Citat:
Uporabnik Narodnjak pravi:
Pol je to res, da bom čez eno leto glih na 0?
Ne razumem dobro tvojega vprašanja. Naj ti ponazorim na svojem primeru (Zav. Maribor Flexpension na 25 let, 1000€ letno).
Vsako leto sredi avgusta plačam 1000€. Druga varianta so mesečna vplačila.
Po prvem letu (to so zdaj ocene, ker pravih podatkov ne najdem) je šlo v sklade (to kar je dejansko moje) le 10% vložka. Po drugem letu 30%, kar pomeni da sem imel na oko 100€ + donos + 300€ na svojem "računu". Vplačilo tretjega leta mislim da ni več obremenjeno s stroški zavarovanja, tako da lahko znesku prvih dveh let prištejem 1000€. Torej, spet povsem "čez palec" imam jaz namesto vplačanih 3000€ le nekaj več kot 1400€ (če so donosi pozitivni). Od tam naprej gre praktično ves moj vložek v naložbo. Kdaj bom presegel (če sploh) vložek, je odvisno izključno samo le še od gibanja tečajev in skladov, v katerih je moj denar. Glavno je nekaj drugega - ob primeru smrti imam garantiranih 25k € izplačila mojim dedičem. Če je na mojem kontu več denarja, ga izplačajo toliko več. Enako velja tudi za nekaj hujših bolezni, kar je pa odvisno od zavarovanja do zavarovanja. Če preživim 25 let od sklenitve, dobim znesek, ki bo na mojem "računu". Ta je spet odvisen od dogajanja na borzah.