Nov avto - st. km ob prevzemu?

koliko

Guru
21. avg 2007
4.368
2.404
113
SV SLO
Ja utekanje je pomemben del avtomobila....................... če kupiš novo stoenko.

Kdaj naj bi se po tvoje pokazali znaki nepravilnega utekanja???
Prvo turo s svojim "navitim bencinskim avtomatskim turbačem" sem opravil ravno eno daljšo pot pa do zdaj 10000km kasneje ni pokazal nobenih muh še olje je tam, kjer so ga nalili v tovarni in ni potrošil niti kapljice olja čeprav ma dnevne ture zelo kratke.

Bistvo in priporočilo je da prvih nekaj sto km ne voziš dalj časa s polnimi obrati čeprav mislim da tega ne počne nihče. Nihče ne vozi s 5000 obrati v tretji prestavi recimo 15 min.

Zanzibar

Majstr
16. sep 2007
1.065
123
63
Do Paga, nazaj pa sproti še par krogov na Grobnik naredit!! :aplauz::aplauz:
Sem pozitivno fouš!:zmaga:

Srečno, varno in obilo užitkov!!!:nazdravje::nazdravje:

jello

Guru
22. sep 2008
10.150
3.867
113
Nagradno vprašanje: Andy, kolikokrat si bil na acosmosu odkar si naročil avto? Oziroma, če obrnem, kolikokrat si šel vmes domov? Tile si bodo zapomnili kdaj so nazadnje andy-ju avto prodali.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.083
4.080
113
Utekanja avtomobila ni pametno delat na eni daljši vožnji!!!!!
Mora bit utekanje čim bolj razgibano, stalno spreminjat vrtljaje, mrzel/topel. In seveda na začetku ne pretiravat preveč z vrtljaji, jih pa postopoma povečuješ.
Uživaj in veliko varno prevoženih km želim.

Hvala za info!

Do Paga sem mislil tako, da bi šel po AC do Vrhnike, tam pa po stari cesti do Postojne, Rijeke in po jadranski magistralki do mosta na Pagu in po Pagu gor do Novalje.

Cesta je dinamična, omogoča razgibano vožnjo in spremenljive vrtljaje. Seveda bom pazil na vrtljaje in moč, nisem pa vedel, da ni dobro to narediti na eni daljši vožnji in da je dobro ciklanje mrzlo/toplo. Tega nisem zasledil v navodilih od avta ali v kakšnem YT videu.

https://manuals.co/workshop/mazda/mx-5/mazda-mx-5-2016-owners-manual/5528496/97#pf61
Break-In Period
No special break-in is necessary, but a
few precautions in the ?rst 1,000 km
(600 miles) may add to the performance,
economy, and life of the vehicle.
?
Do not race the engine.
?
Do not maintain one constant speed,
either slow or fast, for a long period of
time.
?
Do not drive constantly at full-throttle or
high engine rpm for extended periods of
time.
?
Avoid unnecessary hard stops.
?
Avoid full-throttle starts.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.083
4.080
113
Mah, sej vem, da ne bi smel.

Tale vaš forum je pa superca! Predvsem mi je všeč plan letnih voženj. Se pridružim :)

model1a

Fizikalc
14. dec 2008
1.195
42
48
Za doplačilo je možna dobava novega avta z zimskimi oziroma vseletnimi gumami pri Citroenu. Videl sem novega Berlinga s MICHELIN CrossClimate gumami in pa par Jumperjev z zimskimi gumami.

Pozimi so ti dolžni dat zimske/vseletne al pa vsak ketne zraven. Ne glede na prodajalca (novega). Če se pa ne kregaš ti pač dajo letne gor, kakršne so dobili na avtu. LP