Nič energijska hiša

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.858
2.153
113
Deluje, v kolikor si zelo toleranten na nihanje temperature v prostorih ter kako si razlagaš definicijo 'nič energije'. Izgube so vedno, energijska bilanca pa ni vedno pozitivna, da bi jo lahko vedno (zadostno) koristil.

Vsekakor pozdravljam takšne projekte z domačim znanjem!

noker

Pacijent leta 2016
19. sep 2007
4.499
0
36
Zanimivo, da zadevo propagira Robert Dulc, ki je zaposlen v družinskem podjetju ... ne me hebat ... Dulc. Samopromocija.

Da pa to deluje tako, kot piše, pa .... perpetuum mobile ali pa nov Jupiter
evil.gif

Čeprav zadnji komentar je jasen: počakajmo, kaj bo pisalo v Dolenjskem listu. Avtor: Robert (čaki, a nisem tega imena že slišal?)
evil.gif

Tisti malo starejši se lahko spomnete sončnih kolektorjev, malo mlajši pa IR panelov. Vsak je oglaševal BREZPLAČNO ogrevanje (ali vode ali pa prostorov). Brezplačno? Nekdo od Alterašev ima v podpisu, kaj naredi, ko sliši besedo brezplačno
grin1.gif

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
http://goo.gl/jIrhyK

to mi je jasno, da iz nič ni nič
wink-1.gif

če sem prov videl, se tukaj ogreva že plata/temelj? A potem ni estrihov preko, ali se estrihi še dodatno ogrevajo?

Predvidevam, da čez zunanje cevi pride preko še recimo 20cm izolacije in se tako potem ogrevajo cegli in so potem tople stene?

Cel sistem pa se ogreva preko sončnih kolektorjev in zemeljske vrtine?

Kaj mi ni jasno, zakaj pride omet na zunanje cevi?
Zakaj niso cevi z notranje strani? Sej cegli so tut delni izolator?

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.858
2.153
113
»Če pozimi sonce posije za slabo uro, se na 40 do 50 stopinj Celzija segreje 500 litrov vode, kar zadostuje za tri dni,« pravi Dulc.

Gremo po vrsti, fizika in matematika. Recimo, da se dobi iz 24m2 kolektorjev pri učinkovitosti 10% ob idealnih pogojih 2,4kW (brez dodatnih izgub v napeljavi).
Da bi 500 litrov vode v eni uri segreli za 40 stopinj (z 10 na 50), potrebujemo: 500 (litrov) x 4 (konstanta specifične toplote vode) x 40 (prirast temperature) / 3412 = okoli 23kW. Kje se nadomesti faktor 10, nisem dojel.

noker

Pacijent leta 2016
19. sep 2007
4.499
0
36
Šele zdajle sem opazil, da je članek star skoraj 3 leta. In v tem času se ni kaj dosti govorilo o tej hiši, ali?

Me pa resno zanima sledeče: če je temperatura okolice dalj časa recimo -8 stopinj C in če 1 teden (v tem istem obdobju) ni sonca (recimo, da je megleno/nizka oblačnost), kako se v tem primeru hiša ogreva?

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
Citat:
Uporabnik VanZ pravi:
....
Gremo po vrsti, fizika in matematika. Recimo, da se dobi iz 24m2 kolektorjev pri učinkovitosti 10% ob idealnih pogojih 2,4kW (brez dodatnih izgub v napeljavi).
......
solarni kolektorji imajo izkoristek do 90%. fotovoltaika pa do 25%
tu je govora o solarnih kolektorjih in bi iz 24 m2 lahko dobil cca 24KW na uro ob lepem sončnem dnevu, če so pravilno postavljeni

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
Citat:
Uporabnik noker pravi:
Šele zdajle sem opazil, da je članek star skoraj 3 leta. In v tem času se ni kaj dosti govorilo o tej hiši, ali?

Me pa resno zanima sledeče: če je temperatura okolice dalj časa recimo -8 stopinj C in če 1 teden (v tem istem obdobju) ni sonca (recimo, da je megleno/nizka oblačnost), kako se v tem primeru hiša ogreva?
a ni bilo nekaj govora o nekih zalogovnikih nekje v zemlji ?
bi pa moral biti enih 10 kubikov ali več in odlično izoloran

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Point je v tem da ti tudi pridobivaš energijo (ne samo trošiš) Torej sončno in električno. Ujeti pa jo moraš toliko, kot jo hiša porabi da si vsaj na ničli.

Kako to naredit? Dovolj izolacije na stenah (da so izgube minimalne..kar zadošča pasivna gradnja) ter fotovoltaika + kolektorji na strehi.

Ne vem pa a je ta ničelna poraba mišljena tudi ta klasična poraba (za kuhanje, TV, luči..itd).

Če je, moraš nekako pridelati v povprečju okoli 600 kWh el. energije mesečno. Prek poletje je verjetno v izobilju tako el. energije kakor toplotne..prek zime si pač pomagaš z omrežjem (torej da ne oddaje nič CO2.ja po svoje ne drži)...a pod črto se mora izravnat.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Govoriti o nič energijski hiši je absolutni nonses. V fiziki je stanje brez energije pri absolutni ničli= 0K ali -273,15°C.
Lahko pa govorimo o hiši, katera ne potrebuje zunanjih virov energije (elektrika, fosilna goriva, biomasa, cepitev atoma...) oz. o energijsko samozadostni hiši. Tu je pa spet potrebno postaviti neke meje. Ali je energijsko samozadostna hiša tudi tista, katera pridobiva energijo iz: sončnih panelov, sončnih kolektorjev, geotermalne energije, vetrne energije, energije bibavice... ali to ni? Nenazadnje je za izdelavo panelov, kolektorjev, vrtin... potrebno vložiti neko energijo. Če se omejimo, da zunanje energije ne potrebujemo po končani gradnji se zopet poraja vprašanje npr. paneli imajo neko življenjsko dobo in jih je potrebno zamenjati. Za kar pa potrebujemo energijo. Ko bo hiša dotrajana, jo bo potrebno podreti, kar zopet rabi energijo.

Če potegnemo črto, lahko za gradnjo energetsko samozadostne zgradbe porabimo več energije, kot jo prihranimo.

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.135
5.078
113
Nuku`Alofa
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:
Citat:
Uporabnik VanZ pravi:
....
......
solarni kolektorji imajo izkoristek do 90%. fotovoltaika pa do 25%
tu je govora o solarnih kolektorjih in bi iz 24 m2 lahko dobil cca 24KW na uro ob lepem sončnem dnevu, če so pravilno postavljeni

In seveda poletni problem - kam grejo vsi ti kilovati toplote poleti? Rolete na celi strehi?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.148
6.962
113
pri taščici
Prav veliko his ki pozimi ne b potrebovale ogrevanja v sloveniji zagotovo ni.
Edino ce se smatra poletni pridelek elektricne energije na strehi kot kompenzacija za zimsko ogrevanje.
In ja, ze z enajstimi m2 ploscatih poleti brez pomena pregrevam hiso. Raje ne pomislim kaj bi bilo z 20, 30m2. Se dobro za zunanji 10m3 bazen, pa susilnico sadja in zelišč....

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
fizikalno ste razložli:)
še vedno pa me zanima zakaj se ogreva cegle in plato?
zakaj se cevi ometava?

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
saj neka logika je v tem, da stene ogrevaš,. pa plato, ampak jaz tako ne bi delal ( in seveda nisem )
je pa res, da moja bajta ni pasivna ali nula energijska.
@Gavran
v kolikor je zalogovnik dovolj velik, ni težav s pregrevanjem solarnih kolektorjev. sam imam vakuumske in 300 l bojler pa ni nobenih težav.
je pa seveda odvisno pod kakim kotom so postavljeni in kako obrnjeni ( moji niso na strehi ) in so postavljeni tako, da poleti ni maximalni izkoristek
en dečko v švici si je zamislil 40kubičnih metrov velik zalogovnik, da se s tisto shranjeno toploto potem ogreva. baje deluje

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Meni se zdijo cevi na zunanji strani bedarija. Velik zamik pri ogrevanju, večje izgube... Mogoče zato ni po 3 letih nič čut o tem.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.029
11.151
113
Bajto fajn zadihtaš, daš gor min 20 cm izolacije,pa vsak dan 10 kolegov in striperke, maš skozi toplo. Za pozimi mislim.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Gleda se energetska bilanca na letnem nivoju. Mogoče samo kot podatek, 15kWh/m2 energije za ogrevanje je ločnica med pasivno in nizkoenergetsko hišo. Če malo pofilozofiraš in poleti proizvedeš več elektrike kot si jo čez zimo porabil, si pač na nuli
grin1.gif

(z malo filozofije in marketinga... )

Ideja sicer ni slaba, imeti hišo, ki te energetsko gledano ne stane nič, še raje bi imel tako, ki bi proizvedla več elektrike kot bi jo porabil in bi imel konec meseca plus na računu, namesto petih položnic
smile-1.gif

lp