Nekaj za nostalgike

gasdopodna

Majstr
22. jul 2007
3.702
127
63
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
In ko je Radio Študent o 15:00 nehal oddajati, so v eter spustili še eno igrico...

TuTuRuTuTuTuTuTTiTuTuRuRuRuTuTu...
evil.gif

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Evo lej, lahko bi mel commodore party
cheer.gif

Podobno kot so bli včasih lan partyji, samo kar bi bil to no-lan party
cool-1.gif

legionar

Fizikalc
13. sep 2010
2.427
5
38
heheh ja...
Včasih sej je kao normalno posnel pa je potem zmrznu. In itaq jovo na novo.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik brgo pravi:
Pa šraufnciger pa slavni Štelovanje glave ne pozabit
smile-1.gif
To mi nikoli ni bilo jasno, kdo se je spomnil iz standardne nastavitve premaknit.
Ali se je s časom samo premaknilo?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik wilin pravi:
Spektakularna mašina. Seveda, če ni crknil SID čip, pol se pa ni več dalo formulc (Le Mans) špilat ><.
Meni so predvsem demoti všeč (pokažejo kaj se da iztisnit iz mašine z assemblerjem). Npr. tale:

<object width="425" height="350"><param name="movie" value="https://www.youtube.com/v/yFdjWSaDlIo"></param><param name="wmode" value="transparent"></param><embed src="https://www.youtube.com/v/yFdjWSaDlIo" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350"></embed></object>
https://www.youtube.com/watch?v=udkTv1nC6W0

Po moje znanstvena fantastika v osemdesetih....

PS: YouTube suxa. Ima 25 (ali še manj) FPS, original je 50 FPS. Recimo tole: http://cdn.capped.tv/vhq/booze_design-edge_of_disgrace.mp4

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Heh, imel sem napisano precej pikro sporocilo glede stanja dansnjih "programerjev" napram zaresnem programiranju (kar se vidi v teh demotih), pa sem raje prekinil objavo, da ne bo kaksna primadona prevec uzaljena ...

Kapo dol avtorjem takratnih demotov, vse kar je ostalo za njimi, so danasnje aplikacije za mikrokontrolerje, ki so - mimogrede - narejene se v bolj ograjenem peskovniku (RAMa je po 64x ali se veckrat manj itd.). Ne izgledajo tako nobel, ker jih nimas komu predstaviti, so pa ravno na trenutke pravi tako programerski cudezi
smile-1.gif

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Citat:
Uporabnik stein pravi:
To mi nikoli ni bilo jasno, kdo se je spomnil iz standardne nastavitve premaknit.
Ali se je s časom samo premaknilo?

Po mojem je mel vsak kasetar malo po svoje naštelano glavo in ko si kopiral kaseto od drugje je bilo treba štelat. Nisem pa 100%
smile-1.gif

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.977
40
48
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Heh, imel sem napisano precej pikro sporocilo glede stanja dansnjih "programerjev" napram zaresnem programiranju (kar se vidi v teh demotih), pa sem raje prekinil objavo, da ne bo kaksna primadona prevec uzaljena ...

Kapo dol avtorjem takratnih demotov, vse kar je ostalo za njimi, so danasnje aplikacije za mikrokontrolerje, ki so - mimogrede - narejene se v bolj ograjenem peskovniku (RAMa je po 64x ali se veckrat manj itd.). Ne izgledajo tako nobel, ker jih nimas komu predstaviti, so pa ravno na trenutke pravi tako programerski cudezi
smile-1.gif

grims-1.gif

J*tga, bolj ko je orodje napredno, bolj len postane delavec. Dejstvo je, da so takrat v znatno manj kapacitete znali spraviti relativno zmogljive zadeve (samo poglejmo npr. GEOS in GEM v primerjavi s kaksnimi Windowsi, ki so prisli v mainstream kasneje). Dejstvo je tudi, da ko je enkrat "voda" odkrita, je ne mores vec odkrivati na novo - lahko ji samo dodas razlicne okuse vsakih par let (ali dolocis, da se jo bo pilo na drugacen nacin).
wink-1.gif
Roko na srce, koliko je bilo recimo od Windows 2000 do Windows "7" dejanskega napredka glede tega, kaj uporabnik vecinoma potrebuje? Spremenil se je izgled, okraski, nacin, kako se nekateri stvari dela (ce bi kaj podobnega delali recimo v avtomobilski industriji, bi bil hudic) ipd. Dejansko napredovanje je bilo samo v delu vecje stabilnosti in bolj utrjene podpore multimediji.

Tistemu v 1980-ih in prej bi jaz rekel "zeleno programiranje" (kot se rece danasnjim napravam, ki porabijo malo energije, da so "zelene"). Morda pa bo zeleno programiranje prislo spet v modo, ce se na vzhodu kaj hudega zgodi... Ker bo pac treba izkoristiti naprave in orodja, ki obstajajo, v cim vecji meri.

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.977
40
48
Citat:
Uporabnik brgo pravi:
Po mojem je mel vsak kasetar malo po svoje naštelano glavo in ko si kopiral kaseto od drugje je bilo treba štelat. Nisem pa 100%
smile-1.gif

Se mi zdi, da je bil v tem vic. Vsak kasetar je bil drugace nastavljen, ker so bili v primarni rabi pac namenjeni zvoku. Problema s stelanjem na primer v Commodore svetu v glavnem ni bilo, saj se je uporabljal proprietarni kasetar (ki je imel v uporabi celo samo en kanal v "stereo" zapisu). No ja, ko si enkrat tega zacel stelati, si potem moral stelati.
hysterical-1.gif

shift

Guru
20. jul 2007
9.931
2.345
113
za šankom
ksz...

še danes se spomnim ko ga je stric prvleku iz nemčije.350dm sta tastara dva odkartala da sm se lahko špilal leta 91.bil je pakiran v special edition škatli na njej pa je bil arni z čoperjem v T2.poleg je bila kakopak tudi orignal T2 igra

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Moji stari so 1985 odkartali 700 DEM za C64, 100 DEM za kasetar, pa 200 DEM za printer/ploter, pa 40 DEM za 2 Joysticka... Potem pa še nadaljnih 200 ali 500 za disketnik, pa en toliko za bolj zaresni tiskalnik...
Imel pa sem tudi CP/M modul 2.0 zanj z Z80A procom gor...

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.406
5.657
113
Peesda ta zadni špili na C64 so bli na ravni 286 al pa 386 compov. Res pa da so se nalagal 3 dni gor

Nazadnje urejeno:

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Floppy turbo, pa je
wink-1.gif

(edino, če ni z igro kompatibilno)

Za kaseto so že rano vsi imeli turbo loaderje, kaj za flopi niso tega porihtali?

tony

Guru
23. jul 2007
9.750
1.534
113
Verjetno nič, ker je bilo gotovo prešvercano. Kot 95% hišnih računalnikov takrat...