Naložbe, vzajemni skladi...

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Ja, tocno tako, s tem da gre meni 1/3, 1/3 njim, 1/3 pa za pivo in kurbe. Dobro si jih pogruntal.

Narodnjak

Majstr
20. jul 2007
10.336
303
83
39
Ljubljana
Ajoj
smile-1.gif

Lansko leto vzel KD sklade (dinamični paket), 200eur/mesec, dons mi pa dajo izpisek.... stanje 600 eur.

Pa vsi pravijo da gre prva leta samo za stroške vodenja, da naj počakam?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.773
6.761
113
pri taščici
kaj si ti vzel- bolj natančno.... ker v kd skladi search dinamični paket ne vrže nič ven?

Sicer pa se mi zdi zelo čudno.... to imaš kakšno zavarovanje predvidevam? precej dolgoročno....

Ker od marca je šlo samo gor, in tudi če bi imel marca 0 (ker minus najbrž ne moreš imeti ) bi moral sedaj imeti.... recimo jurja...

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.900
640
113
Poglejte kaj se dogaja z delnicami Garmina in TomToma po tem ko je Google objavil brezplačno turn by turn navigacijo: klik

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Citat:
Uporabnik futuristic pravi:
Poglejte kaj se dogaja z delnicami Garmina in TomToma po tem ko je Google objavil brezplačno turn by turn navigacijo: klik

Zanimivo.
smile-1.gif

Mene bolj skrbi, da se bo zdaj "končno" prelomilo in šlo konkretno dol.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Če sam vplačuješ v sklade imaš tam 1-5% stroškov.
Seveda potem nimaš raznih zavarovanj (življenjskih in podobno).

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.773
6.761
113
pri taščici
to mi je jasno ampak poglej narodnjakov "izplen" po dobrem letu....

več kot leto ni plačuje po 200 evrov mesečno pa ima stanje 600 evrov (toliko je vplačal v zadnjih 3 mesecih!)
V čem je tukaj fora

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.222
1.726
113
40
Fora je, da ima on naložbeno življenjsko polico sklenjeno in dan podatek je trenutna odkupna vrednost police in ne stanje skladov.

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.222
1.726
113
40
Da (kolko vidim po tvojih pisanjih) ne vlagaš direktno v sklade ampak preko naložbene police. Kar pomeni, da si zraven varčevanja še zavarovan za primer smrti itd. Produkt si sklenu na določeno dobo, stavim da več kot 10 let...in odkupna vrednost je znesek, ki bi ga dobil izplačanega, če bi sedaj odstopil od pogodbe. Računica bi zgfledla nekako takole: Vložek sredstev minus provizija za sklenitev minus "kazenski penali" ker predčasno odstopaš od pogodbe minus gibanje skladov.

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Citat:
Uporabnik Narodnjak pravi:
Ja... maš prov.

A rajš pustim al prekinem?

Najslabše kar lahko narediš je, da prekineš zdaj, ko si pokril že praktično vse stroške zavarovanja za celotno obdobje. Razen če si prepričan, da je varčevanje v skladih nesmiselno. Ker od tretjega leta naprej je to to. Praktično ves vložek bo šel za nakup točk skladov, zraven si pa še zavarovan.

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Citat:
Uporabnik Narodnjak pravi:
Pol je to res, da bom čez eno leto glih na 0?
smile-1.gif

Ne razumem dobro tvojega vprašanja. Naj ti ponazorim na svojem primeru (Zav. Maribor Flexpension na 25 let, 1000€ letno).
Vsako leto sredi avgusta plačam 1000€. Druga varianta so mesečna vplačila.
Po prvem letu (to so zdaj ocene, ker pravih podatkov ne najdem) je šlo v sklade (to kar je dejansko moje) le 10% vložka. Po drugem letu 30%, kar pomeni da sem imel na oko 100€ + donos + 300€ na svojem "računu". Vplačilo tretjega leta mislim da ni več obremenjeno s stroški zavarovanja, tako da lahko znesku prvih dveh let prištejem 1000€. Torej, spet povsem "čez palec" imam jaz namesto vplačanih 3000€ le nekaj več kot 1400€ (če so donosi pozitivni). Od tam naprej gre praktično ves moj vložek v naložbo. Kdaj bom presegel (če sploh) vložek, je odvisno izključno samo le še od gibanja tečajev in skladov, v katerih je moj denar. Glavno je nekaj drugega - ob primeru smrti imam garantiranih 25k € izplačila mojim dedičem. Če je na mojem kontu več denarja, ga izplačajo toliko več. Enako velja tudi za nekaj hujših bolezni, kar je pa odvisno od zavarovanja do zavarovanja. Če preživim 25 let od sklenitve, dobim znesek, ki bo na mojem "računu". Ta je spet odvisen od dogajanja na borzah.

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.222
1.726
113
40
Kot je Chao napisal...zaj si ravno mimo blagajne...zaj si pokril stroške ki pač jih taka polica nosi in pred tabo je "brezplačno" varčevanje. Iz tega vidika se seveda ne splača nič prekinjat....

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.773
6.761
113
pri taščici
Ne prekinjaj, sploh pa če boš potem spet poslušal ugodne razne zav. ponudbe. Mislim d aimajo drugi kar prav. Je pa sicer baje znano da tako varčeanje ni ravno najbolj pametno. Nisi ne dobro zavarovan niti dobro ne varčuješ. Baje je bolje vsako stvar posebej. Je pa res da potem nisi oproščen davka na dobiček /kar pir zavarovanj u nad 10 let si!

YuGec

Fizikalc
18. avg 2007
2.801
0
36
Kaj narediti z Infond vrednostnimi papirji, tistimi, ki so še kaj vredni?

IFFR, IFHR, INDDY in INDGL še imam od certifikatov, ampak je zaradi šrota vse šlo v ..... in ko bo stečaj, kaj bo potem?