Nepremičninske agencije- za koga delajo?

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.049
3.564
113
41
Lj
Zdaj ko gledam stanovanja jih je kar velika večina preko agencij. Sem mislil da ljudje postajajo pametnejši skozi leta.

Nazadnje urejeno:

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
Citat:
Uporabnik LeQuack pravi:
Zdaj ko gledam stanovanja jih je kar velika večina preko agencij. Sem mislil da ljudje postajajo pametnejši skozi leta.

Folk je zabit do amena, mislijo da jim bo agencija hitreje prodala stanovanje a agencije oglasujejo na nepremicnine.net tako kot vsi. Ljudje pa kot da mislijo da ima agencija skirvne kanale oz skrivni trg al kwa.

Glih zadnjic ce sem prav razumel ko sem gledal wheelersdealers je omenil kot da imajo v angliji agencije ki prodajajo rabljene avtomobile. Nevem razumeti je bilo kot da je pri njih vec agencij/mogoce avtohis kot pa fizicnih strank oz prodajalcev

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.049
3.564
113
41
Lj
Citat:
Uporabnik Ralliart pravi:
Citat:
Uporabnik LeQuack pravi:

Folk je zabit do amena, mislijo da jim bo agencija hitreje prodala stanovanje a agencije oglasujejo na nepremicnine.net tako kot vsi. Ljudje pa kot da mislijo da ima agencija skirvne kanale oz skrivni trg al kwa.

Glih zadnjic ce sem prav razumel ko sem gledal wheelersdealers je omenil kot da imajo v angliji agencije ki prodajajo rabljene avtomobile. Nevem razumeti je bilo kot da je pri njih vec agencij/mogoce avtohis kot pa fizicnih strank oz prodajalcev

Ne moti me koncept agencij kot tak, naj jih ljudje najemajo če mislijo da bodo hitreje prodali/oddali, ampak to, da si dovolijo vzeti provizijo še od kupca, za katerega ne naredijo nič. In to brez sramu. Res moraš biti posebne vrste človek za tak posel, predvsem brez morale.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
tudi prinas se kak avto prodaja preko agencije oz avtohiše.
se moreš prej najavit kdaj boš prišel pogledat. Vrjetno se lastnik vozi z avtom, ko ga pride novi kupec gledat, se pripelje do salona in stopi za vogal. avtohiša pa se meni s kupcem. Tako si predstavljam.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
Citat:
Uporabnik erikson pravi:
Še nasvet z moje strani: preverite stanje v zemljiški knjigi par mesecev po nakupu. Nekatere agencije in notarji "pozabijo" urediti stvari, čeprav jim to dobro plačate.
confused-1.gif

Ko se nepremičnina v ZK prepiše iz prodajalca na kupca, dobita oba sklep sodišča, da je bil pravni posel speljan. Pri notarju se podpiše pogodba in se overi podpis, tako da sledi samo še vpis v ZK. Previden je treba biti že pri samem nakupu, ali je lastik pravi, bremena, črnogradnja,...itd. Stanovanja so lahko še bolj delikatna. Vem za primer, ko je nekdo neke skupne prostore preuredil v podstrešno stanovanje, vpisano ni bilo pa nikjer, lastništvo skupno.. itd. Prepis nemogoč!!! Kar nekaj ljudi je izgubilo preddujem, ker bi tožba preveč denarja zahtevala. Tako da, največja previdnost je potrebna pri nakupu. V ZK se lahko tudi sami vpišete, če agencija kaj zamoči

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
tudi prinas se kak avto prodaja preko agencije oz avtohiše.
se moreš prej najavit kdaj boš prišel pogledat. Vrjetno se lastnik vozi z avtom, ko ga pride novi kupec gledat, se pripelje do salona in stopi za vogal. avtohiša pa se meni s kupcem. Tako si predstavljam.
prej bi rekel, da se tudi vozi lastnik agencije z avtom. Sem enkrat klical neko agencijo in je res na oni strani zahteval, da povem kdaj pridem. Sem mu rekel, da v kratkem. V nekaj dneh. Skoraj se mu je zmešalo, ker mu nisem vedel povedati dneva in celo ure. In ko sem prišel, je rekel, samo malo, takoj vam pokažem avto in še nekaj skakal okoli. Čez 15 min je bil avto na parkirišču, vendar ga ob mojem prihodu zagotovo ni bilo, ker sem si parkirišče pred vstopom v salon prej pogledal. Sem opazil, da je bil avto topel in z mnogo več kilometri, kot so jih na začetku že zbili.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.365
6.151
113
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
Citat:
Uporabnik erikson pravi:
Še nasvet z moje strani: preverite stanje v zemljiški knjigi par mesecev po nakupu. Nekatere agencije in notarji "pozabijo" urediti stvari, čeprav jim to dobro plačate.
confused-1.gif

Ko se nepremičnina v ZK prepiše iz prodajalca na kupca, dobita oba sklep sodišča, da je bil pravni posel speljan. Pri notarju se podpiše pogodba in se overi podpis, tako da sledi samo še vpis v ZK.
V tem koraku se je zataknilo - notar (ki ga je določil nepremičninski posrednik) je "pozabil" oddati vlogo in izvod pogodbe v ZK, čeprav je bila ta storitev obračunana in plačana.

V ZK se lahko pojavijo tudi naknadni vnosi v preteklosti, ki jih ob preverjanju ni bilo.

elo

Dr. Rodilnik
4. sep 2007
1.630
4
38
malo tukaj malo tam
jaz, kot nepremičninski "posrednik" delam vedno zgolj in samo za eno stranko.

ker interese dveh enostavno ne moreš zastopati. vemo, da želi kupec nekaj, prodajalec pa spet nekaj povsem drugega...

tudi plača me samo stranka, ki me najame in tega se zaveda od samega začetka...

se pa strinjam, na tem področju dela veliko ljudi, ki za to enostavno niso primerni.

l.p.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
Citat:
Uporabnik erikson pravi:
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
Citat:
Uporabnik erikson pravi:
confused-1.gif

Ko se nepremičnina v ZK prepiše iz prodajalca na kupca, dobita oba sklep sodišča, da je bil pravni posel speljan. Pri notarju se podpiše pogodba in se overi podpis, tako da sledi samo še vpis v ZK.
V tem koraku se je zataknilo - notar (ki ga je določil nepremičninski posrednik) je "pozabil" oddati vlogo in izvod pogodbe v ZK, čeprav je bila ta storitev obračunana in plačana.

V ZK se lahko pojavijo tudi naknadni vnosi v preteklosti, ki jih ob preverjanju ni bilo.
Da agencija pozabi je agencija, ki posluje bolj po "kavbojsko". (no, to bi v SLO kavbojsko ampak "skoraj normalno".) Da notar pozabi, je hudo neresno iv vprašanje, če je takšen notar lahko sploh notar. Ampak, temu se da izogniti tako, da pri vsej papirologiji notar vse uredi papirologijo, se uveri pogodba, pri podpisu naredi še predlog za vpis v zemljiško knjigo in vse skupaj izroči kupcu. (ob overitvi tudi plačaš celotno kupnino) Kupec pa sam odnese vse skupaj v ZK, plača nekaj € (mislim, da je nekaj deset €) in se s tem sam vpiše v ZK. Pa ni potrebe po nekajmesečnem preverjanju ali je kdo naredil svoj posel.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Koliko pa tej eni stranki zaračunaš? Predpostavljam da v % ker je to običajna praksa. In predpostavljam, da se pri tem držiš limita iz zakona o posredovanju.
Vprašanje ni namenjeno zajebavanju, resno me zanima.

elo

Dr. Rodilnik
4. sep 2007
1.630
4
38
malo tukaj malo tam
posploševati je težko, pač odvisno od projekta.
ko se gre za samo posredovanje (recimo za stanovanja) je zakonski limit res 4% in takrat zaračunavamo dejansko med 2 in 4%.
sicer je ta zakonska določitev trapasta, zakon bi moral omejiti provizijo kvečjemu navzdol, da ne bi prihajalo do dampiškega
delovanja nekvalitetnih posameznikov in da bi se vsaj s tem zadeve postavile na nek kakovostni nivo.

ko gre za kompleksnejšo zadevo se dogovorimo za večji odstotek, dostikrat tudi za nagrado ob doseženi razliki.
seveda tu ne govorimo zgolj o posredovanju kot takemu temveč o prodajnem inženiringu, ki je dosti več...
zopet, poudarjam, odvisno od projekta samega...

upam, da si dobil odgovor na vprašanje...

l.p.

ThaShizznitt

Fizikalc
13. jan 2008
4.781
4
38
Ampak repenci se, da zaracunajo prodajalcu in kupcu. Zdej, ne zaracunajo ponavadi 4 enemu in 4 drugemu, ampak se razdeli...vsak po 2. Loh se pa s prodajalcem zmenis, da naj on placa celotno provizijo, sam ne cukast gledat, ce ne bo dal popusta.
evil.gif

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Dobil odgovor, hvala.

Sklepam da si enkraten poslovnež. Če od tega živiš seveda.

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.049
3.564
113
41
Lj
Citat:
Uporabnik ThaShizznitt pravi:
Ampak repenci se, da zaracunajo prodajalcu in kupcu. Zdej, ne zaracunajo ponavadi 4 enemu in 4 drugemu, ampak se razdeli...vsak po 2. Loh se pa s prodajalcem zmenis, da naj on placa celotno provizijo, sam ne cukast gledat, ce ne bo dal popusta.
evil.gif

A se tudi s serviserjem zmeniš da bo pol on računa plačal? Ali pa s trgovko v trgovini, da ti bo ona pol salame plačala? Ker logika je čisto ista, oba dva nista naročila nič ampak ti bi jih vseeno prisilil plačati.