pozdravljeni.
upam, da tema ni čist zamrla
S punco kupujeva stanovanje in kot ostali jih iščeva na spletnih straneh od neprem___.net in bo__.com ter ostalih.
Bila sva na ogledih kjer so oglaševana stanovanja bila preko agencij- probala sva prebrskati cel net, če bi lahko dobila direkten kontakt od prodajalca in žal je samo agencija.
Na ogledih dejansko agent od agencije kej preveč ni niti vedel o stanovanju. Vse kar si ga spraševal je bilo hm verjetn, nevem točno, možno... prav tako pa s strani prodajalca (ne ve stroškov od komunale, rez. sklada- kao vse samo žena plačuje in on to nima čez, a že 6 let živijo v stanovanju). O tem, da na oglasu piše novi radiatorji, okna, tla, kompletno prenovljeno ni bilo govora. Vse je bilo pred parimi leti ali pa tudi ni bilo
In na koncu ogled, ko smo zapustili stanovanje nama agent na samem poturi pod nos pogodbo o sodelovanju, da se bomo mi zavezal da od njih kupimo to stanovanje. Seveda, ko sem omenil, da ne bom nič podpiseval se je hudo razburil. Sem mu reku, da sem prišel na oglaševani oglas in da ne razumem zakaj bi jaz kot kupec plačeval 2% od cene stan. Tukaj se je potem razburil, se začel pričkat, sam pa sem mu rekel da to mene ne zanima- če hoče naj mu prodajalec da vseh 4% provizije, da jz ga ne rabim in sem samo prišel na ogled. No, hitro smo se v naelektrenem ozračju razšli- seveda je bil jezen kt .... Omenili smo mu tudi kako to, da 3 ali več agencij prodaja 1 isto stanovanje. Kaj to z njihovega vidika pomeni? Pa pravi nazaj v odgovor: da to ni moteče, da so oni mene kot kupca dobili/pripeljali in sklenejo potem ta njihov eskluziv. Torej s prodajalcem prav tako nimajo nič ampak samo pač, če jim uspe koga prepričati da kupi. Aja pa še to je omenil, da sem jaz sprejel njihove pogoje, ko sem že poklical na oglaševani oglas za stanovanje, WTF! Na banki (za hipotekarni kredit se gre) so mi odsvetovali agencijo, da jaz kot kupec jih ne potrebujem. Da mi oni kot banka garantirajo vpis v ZK, uredijo, preverijo nepremičnino in da storitve agencije ne rabimo. Sam imam že par vzorcev kupoprodajne pogodbe, ki je tako ali tako potem morajo v banki pregledati in podati mnenje ali je ok, ter kaj bi bilo potrebno dopolniti. Mislim pa, da tudi ceneje pride odvetnik pa se tam sestavi pogodba, če bi bila ta nuja. Kot kupce pa sam se itk moraš pozanimati kako je v ZK, če je kakšna hipoteka, lastnik, itd... Kakšno je vaše mnenje glede agencij? Oz. kako je bilo, ko ste kupovali nepremičnine pa potem z njimi urejali oz. jih potem probali "odpikat" pri sami prodaji. Mislim, da kot je že nekdo napisal lahko sam naknadno stopiš v kontakt s prodajalcem in se na samem poskušaš dogovoriti za ceno in pogoje, ter prodajo brez agencije.
lp
R