DIY pametna hiša software in hardware

Borca

Pripravnik
21. jul 2007
376
13
18
Kopivnik
Bo delal lokalno.
Kot "stand alone" device

Kar je v programu bo delal, kar ni pa ne bo...

Če ga imaš v LAN omrežju bodo delale naprave, ki so v tem omrežju (brez interneta)

Lahko ti povem na primeru stikal, ki medsebojno delujejo kot menjalna. Delajo če so v LAN omrežju. Drugače deluje vsako stikalo zase ON/OFF, če ga pritisneš.. Torej prižgeš /ugasneš.

PS, če sem malo čudno napisal, pa naj me kdo popravi
Hvala. Rabim čist enostavno za prižiganje luči v enem prostoru - navadno stikalo. Če pa bo kaj drugače, pa bom dal en wifi router pa rešim zadevo. Pa še programiranje bom lahko izvajal na licu mesta, samo na wifi se bo treba povezati.

ruki33

Pripravnik
30. nov 2016
67
48
18
Na voljo je nova integracija za Home Assistant - ARSO Potresi, če koga zanima testiranje - ni še uradne izdaje, ker mi Home Assistant Brands še niso mergali ikonice in logota :)

Integracija kreaira senzor z zadnjo informacijo o potresu, ki ga je zaznala mreža potresnih opazovalnic ARSO. V atributih senzorja se izpišejo podatki o potresu. Za instalacijo in druge podrobnosti - poglej moj repo na githubu. Podatki so iz ARSO Potresi spletne strani. Za uporabo senzorja v avtomatizacijah in skriptah pa uporabi domišljijo. Po počitnicah se javim še s kakšnim primerom automationa za notifikacijo na telefonu. Stay tuned!

PS: marca bom izdal novo verzijo ARSO Weather - 1.4.0. s kopico novih senzorjev - kakovost zraka (ozon, so2, no2, co...), agro meteo, cvetni prah, uv indeksi, utci temperatura (podobno kot real feel temp), sončno obsevanje (podatki o urah sončnega obsevanja in w/m2), debelino snežne odeje...Vremenska entiteta dobi bolj popolne podatke (apparent temp, cloud coverage, uv index itn.) - seveda, če meteo postaja za lokacijo nudi te podatke. :)

Direkt na instalacijo integracije: Zajeta slika-hacs-gumb.JPG

16.jpg

ruki33

Pripravnik
30. nov 2016
67
48
18
Evo novi HA "server"... ;) Laptopu ki so se mu odlomili panti sem odstranil zadnjo stranico, baterijo in monitor, da je ostala samo plata.
Leti ko sneta sekira in pa hladen ko špricr. ;)
Pa backup in restore so res porihtal, ker je bila zelo neboleča in hitra selitev na drug PC...
Poskrbeti sem moral samo je imel isti IP ker sem imel kup senzorjev hardcodanih na določen IP HA-ja...

Poglej priponko 96981
A si dal Home assistant OS kot baremetal? Kaj pa ima zaene specifikacije?

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.356
11.379
113
jaz sem se spilal z VM, pa sem nezno obupal, na konc sem na disk naredil HA linux instalacijo, direktno. Dela bp ko šus.

ruki33

Pripravnik
30. nov 2016
67
48
18
hermann Hvala, ja, to sem imel v mislih za futuristic . Ampak vidim, da je solidna zadeva, meni se ne zdi tak overkill.
Okej, proxmox ali karkoli od VE je dodana vrednost, če imaš varianto HomeLab doma. Jaz si brez virtualizacije sploh ne predstavljam, ker imam poleg ostalih serverjev za dom še 3 dev instance HA-ja. Se pa strinjam, da je "strma krivulja učenja" pri proxmox :)

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.897
708
113
Jaz furam HA v docker containerju na Ubuntu serverju. Imam en docker-compose file ki zraven zažene še MariaDB in zadeva špila že več let OK.

2. okt 2007
3.905
2.419
113
kje je smiselno namestiti HA, v docker kontejnerju? Je potreben še kakšen dodaten kontejner, npr. baza, ali je to vse skupaj "budnlano" v enem kontejerju.
Predvsem pa me zanimajo posodobitve, je to pri kontejnerjih neboleče in se ohranijo nastavitve?

Sem vi dilemi, imam Oracle Linix z Oracle VM, pa oklevam, ali namestit kot virtualko HA ali v docker. Gledam z vidika enostavnega upravljanja in predvsem enostavnih nadgradenj.

MQTT bi sicer dal v ločen kontejner.

hermann

Guru
19. mar 2014
9.778
6.696
113
Najman dela je, če greš na haos in potem iz njega inštaliraš addone, tisto kar pač rabiš. Tudi za update ti ni treba potem skrbet.

Če greš v smer kontejnerjev boš pa sam moral skrbet za vse. MQTT server in ostalo moraš v tem primeru v vsakem primeru imet svojo inštalacijo.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.897
708
113
Najman dela je, če greš na haos in potem iz njega inštaliraš addone, tisto kar pač rabiš. Tudi za update ti ni treba potem skrbet.

Če greš v smer kontejnerjev boš pa sam moral skrbet za vse. MQTT server in ostalo moraš v tem primeru v vsakem primeru imet svojo inštalacijo.
V vsakem primeru imaš opravka s kontejnerji.

HAOS so OS + kontejnerji. Če že imaš svoj OS, potem nima smisla tlačiti HAOS znotraj virtualke, ampak lahko na obstoječ OS daš gor (enake) docker containerje, kot so znotraj HAOS. Je pa res da tukaj nimaš potem tistega Supervisor-ja, ki ti omogoča single-click update pa addone. Ta del moraš potem sam na roke šraufati.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.241
4.215
113
kje je smiselno namestiti HA, v docker kontejnerju? Je potreben še kakšen dodaten kontejner, npr. baza, ali je to vse skupaj "budnlano" v enem kontejerju.
Predvsem pa me zanimajo posodobitve, je to pri kontejnerjih neboleče in se ohranijo nastavitve?

Sem vi dilemi, imam Oracle Linix z Oracle VM, pa oklevam, ali namestit kot virtualko HA ali v docker. Gledam z vidika enostavnega upravljanja in predvsem enostavnih nadgradenj.

MQTT bi sicer dal v ločen kontejner.
Če misliš z Oracle VM Virtualbox potem imam sam tako rešeno. Tudi ker recimo lahko portam ločeno fizično omrežje samo na to virtualko in je povsem offline kar se tiče senzorjev na tem omrežju. Pa če menjam HW samo image exportam in spet importam in mi ostane vse isto (baza ipd, je vse del HA virtualke). Vzame pa tak sistem najbrž več resoursov kot docker okolje (sam imam nek low energy i7 server s 16 HT jedri in na njem furam poleg HA še glavni internet GW/firewall, antireklamni DNS, pa en server za dev).

Docker je druga najbolša opcija če želiš omejevanje resoursov, ampak je po mojih izkušnjah precej več dela za postavit in vzdrževat. Sploh ker si na HE kmalu na par kontejnerjih in potem ni več trivialno delat backupe pa vzdrževat vse skupaj.

Direktno lasten OS sistem na dedicated hw na x86 platfromah je pomojem najslabša opcija. Če že to potem namenski ARM "sistemčki" ki so namenjeni HA.