Zelo zanimiva razprava me je navdala z dvomi, da o prijatelju, ki me ima za umsko zaostalega, ker kupujem v Maxiju, niti ne govorimo. Za duševni mir sem žrtvoval pet minut in sem skočil do Interspara Vič preverit nekaj cen iz moje včerajšnje košarice. Pravzaprav sem pričakoval katastrofo, če sem odkrit.
V tabeli spodaj so navedene cene za enake artikle v Maxiju, ki ima po mojem ugibanju enako raven cen kot hipermarket, in Intersparom. Metodološko je izbira povsem zgrešena in je ne morem uporabiti niti za svoje nakupe, kaj šele za vaše, ampak ocena je pa le.
Od navedenih izdelkov je v Maxiju cenejša samo kava, razlika v skupnem seštevku pa niti ni tako grozljiva, kot se mi je dozdevalo. Ampak potem pridejo popusti, popustki, programi in dodatki.
- Torkov popust je 10 %. Tri tedne zapored mi je že uspelo zadeti torek, drugače pa nisem prav zelo natančen.
- Pikin popust za 1250 pik je 6 % ali 300 EUR neto. To je treba potem spičiti v enem nakupu, zato sem zadnjič kupil nek blesavo drag ekonom pisker, ki ga sicer ne bi niti pogledal. Ta popust je v bistvu vprašljiv.
- S točkami Maxijevega programa zvestobe pridobim dodatnih 7 %. Ne bi razlagal podrobnosti, ampak gre za podobno zadevo, kot so pike.
- Ker nakupujem, ko so smrklje na baletu, in moram v vsakem primeru parkirati v Maxiju, dobim povrnjeno parkirnino 3,60 EUR. Še nekaj odstotkov popusta v mojem primeru.
Skratka, če malo pazim (ampak običajno ne), lahko končam kakšnih 20 % pod Intersparovimi cenami. Pa tudi če bi bilo obratno, pri meni veliko odtehta, da za nakupovanje porabim čas, ki je povsem nekoristen, da kupujem enkrat na teden z dobrim seznamom in da se vračam v trgovino, kjer nas vsi poznajo in se temu primerno tudi obnašajo. Nakupovalni stres je tako manjši.