Nov fotič za amatersko uporabo

sad

Guru
24. avg 2007
21.009
9.651
113
Torej, po 5-ih letih bo treba počasi upokojit trenutnega Nixona. Popolnoma consumer fotoaparat (sploh ne vem tipa), 7 Megapixlov, itd... Bil bi še vedno popolnoma ok, če ga ne bi basal čas zagona, potem čas slikanja (po vsaki fotografiji traja cca. 2 sekundi, da se postavi, da ne govorimo v primeru fleša, ko je 5 sekund tema) in slike v temi.
Kaj se želi:
- popolna avtomatika (čim boljša): nad trenutnim Nixonom sem bil izredno razočaran pri slikah ponoči, ker so res precej slabe; noben od uporabnikov se NE razume na fotografiranje, tako da vse kar si želimo je gumb za on in potem zoom in pritisk za sliko. Vse ostalo naj opravi fotič sam, po možnosti čim bolje
- če je le možno navadne polnilne baterije in SD kartica kot spominski medij
- zaželjeno dobro snemanje filmov (HD je še plus)
- dober optični zoom je zaželjen

Kaj torej vzet? V rokah sem imel Samsunga WB5000 ( http://www.photographyblog.com/reviews/samsung_wb5000_review/ in sem bil presenečen nad hitrostjo slikanja, itd. Je pa res ''omara'', nima AA polnilnih baterij in po moje ga ne rabimo. Ampak fajn pa je bil
smile-1.gif
. Cenovno je tam nekje okrog 250 EUR, kar bi morda še dal za fotič, ampak še raje pa kaj manj. Kje se da ugodno dobit te zadeve? Recimo na electronic4you je cca. 260 EUR s poštnino. A je garancija veljavna pri nas?

ajvanho

Pripravnik
3. sep 2007
463
6
18
na TEJ strani so ocenjeni kompaktni digitalci, pa si poglej ,kateri bi ti odgovarjal glede na tvoje finančne zmogljivosti.

Recimo veliko napisanega o ´potovalnih´ digitalcih s kar nekaj zooma je napisanega TUKAJ

en konkreten model zate bi bil recimo CANON IXUS 130 IS. Res je, da nima baterij, katere želiš, vendar jaz vidim v Li-on bateriji edino prednost, saj ne potrebuješ stalno kupovati novih AA baterij in tudi Li-onova zdržijo kar nekaj časa, ne tako malo, kot misliš.

O kvaliteti Ixus modela ne bi preveč razlagal, sploh za navadne uporabnike so fotografije odlične, tudi sam imam že kar nekaj časa enega od Ixus modelov, žlahtnica pa ima cenovno podobnega Nixona
grims-1.gif

Seveda pa bo končna odločitev samo tvoja. Dobro izberi.

Huggy_Bear

Nippon KogakuFOTOGRAF 08
26. jul 2007
848
0
16
www.renegomolj.com
@sad, jaz bi se rajši vprašal o tvojih bralskih sposobnostih hehe
smile-1.gif
.

Drugače pa po mojem mnenju najboljše gledat za Sony, Canon ali Nikon. Manj kot 250€ jaz ne bi dal ker dobiš navadna jajca. Sony recimo ma zelo dosti več ali manj uporabnih funkcij za uporabnike, ki hočejo popolno avtomatiko.

sad

Guru
24. avg 2007
21.009
9.651
113
Hvala za korekten nasvet. Zgolj dve opombi: megapikslov ne rabi, ker sem tudi sedaj slikal na 3mega, zoom pa bi le imel malce večji; optični seveda. Velikost tudi ni tako zelo pomembna.

ajvanho

Pripravnik
3. sep 2007
463
6
18
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Hvala za korekten nasvet. Zgolj dve opombi: megapikslov ne rabi, ker sem tudi sedaj slikal na 3mega, zoom pa bi le imel malce večji; optični seveda. Velikost tudi ni tako zelo pomembna.

Dokler ne plačaš, imaš še vedno veliko izbire, tako da le veselo klikaj in ni vrag, da ne najdeš takega, ki ti ustreza.

Mene je recimo pred kratkim zelo mikal ZAKOMPLICIRAN , vseeno pa ti priporočam ogled tega reviewa
grims-1.gif

lp

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
jaz bi se strinjal s Huggyjem, bi pa samo to dodal - če gledaš razred nad 250€, in izvzameš Olympusa, nimaš kaj falit praktično.

Panasonic pa je sicer malce padel po kvaliteti fotografije, ampak če delaš fotke za lasten arhiv, ti bo bomba, plus, da ima eno zanimivo lastnost - če ti zmanjšaš megapiksle (si rekel, da imaš nastavljeno na 3 mpix), pridobiš na optičnem zoomu. primer:

moj Panasonic TZ6 (bomba kompakt, škoda, da se ga ne dobi več), ima v osnovi 12x optični zoom. ampak, če dam na 6 mpix, imam 17,1 optični zoom, če dam celo na 3 mpix, imam 21x optični zoom ...
wink-1.gif

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Citat:
Uporabnik ajvanho pravi:
na TEJ strani so ocenjeni kompaktni digitalci, pa si poglej ,kateri bi ti odgovarjal glede na tvoje finančne zmogljivosti.

Testu, ki kompaktnega Olympusa (8010) postavi pred kompaktnega Panasonica (FT2), nikakor ne morem zaupati. Oba modela zelo dobro poznam in trdim, da je ta Olympus (kot tudi vsi ostali kompakti tega proizvajalca) po kvaliteti fotk in še bolj po kvaliteti filmčkov, daleč za Panasonikom, bi rekel da ga posekajo tako Canon, kot Sony in celo kompaktni Pentaxi brez stabilizatorja delajo bolj ostre fotke.

ajvanho

Pripravnik
3. sep 2007
463
6
18
Citat:
Uporabnik Primus pravi:
Citat:
Uporabnik ajvanho pravi:

Testu, ki kompaktnega Olympusa (8010) postavi pred kompaktnega Panasonica (FT2), nikakor ne morem zaupati. Oba modela zelo dobro poznam in trdim, da je ta Olympus (kot tudi vsi ostali kompakti tega proizvajalca) po kvaliteti fotk in še bolj po kvaliteti filmčkov, daleč za Panasonikom, bi rekel da ga posekajo tako Canon, kot Sony in celo kompaktni Pentaxi brez stabilizatorja delajo bolj ostre fotke.

zanimivo, tudi meni od primerjavi teh dveh aparatov ni jasno, kako so prišli do skupne ocene
bonk.gif

k6r-01.jpg

jgfd

Pripravnik
7. sep 2007
348
0
16
točno to je najboljše pri panasonicu ... zato ga tudi jaz priporočam
ima še več takšnih super lastnosti
npr: High-speed Burst Mode omogoča pri 3Mpikslih do 10 zaporednih posnetkov na sekundo, kar je več kot povprečen dSLR

msenjur

Guru
11. sep 2007
26.827
-429
113
evo, jest sem ravno danes dobu Panasonica dmc-tz18. Sicer ga še ni pri nas, lahko ga pa naročiš iz tujine.

ups... očitno je že pri nas...

http://moderno.si/product.php?id_product=319

http://www.pixmania.si/si/uk/9025973/art/panasonic/lumix-dmc-tz18-black.html

sicer smešno, ampak jest sm ga iz tujine dobil kar za 110€ ceneje, kot je v prvem linku... v drugem pa 60€...
smile-1.gif

no, tako ubistvu se še bolj učim rokovanja z njim...

V nakup so me prepričale zadeve kot so dober optični zoom, hd filmi, testi, in predvsem slike, k sm jih vidu narejene s TZ5, katere so bile v primerjavi z mojim prejšnjim IXSUSom 60 super...
Res je, da je mal večji kot ixsus, vendar to je pač cena za večje in boljše leče.

Pa tud brat je pristaš Canona, samo v tem razredu aparatov je panasonic pač boljši.

Najprej sem bil tud jest čist napaljen na ixsusa 130, sam sem potem raje vzel malo več kvalitete in s tem malo debelejši aparat...

msenjur

Guru
11. sep 2007
26.827
-429
113
ja... je kar velik ja...

upam, da ga bom znal dobro izkoristiti...

sam veš kaj me čudi... zraven sem dobil cinch kable za video. kako naj bi potem to predvajal po tv hd??

Nazadnje urejeno: