Nov avto

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.843
6.506
113
Torej, bi jih 3/4 moralo kolesariti v Sloveniji (ne tisti petkovi kolesarji lol).

So dolocena pravila za velike stroške, kar avto je, koliko si lahko kdo privošči, pa da bremeni ustrezno. Marsikdo jih ne mara, jih zavraca in se jim posmehuje, ker... so apetiti večji od zmožnosti.

Sicer gremo spet en krog tega, pa nikamor ne bomo prisli, dejstvo pa je, da je money management za povorecnega Janeza nekaj za na kruh namazat.

P.s.
Govorim za osebne finance. Za drzavne in svetovne to ne velja, tisto obvlada v obratnem sorazmerju

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Prejšnji mesec sem bil na jugu srbije, še zmeraj se vidi stojadine, lade, stare swifte. Da očitno, se tudi z 30-40 let starim avtom, da preživeti.

Po drugi strani pa na AC, polno mercedesov. Sem reku kolegu, besser als osterreich :evil: On pa stimmt :D

• Všeč mi je
  • Haha
Reactions: Matey in B81

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.843
6.506
113
Zdele še niso bile, drugo leto bo pa lahko marsikoga to doletelo. Itak, da se s prihodki priblizas meji, ampak kaj dosti ni vec treba imeti zraven, da te cez pahne.

jezek

Guru
24. jul 2008
3.390
1.404
113
Zato si pa lahko top meneđer privosci novega. Morda ne ravno top opreme, ampak ajde....

• Objave ne odobravam
Reactions: bpfc

jello

Guru
22. sep 2008
10.136
3.880
113
Ne bi bila rada špilferderber, ampak mene so letos fiktivne obresti pahnile v naslednji razred.
Še na prejšnji strani je veljalo, da kupuje kanto za 6k in že tam je presežek_izobrazbe začel srat z lizingom in vrtcem. Ko pa je debata o plači pa se nihče ne spomni naj mu dajo 5 eur manj da ne bo ostal brez dokladov. Zato se oglašam.

Jasno, da so te fiktivne obresti, ne pa plača, saj oba veva kam pes taco moli in kje ima rep. Jaz sem se tudi zvrnil v jarek zaradi zadnjega šnopca, ne zaradi osmih pirov pred tem.

• Všeč mi je
  • Objave ne odobravam
Reactions: bpfc in Sky

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.843
6.506
113
Ja, fiktivne obresti. Nad plačo oziroma dohodki se ne morem buniti, ker so realni. Fiktivni dohodek pa... No, kot ime pove - ni ga... Prvič nisem bila previdna in takoj palica. Po drugi strani imam pa zdele en lep dolg dopust že 1 mesec, ker se mi ne splača delat, od ponedeljka sem pa na dejanskih stroških in bom lepo nadoknadila december in švoh november letos. Teh cca 20€/mesec konkretno zaokroženo navzgor dobim nazaj. So pa to mali wake-up calli, da se zmrdaš in ne poleniš v svojih zasidranih navadah, ki jih je čas povozil. Vsak drug svetovalec vzame več kot 250€/leto.

Vsak se loti po svoje, eni seveda lahko prosite za nižjo plačo. Ta nasvet je tudi vreden svojega denarja, ja...

sad

Guru
24. avg 2007
21.035
9.669
113
Ja, fiktivne obresti. Nad plačo oziroma dohodki se ne morem buniti, ker so realni. Fiktivni dohodek pa... No, kot ime pove - ni ga... Prvič nisem bila previdna in takoj palica. Po drugi strani imam pa zdele en lep dolg dopust že 1 mesec, ker se mi ne splača delat, od ponedeljka sem pa na dejanskih stroških in bom lepo nadoknadila december in švoh november letos. Teh cca 20€/mesec konkretno zaokroženo navzgor dobim nazaj. So pa to mali wake-up calli, da se zmrdaš in ne poleniš v svojih zasidranih navadah, ki jih je čas povozil. Vsak drug svetovalec vzame več kot 250€/leto.

Vsak se loti po svoje, eni seveda lahko prosite za nižjo plačo. Ta nasvet je tudi vreden svojega denarja, ja...
Kak te gre to skupaj? :sprasujemse:

sass

Guru
1. sep 2007
5.204
845
113
So dolocena pravila za velike stroške, kar avto je, koliko si lahko kdo privošči, pa da bremeni ustrezno. Marsikdo jih ne mara, jih zavraca in se jim posmehuje, ker... so apetiti večji od zmožnosti.
...
so pravila, samo ta ne morejo biti vezana neposredno na višino neto plače, ampak kvečjemu na to, koliko od te neto plače ti ostane konec meseca na računu

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.843
6.506
113
sad
Normiranka, Golob je mejo prestavil na 50k€. Od novega leta sem na dejanskih stroskih. Šla povsem na svoje. Končno! Po 3 letih odlocanja, a naj se premaknem kam z udobja, ampak status quoja. Dobicek gre gor, prispevki gredo gor, skoraj da nisem več revež... Torej sem dala ze novembra noge gor, kar se tice dela, za katerega lahko izdam račun in bom to oddelala 2024 oziroma notri prinesla (prihodki torej ne bodo nižji na koncu), dobiček bo pa pod nulo konec leta. Ta cas sem se pa ukvarjala s tem, da to gor postavim in ne zapravljam casa in volje v 2024, ko lahko spet služim. Fiktivnih, najbrz 5% obresti tudi ne bo, sem kar nekaj denarja zdajle investirala v to in še v olajšavo mi to gre, po drugi strani se bom pa zmrdala, da bo moj poslovni racun tudi za CSD poslovni... Ker to pač je in bo preostali denar parkiran tam.

Tak je plan - zaslužiti več, plačevati manj. Kot vidis imajo pa drugi tudi drugacne. Samo manj zaslužiti. Pika.

sass
En dan mrbit bo kdo razumel Pahorja in njegovih 3k€. Dejansko, in tudi banke pri kredah to tako upoštevajo, se predvideva (in tudi je tako), da se z visjo placo dvigujejo tudi stroški. Pa ne samo na racun socialnih transferjev. Bo clovek imel svoje stanovanje, bo imel vecjega, bo kupil se kaj drugega kot osnovna živila, bo imel dvojne čevlje. Temu mora neto ostati bistveno višji. Samo resno omejen bo razliko v prihodku vrgel v celoti v avto.

jezek

Guru
24. jul 2008
3.390
1.404
113
Uf... tole smo pri povprečni plači 1430 potem na 8600 eur vrednem vozilu. Torej si povprečen Slovenec ne more privoščit ne novega vozila niti ne vsaj približno rabljenega, ampak smo z tem denarjem res že pri konkretno starem vozilu.
Normalno da ne. To je znano ze dolgo. Pac posledica 50letne tiranije se narodu zapise v gene...potem pa je pasat prva stvar katero otrok zagrabi ko spusti joško! Za privoscit si novega pasata po danasnjih cenah prakticno nimamo menađerjev. Redki vidijo 5 neto.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Recimo, da stanovanje imaš.... kam boš dajal denar še poleg avta?

Hrana - škodljivo zdravju
Kurbe - škodljivo zdravju
Gamblanje ???
Potovanja ???

Enega poznam, je zvočnike za 30k sedaj kupu....