Našel sem poškodovanega ptiča

Egonislaw

Fizikalc
12. dec 2007
2.600
-4
38
Mb
www.pkr.com
Tvoj oče veterinar se moti
zmaga.gif

Georgie

chairman
1. sep 2007
982
0
16
Far Far Away
Eh, ti ne bom zameril tvoje ignorance
wink-1.gif

Krokar je pa le eden in edini.
smile-1.gif

@ Egonislaw: Razloži prosim svoj zadnji dvom (oziroma, če si ugotovil kaj novega).
grims-1.gif

Nazadnje urejeno:

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-380
113
matr, pa so res! pol so pa mene narobe poučevali!

Tist belo je res veliko! Poglej drevo, pa njega... Egonislaw: dej eno literško flašo zraven, pa bo vse jasno!

Georgie

chairman
1. sep 2007
982
0
16
Far Far Away
Aha, smo te/jih dobili, a!
grin1.gif

Mimogrede dodajam še en link, ki sem ga na hitro našel - za lažjo taksonomijo:

http://narava.sodja.net/thumbnails.php?album=11[/COLOR]

P.S.: Sem pa čedalje bolj prepričan, da v prvem primeru res gre za obvodno ptico in mladiča, kot sem napisal že prej (pa še črve je na veliko, kot pravi Egonislaw). Ti dve dejstvi sta zame skoraj zanesljivi ... Treba je samo še raziskati v tej smeri in odgovor bo tu. Hm, rekel bi, da je kar vrsta sladkovodnega oziroma rečnega galeba (reda pobrežnik vsekakor). Voila.
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

Egonislaw

Fizikalc
12. dec 2007
2.600
-4
38
Mb
www.pkr.com
Sem vprašal strica, ki je biolog pa pravi, da je to neka gozdna ptica, ni se mogel spomnit imena-bo doma v knjigi pogledal in vam javim.

Tak, da je verjetno nekaj od tega KLIK

Georgie

chairman
1. sep 2007
982
0
16
Far Far Away
Hm, jaz bom pa še vedno ostal pri svoji prejšnji domnevi. Zakaj? Ker ima krekovt bolj oster in raven kljun, verjetno tudi nima tako dolgih nog, kot si sam opisal na začetku (kar ni ravno prilagoditev na gozdno življenje in plezanje po drevesih) in ker je krekovt pretežno vegetarijanec, če se ne motim (njegovo drugo ime je celo lešnikar
grims-1.gif
). Še fotka:

normal_Krekovt_Le_nikar_004.jpg

Nazadnje urejeno:

Georgie

chairman
1. sep 2007
982
0
16
Far Far Away
Aha, sem popravil, hvala!
smile-1.gif

V bistvu je ta "izpad" prav prišel, ker sem na portalu "Prijatelji narave" našel tri zadetke na iskalni niz "krekovt", pri čemer je bil prvi (moj prejšnji link) skoraj gotovo napačen zadetek, namreč običajni ali malo manj običajni škorec (ki je dejansko po konstituciji telesa krekovtu zelo podoben, razen barve).

Glede rečnega galeba - ta moja domneva že odpade.
grin1.gif
Ker primerek na tvojih slikah nima plavalne kožice na nogah. Še vedno pa je zelo verjetno, da gre za neko drugo vrsto iz reda pobrežnikov. Teh je kar veliko, kar sem pravkar preverjal v knjigi Živalstvo Evrope. Kaj točno bo pa po slikah težko oceniti, ker bi rabil urejeno in čisto ptico, tako da so jasne tudi njene dejanske barve, pa izmeriti njene dimenzije itd..

Nazadnje urejeno:

Georgie

chairman
1. sep 2007
982
0
16
Far Far Away
Hehe, a izgleda(m) tako?
smile-1.gif
)

Ne, niti nisem ornitolog, so me pa ptice (že) v mladosti (no, da ne bo pomote - saj v mladosti še vedno sem
smile-1.gif
) precej zanimale (še posebej določene ujede), tako da sem tud prebiral marsikaj na to temo, na srečo oziroma iz lastne pobude oziroma bolj spontano sem imel in si vzel tudi dovolj priložnosti za opazovanje (seveda, ko sem bil še mulc in imel več časa ...).

Na to temo še ena zanimiva prigoda, ki se mi je zgodila v vojašnici Ajševica (ajdovsko-vipavski konec). Bila sva tam z enim mladeničem, kolegom, sovojakom na usposabljanju, in sva slučajno zagledala neko ptico pevko (ne ravno vsakdanjo), nakar začneva malo debatirati in medtem jaz omenim ime ptice. On se je ful začudil, če se ne motim prej še sam ni bil čisto prepričan, katera ptica je, in me je takoj potem vprašal, če sem v kakšnem Društvu za opazovanje ptic ...
cool-1.gif

P.S.: Aja, tudi v nobenem društvu nisem.

P.P.S.: Še en splošni komentar na glavno temo. Ker je v zadnjem času po svetu, v naši okolici po Evropi in tudi v Sloveniji veliko kar divjih neurij in močnih zračnih tokov, se sploh ne bi čudil, če bi se pri nas ob priložnosti znašle tudi kakšne bolj ali manj eksotične vrste živali ...
grims-1.gif

Nazadnje urejeno:

Egonislaw

Fizikalc
12. dec 2007
2.600
-4
38
Mb
www.pkr.com
Evo še več slik od danes, ko je že malo k sebi prišel ampak še vedno ne more hodit-zgleda, da je nekaj narobe z njegovo tačko.

Glej kljun

Tačke

Primerjava velikosti

Kaj praviš?

Georgie

chairman
1. sep 2007
982
0
16
Far Far Away
Ja, tale ptič bo počasi še zvezda foruma postal, hehe.
wink-1.gif

Izgleda res precej nebogljeno, kot da je preživel nekaj zelo travmatičnega ... Nekaj časa bo očitno moral ostati še na bolniški.
smile-1.gif

Kljun ima pa tudi zelo zanimiv in mislim, da je v tej situaciji eden od ključnih elementov za uvrstitev ...

Predlagam ti dvoje:

a) Da posnameš oglašanje ptiča, ko bo postal bolj zgovoren in glasen, in posnetek objaviš.
b) Pošlji še poizvedbo recimo na Prirodoslovni muzej Slovenije (prek spodnje povezave boš prišel do dveh naslovnikov, najbrž bo prvi, Ivo A. Božič, kar v redu) in/ali na Biotehniško fakulteto v Ljubljani (najbolje da kar predstojnici katedre za zoologijo, do katere te bo vodila druga povezava spodaj, in se bo ona odločila, kako in kaj). V poizvedbi navedi vse okoliščine, da si ptiča našel po zadnjem neurju (če se ne motim) itd..

http://www2.pms-lj.si/oddelki/ornitologija/ornitologija.html[/COLOR]
http://www.bf.uni-lj.si/biologija/o-oddelku/katedre/zoologija.html[/COLOR]

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Poročaj, če je vsaj okusen, če že identitete niste odrkil
evil.gif

Nazadnje uredil moderator: