Nič energijska hiša

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Če se pri npr. 80 kilskemu človeku, segretem na 36 stopinj odvoji en del mase (dajmo rečt 30 dek trdne snovi) bosta potem to dva dela 79,7 kg in 0,3 kg še vedno segreta na enakih 36 stopinj.

Iz tega se da sklepati da z odvajanjem mase ne prihaja do povišanja temperature, ker se razen ločitve, ni nič spremenilo. Nasprotno...pride do ohlajanja ker odvojeni del spustimo v kanalizacijo, ki ga plaknemo s cca. 6 litri vode segrete na sobno temperaturo. Novih 6 litrov priteče v kotliček s precej nižjo temperaturo in posledično s svojih segrevanjem jemlje toploto okolici.

Pri prdcu se stanje ne spreminja. Teh nekaj gramov ostane v prostoru, le človek je za toliko lažji. V kolikor, zaradi sozvočja vonjav, pride do zračenja, pa spet prihaja do izgubljanje toplote.

Z vidika izgube toplote in njenega ravnovesja je torej idealno obdržati vse v sebi (pride pa zaradi tega lahko do usranih misli
grims-1.gif
).

aplauz.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.257
7.048
113
Jebemo ne, pa mislite da je udobno tu not bivat? Verjetno niti ne smeš odpret oken pozimi/poleti, da ne zjebeš temperature?

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Jebemo ne, pa mislite da je udobno tu not bivat? Verjetno niti ne smeš odpret oken pozimi/poleti, da ne zjebeš temperature?
Že čisto običajne sodobne hiše nimajo oken zato, da bi se skozi njih zračili prostori ampak za zračenja uporabljajo ventilatorje, rekuperator in razvod cevi.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
Jah, ne, gre pa dobro v računico
grin1.gif

(ne more biti efektivno tako kot običajna napa; ni samo point odstraniti vonjev in maščob, ampak tudi izmet vlage ki nastane ob kuhanju. Za to je rešitev s filter napo le nekako polovičarska v najboljšem primeru
tongue-1.gif
)

19. jul 2007
2.894
1.609
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Pa je to efektivno?

Ravno to sem pred kratkim vprašal prijatelja, na prvem obisku v njihovi novi hiši, in mi je bilo žal da sem ga vprašal, ker je izpadlo kot da ga zafrkavam.
Ne, sploh ni učinkovito (pa naj prodajalci oh ni sploh nap zagovarjano drugače).

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.369
89
48
Me pa preseneča, da so položene cevi na zunanji strani sten. Na ta račun je izgubil izolativnost opeke.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
Vsak material ima neko prevodnostno konstanto... res da cegel prevaja toploto mnogo, mnogo bolje kot volna v izolaciji, a vseeno je bolje da imaš opeko kot list papirja. Me pa zanima kako se mu bo res izšla računica, koliko bo dal izolacije (pol metra stiroporja?), da bo grel hišo, ne okolice
smile-1.gif

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.515
7.030
113
To mi je jasno, ampak nekaj v računico dajati izolativnost opeke (pa makar poroterm), je malo tako...brez veze...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.148
6.962
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik Rikolus pravi:
Me pa preseneča, da so položene cevi na zunanji strani sten. Na ta račun je izgubil izolativnost opeke.
Dvomim da je stemal opeko in AB vezi. Bo najbrz kar izolacijo porezal. Kar je se slabse.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Jah, ne, gre pa dobro v računico
grin1.gif

(ne more biti efektivno tako kot običajna napa; ni samo point odstraniti vonjev in maščob, ampak tudi izmet vlage ki nastane ob kuhanju. Za to je rešitev s filter napo le nekako polovičarska v najboljšem primeru
tongue-1.gif
)
V sodobnih hišah napa z oglenim filtrom poskrbi zgolj za vonjave in maščobne pare. Za vlago v prostoru pa poskrbi sistem prezračevanja.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Saj to je lepši del. V roku pol ure cela hiša ve kaj žena kuha v kuhinji
wink-1.gif
In do naslednjega obroka se ravno spuca, potem pa ponovimo vajo.

Ker zrači se pa ne..zjebeš sistem
grims-1.gif

drugače pa kar se izolacije tiče...opeka je tam zaradi stabilnosti (temperaturne...torej masna zaloga). Z vidika izolacije ne igra praktično nobene vloge. Čeprav tudi meni ni jasno čemu bi dajal ogrevanje na zunanji ovoj zidu - kaj naj bi s tem pridobil. Razen začudenja in da si nekaj posebnega.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.642
2.690
113
še v SLO - ampak komaj
Dobil je toplotno zaporo - do cigla "od zunaj" vedno pride le 18 stopinj. Zdaj pa zračunaj koliko rabi za dogrevanje zaradi izgub skozi cigl (razlika v temp. "zunaj" / znotraj 4 stopinje).