroški, da vsega skupaj ni bilo treba zravnati z zemljo.

Jaz sem si uporabno dovoljenje uredil v juniju letos, ko so mi eni svetovali naj hitro uredim, ker bo po novem težje. In res je v juniju na UE podalo vlogo še več kot 500 takih kot jaz. So imeli izredno stanje po navedbah referentke.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Uporabno dovoljenje je pogoj za pridobitev hišne številke. Pri fasadah je pa za fizične osebe možen odlog za eno leto, če pa so upravičeni razlogi, pa še za več. Tako da ne takoj v jok.
tako. Če je to res, pospravite robčke.
Res me zanima, kaj je glavni razlog te fasade v gradbenem zakonu. Ekologija?? hmm..... varčevanje?....hmm Se mi zdi, da bolj denar
Pred desetletji je stala sezona ogrevanja neko individualno hiši/stanovanje xxx€. V tem času, so verjetno lastniki menjali strehe/izolacije , okna, lepili stiropor po hišah, menjali sisteme ogrevanja, ....itd itd. In danes stane sezona kurjenja še kakšen € več od teh xxx€. Poraba energije se je ogromno zmanjšala, plačujemo pa enako oz. še malo več kot včasih, ko smo porabili 2x več.. Torej, ljudje so financirali npr. po 40,000€ (streha, okna, fasada, sistem ogrevanja-če računamo, da je vsaka zadeva stane 10,000€), da danes plačujemo celo večjo ceno za energijo, kot je bila nekoč. Oziroma, tezje jo je plačati. In imam občutek, da je to samo predpriprava za neko večjo podražitev energije. V bodočnosti. Torej, ena bajta/stanovanje mora plačat jurja (na pamet pišem cene) na sezono, če bo pa porabila samo 1l kurilca, kubik plina, vrečo pelet, meter drv, bo pa pač liter kurilca jurja,kubik plina, vrečo pelet, meter drv jurja.

• Všeč mi je
Reactions: Cash in MrDaco

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Ćaki malo, če ma hišna številka se lahko pridobi že veliko prej, ali so tudi sedaj z novim GD spremenili?

Ker sosed je že davno imel tablico, mesece preden se je vselil.

V kateri fazi se potem lahko pridobi uporabno? "vse", razen fasada?ali lahko že recimo po 4., kjer je, v teoriji, hiša lahko primerna za bivanje, čeprav ni parketa :)
ja. Do 1.6 je bilo tako, po 1.6 je pa tako kot je.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.248
7.048
113
Kul, kakšen je potem sedaj postopek, da pridem do HŠ brez fasade, nekaj je bilo omenjeno da lahko v izrednih primerih izdajo uporabno dovoljenje, kakšen je tu postopek sploh, na koga se obrnit?

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Boš kar lepo rabil UD, te bo pa inšpektor če ga bo kdo klical/poslal samo opozoril če boš živel not in ti dal eno leto za pridobitev UD in HŠ - tako je sedaj navodilo. ;)

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
darjan.... do kje si prišel z gradnjo?? Reč, da si bil pred 1.6 noter. Če si pa na cementu spal, pa nobenga ne briga. (pred 1.6.)

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.248
7.048
113
Če sem dal prijavo začetka gradnja avgusta letos :(

McGiver, kaj pa naj s pošto, poštni predal, kaj pa za ZUP ?

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Daj no, :) saj veš, ni hišne številke ni uradne vselitve in spremembe bivališča. ;) Na neobstoječem naslovu pač ne moreš bit prijavljen.

Mimogrede, ker zna to še koga tepst: pri prodaji stanovanjske nepremičnine je pri davku od dobička možna 100% olajšava za tiste, ki so to nepremičnino uporabljali in v njej imeli prijavljeno bivališče VSAJ tri leta od nakupa v enem komadu IN TUDI na dan PRODAJE!!! Da ne bo potem jokanja. ;)

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.022
11.145
113
madona, kako so lahko živeli ljudje pred 1.6. oziroma še poprej. verjetno je bilo zelo nevarno, higiensko nemogoče, pa umirali so na dnevni ravni ... Fukjena država.

• Všeč mi je
Reactions: Cash

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Enkrat je treba potegnit črto. Saj enkrat smo jo že: hiše brez gradbenih pred 1968 so legalne, če se dokaže, da so se takrat že uporabljale in da se niso naknadno spreminjale

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.248
7.048
113
Ne morem se iti "daj no" in "kako mora biti", vem edino da se moramo vseliti v hišo brez fasade, drugo me zanima, otroka ne bom pod most dajal