Nov fotič za amatersko uporabo

sad

Guru
24. avg 2007
21.009
9.651
113
Citat:
Uporabnik raners pravi:
Pri punci doma imajo Samsung WB600 in moram rečt, da je fotoaparat super (še sploh za takšno ceno!). 15x optični zoom je super, tudi HD snemanje, nasplošno odličen fotoaparat (mislim, da se brez problema lahko primerja s panasonic tz8 ali tz10 in canon sx200 ali sx210).

Ker kupuješ fotkič za amatersko uporabo, je to odličen nakup. Razni review-i so sicer zelo vredu stvar za primerjat izdelke, pa vendar dvomim, da boš tiskal tako velike slike, kjer se poznajo mikroskopske razlike. Na raznih testih je tudi tako, da slike primerjajo z raznimi orodji, ki zaznajo te mikroskopske razlike, če pa bi se poigral z nastavitvami vseh zgoraj opisanih fotoaparatov in slikal nek objekt z vsemi fotoaparati, pa dvomim, da bi ti s prostim očesom zaznal kakšne drastične razlike na slikah.

Jaz bi na tvojem mestu takoj, brez razmišlanja kupil samsunga, saj za ta denar dobiš resnično največ. Odločitev pa je še vedno tvoja... Jaz osebno sem zadnje čase zelo navdušen nad Samsung izdelki, saj za svojo ceno ponujajo ogromno (pri televizijah, fotoaparatih, ...).
A lahko preveriš kakšne slike dela v temi? In pa na temule review-u so mi slike zelo zrnate (ni treba aparatur za to vide
wink-1.gif
). Čudi me, ker mi še moj trenutni fotič ne dela takih fotografij, je pa res, da pojma nimam, kaj tisti podatki pod slikami pomenijo, ampak vseeno...
Review Samsung WB600

Pa če mi lahko napišeš še točen tip baterije, bi ti bil tudi hvaležen. Da preverim ceno dodatne.

sad

Guru
24. avg 2007
21.009
9.651
113
Malce sem gledal in na electronics4you ga ni na zalogi. Sedaj se nekaj dopisujem (pohvalim hitrost odgovorov in pa, da je v slovenščini), sicer sem pa videl, da je na pixmaniji za 149 EUR s poštnino in 2 letno garancijo, tako da mi tole še bolj paše. Pa še s PayPalom lahko plačam.
A ima kdo izkušnje glede uveljavljanja garancije na pixmaniji? Glede dobave sem bral par strašnih zgodb
frown-1.gif
.

ajvanho

Pripravnik
3. sep 2007
463
6
18
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Malce sem gledal in na electronics4you ga ni na zalogi. Sedaj se nekaj dopisujem (pohvalim hitrost odgovorov in pa, da je v slovenščini), sicer sem pa videl, da je na pixmaniji za 149 EUR s poštnino in 2 letno garancijo, tako da mi tole še bolj paše. Pa še s PayPalom lahko plačam.
A ima kdo izkušnje glede uveljavljanja garancije na pixmaniji? Glede dobave sem bral par strašnih zgodb
frown-1.gif
.

129 € MediaMarkt

na hitro - poklič v Celovec, če jih imajo in če ti ga pošljejo po pošti, že glede garancije je bližje, kot kakšna Francija oziroma pošiljanje po pošti.

sad

Guru
24. avg 2007
21.009
9.651
113
Citat:
Uporabnik ajvanho pravi:
Citat:
Uporabnik sad pravi:
frown-1.gif
.

129 € MediaMarkt

na hitro - poklič v Celovec, če jih imajo in če ti ga pošljejo po pošti, že glede garancije je bližje, kot kakšna Francija oziroma pošiljanje po pošti.
Hehe, tebi bom pa počasi dolžan že za pivo
wink-1.gif
. Pa še 1 leto garancije.

sad

Guru
24. avg 2007
21.009
9.651
113
Evo, danes imel v roki Samsunga WB600. Mnjah, zadevca izgleda nekam ''plastično'', ohišje ni ravno robustno. Recimo trenutni Nixon je orenk ''trd'' proti njemu.

Še eno vprašanje. Imam možnost dobit Fuji S1900 za cca. 190 EUR. Zadeva izgleda kar robustna in fajn sede v roko. Seveda je pa orenk večja zverina od WB600. A je ta zadeva kaj avtomatizirana ali zahteva veliko ročnega dela (in seveda ustreznega znanja)?
Namreč ne najdem nič pametnih (profesionalnih) ocen o njemu.
Še link na podatke:
http://www.fujifilm.co.uk/consumer/digital/digital-cameras/d-slr-long-zoom/finepix-s1900
Tehnični podatki:
Fujinon 18x Zoom & 28mm wide-angle lens
12 Megapixel resolution
Large, 3.0 inch LCD and EVF
Dual Image Stabilisation
HDTV Compatible photo & video output
Instant Zoom & Zoom Bracketing mode
Tracking Auto Focus
NEW Smile & Shoot mode
NEW Blink Detection
Low light capabilities up to ISO 6400
Panoramic Shooting Mode
productDefaultMainImage.jpg

HD video ima, AA baterije, pa še 18x zoom.
cheer.gif

A lahko kdo prosim pregleda specifikacije (osvetlitev, itd.) in primerja s Samsungom WB600. Namreč kot omenjeno ne vem kaj moram gledat in kaj je sploh bolje. Za lažje pregled sem tukaj naredil primerjavo specifikacij:
http://www.letsgodigital.org/en/camera/specification/compare/2602-2378-2124-2155.html

Nazadnje urejeno:

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
F3.1 (Wide) - F5.6 (Telephoto) (pomeni, da bo pri polnem zoomu skoraj sigurno višal iso)

28mm širokega kota je tudi dovolj, tak je tudi pri večini kompaktih.

Glede automatike ti pa tukaj piše:
Programmed AE, Shutter Priority AE, Aperture Priority AE, Manual
Vrjtno ima tudi kako polno avtomatiko, imaš pa tudi kar nekaj prostih rok, če se želiš igrat. To je samo dobrodošlo;)

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.621
208
63
Kranj
SONY DSC-HX5VB

zgaga tole? kje si kupil in koliko, kolega sprašuje.

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Citat:
Uporabnik Zgaga pravi:
Citat:
Uporabnik Primus pravi:
FT3 pa ti poleg koordinat v Exif zapiše tudi nadmorsko višino in smer (ja, vgrajena ima tudi barometrični višinomer in kompas !!!) v katero si bil obrnjen, ko si posnel fotko.

Barometrični višinomer je sorry... za en QRAc... Če ga ne kalibriraš za znani točki/višini ti kaže čist mimo.
Poleg tega, če se vreme spremeni (npr. visokogorje), se v trenutku zlaže in neha kazati pravilno višino.
rolleyes-1.gif

Dodatek k zgoraj povedanemu:

Med fotografiranjem na ekranu resda vidiš "le" barometrično višino (če znaš ta tip višinomera uporabit je zelo uporaben, pa naj Zgaga reče karkoli), na fotki, v EXIFu, pa so poleg že naštetega, zapisani tudi GPS višina, GPS datum in GPS ura. Tudi orientacija fotke je od GPS in ne od vgrajenega kompasa.

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.555
4.480
113
49
Na sončni strani ALP
Sorry... Samo, da mi pove kakšna je višina, ga moram prej kalibrirat na znani višini. In ob spremembi vremena ga je potrebno znova kalibrirat. In to po moje ni ravno neki biser tehnologije in lahko fali za več, kot pa je pogrešek pri GPS izračunani višini...

Sedaj pa mi ti razloži pravilno uporabo barometričnega višinomera. Sicer ni prava tema, pa vseeno...

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Citat:
Uporabnik Zgaga pravi:
Sorry... Samo, da mi pove kakšna je višina, ga moram prej kalibrirat na znani višini. In ob spremembi vremena ga je potrebno znova kalibrirat. In to po moje ni ravno neki biser tehnologije in lahko fali za več, kot pa je pogrešek pri GPS izračunani višini...

Sedaj pa mi ti razloži pravilno uporabo barometričnega višinomera. Sicer ni prava tema, pa vseeno...

Takšna, kot si napisal! In zakaj je to QRAc...? Kaj drugega pa misliš da uporablja večina padalcev in alpinistov, kot barometrični višinomer?

Seveda je GPS bolj točen, nedvomno! Ampak potrebno je imeti čas, ki pa ni vedno na voljo, pa tudi GPS ni vedno na voljo, Vsakodnevno prav odlično shajam z barometričnim višinomerom. Kar poskusi z GPS višinomerom (brez topo karte za korekcijo!), naprimer na kolesu, izmeriti prevoženo višinsko razliko prevožene poti, napake so nekaj 10%, pri baro višinomeru pa manj kot 10%.

Ko pa imam čas in se mi da, ali pa res potrebujem točne podatke, pa seveda uporabim tudi GPS.

Pa lp in upam, da se izrek "nomen est omen" tokrat ne bo potrdil
smile-1.gif

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.555
4.480
113
49
Na sončni strani ALP
Hja, ravno v visokogorju se vreme zelo hitro spreminja. Torej se spreminja tudi tlak na katerega si prej kalibriral znano višino. In tu zadeva neha delovati. Sicer pa, za mojo rabo je en in drugi podatek vrh glave točen. Pa če mi na Triglavu piše 2864, 2870 ali pa 2860.
smile-1.gif

Dost spema, gremo nazaj na temo.
wink-1.gif

Robbit

Fizikalc
26. jul 2007
2.209
20
38
ksz

Ker sem zgubu:( svojega canona sx200, sem moral naročit nov aparat. Moj bivši je imel možnosti ročnih nastavitev, a se mi s tem ni dalo ukvarjat, zato sem se tokrat odločil za manjšega, bolj priročnega - Ixus hs 220 - širok kot, majhen, full hd snemanje, 5x optični zoom...upam, da bo cool. Zabavna funkcija, ki jo tudi premore je pomoje snemanje počasnih videoposnetkov:)

Hočem rečt, da potovalni kompakt al kako jim že rečete ni za nas lesene, ki na koncu, kljub ročnim nastavitvam, slikamo v glavnem z avtomatiko, slik s full zoom je pa na koncu tudi zelo malo. Tako, da je kakšen manjši pogosto boljši nakup. Zgolj v razmislek.

Bo pa zanimivo videt ali je canon powershot sx200 delal kaj boljše fotke z avtomatiko, kot novi ixus 220 ali je samo debelejši.

sad

Guru
24. avg 2007
21.009
9.651
113
Evo, odisejada se je zaključila. Nabavil sem potem FujiFilm S2700HD, kateri je celo nekaj boljši od S1800: ima HDMI out port in ena dodatna ročna nastavitev za celih 140 EUR
cheer.gif
).

Nazadnje urejeno:

xcape

Pripravnik
14. feb 2009
320
0
16
Citat:
Uporabnik sad pravi:
frown-1.gif
.

electronics4you piše na strani, da ga ni na zalogi vendar še imajo par kosov v skladišču. Preverjeno, ker sem jih prejšnji teden kontaktiral. cena: 129,00 eur.

sergio

Fizikalc
21. jul 2007
2.563
36
48
41
Ljubljana
ksz..

kaj bi bil bestbuy do nekje 120 eur?

Gre se za fotič za starejšo osebo, tako da je fino, da dela čimboljše slike na avtomatiki, zaželjen soliden/dober "anti-shake" sistem (starejši ljudje pač hitreje stresejo roko :p)...

sad

Guru
24. avg 2007
21.009
9.651
113
A hoce malega ali kaj bolj konkretnega, da gre v roko?
Ce slednje potem tale moj ni slab. Pa se ppdoben je klasicnim starejsim fotoaparatom, tako da je bolj domac starejsim ljudem.
Antishake je dvojni, pa smile recognition, itd. Vse avtomatika, ce tako hoces.