Nategovanje Mercatorja

OldSkul

gps navigator
20. jul 2007
1.866
12
38
Citat:
Uporabnik vaginko pravi:
Kar se tiče komentarja o zanič robi v hofru in lidlnu, bi tistim rekel naj gredo malo bolj daleč stran od svojega praga (avstrija in nemčija) pa boste videli kje ljudje kupujejo pa imajo svoj standard, ki je višji od balkanskega! Če bi mercator imel boljše razmerje kvaliteta - cena bi nastopal še na drugih trgih ne samo doma in na jugu! Če bi mercatoraja postavili v kaki drugi država se investicija ne bi nikoli povrnila!

Investicija se bi takoalitako težko povrnila. Tam je že razvejena kokurenca z uveljavljenimi ponudniki.

Drugače pa sem bil v nekaj trgovinah v Geteborgu na Švedskem. Večinoma sami diskonti, bolj švoh vseskupaj.

Nazadnje urejeno:

V_power

Fizikalc
15. sep 2007
1.935
0
36
Ljubljana
ksz.

zato pa v Srbiji pred merkator nastavljajo bombe, ker so tam previsoke cene
hysterical-1.gif

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Citat:
Uporabnik AfterEight pravi:
Jaz enkrat tedensko kupim v Lidlu zalogo zamrzjene zelenjave (ki je btw okusnejša od tiste, ki jo prodajajo v mercatorju) in ponavadi še majhno zalogo testenin in mogoče kdaj še kakšno zamrzjeno pizzo. Ostalo res nimajo preveč okusno, ne v Lidlu, ne v Hoferju.

Med tednom pa grem v bližnji mercator po vse ostalo. Ampak to je postala čista rutina, načeloma mi je čisto vseeno pri katerem trgovcu kupujem. Bi pa si upal trditi, da je roba, ki nosi mercatorjevo blagovno znamko na najnižji možni ravni. Recimo vsaka druga oliva v kozarcu je "pokvarjena", ...

Zanimiv je lokalpatriotizem ljubiteljev Mercatorja, TUŠ-a in celo SPAR-a.... Ta zadnji je očitno postal naturalizirani Slovenec, s pridihom vsega dobrega, kar menda prihaja iz tujine.

Takole bom povedal. Denarja mi ne manjka, k sreči. Nikoli nisem štel centov, evrov in varčeval. Tudi zato mi od mesečnih prihodkov ostane manj, kot bi lahko.

Kljub vsemu pa sem zadnji čas poskušal skenslti vse predsodke, ki ne temeljijo na lastnih slabih izkušnjah.

Kaj sem ugotovil?

Da SPAR sploh ni pretirano ugoden. Nekoč sem kupoval 90% v SPAR-u. Danes? Morda še 20%.
Zakaj? Moti me preračunljivost trgovcev, ki izkoriščajo oceno ljudi, da je izdelek v večji embalaži glede na količino cenejši. Vse cene gledam na kg in se samo čudim. Mnogi izdelkov je v večji embalaži dejansko dražjih. Zagotovo pa niso dražji pri dobavitelju. Pestrost izbire? Sprejemljiva. Kakovost izdelkov? Tudi, ni pa presežkov in zares vrhunskih izdelkov. Vsaj zame ne.

Mercator?
Zame drag. Veliko izdelkov občutno dražjih kot pri konkurenci. Izdelki njihove blagovne znamke mi ne vlivajo zaupanja. Že embalaža se mi upira. Raje ne bom ugibal, katera marketinška agencija jim dela dizajn...
Ponudba je sicer boljša kot v SPAR. A kaj, ko računa raje ne pogledam. Posledica? Mercator sem skenslal. Včasih je z mano zaslužil cca 1500 EUR letno. Sedaj 0 EUR. To da je slovenski me ne briga. Vseeno mi je, če so zadaj slo ali tuji lastniki. Jaz od tega nima nič.

Kje zapravim največ? Lidl.
Presneto, kajne? Resda nimajo svežega mesa, rib, dobrega vina in piva. Vse to lahko kupim drugje in to tudi počnem.
Ostalo je pa povsem na nivoju, izdelki pa so kakovostno primerljivi z velecenjenimi produkti slovenskih dobaviteljev, le da so praviloma cenejši. Poleg tega ima Lidl pogosto akcije z zelo konkretnimi popusti in to ne le na enem ali dveh obskurnih izdelkih.
Seveda pa je treba tudi v Lidlu kupovati s premislekom in ne prav vsega. Nihče pa me ne bo prepričal, da je po kakovosti bistveno slabši od ponudbe SPAR-a in Mercatorja. Tudi ta dva brez kančka sramu prodajata češke, slovaške in še kakšne produkte. Da o znanih blagovnih znamkah, ki so posebej izdelane za vzhodne trge ne govorim.
Nič nimam proti primerjavi Lidl čokolade z nemško Milko ali italijansko Nutello. Če pa moram izbirati med čunga lunga pa raje kupim no name v Lidlu za občutno manj denarja. Doslej sem bil praviloma zadovoljen s kakovostjo. Pa tudi določenih izdelkov drugje sploh ne najdeš, ker očitno naši trgovci še marsičesa niso odkrili pri naročanju...

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Nekdo je omenil kruh.

1. hočem, da je v vrečki. Tako vsaj vem, da ga ni prešlatalo XY ljudi, ki so se prej čohali po riti ali kidali gnoj (ali premetavali bankovce in kovance)
2. Lidlove vrečke so praviloma takšne, da prepuščajo zrak. V funkciji se potem ne razlikujejo od papirnatih vrečk, v katere kruh zadegajo drugje in čez prilepijo ceno.
3. Kar nekaj kruha je sveže pečenega v sami trgovini. Torej ne moremo govoriti o starih izdelkih.
4. Primerjajte SPAR kruh (njihova velecenjena pekarna) ter Lidl kruh. Sorry. Ampak vsaj zame je po uporabnosti in okusu Lidlov bistveno boljši. Uporaben je tudi naslednji dan, okus je pač stvar posameznika. Jaz sem doslej SPAR kruh prepogosto metal v kanto za smeti že dan po nakupu. Cena je primerljiva.

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Uporabnik Kinimod pravi:
Citat:
Uporabnik wacko pravi:
Citat:
Uporabnik Kinimod pravi:
Po vseh teh budalaštinah od tvojih postov sem prišel do treh možnih zaključkov:

a) delaš v Mercatorju
b) mami opravi vse nakupe za vaše gospodinjstvo in si potem ti lahko glasen kako ti dol visi kje se kupuje
c) mami dela v Mercatorju, opravi vse nakupe za vaše gospodinjstvo in si potem ti lahko glasen kako ti dol visi kje se kupuje

Keri bo pravi?

b) mami opravi vse nakupe za naše gospodinjstvo in je povsem zadovoljna z Mercatorjem (je nakupovala tudi v Tušu, pa se očitno ni splačalo)... mami pa nima časa skakat od trgovine do trgovine pa iskat cenejše zobne paste, ker v tem času lahko počne 1000 bolj pametnih stvari.

srečen?

Sem si kar mislil, da nimaš nekih konkretnih izkušenj z nakupovanjem in bolj kot ne pametuješ. Jaz se npr. držim stran od avtomobilističnega dela foruma, ker mi za avte dol visi in nimam blage veze o njih. Tista o čevljih in kopitarju še vedno stoji in bi se je blo pametno držat.

A rabiš skor trgovsko šolo, da lahko poveš pri kermu prodajalcu najraje kupuješ in zakaj?
crazy1.gif
Jst nimam pretiranih trgovskih izkušenj jih ima pa mati, pa še vedno izbere Mercator (kljub temu, da je poizkusila tudi druge). Po tvojem 40%+ Slovencev potem nima konkretnih izkušenj z nakupovanjem in samo zato kupuje pri Mercatorju?

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik coolpower pravi:
...
4. Primerjajte SPAR kruh (njihova velecenjena pekarna) ter Lidl kruh. Sorry. Ampak vsaj zame je po uporabnosti in okusu Lidlov bistveno boljši. Uporaben je tudi naslednji dan, okus je pač stvar posameznika. Jaz sem doslej SPAR kruh prepogosto metal v kanto za smeti že dan po nakupu. Cena je primerljiva.

Ma, kaj naslednji dan - ŠE VSAJ DVA MESECA PO PRETEČENEM ROKU!!!
hysterical-1.gif

In to po tistem, ko se je valjal v nemogočih shranjevalnih pogojih.
Kvaliteten kruh, da je kaj!
zmaga.gif

Drugače pa tudi sama kupim tam kaj, kar drugje ni (in celo vsaj približno ustreza roku uporabe
hysterical-1.gif
).
Mi ni panike in nimam predsodkov, četudi bi mi jih nekateri radi obesili
grin1.gif
.

O okusu se pa itak nima smisla prerekat, so vedeli že stari Rimljani...
grin1.gif

Nazadnje urejeno:

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.629
356
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik wacko pravi:To je 5% zagotovljenega popusta ne pa laufanje kje je 1€ pasta cenejša.
Malce si poglej razliko navedeno v mojem primeru. Važno, da dobiš full popusta, a ne? Ni važno, koliko na koncu plačaš, samo da je popust
cheer.gif
.

PS: Se moram malce popravit. V Šparu je cena tiste solate 1,19 EUR in ne 1,15.

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Lidl ima več vrst kruha. Če bi natančno pogledala bi odkrila, da jih je nekaj pečenih tam in da še zdaleč nimajo dolgega roka trajanja. Že zelo pogosto sem naletel na pravkar pečen kruh. Zdrži pa vsaj dan ali dva. Definitivno raje kupim takega kot pa SPAR kruh, ki je že v trgovini zame pretrd. Naslednji dan pa itak konča v smeteh.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Hvala lepa, se mi zdi pa zdravje vseeno preveč dragoceno, da bi v nedogled testirala, kateri izdelek pa morebiti le nima pretirane količine konzervansov.

Kot rečeno (in zdaj že drugič) - o okusih se pa ne prereka.
Tebi je v redu mehak kruh, komu drugemu pa ne.
Nima to nobene zveze s kvaliteto izdelka.

Tku

Pripravnik
20. nov 2007
598
0
16
Tiha voda
Dajmo še malo na temo o pikah, ki so tudi nateg svoje vrste:

namreč znesek za pike se vedno zaokrožuje _navzdol_ in ko ti oni tupijo, da imaš npr. za 1000€ nakupov potem 4% oz. 40€ bonitete (popusta), je to najmanj polresnica, kadar sem pa slabe volje pa laž.

V resnici ljudje za 250 pik oz. po nijhovo 1000€ nakupov zapravijo v povprečju 1500€ (zaokroževanje navzdol + statistika!).
40€ popusta za 1500€ nakupov v povprečju je pa le 2,66% popusta, ne pa 4%!!!

Banda lažniva
10.gif

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Tu je še ena fora - marsikdo na blagajni tudi ugotovi, da mu manjka samo pol evra do še ene pike in hajd v košaro roma tudi tista plastična žvečilna guma, ki je itak nekajkrat precenjena (itak pri vseh trgovcih).

Sem imela že priliko videti, kako to folk dela.

Mah, te pike so nateg že od Jankoviæa dalje (ko se jih je spomnil več kot 5 let nazaj), mogoče je zdaj vseeno malo bolje, odkar so se razlezle še po nekih Alpinah in podobno. Ampak tistih par procenta popusta, pogojenega s tono denarja, ki ga moraš znositi notri, je pa res šala prve vrste.
hysterical-1.gif

PNG

Fizikalc
24. jul 2007
1.109
5
38
papua nova gvineja :)
jst sm si pa ravno dala narest mečkator kartico. Zakaj? Ker precej nakupujem tam. Enostavno imajo tam zaenkrat največjo ponudbo eko zelenjave in sadja ter drugih izdelkov, ki se jih da še nekoliko ugodneje kupiti, če spremljaš akcije. Sicer pa dostikrat preverim cene tudi pri sparu, in če je kaj ceneje, grem kupit tja. Mi grejo pa na živce te njihove nalepke, ki se zgubljajo tam po denarnici in ne vem, zakaj ne uvedejo kartic tako kot mečkator.
Ali mečkator nateguje ali ne-itak vsi trgovci nategujejo. Če te ne nategne pri eni ceni, te pa pri drugi...

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Citat:
jst sm si pa ravno dala narest mečkator kartico. Zakaj?

Jaz tudi.

Na poti domov iz šihta mi je najenostavneje ustavit pri manjšem mečkatorju in kupit kake manjše pizdarije.

Kar se mega centrov tiče-ne prebavljam City parka in podobnega in se ko smo v Lj s krvosesom najraje skregam da ni treba it not.
evil.gif

Zadnjič sem bil v Lidlu in so bili večinoma cigani not, tako da grem tam še samo po sili razmer.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
@all: ampak eni bi dejansko zato, da bi privarčevali 2 EUR pri fasungi zapravili 5 dodatnih EUR na gorivu in 2 uri časa za to... Ma dajte no... Če potegneš pod črto si v glavnem pri vseh trgovcih na istem.

Pa še nekaj ko smo že pri kvaliteti hrane v trgovinah... Mene enostavno jogurt z 6 mesečnim rokom trajanja ne pritegne (zakaj že?) pa je lahko za polovico cenejši kot pa normalen...
Pa še naslednja cvetka; prijatelj je kupil paket 3kg edamca v akciji pri enem izmed low-cost trgovcev (Lidl, Hofer, Eurospin, Hardi, Hura)... na koncu ga je vsega vrgel med biološke odpadke, saj ga tudi pes (ki drugače je sir) v drugič tudi povohati ni hotel... Tako da je bil ugoden nakup na koncu zelo drag nakup...
Ti, MTL, zakaj pa ne hodiš potem k sosedom po špez, če so pri nas tako dragi?

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
v krogu cca 1km od doma imamo Mercator, Lidl, Špar, Tuš. Kruh kupujemo v pekarnici 50m od doma, meso ponavadi v Tušu oz tam kjer je akcija in ga damo v zmrzovalnik. V Lidlu kupujemo plenice, sladkarije, sire, pakirane salame, špar ima ponavadi v akcije sveže salame, pa kake pijače. Mercator nas pa vidi ob nedeljah, če kaj rabimo.

Se mi zdi da po Lidlu še največ pluvajo tisti, ki so bili notri 1x ali pa še to ne.

Sam se Mercatorju izogibam tudi iz principa, ker smatram da je med glavnimi krivci za vse podražitve hrane. In dokler bo folku vseeno za tistih par € in bo tam gužva, bo samo še slabše.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.827
6.787
113
pri taščici
Jaz sem naredil še en korak, da me nekoliko manj nategujejo. Skenslal sem reklame v nabiralniku. Si pa včasih ko sem v trgovini vzamem njihov letak, pa ga prelistam med nakupovanjem.
Tele mercatorjeve pike so res dobre. Glede na to da ob torkih lahko dajo 10% popusta, potem ostale dnevee prodajajo najmanj z 10% maržo

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Vsega ne moreš kupiti pri Lidlu, Hoferju. Meni znese cca 40-50% želenih artiklov najti pri njih, seveda izbiram preverjeno robo. Včasih kupim kaj na blef in poskusim, če je užitno. Ne boš verjel, a pogosto je povsem užitno. Nič manj kot izdelki trgovskih blagovnih znamk drugih, dražjih trgovcev.

Morda nisem tipičen obiskovalec Lidla, resda prevladujejo socialno šibkejši kupci. Po svoje se mi smilijo, ker so obsojeni na Lidl, jaz pa lahko prosto izbiram. Tistega lažnega elitizma pa se ne grem. Raje sem pragmatičen in v Lidlu poiščem ugodnejši nakup za primerljivo ceno. Seveda pa to ne pomeni, da marsičesa boljšega ne najdem kje drugje. Pač je treba biti prilagodljiv in brez nepotrebnih zadržkov. Konec koncev gre vse iz naše denarnice. trgovci niso dobrodelne ustanove.

vejca

Pripravnik

Se mi zdi da po Lidlu še največ pluvajo tisti, ki so bili notri 1x ali pa še to ne.

To ti dam čisto za prav da po lidlu pluvajo samo tisti ki notri še bili niso ali pa so bili 1x.
Veliko pa že prišparaš če imaš trgovino in pekarno blizu, meni najbližja trgovina je Tuševa franšiza oddaljena od doma 18km. Pa če bi hotela v njej kupit 5kg sladkorja ga ne dobim. Kruha pa tudi že malo po tretji uri popoldan zmanjka.
Tako da hodimo po nakupih 2x mesečno-25km stran, tam so pa Mercator, Spar in Lidl.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Ah, ja... pozabil da se v temi v glavnem oglašajo taki, ki imajo vse zadeve v krogu 1 km...
Tudi sam imam spodobno trgovino (pravim spodobno, ne pa zahojene frranšize, kot v tvojem primeru) 15 km stran (ali LJ, KR ali Kamnik). Nakupe se opravlja tedensko ter pri tem 2 glavna nakupa mesečno. Kupuje se s seznamom. Na osnovi seznama se odloči, v katero trgovino gremo (načelom v KR; ali M ali QLandia-SPAR). Zneski za plačilo za primerljive izdelke so tam-tam. Lidel v KR; bil notri enkrat za trikrat...
Kruh pečemo doma, moko nabavljamo v mlinu v Radomljah (kjer je moka moka ne pa pobarvan prah kot v ostalih trgovinah). Nabavljamo 1 mesečno 4 vreče po 5 kg polnozrnate moke. Cena je polovična kot v trgovinah.
Meso kupim pri domačem mesarju, je vsaj meso, v Tuših, Mercih in podobnem je v glavnem žvarovna (je pa tudi cenejša). Sedaj v glavnem konzumiramo konjsko meso, ki ga nabavimo pri domačem rejcu po 8 EUR/kg (če vzameš mešano). Meso je neprimerno boljše kot v raznih mesnicah da o prehranskem vidiku sploh ne govorimo...
Kozmetika in gospodinjske potrebščine, plenice (če je več) kupimo v Müllerju, ki je konkretno cenejši kot pa npr. DM. Plenice in čistilni robčki njihove blagovne znamke so cenejši kot pa npr. Lumpijeve zadeve, da ne omenjam Pampers in podobno navlajko, izdelano na Poljskem, pri kateri plačaš samo ime...

Torej če že hočete privarčevati, delajte večje nakupe, uporabljajte sezname in nakupe opravite na enem mestu (če se da). Razliko hitro pokuri čas in gorivo, razen seveda če vam je nakupovanje družabni dogodek dneva/vikenda, kar meni ni (je nekaj kar je potrebno opraviti, raje med tednom popoldne kot pa da uničim soboto)...

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Za nekoga, ki sovraži štacune in mu to ni družabni dogodek, presenetljivo dobro obladaš sceno.
grims-1.gif

(a ni zabavno, kako vsi vidite samo druge, sebe pa ne?
hysterical-1.gif
).