Pripravil sam vam eno hudo modifikacijo fizične tipkovnice, za katero upam, da vam bo všeč. Malo sem si pomagal z informacijami, ki sem jih našel na maemo.org.
Modifikacija obsega sledeče spremembe oz. nove stvari:
1. Šumniki na fizični tipkovnici
Fn in Z = Ž
Fn in X = Š
Fn in C = Č
Črke sem postavil eno za drugo in zelo lahko se jih je zapomniti, ker je Ž pod Z-jem, Č pod C-jem, Š pa je vmes.
Z uporabo tipke Shift so na voljo tako velike kot male črke.
S to spremembo izgubite znak za funt, evro in dolar. Če te znake rabite, si jih dajte v virtualno tipkovnico.
Ta sprememba je zelo priročna, če uporabljate OpenOffice, Abiword ali Gnumeric iz Easy Debiana, kjer ni na voljo virtualna tipkovnica.
2. Dodatna funkcionalnost smernih tipk in tipke Enter ter BackSpace
Fn + puščica gor = Page Up (premik po spletni strani navzgor oz. na vrh ekrana v urejevalniku besedila)
Fn + puščica dol = Page Down (premik po spletni strani navzdol oz. na dno ekrana v urejevalniku besedila)
Fn + puščica levo = Home (premik na vrh spletne strani oz. na začetek vrstice v urejevalniku besedila)
Fn + puščica desno = End (premik na dno spletne strani oz. na konec vrstice v urejevalniku besedila)
Fn + Enter = Tab (tabulator)
Fn + BackSpace (tipka zgoraj desno)
= Delete (brisanje besedila na desni strani kurzorja)[/B]
Tipka Fn je modra poševna puščica. Plus pomeni, da tipke hkrati pritisnete, dočim pri šumnikih pa eno za drugo (npr. najprej Fn nato pa Z, da dobimo Ž), s tem da v Easy Debianu tudi za šumnike je treba tipke hkrati pritisniti. Premikanje po spletni strani deluje le, če imamo vidno zgornjo statusno vrstico (ura, baterija...), oz. nismo v celozaslonskem načinu.
Datoteko skopirajte v
/usr/share/X11/xkb/symbols/nokia_vndr/. Preden pa kopirate, naredite varnostno kopijo originalne datoteke
rx-51. Preden pojasnim cel postopek tudi za tiste, ki niso vešči uporabe terminala, najprej eno predhodno pojasnilo, in sicer,
vsako ukazno vrstico morate potrditi s tipko enter. Pa pazite na rabo velikih in malih črk!
Izdelavo varnostne kopije originalne datoteke izvedete v terminalu z 2 ukazi :
Citat:
root
cp /usr/share/X11/xkb/symbols/nokia_vndr/rx-51 /home/user/MyDocs/rx-51.backup
Ko izvedete oba ukaza, odprite File Manager in se prepričajte ali imate tam (prva mapa, Nokia N900/) datoteko rx-51.backup.
Nato si mojo datoteko prenesite v isto mapo, ker se nahaja varnostna kopija in odprite terminal v katerega vpišite 3 ukaze:
Citat:
root
cp /home/user/MyDocs/rx-51 /usr/share/X11/xkb/symbols/nokia_vndr/rx-51
setxkbmap
Če pa hočete povrniti originalno datoteko pa izvedete sledeče 3 ukaze:
Citat:
root
cp /home/user/MyDocs/rx-51.backup /usr/share/X11/xkb/symbols/nokia_vndr/rx-51
setxkbmap
Z ukazom
setxkbmap stopi nova nastavitev tipkovnice takoj v veljavo, tako da ni potreben reset telefona.
In za konec še glavno.
Vse kar počnete, počnete na lastno odgovornost!
Povezavo do moje datoteke imate
TUKAJ
EDIT: sedaj sem datoteko prilepil še v sam post.