Naše zdravstvo NE more preživeti

igi

Guru
13. okt 2007
5.594
1.201
113
Celje
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Zdravstvo je totalno v razsulu denar se na napacnih koncih skozi okno ven mece potem pa drugje zmanjka.

Se strinjam. Masa denarja je dovolj velika (dobro +/-). Ena od stvari je, da bi se takoj ko bi bilo v igri nagrajevanje po UČINKU zadeve same od sebe poštimale. Sej zdravniki med samo dobro vejo kateri so "problematični" ampak nihče nikogar ne bo "zatožil", ker nikoli ne veš kdaj boš ti rabil kritje... potem pa nekaj na optimizaciji procesov not dobiš in lahko dodatno nagradiš "ta pridne"

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik alfabet pravi:
Problem je, ker je FIDES država v državi ... podobno kot SAZAS. Niko nam nemože ništa, jači smo od sudbine. Ker imajo člani FIDES-a (zdravniki) roke v marmeladi, se seveda ne bo spremenilo nič. Bodo pač zagrozili s štrajkom in vodstvo bolnice in ministrstvo bodo zaradi pritiska javnosti popustili. Rinse, repeat.

Da ti povem jaz, da imajo zdravniki (oz. velika večina njih) bore malo od tega. Ne izključujem, da se kateri višje gor lepo omastijo, ampak osebno ne poznam takega primera, ker se pač ne razglaša okrog kaj takega.

Da ti dam pa še en primer iz zdravstvenega doma, kjer sem prej delal:
- pred leti je ena zobozdravnica sforsirala sistem za strojno širjenje koreninskih kanalov - to je nekaj, kar se v modernih praksah uporablja že 15 let, no igle za ta sistem pridejo okol 10-15 eurov po komadu so pa za 1-2x uporabo, pa za vsak zob porabiš 1-3. Jaz sem potem par let za tem to želel uporabljat, ampak so imeli samo igle velikosti 2,5 in 6. Ne pa 1, 3 in 4. Na zalogi je bilo igel za okoli 500 eurov, stroj je stal okoli 2000-2500 eurov. Jaz sem hotel nabavit za okol 200-300 eurov igel, da bi lahko delal, ampak se ni dalo, KER JE PREDRAGO. Da pa mašina za 2000 eurov stoji, material za 500 eurov pa prah nabira je pa popolnoma vseeno. Pa ti zagotavljam, da noben ni kaj zaslužil od zaposlenih na teh zadevah.

Da ne omenim, da se naredi razpis za materiale in potem zmaga najcenejši, čeprav je en, ki nudi bistveno boljšo kvaliteto samo malo dražji.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Koliko pa je stala alternativa, katero si moral uporabiti, ker niso želeli nabaviti igel?

Javna naročila pa so rana v celotnem javnem sektorju, ne samo zdravstvu.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Koliko pa je stala alternativa, katero si moral uporabiti, ker niso želeli nabaviti igel?

Javna naročila pa so rana v celotnem javnem sektorju, ne samo zdravstvu.

Alternativa so ročne igle, ki jih dobiš recimo za 2-3 eura po komadu, ampak ti delo bistveno več časa vzame, pa debatirat se da o tem, a je enako kvalitetno ali ne.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Zdravstvo je totalno v razsulu denar se na napacnih koncih skozi okno ven mece potem pa drugje zmanjka.

Se strinjam. Masa denarja je dovolj velika (dobro +/-). Ena od stvari je, da bi se takoj ko bi bilo v igri nagrajevanje po UČINKU zadeve same od sebe poštimale. Sej zdravniki med samo dobro vejo kateri so "problematični" ampak nihče nikogar ne bo "zatožil", ker nikoli ne veš kdaj boš ti rabil kritje... potem pa nekaj na optimizaciji procesov not dobiš in lahko dodatno nagradiš "ta pridne"

To je zelo tanek led, ker pri taki masi izvajalcev veliko kje pade kvaliteta, zato, da se naredi potem več storitev.

igi

Guru
13. okt 2007
5.594
1.201
113
Celje
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:

To je zelo tanek led, ker pri taki masi izvajalcev veliko kje pade kvaliteta, zato, da se naredi potem več storitev.

Storitve že sedaj preveč odstopajo... to smo enkrat že debatirali.

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.516
843
113
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Da ne omenim, da se naredi razpis za materiale in potem zmaga najcenejši, čeprav je en, ki nudi bistveno boljšo kvaliteto samo malo dražji.
Kaj pomeni bistveno boljšo kvaliteto? Ker mene bi pri nakupu zanimalo predvsem, ali so kupljeni dovolj dobri. Boljši ali bistveno boljši od dovolj dobrega je še vedno samo ... dovolj dober.
Če pa se z nakupljenim ne da delat, ker se jih 1/2 polomi (recimo), so bili pogoji razpisa slabo zapisani.

igi

Guru
13. okt 2007
5.594
1.201
113
Celje
enostavno moram tole zapisati, če sem že začel na to temo....

Danes naredili MR. Med (ob) preiskavo so mojstri poštudirali, da jim je zmanjkalo kontrastnega sredstva in da bistvenega dela (na katerega se je čakalo in ležalo v bolnišnici) enostavno ne morajo narediti.

Tega enostavno ne razumem, če bi se to zgodilo v gospodarstvu bi eden "visel".

luka51

Guru
16. avg 2007
14.398
5.680
113
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Za primer: Osebi bi bilo relativno "nujno" narediti magnetno resonanco glave. Nujno je v narekovajih, ker je zadeva toliko "nujna" da mora ležati v bolnišnici na nevro oddelku pod stalnim nadzorom. Izdana napotnica, ampak na magnet se čaka (nujnih napotnic za magnet kao ni več...). Že tretji dan.

v petek sem bil v ambulanti, najprej UZ karotidne arterije, v 15min urgentno na CTA glave vključen TITO tretma. Vse to zaradu sima disekcije arterije pri 30 letnem aktivnem človeku. V soboto še en UZ karotidne arterije. V ponedeljek drugi CTA glave (popoldan zaradi ok izvidov hvala kurcu poslan domov) in v četrtek še magnet vratnega dela. Ležal v enoti za možgansko kap. Tako, da kaj se mene tiče če je nujno zadeve letijo hitro. Je pa res (kar so tudi priznali insajderji) če nebi bil mlad nebi tak skakali okoli mene.

YuGec

Fizikalc
18. avg 2007
2.801
0
36
Zdravstvo je daleč od tega kar je včasih bilo. Punca ima že 22 dni vročino, pa ne naredijo nič. Zdravnik ji reče, da 37,4 ni vročina. Ona pa valda ve, da se ne počuti ok in da jo zebe. Da ne omenim kak termometer je dobila pri zdravniku, star kot biblija, nihče ga nič ne ne obriše, ne pred in ne po uporabi itd.

Čeprav zaslužijo dobro, se jim fučka.

PS: čakamo še zneske postranskih zaslužkov, kot je to bilo pri šolnikih. Po moje nič drugačna zgodba.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
V zdravstvu največ zaslužijo pijavke, ki so prikloplene gor preko dobave materiala, opreme, itd...

Kdo nekomu reši življenje ali mu kako drugače pomaga, pa si zaradi mene brez problema zasluži visoko plačo, a rana zdravstva so javna naročila, nič drugega, ne pa izraelski kirurg ki je za miljonske vsote operiral dojenčke pri nas.

B81

22. jul 2007
36.894
10.463
113
Ja, pa stari dohtari, oborozeni z vezami pri dobaviteljih in avtoriteto.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Mogoče...ampak tam odtekajo tisočaki eurov, na strani javnih razpisov in mafije okoli tega pa na desetine miljonov.

YuGec

Fizikalc
18. avg 2007
2.801
0
36
Evo danes na infekcijski v Mariboru je menjava zdravnikov potekala uro in pol in v naslednji uri je pet zaposlenih v pisarni delalo hudo hudo počasi...zunaj pa gužva potencialno bolanih (tudi oseba z vodenimi kozami; nosečnica, dveletni otrok...).

Bolnik si mora sam nesti kri na analizo? Pa kje ste to videli?!

PS: če bi se v gospodarstvu tako delalo....

YuGec

Fizikalc
18. avg 2007
2.801
0
36
Citat:
Uporabnik ggg pravi:
kdo dobro zasluzi v zdravstvu razen starih dohtarjev? povej.

Ne vem kaj je za tebe dobro oz. slabo? Glede na izkušnje si eni še tega ne zaslužijo.