Nokia Lumia 1020

EmptyHead

Pripravnik
15. apr 2013
889
1
18
jaz na skydrive nalagam preko telefona, ki že ima "vgradirano" notri v windows phone ... pač držim en cajt na sliko pa pojdem dol in piše "Shrani v omrežje SkyDrive" .. kako pa pridem do teh nastavitev za skydrive pa pojma nimam, ker niti ni nobene aplikacije za SkyDrive na telefonu.

EmptyHead

Pripravnik
15. apr 2013
889
1
18
Jezus kristus! :D maš prav! Meni shranjuje slike v dveh ločenih ... ene slike so velike samo 2, 3 mega in so navadne, očitno 5mb ... ene pa so po 10mb in polek piše higher .. zdaj sem priklopil napravo na računalnik in sem videl to
tongue-1.gif

Zdaj se pa res opravičujem za te katastrofalne slike :p .. Ker na računalniku sem preveril in so hudo lepe slike. Zdaj pa to treba nekak popravit.

Azgard

Pripravnik
5. feb 2011
688
0
16
Citat:
Uporabnik R0KY pravi:
Kaj pa ma reprodukcija barv s kolicino pik? To bi pa res rad slisu pa zravn se linke pa testne fotke...

O velikosti govorim predvsem, tisti piksli sicer tudi malenkost pomagajo. Več svetlobe pomeni seveda manj napak, to vpliva tako na šum kot tudi na reprodukcijo barv, poglej ti z telefoni z navadnim 1/3" senzorjem, kako pri oblačnem vremenu kar ne more prave barve narediti, ker enostavno dobi premalo informacij piksle.

Če se vrnem na resolucijo, poleg zooma dodatni piksli pomagajo tudi pri barvah, ker 5MP senzor ima namreč ,.5M zelenih 1,25M modrih in 1,25M rdečih, torej da da ven pravo 5MP fotko manjkajoče barvne informacije intrapolira. Če torej hočemo imeti 5MP modrih pik brez interpolacije rabimo 20MP senzor.http://en.wikipedia.org/wiki/Bayer_filter Ampak ta interpolacija ni tako slaba, tako da ti dodani piksli pomenijo mnogo manj, kot pa velikost senzorja.

Mislim resno, splošno sprejeti fakt v fotografskih krogih je, da pač Full Frame kamere z 864 senzorji lahko pač v zadosti slabih pogojih(tok slabe, da jih je že težko dobiti;)) dobi profi fotke, medtem ko bo kak navaden DSRL z 370 senzorjem pač naredil za silo. Vseeno se seveda najdejo ljudje, ki primerjajo klasične iPhone/S4 fotiče z 20mm^2 proti Lumiji 1020 55mm^2 kot da so to kao kamere v isti ligi, kar pač niso. To je popolnoma drug rang, to ni samo "kateri je bolši", v bistvu sta dva ranga razlike. Imaš kamerce v telefonih, potem imaš kompaktne fotoaparate, potem pa imaš advanced compact kategorijo, v katero spada Lumia 1020, Sony RX100(ta jo sicer povozi) pa še kaj bi se našlo. Ne en rang, dva ranga razlike je.

Je pa sedaj ven prišla Xperia Z1, ki ima 1/2,3" senzor, torej isto kot kompaktni, ta je pa vmes med Lumio 1020 in med navadnimi mobiteli. Z tem da razlike postajajo vedno manj opazne ko greš višje, ker imajo tudi naša očesa limit v kvaliteti prikaza.

Nazadnje urejeno:

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.975
3.631
113
Hja. imaš 5 + 38 MP slike. Imamo ta telefon pri hiši samo časa nimam, da bi malo slikal naokrog in slike limal. Drugače so doslej kar se kvalitete tiče povsem solidne in se BP primerjajo s kakšnim kompaktom.

EmptyHead

Pripravnik
15. apr 2013
889
1
18
"Poleg izjemno zmogljivega svetlobnega tipala kamera vsebuje še šest leč, za ostrino slike skrbi optični stabilizator, mobilnik pa ponuja tudi funkcijo dvojnega zajema slike, ki ustvari dve ločeni fotografiji - eno v visoki ločljivosti 38 megapikslov in eno v nižji ločljivosti pet megapikslov, ki je primerna za objavo na družbenih omrežjih."

Original članek ...

Torej ... zakaj pa meni nikjer ne piše 38 ampak 34?
wp_ss_20131010_0001_zps9f8ccb63.png

Nazadnje urejeno:

kreden1

Pripravnik
5. nov 2010
289
0
16
Citat:
Uporabnik EmptyHead pravi:
jaz na skydrive nalagam preko telefona, ki že ima "vgradirano" notri v windows phone ... pač držim en cajt na sliko pa pojdem dol in piše "Shrani v omrežje SkyDrive" .. kako pa pridem do teh nastavitev za skydrive pa pojma nimam, ker niti ni nobene aplikacije za SkyDrive na telefonu.

Saj zato sem pa rekel, kje poglej. Na telefonu pojdi na Fotografije > Nastavitve > Skydrive pa poglej, katero opcijo imaš izbrano.

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
Ker imaš razmerje 16:9, tu je največ 34MP, na 4:3 boš imel pa 38.

Naredi še enake posnetka s kakšnim drugim telefonom, da bomo imeli neko primerjavo...

Citat:
Uporabnik doto pravi:
Ah ja, kaj sem pisal par sto postov nazaj, ko,ste se naslajal na fotkah iz national geographic. Za average joe-a je fotič iz 5s veliko bolj primeren, ker je optimiziran za avtomatiko. 1020 tako ostane samo še zoom. Samo če so že navadne fotke tako zrnate, kake so kaj zoomirane?

Imaš na Lumiji tudi privzeto WP kamera aplikacijo in pa Nokia Smart cam, ki sta optimizirna za avtomatiko in seveda v kombinaciji z L1020 brez težav presežeta 5s... Zoomirana slika pride isto zrnata kot ta, ki si jo gledal, nič bolj, ker se ne zooma te slike, ampak raw slika (pri downsamplanju niso še uspeli narediti povsem OK algoritma in zato je ta "navadna" fotka zrnata, čeprav raw slika ni! Če vzameš 3xMP sliko in jo sam pomanjšaš dobiš lepšo sliko kot to, ki jo Nokia sama trenutno producira).

Sijan

Fizikalc
3. sep 2007
2.265
0
36
Citat:
Uporabnik EmptyHead pravi:
Evo ... Tu so malo boljše kakovosti, slike so iste. .

Pa še slike zaslona

Mimo grede, v nastavitvah kamere piše, da dela dve sliki ob enem, in sicer 5mpx in 34mpx ... Torej eno vprašanje ... kje sta ostala 2mpxla?
Vidiš, to pa je že očitna razlika napram prvemu nalaganju
smile-1.gif

Dejansko ti je telefon ob nalaganju na skydrive "uničil" kvaliteto slik.
Te zadnje pa so naložene s kablom na računalnik in je veliko boljše!

Še par dni driblanja in bodo čiste ko suza
smile-1.gif

Eno stvar moraš še vedeti, tudi z uporabo kvalitetnih DSLR fotoaparatov ne narediš vsake slike brezhibne.

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Komaj čakam, da po nabavi telefona grem iskat boljši app za kamero, ker ta vgrajen ne zadošča in dela slabo?!
bonk.gif
Isto velja za imenik/sms... Za veliko večino uporabnikov je dobra avtomatika najboljša izbira...

Lecter

Pripravnik
26. jul 2007
598
0
16
Privzeta foto aplikacija opravi svoje delo dobro, je pa pro cam boljsi, ker med drugim omogoca polno rocno kontrolo.

Kaj te pa moti pri sms?

Azgard

Pripravnik
5. feb 2011
688
0
16
Tudi privzeta kamera dela čisto enake fotke, gre se za to, da samo Nokia Pro Cam omogoča manual kontrola in zajemanje celotne 36MP fotke. Nabrž je že predinštalirana ane?

Lecter

Pripravnik
26. jul 2007
598
0
16
Na 1020 mislim, da je res predinstalirana. Na 92X jo je potrebno potegniti z marketa.

Sijan

Fizikalc
3. sep 2007
2.265
0
36
Kakor je brati po tujih forumih in recenzijah naj bi bila 5 MP slika na L1020 boljša kot 34 oz. 38 MP za večino potreb (razen za večji tisk), saj sliko 5MP izboljša na podlagi sosednjih pikslov, ki jih ima na razpolago ob zajemu 38MP in tako ustvari ostrino in kvaliteto.

Torej 38MP zajem je predpogoj za ustvariti odlično 5MP sliko.

Azgard

Pripravnik
5. feb 2011
688
0
16
Po drugi strani pa tudi naše oko združi sosednje piksle v enega, če so premajhni, ampak ja, brezveze 10MB placa za vsako fotko, razen če imaš namen naknadno "zoomat". V bistvu bi bilo idealno fotkat v 38MP pa potem na telefonu cropat kakor ti paše, potem pa prenesti 5MP rezultat na računalnik, kjer razen izjemoma ne cropaš več.

Aja, ko vidim da ste se eni že skeširal za to zadevco:) Me zanima kako je z uplovdanjem na Skydrive, če naknadno spremeniš zoom pri 38MP fotki, sta potem obe shranjeni, ali se stara izbriše? In kako poimenuje to spremenjeno fotko(to niti ni tako važno, ker vedno delam z urami)

EmptyHead

Pripravnik
15. apr 2013
889
1
18
Mislim, da se ne zamenjata 5 in 38 mp, ker ima vsaka slika svojo ime ... vse isto, le da na koncu piše še highres ... Tako, da ni panike. Obe sliki pa shrani v isto mapo.

Glede na to, da pravite, da 5mp dela boljše kot 38mp, bom pa preveril .. a ne. :p

Azgard

Pripravnik
5. feb 2011
688
0
16
Narobe si me razumel, jaz govorim za primer, ko greš spreminjat(bodisi edit, bodisi rezoom) obstoječo 5MP fotko. Torej ne 5 in 38 ampak 38 in dve sliki po 5, oziroma ena, če prejšno izbriše. To me zanima.

kreden1

Pripravnik
5. nov 2010
289
0
16
Če sem prav razumel predstavitev, naj bi se original shranil, tudi 5MP slika.

Nazadnje urejeno: