Naložbe, vzajemni skladi...

javr

Guru
6. dec 2011
1.885
1.142
113
kako da se cifra za ANNUAL RETURN spreminja tudi od zaprtja trga naprej? V petek je bila -1,7%, včeraj -1,3%, danes je -1,03%

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.118
6.924
113
Ker se premika casovno okno in s tem podatki na podlagi katerih izracunava procent. Ceprav zadnje dva dni ni bilo trgovanja, se je premaknil zacetek ko on dela izracun

• Všeč mi je
Reactions: javr

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113

• Všeč mi je
Reactions: javr

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Da, meni indikator kaze konkretne bear divergences na daily in nizje.
Te indikatorji so meh.... v tem zlaganem pump in dump marketu. Pa še FED po eni strani dviguje obresti, po drugi pa kupuje obveznice.

1689004320185.png

javr

Guru
6. dec 2011
1.885
1.142
113
Glede na to, da se ti ne sanja niti o osnovah od osnov, priporočam 2 leti učenja in spremljanja trga, preden daš bilo kaj not, ker drugače je izguba zagotovljena
najbrž bom ubral kar bližnjico: če se bo letni donos fiktivnih nakupov za dlje časa (mesec, dva,...) stabiliziral nad 5%, bo to dober pokazatelj da imam prave delnice, ki se jih splača kupiti tudi s pravim denarjem.
Evo, se je že splačalo poslušati nasvet naj kupim ETF: včeraj je bil letni donos -1%, danes je +4%

javr

Guru
6. dec 2011
1.885
1.142
113
ja, vidim napako: letni donos se ne meri 1-2 meseca, ampak najmanj 1 leto, raje 2, kot je nekdo prej omenil. Cifra mi pa pove ali imam delnice tipa "kupi in pozabi", kar mi je cilj.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.118
6.924
113
ja, vidim napako: letni donos se ne meri 1-2 meseca, ampak najmanj 1 leto, raje 2, kot je nekdo prej omenil. Cifra mi pa pove ali imam delnice tipa "kupi in pozabi", kar mi je cilj.
Am… disclaimer - ta tematika me zanima ampak sem po lastni oceni precej nepoucen

ti moras ugotovit kaj se bo z nalozbo dogajalo v bodoce. Zgodovinsko dogajanje je samo en od indikatorjev.

pri indeksnih etf je lepa stvar to, da se naceloma vsak v gospodarstvu trudi da bi mu podjetje raslo in dobro delalo. Zato je to nek “garant” da bo investicija delala donos. Seveda ce pride do splosne krize bo vrednost etf-a padla. Ampak tudi ti ne bos nikoli predvidel delnice ki bo rasla kljub krizi. Prej bos na ruleti cifro zadel.

ce hoces kupi in pozabi si omisli nek zelo razprsen etf in je to to. In namesto za analize (ki to na koncu niso) cas porabljaj za ustvarjanje denarja ki ga bos vlagal v etf

• Všeč mi je
Reactions: Matey

Steve

Guru
13. avg 2007
9.960
1.840
113

Se pravi ti si mnenja, da če je prej nosila plus, bo tudi v prihodnje tako? Oz. tako si razlagaš to kar prebereš?

javr

Guru
6. dec 2011
1.885
1.142
113
Oz. tako si razlagaš to kar prebereš?
če bi kupil tovarno zdravil, ne njene delnice, ampak fizično tovarno - kakšna je možnost da bi prodajal zdravila z izgubo? Na podlagi znanja in izkušenj moje že skoraj 1 teden dolge brokerske kariere, bi rekel da nobena. Zdravila boš vedno prodajal, z malo večjim ali malo manjšim dobičkom, a z izgubo nikoli. Ja, se lahko sesuje trg v neki državi ki npr. pade v vojno in boš zaradi tega imel nekaj manjši dobiček nekaj časa dokler tega trga ne nadomestiš, nadomestil ga pa boš ker imaš izdelke ki se praktično sami prodajajo, po katerih je vedno povpraševanje.
Če bi pa kupil delnico tovarne zdravil, pa ta ni vedno v zelenem, ampak je lahko krivulja zaradi vsega prej opisanega precej žagasta; dolgoročno gledano pa je to žaganje vedno v porastu; možno da ne v eksplozivnem porastu, a vedno v porastu. Ane?

• Haha
Reactions: Apollo8 in matofill

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.213
3.616
113
če bi kupil tovarno zdravil, ne njene delnice, ampak fizično tovarno - kakšna je možnost da bi prodajal zdravila z izgubo? Na podlagi znanja in izkušenj moje že skoraj 1 teden dolge brokerske kariere, bi rekel da nobena. Zdravila boš vedno prodajal, z malo večjim ali malo manjšim dobičkom, a z izgubo nikoli. Ja, se lahko sesuje trg v neki državi ki npr. pade v vojno in boš zaradi tega imel nekaj manjši dobiček nekaj časa dokler tega trga ne nadomestiš, nadomestil ga pa boš ker imaš izdelke ki se praktično sami prodajajo, po katerih je vedno povpraševanje.
Če bi pa kupil delnico tovarne zdravil, pa ta ni vedno v zelenem, ampak je lahko krivulja zaradi vsega prej opisanega precej žagasta; dolgoročno gledano pa je to žaganje vedno v porastu; možno da ne v eksplozivnem porastu, a vedno v porastu. Ane?
Samo v razmislek...
Delnica Krke je vrednost 120 € dosegla nekje 2008 pred (prejšnjo) finančno krizo.
Kdor je takrat kupil delnico Krke je čakal 15 let(!!), da je vrednost te delnice nominalno(!*) prišla nazaj ca. na vrednost po kateri jo je kupil.
*Če upoštevaš še 15 let inflacije pa je, kar se same cene/vrednosti delnice tiče, še vedno v izgubi.
Je pa res 15 let dobival dividende, to pa ja.

Edit:
Če redno kupuješ določeno delnico/bitcoin - vsak mesec nekaj - tvoja logika zdrži.
Da pa npr. prodaš stanovanje in imaš 250 k€ nekaj za vložiti, je potrebno pa prekleto dobro premisliti, kdaj je primeren čas.

• Všeč mi je
Reactions: Matey

javr

Guru
6. dec 2011
1.885
1.142
113
Da pa npr. prodaš stanovanje in imaš 250 k€ nekaj za vložiti, je potrebno pa prekleto dobro premisliti, kdaj je primeren čas.
ja, saj tudi ne vem zakaj bi nekdo prodal stanovanje za 250k€ ki mu prinaša zanesljivih, ne vem, koliko? 800€/mesec pred plačilom davka? da bi potem to vložil v nekaj skrajno nezanesljivega, kot so npr. delnice. Za kaj takega pa moraš najbrž res biti genij tipa warren buffet

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.213
3.616
113
In po plačilu davka ti letno ostane koliko? 7,5 k€, oz. 3 % donos - skoraj toliko dobiš danes že na nekaterih bankah za večletno vezavo.
Da potencialnega za=bavanja z najemniki - zakon te itak, kot iSkoriščevalskega kapitalista, bogatega prasca™, ne ščiti - niti ne omenjam.
In nedaj bože, da ti najemniki naredijo še kakšno škodo ali npr. par dobi otroka - tisti hip lahko nehajo plačevati najemnini in stroške in jih boš zakonsko metal ven najmanj 5 let, ter se pod nosom obrisal za vse najemnine in stroške.
.
No, zato.

masevc

Guru
2. sep 2007
3.507
889
113
Za referenco, spremembe cen nepremicnin v cca 13 letih. Vsak pa zase ve, ali je to dobra nalozba
IMG_0429.jpeg

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.118
6.924
113
Prodajal bos za toliko kolikor bos. Z izgubo bos prodajal ce bodo stroski proizvodnje vecji kot bo tvoj promet s prodajo. Kar se pa komot zgodi.