Izkušnje iz prve in druge roke:
Iz prve roke: Toyota RAV4 hybrid sprednji pogon - 85k km v 4 letih le redni servis, dela ko urica. Placa dovolj za 2 MTB bicikla (snameš seveda sprednje kolo in položiš zadnje zice). Poraba povprečno 6,3l, ko vozi žena ji rata spravit tudi pod 5 (meni nikoli ne rata pod 6). Znotraj klasičen japonc... nič pretresljivega, avto za točka A do B. Glede 4x4: do sedaj še nisem pogrešal, pa smo veliko po hribih (makadam, gozdne poti); za sneg imam vedno sabo ketne (turna smučarija ), ampak do sedaj še nisem uporabil. Plug-in varianta je po mojem mnenju enostavno predraga.
Iz druge roke: Škoda Kodiaq dizl, sprednji pogon. V dveh letih en vpoklic za luči in klimo, ampak nič pretresljivega (ni ostal na cesti). Poraba kake pol litra manj kot pri mojem RAV4 (enako naložen na poti na morje cca 3k km za primerjavo). V mestni vožnji sta po porabi skoraj ena na ena. Je pa velika (ogromna) razlika v prtlažniku in notranjosti - je enostavno boljši od japonca. Zadnji zici premični in veliko večji prtljažnik. Ko dam jaz krsto na streho se on samo smeje in naloži v prtljažnik. Tudi on še nikoli pogrešal 4x4, pa isti način življenja (hribi, turno, ...).
Glede 4x4 - ne rabiš dokler zares ne rabiš. Potem pa itak ponavadi kličeš kolega s traktorjem
Off topic: za drugo puberteto glej Mazda 5 ali Toyota GT86/Subaru BRZ; Če maš dnar pa sky is the limit.