Montažna hiša

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
ja tako je..... in baje se investija, zelo hitro povrne, precej prej kot kaki kolektorji.......

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Rekuperator...(že ime samo po sebi pove vse) izmenjuje toploto...pač navaden toplotni izmenjevalec (kot pri klimi)...odvzema toploto odhajajočemu zraku, in jo oddaja vstopajočemu zraku...to je osnova.

Kako pa deluje sistem prezračevanja?

Kot napisano 80 (pa tja do 90 %) zraka se vrača nazaj (preko filtrov seveda) v hišo..svežega se dodaje zgolj teh 10 do 20 %....kar je tudi logično, saj se z odhajajočim zrakom ni zgodilo (še) nič pretiranega, da ga ne bi še 1 x uporabili (ima primerno temperaturo ter vlažnost) torej se ga prefiltrira in vrne nazaj. Doda se le toliko svežega zraka, kot se predvideva (teorija) da se ga 'podiha' oz. da ni zatohlo v hiši.

In kot že napisano...kljub temu, da se zrak filtrira vonjav ne moreš popolnoma odstranit (to je slabost prezračevanja, na katero te noben prodajalec ne bo opozoril)...torej tista o 'smdljivi' kuhi drži...verjetno tudi kak ekstremni prdulež bolje da nima prezračevanja, ker bo po celi hiši smrdelo po prdenju
hysterical-1.gif
.

Osebno se ne bom nikoli odločil za prezračevanje...mi je pa sistem do te mere OK, ker služi poleti tudi za ohlajevanje prostorov (kar je velika prednost)...pozimi pa tako ali tako potrebuješ tudi (običajno) talno gretje....vsaj vgrajenega moraš imeti...koliko je dejansko v uporabi (pri pasivni gradnji) je druga pesem.

Moja filozofija: Dobra izolacija na hiši (Vključno z zasteklitvijo)..zrak a naj kroži kot že stoletja do zdaj..po naravni poti (bi se reklo brez elektrike). Ko se mi ne bo dalo niti več okna odpreti...potem je vseeno če se kar uležem v zemljo, da me zasujejo.
Centralna kurjava pa...pri novogradnji seveda talno gretje, drugače se tudi z radiatorji preživi..v kurilnici pa 100 % tudi čisto navadna peč na drva (sekundarni vir ogrevanja) ki bo delovala zgolj in samo na drva, brez elektrike. Osnova..TČ., plin, peleti,...je pa že skoraj vseeno (stvar debate in prepričanja)...ob dobri izolaciji bo poraba tako ali tako minimalna....si pa pri teh rečeh vedno vezan na elektriko, če te ni...si na hladnem (Rusov tule niti ne štejem zraven...kar se plina tiče).

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Tebi se pa niti sanja ne kako dela rekuperator, niti kakšne vrste rekuperatorjev obstajajo.

No da slišimo zdaj tvojo razlago....o sistemu prezračevanja, ki se vgrajuje v hišo (seveda je del tega tudi rekuperator).
(potem pa skočiva na praktičen prikaz zadeve k sodelavki).

Vračanje toplote pri prezračevanju se lahko izvaja na več načinov:
a) v mešalni komori z mešanjem svežega in odpadnega zraka
b) s ploščnim izmenjevalnikom
c) z rotacijskim izmenjevalnikom
d) toplotne črpalke in še kakšen način, ki se pri individualnih hišah ne uporablja

a) pride v poštev, kjer je prezračevanje tudi pomemben (lahko tudi edini) vir ogrevanja. Prihaja do mešanja odpadnega in svežega zraka, zato o pravi rekuperaciji ne more biti govora ampak samo o dodajanju svežega zraka (vsaj 30%). Kaj takega se v individualnih hišah že zaradi drugačnega načina ogrevanja/hlajenja redko (ali sploh ne) uporablja

b) pri ploščnem rekuperatorju pride do izmenjave toplote zaradi strujanja zraka skozi rekuperator. Sveži in odpadni zrak tečeta skoti rekuperator pravokotno drug na drugega, vendar NISTA nikoli v stiku. Prehod toplote se izvede skozi aluminijaste lamele (ali steklene cevi pri agresivnih medijih) rekuperatorja. Pravi ploščni rekuperator ima tudi obvod (by-pass), ki omogoča, da se vpihuje sveži zrak brez prenosa toplote. Kdor vam prodaja ploščni rekuperator brez obvoda vas nateguje, na poletno (nočno) hlajenje lahko pozabite. Pri ploščnem rekuperatorju prihaja samo temperature, medtem, ko prenosa latentne toplote (vlage) ni. Zaradi tega morajo biti ploščni rekuperatorji opremljeni z odtokom kondenzata. Dobra lastnost jim je cena, slaba pa pretirano suh zrak pozimi.

c) rotacijski rekuperator ima lamele navite v spiralo (kolo). Ena polovica kolesa je v odpadnem, druga pa v svežem zraku. Odpadni zrak lamele rekuperatorja ogreje, sveži hladi. Ker se kolo vrti se tako prenaša tudi toploto (temperaturo in vlago). Možno je manjše mešanje zraka (nekaj %). S hitrostjo vrtenja kolesa se krmili količina vrnjene toplote. Pri poletnem nočnem ohlajevanju kolo stoji. Dobra lastnost je vračanje vlage, slaba nekoliko višja cena

Glede cen: pri nas je vse zmešano, da se dobiti rotacijski rekuperator ceneje kot ploščnega (brez obvoda!)
Ne vem kako ima zadevo izvedena tvoja sodelavka, nikakor pa ne posplošuj na podlagi enega (morebiti slabo projektiranega/izvedenega) primera.
Pri kuhanju vampov smrdi cela hiša z ali brez prezračevanja.
Kako pogosto kuhate vampe pri vaši hiši?

PS: obstajajo "modeli", ki vam bodo zagotavljali, da lahko napo speljete prek rekuperatorja. Res se tako vrne ogromno toplote, ampak mast iz rekuperatorja bo treba čistiti vsaj enkrat na mesec.

PPS: Cena za prezračevalno enoto z rotacijskim rekuperatorjem, ločenim priklopom za napo (samo skozi ventilator) in zmogljivostjo 400 m^3/h je okoli 2.500 EUR.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Rekuperator...(že ime samo po sebi pove vse) izmenjuje toploto...pač navaden toplotni izmenjevalec (kot pri klimi)...odvzema toploto odhajajočemu zraku, in jo oddaja vstopajočemu zraku...to je osnova.

Kako pa deluje sistem prezračevanja?

Kot napisano 80 (pa tja do 90 %) zraka se vrača nazaj (preko filtrov seveda) v hišo..svežega se dodaje zgolj teh 10 do 20 %....kar je tudi logično, saj se z odhajajočim zrakom ni zgodilo (še) nič pretiranega, da ga ne bi še 1 x uporabili (ima primerno temperaturo ter vlažnost) torej se ga prefiltrira in vrne nazaj. Doda se le toliko svežega zraka, kot se predvideva (teorija) da se ga 'podiha' oz. da ni zatohlo v hiši.

In kot že napisano...kljub temu, da se zrak filtrira vonjav ne moreš popolnoma odstranit (to je slabost prezračevanja, na katero te noben prodajalec ne bo opozoril)...torej tista o 'smdljivi' kuhi drži...verjetno tudi kak ekstremni prdulež bolje da nima prezračevanja, ker bo po celi hiši smrdelo po prdenju
hysterical-1.gif
.

Osebno se ne bom nikoli odločil za prezračevanje...mi je pa sistem do te mere OK, ker služi poleti tudi za ohlajevanje prostorov (kar je velika prednost)...pozimi pa tako ali tako potrebuješ tudi (običajno) talno gretje....vsaj vgrajenega moraš imeti...koliko je dejansko v uporabi (pri pasivni gradnji) je druga pesem.

Moja filozofija: Dobra izolacija na hiši (Vključno z zasteklitvijo)..zrak a naj kroži kot že stoletja do zdaj..po naravni poti (bi se reklo brez elektrike). Ko se mi ne bo dalo niti več okna odpreti...potem je vseeno če se kar uležem v zemljo, da me zasujejo.
Centralna kurjava pa...pri novogradnji seveda talno gretje, drugače se tudi z radiatorji preživi..v kurilnici pa 100 % tudi čisto navadna peč na drva (sekundarni vir ogrevanja) ki bo delovala zgolj in samo na drva, brez elektrike. Osnova..TČ., plin, peleti,...je pa že skoraj vseeno (stvar debate in prepričanja)...ob dobri izolaciji bo poraba tako ali tako minimalna....si pa pri teh rečeh vedno vezan na elektriko, če te ni...si na hladnem (Rusov tule niti ne štejem zraven...kar se plina tiče).
Ker tudi slučajno nimaš pojma o delovanju rekuperacije se prosim ne oglašaj več, ker samo zavajaš tiste, ki bi radi zvedeli kako in kaj.
Ti si v nasprotju sam s seboj. Zagovarjaš trislojno zasteklitev in tesnenje oken, nato pa naravno kroženje. Kaj ti pomaga trislojna zasteklitev in 100% tesnenje, če pa potem okno odpreš?

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
ksz

2500 je enota plus cevi..delo..se pravi 5k. to se povrne prej kukr rečeš keks, a je tko. sploh pri kreditu na 20 let.

nad glavno cesto ne more bit čistga zraka, pa luftal skozi okna ali rekuperator. in hrup pride tudi čez rekuperator.

eni res nasedate preveč.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Ker tudi slučajno nimaš pojma o delovanju rekuperacije se prosim ne oglašaj več, ker samo zavajaš tiste, ki bi radi zvedeli kako in kaj.
Ti si v nasprotju sam s seboj. Zagovarjaš trislojno zasteklitev in tesnenje oken, nato pa naravno kroženje. Kaj ti pomaga trislojna zasteklitev in 100% tesnenje, če pa potem okno odpreš?

Lepo si razložil sisteme rekuperacije..lepo to....priznam, da se v detajle in variante nisem spuščal, ker me niti ne zanimajo...osnova je pač taka (pri prezračevanju) kot sem jo napisal...se da tudi razbrati iz tega kar si ti napisal. Zdaj kako točno poteka izmenjava toplote niti ni pomembno. Smisel je, da 'loviš' toploto, ki odhaja iz hiše in jo dodaješ nazaj...se strinjava?

Daj nekaj povej...slučajno prodaješ te zadeve?..ker se mi zdiš izjemno piker....bi sklepal da stvari tržiš.

Glede odpiranja oken...prosim ne govori neumnosti! Sumim da si strojnik...zračunaj koliko toplote izgubiš če parkrat dnevno odpreš okno na stežaj (minuto, dve), da se izmenja zrak...v primerjavi (pri zidanem objektu) z nekaj sto tonami mase, ki je ogretih na sobno temperaturo....(ne mešaj zračenja na tak način, z odprtimi okni v blokih)!

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
točno to so mi povedali projektanti........ prav to....

očitno bo res nekaj na tem...... so rekli če nimaš rukeperacije, boš zastonj metal denar v okna in izolacijo....

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
OMG ker bebček no....

V detajle se nisi spuščal....
hysterical-1.gif

Kako pa deluje "rekuperator" na tvojem Passatu? Verjetno ima hladilnik olja, verjetno se pri tebi tudi tam medija mešata kajne?
hysterical-1.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
pa kdo te je to nategnu.

prjektanti so tudi pri nas, v idilični vasici rekli, da se ravne strehe lepo zlijejo z okolico, jo poživijo. k pa rečeš, da si bosanc, se pa ne zliješ več.

pa hiše 16m in več višine.
projektant je plačan, od tebe in od provizij. sam živi v flatu, al pa v murglah in teb sanja o rekuperaciji. dejte se mal zresnt.

pa dejmo fiziko. zunaj je 0, v bajti 23 stopinj. kaj pravi fizika o orevanju kubika zunanjega zraka na notranjo temperaturo. oz izračunaj volumen zunanjega zraka in upoštevaj delta T 23 stopinj. kako temperaturo bo imel vstopni zrak.

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
softi
projektant vodi vodilno mapo in ne gradi niti nam ni govoril kdo bo gradil..
naredi posnetek stanja
pridobi soglasja
naredi načrt
celoten PGD

dokončno vodi postopek do pravnomočnega gradbenega dovoljenja, po želji naredi še PZI

ne vem kje ti vidiš ene provizije in blabla, če ti ne naredi en certificiran arthitekt načrta ne greš v občini nikol skoz z gradbenim....

mislim, da ti bašeš o stvareh ki je niti ne poznaš in še nikoli nisi videl pasivne ali nizkoenergetske od blizu

izvajalci gradnje so pa čist neki drugi kot pa je projektant...

v našem primeru sam načrt z rekuperacijo ali brez nebi prišel nič dražji, le da če se dela rekuperacijo je predvideno čim manj sten.... Enokapnice pa lepo sedejo v vsako okolje

čefur pa v noben primeru ne bo v nobeno niti v lastno..... to se pa strinjam..

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Ma si ti tud en palček....pozabil bil ignoranten oz. bil preveč škrt da bi v svojo novogradnjo implementiral pa te zdaj srbi?
stupid-1.gif

Vincent nima blage o tem, ker ni delal novogradnje, kar je pri obnovah prav lepo sprejemljivo (problem tukaj je tudi njegova obsesija z varčevanjem oz. tesnenjem hiše). Pri novogradnjah je pa preskakovanje rekuperatorja debilizem prve vrste. Če ni denarja za rekuperator ne bo denarja za en povprečen TV.....hudo zidanje ni kaj.
bonk.gif
Vsaj cevi se napelje v naprej pa se rekuperator kupi naknadno.

200k+ mečejo v hišo, potem pa res svoje prdce vohajo v svojih zrakotesnih hiškah......priceless.
hysterical-1.gif

PS. Vstopni zrak bo imel točno toliko, kot je podano v specifikacijah proizvajalca....pri dobrem bo mel zrak 20°C in več.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
glej. kok sem dal, zakaj s enisem odločil itd je zgodba zase.

še vedno em zanima fizika.
x kubikov 23 stopinjskega zraka lahko ogreje y kubikov 0 stopinjskega zraka z mešanjem. z ogrevanjem prek izmenjevalca pa?

kaj pravi fizika.

sam ne nasedam besedam, tudi knutu nisem. pač je lepo napel o toplotni, k sem hotu garancijo pa ni bil več prepričan v svoje izračune. zato svetujem vsakemu, naj vzame številke, se vsede in izračuna. vse številke so znane, jasne. meni ni šlo skozi, zato sem odnehal. k vsemu dodaj še mešanje zvoka, selitve bakterij itd...

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Nehajte zamenjevati mešanje zraka z rekuperacijo.

Mešanje zraka se uporablja v sistemih, kjer je ogrevanje s prezračevanjem glavni vir dovajanja energije (ogrevanja). V takih prostorih je projektirana tudi 5-kratna izmenjava zraka na uro, zato se "odpadli" zrak vrača v sistem in se dovaja samo minimalna količina svežega zraka. Takih sistemov v individualnih hišah praktično ni!

Druga zadeva je dovajanje svežega zraka v sistem, kjer je glavni vir ogrevanja drugačen (radiatorji, talno ipd.) V takih sistemih se dovaja samo potrebna količina svežega zraka (tista, ki se pri mešanju "primeša"). In za take sisteme gre v individualnih hišah. V takih sistemih se odpadli zrak ne vrača in se v 100% vpihuje sveži zrak.

Dovajanje svežega se lahko izvede na dva načina:
a) "na roke" - z odpiranjem oken oz. zračenjem in posledičnih prepihom. V prostor se v relativno kratkem času dovede svež zrak s temperaturo zunanjosti. Tak svež zrak je treba ogreti s sicerjšnjim načinom ogrevanja

b) s prezračevalnim sistemom: tu se svež zrak dovaja neprestano v relativno majhnih količinah. Gre za največ(!) 1-kratno zamenjavo zraka na uro. Svež zrak s temperaturo zunanjosti se v rekuperatorju ogreje (realni izkoristki so 80-85%) s pomočjo odpadnega zraka, ki se tako pred izstopom iz sistema ustrezno ohladi. Razliko v temperaturi nato pokrije še sicerjšnje ogrevanje, v primeru prenizke temperature svežega zraka pa se ta v prezračevalni enoti (ali kanalu) po potrebi lahko dodatno ogreje.

c) v starih stavbah. ko vrata in okna niso tako zatesnjena, po možnosti pa se še kuri v prostoru, je zračenje stalno (zato piha pri oknih)

@softi: fizika pravi, da za ogrevanje x količine svežega zraka potrebuješ y energije. Pri zračenju čez okna energijo priskrbi ogrevalni sistem, pri prezračevalnem sistemu z rekuperatorjem pa večino energije za ogrevanje svežega zraka priskrbi kar odpadni zrak. Sistem (enota, razvod, rešetke), zares stane 4.000-5.000 EUR (ostalo je nategovanje). Ni malo in se z izgubo energije nikoli ne povrne, je pa udoben itd. Vsak naj sam presodi glede na potrebe in možnosti. Pri meni je bilo tako, da sem praktično prisiljen (zaradi arhitekture hiše) v poletno pohlajevanje prek prezračevalnega sistema - do rekuperacije je bil pri meni samo še korak. Po drugi strani je tudi talno ogrevanje precej dražje od radiatorskega, pa se ga vgrajuje kljub temu, da računica (energetske izgube) komaj zdrži, če sploh. Gre za udobje in druge prednosti.

@vincent: dovolj dolgo sem delal na področju (industrijskega) prezračevanja, da te zadeve dokaj dobro poznam, trenutno pa moje delo s prezračevanjem nima nobene zveze. Piker sem pa do vsakega, ki svoje komentarje pospremi z "aj, aj" in podobnim posmehovanjem, hkrati pa govori neumnosti. Prav tako ne razumem kako lahko trdiš, da so osnove znane, hkrati pa se v podrobnosti ne spuščaš. Tebi tudi osnove niso jasne - svoje trditve pa postavljaš absolutno. Tudi nekaj 100 ton akumulacije je treba pogreti in pokriti njene izgube, tako da fizika kar ostaja enaka. Če zračiš skozi okna, ves svež zrak ogreje tvoj ogrevalni sistem, če mu pri tem pomaga akumulacija, toliko bolje (hitreje), ampak tudi akumulacijske izgube je treba pokriti (s sistemom ogrevanja). Kaj misliš, da akumulacija sama pridobiva toploto?

@vincent 2: če ima sodelavka zares rekuperator (in ne mešanja), preveri kje ima izpust odpadnega in zajem svežega zraka. Če sta kanala dovolj skupaj, lahko do mešanja prihaja tudi zunaj sistema.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
samo to me je zanimalo

@softi: fizika pravi, da za ogrevanje x količine svežega zraka potrebuješ y energije. Pri zračenju čez okna energijo priskrbi ogrevalni sistem, pri prezračevalnem sistemu z rekuperatorjem pa večino energije za ogrevanje svežega zraka priskrbi kar odpadni zrak. Sistem (enota, razvod, rešetke), zares stane 4.000-5.000 EUR (ostalo je nategovanje). Ni malo in se z izgubo energije nikoli ne povrne, je pa udoben itd. Vsak naj sam presodi glede na potrebe in možnosti. Pri meni je bilo tako, da sem praktično prisiljen (zaradi arhitekture hiše) v poletno pohlajevanje prek prezračevalnega sistema - do rekuperacije je bil pri meni samo še korak. Po drugi strani je tudi talno ogrevanje precej dražje od radiatorskega, pa se ga vgrajuje kljub temu, da računica (energetske izgube) komaj zdrži, če sploh. Gre za udobje in druge prednosti.

torej sem pasiven, ker sem v začetku hudo aktiven.

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.083
393
83
Ste se razpisali, da se mi ne da vse brat.

Sodelavec ima v montažni hiši rekuperator, ker ogreva celo hišo z zrakom, ki se vpihava v prostor.
Zrak iz kuhinje in kopalnice se direktno izloča iz hiše iz ostalih prostorov pa kroži. Ampak to nima veze z rekuperatorjem.

Kako dela rekuperator, ste verjetno že itak ugotovili, bistvo pa je, da je klima v hiši bistveno boljša, kot prej, kmo je živel še v klasični hiši brez tega.
Sva pa enkrat računala, koliko elektrike porabi rekuperator in sva ugotovila, da sam sebe ne pokriva. Mislim, da je bila cifra 5000 sit na mesec. No mogoče so sedaj kaj manj potratni.

Še boljše bi bilo, če bi imel še vlaževalec, ampak je potem problem vzrževanje in čiščenje cevi, ker se bolj svinjajo, če se v njih pretaka vlažen zrak.

Toliko iz kao terorije
ne-ne-1.gif

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Imel sem priložnost videti notranjost cevi sistema rekuperacije po mislim da 2 letih delovanja. Hvala lepa. Kakšno je šele tam notri po več letih. Ne vem sicer kako se to čisti (kolega ni imel pojma, verjamem pa, da nek sistem že mora obstajat), ampak občutek ko vidiš tisto svinjarijo pa vsekakor ni dober, saj se to razpihuje v vse prostore hiše.
Dopušam, da je imel on kaj slabo narejeno, ampak kako bom to vedel, ko bo enkrat sistem zaprt in delujoč. Zaenkrat ostajam pristaš odprtega okna za nekja minut, da se zrak zamenja. Poleti pa imamo tako ali tako vedno odprto, saj hodimo nonstop iz hiše na teraso ali vrt in nam je nekako všeč stik z naravo.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Mogoče si gledal v odvodne cevi...tam te boli k**** kam gre tista svinjarija sam da gre iz hiše VEN!

Dovodne cevi so pa ponavadi 10 let brezhibne.

Kako pa mislite, da vam v kaki bolnici filtrirajo zrak na kakšnih intenzivnih negah ipd. Sam še mal na višjem nivoju drugače pa isti drek.