Nategovanje Mercatorja

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Što se mora nije teško...
grims-1.gif

Vse to spada k overall optimizaciji porabljenega časa in denarja...

Kinimod

Serpico
4. dec 2007
1.839
0
36
45
SV SI
ksz

Pljuvanje po Lidlu in Hoferju v teoriji nekako ne drži vode. Jaz sem bil do sedaj z večino nakupljenega precej zadovoljen, je pa še en argument, ki jima govori v prid. Glede na tržni delež, ki ga ti dve verigi imata, sta ata in mama za Mercator in Tuš npr. To seveda pomeni, da lahko izbirata med maaaaaaaso ponudnikov za določen artikel in v tej masi se najde ena mala masa ponudnikov, ki bodo ta artikel ponudili po smešno nizki ceni, ker se jim bo še vedno splačalo glede na to, koliko ga bodo lahko prek npr. Lidla prodali. In izmed teh ponudnikov odgovorni v Lidlu lahko mirno izbirajo po kvaliteti. Sicer je logično, da to ni roba vrhunske kvalitete, ampak a ste res tako prepričani, da pa Etina roba spada med vrhunske artikle?

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Torej če že hočete privarčevati, delajte večje nakupe, uporabljajte sezname in nakupe opravite na enem mestu (če se da). Razliko hitro pokuri čas in gorivo, razen seveda če vam je nakupovanje družabni dogodek dneva/vikenda, kar meni ni (je nekaj kar je potrebno opraviti, raje med tednom popoldne kot pa da uničim soboto)...

Nisem prebral vseh 120 postov ampak morm rečt, da se strinjam z Robertom. Najbolj se splača opravit velike nakupe in nakupovat čimmanjkrat na mesec. Privarčuješ (da se res pozna) lahko samo tako da kupuješ količinsko takrat ko je v akciji ali če je nekje res ceneje. Najslabše je letanje od štacune do štacune za vsakdanje nakupe, ker se res preveč porabi za bencin. Pomembno je tudi, da se nakupuje s seznamom in da kupiš tisto kar res potrebuješ (čeprav nas lahko hitro kaj zanese
redface-1.gif
). Zaenkrat sem pa zvest šparu saj tisto kar največ konzumiramo dobim tam najceneje in še nekako najbližje je.

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Citat:
Uporabnik Kinimod pravi:
Sicer je logično, da to ni roba vrhunske kvalitete, ampak a ste res tako prepričani, da pa Etina roba spada med vrhunske artikle?

Mislm, da mamo to v krvi, da kar je slovenskega je najboljša roba.
grin1.gif
Čeprav verjetno avstrijci nimajo nič slabšo robo...

Nazadnje urejeno:

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
Bi rekel da imamo mi slabo robo za veliko denarja avstrijci in ostali pa kvaliteto za ugodno ceno! Žal sam eni me bojo zdaj popluvali!

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Ja, zelo razširjeno je mnenje, da so slovenski izdelki nenadjebljivo kakovostni, boljši od vsega, kar lahko pridelajo Avstrijci, Nemci, Slovaki, Čehi in Poljaki. Osebno opažam le, da so nenadjebljivo dražji.

Še ena misel. Trdim, da ni bistvenih razlik v kakovosti med produkti s trgovsko blagovno znamko pri "velikih" ponudnikih in no name izdelki pri Lidlu in Hoferju. Razlika je predvsem v ceni, v prid Hoferja in Lidla.

Nič ne rečem glede pravih brendov, verjetno se vsaj pri nekaterih dejansko pozna razlika v kakovosti. Tam je višja cena upravičena.

Skratka, če v Mercu, TUŠu in SPARu kupujete izdelke "trgovske znamke" se malce zamislite in za hec preverite kakovost izdelkov pri Lidlu in Hoferju. Pogosto oboji prihajajo od manj znanih proizvajalcev, ki si ne morejo privoščiti višje cene saj nimajo uveljavljene blagovne znamke.

Tipičen primer iz tekstilne panoge. Mura lahko izdela obleko iz enakega materiala. Prvo izdela za tujca, ki nanj nalepi svojo znano blagovno znamko. Drugo proda pod blagovno znamko Mura. V prvem primeru dobi verjetno okoli desetino zneska. Razlika je v obeh primerih posledica blagovne znamke in vsega kar prinaša.

Hipotetično: ali je oridžinal Red Bull res toliko boljši od Lidlove energijske pijače? Razlika v ceni je 1:5. Red Bull je izdelan v Avstriji, Lidlova energijska pijača pa v Nemčiji. Obe sta bistveno boljši od "slovenskega" brenda Bull Dog, ki je le lepo zapakirana tuja energijska pijača.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik coolpower pravi:
Ja, zelo razširjeno je mnenje, da so slovenski izdelki nenadjebljivo kakovostni, boljši od vsega, kar lahko pridelajo Avstrijci, Nemci, Slovaki, Čehi in Poljaki. Osebno opažam le, da so nenadjebljivo dražji.

Da, če samo pogledamo ceno Barilla testenin (ki so bile včasih res drage) napram testenimam iz naših logov , ki so v povprečju vsaj 1x dražje.
bonk.gif

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Logika teh cheap trgovcev je precej enostavna.

Po velikosti so giganti v primerjavi s kakšnim Mercatorjem.
Izdelkov prodajajo manj (manj različnih izdelkov)
Zradi obojega nabavljajo večje količine, s tem dosegajo nižje nabavne cene, ker izberejo manj različnih izdelkov se dobavitelji bolj grebejo. Pri nas itak skoraj vsak pride na polico, v Lidlu pa ne.
Med poplavo ponujenih generikov lahko izberejo tiste, ki so dovolj poceni in nudijo sprejemljivo kakovost.

....potem pa se vprašajmo, kakšna je kakovost nekaterih izdelkov trgovske blagovne znamke "slovenskih" trgovcev.

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Uf, žile si bom prerezal. V Merca grem le še tedaj, ko imam preveč časa, premalo idej, veliko nealociranega denarja in nujno potrebo po kakšnem izdelku, ki ga drugje ni.

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.538
1.241
113
jaz pa vedno ... vedno grem samo v mečkator :p
sem ga smrtno navajen.... v ostalih trgovinah se čudno počutim
no Hofer je še dobrodošel
smile-1.gif

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Preberi še enkrat: v akciji (ki si jo zamudil) bi za štiri grenivke plačal 1,29 EUR (plačaš 3, dobiš 4). Sedaj, ko je akcije konec za isto količino plačaš 0,82 EUR.

He he... a to so t.i. "akcije". Za koga? Kupce ali trgovca:)

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Glede na to, da očitno vedno več ljudi bolj natančno spremlja cene različnih trgovcev me zanima, če ste pripravljeni, da skupaj naredimo eno akcijo?
Odpremo eno sticky temo, kamor vsak vpisuje različne artikle, ki jih je kupil, Potem pa se to vse skupaj združi v excelovo tabelo in imamo primerjavo.
Glede na to, da bi bilo potrebno kar konkretno sodelovanje uporabnikov, bom naredil anketa, da vidim, koliko vas je sploh zainteresiranih kaj takšnega izvesti, da ne bomo nekaj pripravljali, potem pa ne bo nič iz tega.

Evo anketa:

qbm

Pripravnik
1. sep 2007
160
0
16
Citat:
Uporabnik kavboj pravi:
Citat:
Uporabnik Kinimod pravi:
Sicer je logično, da to ni roba vrhunske kvalitete, ampak a ste res tako prepričani, da pa Etina roba spada med vrhunske artikle?

Mislm, da mamo to v krvi, da kar je slovenskega je najboljša roba.
grin1.gif
Čeprav verjetno avstrijci nimajo nič slabšo robo...
Glede na to, da je pri nas v povprečju zemlja za pridelavo v vrhu po kontaminaciji s pesticidi v EU, zna bit tudi z zdravstvenega vidika naša roba malo manj vrhunska.
tongue-1.gif

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Itak pa je tako, da naši proizvajalci v veliki meri izvažajo. Zagotovo se ne trudijo preveč, da bi izstopali s kakovostjo saj tudi nimajo blagovnih znam, ki bi dopuščale višje cene na tujih trgih. Njihove blagovne znamke so "špica" v Sloveniji, morda pogojno v nekaterih primerih še v Srbiji, Makedoniji in na Hrvaškem. Drugje pa so "no name", enako kot najcenejša pašteta iz Lidla.

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
točno zato pa se lahko trenutno širijo le na jug! Sam tudi tam po moje ne bodo več dolgo "bogovi"!

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
ksz

Hecno - ko smo začeli debatirati o cenah, je par na.dje.bačev, takoj skočilo do stropa, češ da "šparamo, pa naj stane kolikor hoče". In da smo nori, ker za bencin zapravimo več kot pa prišparamo.

Kasneje se izkaže, da to delajo praktično vsi - da vedo, kje prišparati pol evra na kakšnem izdelku. In seveda nihče se nima za neumnega, pač pa za silno modrega in preudarnega.

Zanimivo.
smirk-1.gif

@debato - hrvati v svojih mesnicah oglašujejo, da imajo meso hrvaškega porekla. Srbi, da srbskega. Austrijci, da austrijskega. Resnici na ljubo pa vsi žremo isto sranje, malo boljše sranje je le tam, kjer se izvaja ostrejša kontrola (beri - na sever bo treba iti).

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.348
767
113
Jaz sem v Lidlu kupoval že pred leti, v Avstriji. Samo tam sem namreč dobil tisto, kar sem iskal, dobrega okusa in nizke cene. Bile so pa to ogromne količine 0,5 mleka, tune v lastnem soku, skute (navadne in sadne) z 0,5 maščobe in zmešane z jogurtom ter cole light (Freway, 2l). Sedaj porabim tega veliko manj, kupujem pa še kar v Lidlu. Cola Freeway Light mi je nenormalno dobra, lahko rečem identična Coca Coli Light, za ceno cca 0,3€ (akcija)-0,4€ za 2l...!!!!!! Vsakič, ko pridem do blagajne, kar ne morem verjeti, kako nizek je lahko znesek. Včasih sem nakupoval tudiu v Mercatorju, ob torkih, -10%, plus pike za dodaten popust, vendar sem ugotovil, da me isti izdelki pridejo v Sparu v redni ponudbi ceneje, kot če seštejem vse popuste v Mercu skupaj. Lidl ju pa oba nese, kak konkretno.