Montažna hiša

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
ne zakaj mislite da če je hiša montažna da jo delajo drugi, klasično zidano moraš pa sam?

saj lahko date tudi zidati na ključ...ne vem v čem je tu problem?

oz. upam da toni edini razlog za tako odločitev!

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:

- Pri montažni hiši, je strošek vnaprej znan! Redki na to prej posmislijo ampak pol pa gledamo nedokončane hiše ali pa na silo ikea style napolnjene nedonkončane hiše. Razna presenečenja (finančna) so lahko velik problem med gradnjo in če jih vi niste imeli še ne pomeni da jih drugi pravtako nimajo (lep primer je oddaja grand designs, kjer v 90% primerov popolnoma falijo budget).

- Gradnja je hitrejša/čistejša, skorajda ni osebnega vložka in tako lahko kupec normalno opravlja svoje redno delo in tako med gradnjo služi denar in hitro pride do svoje hiše.

- So zelo varčne, večina je zdaj nizkoenergijskih, tujci pa delajo tudi pasivne na montažni način. Izgube so točno vnaprej določene in se tako enostavno izbere način ogrevanja/prezračevanja. So tudi požarno varne 100+ minut, kar potrjujejo nemške inštitucije ne jaz ali pa kolega iz barčiča, isto velja za protipotresno varnost.

- Montažne hiše se pravtako dajo naknadno spreminjati (premik sten, predelava prostorov), gledati je treba samo na to da se ohrani statko kot pri vsaki hiši. Montažna hiša ima tudi do 10% boljši izkoristek prostora kot klasična gradnja.

Nimajo vsi časa, da si vzamejo nekaj let in si kot življenski projekt sezidajo hišo, da delo opravljajo pretežno sami in nadzorujejo izvajalce, da je sploh kaj točno narejeno.

PS. Nimam montažne hiše, ne prodajam montažnih hiš, svojo "sanjsko" bi verjetno pozidal ampak z njo ne bi reševal stanovanjskega problema ipd...

eh malko....

- tudi pri zidani je strošek vnaprej znan...pač daš delat nekomu na ključ.
- hitrejše...razlika je kvečjemu par mesecev..ob dejstvu da potem čakaš kako leto da ti zmontirajo vso pohištvo je to zanemarljiva stvar (vsaj na dobo 30 + let kolikor imaš namen ostati v njej).
- varčnost je stvar izolacije...tako montažna, kot lesena kot zidana so lahko varčne ali pa tudi ne...kolikor si pripravljen vložiti v izolacijo tako varčno hišo imaš (ter v prezračevanje in ostale zadeve)
- stene v hiši so samo nekatere nosilne, vse ostale lahko naknadno spreminjaš (podiraš, zidaš itd)..pri montažni je isto - nekatere so nosilne (vezne) druge predelne.

Jaz osebno sem pristaš zidane hiše. [censored] ga...pač hočem imeti trden stene, da ne rabim gledat na vsak žebelj in šravf kako ga bom poslal v steno, kolikor kg naj bi držal ter ali bo sploh zdržal (tako vijak kot stena). Saj knauf je gut...ampak za strope mansarde..ostalo naj bo kaj konkretnega (pa prosim..brez izpadov...moje osebno mnenje!).

ovca

morfy
Osebje foruma
18. jul 2007
5.881
3
38
37
Cvičkova dežela =)
www.alter.si
ksz...

Jaz sem še premlad, da bi Vam, starešinam (
evil.gif
) govoru glede hiše, vem pa to:
prej smo živel v zidani bajti (stvar je super, ker lahko prenavljaš prostore in predvsem: poleti je hladno v sobah)
Zdej smo pa v montažni hiši. Hladno je samo, če spustiš zjutraj rolete dol, drugače si naje*bal..Imamo talno ogrevanje spodaj, zgoraj so radiatorji. Za kurjavo damo zlo mal.. Hiša ima poleti okol 21°C. Bajta je bla pod streho v dobrih 3 tednih (ne na ključ), stemu, da je fotr hišo podaljšal. Za izhodišče smo vzel že narejeno Riko hišo, potem je fotr reku, da se jo podaljša (se mi zdi da za cca. 2-3m v dolžino in nekaj malega v širino). Miniranje kleti in klet so nardil iz podjetja v vasi. Znotri smo pol sami delal izolacijo, knauf, parket. Elektriko in kuravo so majstri naredl.

A mi upa kdo napisat, kolk pride zidana hiša (lastna ali tuja režija), velikosti 13x9m?Prtličje+prvi štuk? Magari samo na zunaj fertik, streha, okna... Ker si res neznam predstavljat, kaj je ceneje (vrjetno zidana) oz. če tistih dodatnih xyz k€ odtehta to, da si notri v cca. 4 mescih ali pa v enemu letu (zidana)...

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
ne, ne zna ti povedat.

betonska stena 6*2m je lahko 700e, lahko pa 4000. odvisno kaj znaš, kako se zmeniš.

etaža je lahko par tisoč €, lahko pa par deset. če ti pa kvadrat dokončane preseže 700-800€ si pa al preserator, al pa si bil nategnjen.

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
klet se pa itak betonira ne zida....

sploh tam ker so ilovnata tla, če je prod je mal boljš, pa tud ne dosti, ker se voda pač hitrej dvigne, vendar tudi hitreje izgine....
Drgač se strinjam, cegu je še najboljš, pravzaprav je najbolše kr betonski ulitki in dobra izolacija, ampak najbolj praktični so zidaki in 30 cm izolacije...

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik reality pravi:
klet se pa itak betonira ne zida....

sploh tam ker so ilovnata tla, če je prod je mal boljš, pa tud ne dosti, ker se voda pač hitrej dvigne, vendar tudi hitreje izgine....
Drgač se strinjam, cegu je še najboljš, pravzaprav je najbolše kr betonski ulitki in dobra izolacija, ampak najbolj praktični so zidaki in 30 cm izolacije...

Tudi če se klet betonira (kar je v Sloveniji še vedno redkeje kot zidanje z betonskimi zidaki po obodu in klasiko po notranjosti), ostanejo nenosilne stene, ki se jih naredi naknadno. Te stene so pozidane kasneje - lahko klasično, siporeks itd.

Na hidroizolativnost pa način zidave bolj malo vpliva. Beton je sicer bolji, ampak hidroizolaciji, drenaži itd. se ne izogneš. Pri visoki podtalnici itak pride v poštev "bazenska" izolacija, ko se izolacija položi še pred začetkom zidave pod hišo. Malo poglej po straneh podjetja Sika.

30 cm izolacije? Ne pretiravaj. Saj ne rečem - več je boljše, ampak "ekonomske računice" pa ni več. Če misliš imeti steno 30 (20) cm + 30 cm izolacije, moraš imeti okna 0,5, na mansardi vsaj 40 cm SF35 itd. Izolacija sten sicer pomembno vpliva na izgube, ampak je treba upoštevati še druge zadeve. Hiša mora biti tudi enakomerno izolirana. To je tako, kot če bi dal okna 0,5 - na steno 20 cm pa še 5 cm stiroporja.

Sam imam zunanje stene 20 cm. Na to bo prišlo 12 cm izolacije - skupaj z ometi, lepilom in zaključnim slojem sem pod zakonsko zahtevanim 0,25. Morda bom šel na 16 cm izolacijo - več pa zagotovo ne.

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
Ja jest bom imel izolacijo 30 cm... drugače ne morem imeti nizkoenergetske hiše... zidal bom z navdnim ceglom...

seveda bom imel tudi pravilno prezračevanje, brez tega nizkoenergetske bajte ne more bit...

Gradim pa enokapnico z dvignjeno streho in brez kleti... namesto kleti bom raj mel pomožni objekt, pa še to bom naknadno gradil, zaradi samega komunlanega prispevka....

Steve

Guru
13. avg 2007
9.967
1.850
113
sine, režiš se samo zato ker si internetni pametnjakovič in živiš v slovenistanu, kjer misliš da so predpisi in standardi najboljši.
Prihodnost naših hiš bo šla v smeri energijske učinkovtosti. to je jasno.
zdaj pa za tebe in podobne prepametne, ki mislijo da je izolacija 15 cm bomba, nagradno vprašanje:
Kolikšen je zadnji standard izolacije pasivnih hiš v avstriji:

a - 15 cm
b - 40 cm
c - 30 cm

in da še malo dodam svojih izkušenj, da nebo tukaj samo zbirališče teoretikov: stari del bajte - novi del bajte. po stropu (podstrešje) 30 cm stiropora, fasada starega dela okrog 15 cm, nova montažna stena preko 30 cm. Razlika v sobi ko sonce not nabija pri spuščenih roletah je 6 stopinj!

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
hysterical-1.gif

Kaj si tok užaljen kot da sem ti psa povozu.
stupid-1.gif
Sej je kul izolacija, vse fino, sam to z okni pa drži pa ni važno kaj napišeš, zgleda butasto. Sicer pa se dobi tudi boljšo izolacijo, da ni potrebno 30cm dajat.

Sicer je pa to itak ratal en kult in zato se "posmehujem", pred časom so se slovenceljni važili z fauveji, zadnje čase pa je 100x bolj IN varčevanje. Ko sosed naštima TČ in govori o 10€ stroška za štrom, mora še tadrug sosed it v 20k€ investicijo, da se lahko pobaha tretjemu ipd...

Malce smešno pač.... nič smešno pa ni, ko "pozabijo" na rekuperacijo in se zadihtajo v svoje bajtice, okn se pa ne sme odpret ker bo račun za štrom narasu za 1€. Poznam celo modela, kateri mi je glumil, da že ne misli naštimat rekuperatorja, ker ti samo 10-20% energije STRAN vrže!
hysterical-1.gif

In ja....to je smešno.
grin1.gif

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
Vem da je klet draga ko žafran... pr men je voda bliz... tko da bi taka klet pršla zelo zelo draga, prvo plata bo eno štengo dvignjena nad zemljiščem...

bomo vidl... soglasja že imam načrt tudi..., zdjej je vloga za gradben dovoljenje oddan, čakam še na odmero komunalca.... bom vidu če me bo na prazno rit srat prjel ko ga dobim
smile-1.gif
... potem pa gradnja...

miha72

Pripravnik
29. jul 2008
848
1
18
Citat:
Uporabnik Steve pravi:
sine, režiš se samo zato ker si internetni pametnjakovič in živiš v slovenistanu, kjer misliš da so predpisi in standardi najboljši.
Prihodnost naših hiš bo šla v smeri energijske učinkovtosti. to je jasno.
zdaj pa za tebe in podobne prepametne, ki mislijo da je izolacija 15 cm bomba, nagradno vprašanje:
Kolikšen je zadnji standard izolacije pasivnih hiš v avstriji:

a - 15 cm
b - 40 cm
c - 30 cm

in da še malo dodam svojih izkušenj, da nebo tukaj samo zbirališče teoretikov: stari del bajte - novi del bajte. po stropu (podstrešje) 30 cm stiropora, fasada starega dela okrog 15 cm, nova montažna stena preko 30 cm. Razlika v sobi ko sonce not nabija pri spuščenih roletah je 6 stopinj!

Kaj pa je pomembna debelina izolacije?! Pomembna je toplotna prevodnost. So tudi izolacije debele 2 ali 3 cm, funkcionirajo pa kot 25-30 cm kamene volne.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:

Sam imam zunanje stene 20 cm. Na to bo prišlo 12 cm izolacije - skupaj z ometi, lepilom in zaključnim slojem sem pod zakonsko zahtevanim 0,25.

aj aj aj....da delaš hišo glede na zakonske zahteve.....

Če delaš danes pod 15 cm nimaš kaj razmišljat...to je kot bi pred 30 leti delal brez izolacije. Realno pa 20 cm in naprej. Ekonomska računica je edino pri izolaciji..nikjer drugje je ni (vsaj kar se gradnje hiše tiče).

Debelina končne stene -> 'Who gives a [censored]!'
smirk-1.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
dej ne nabijite

mam 16 izolacije, masarda 45 pa mam v bajti maks 25 stopinj.

in pasivno sranje da tok stroška, pa ne v izolacijo oboda, ampak v vse drugo, da je zadeva 5 krat preplačana.

gas

Fizikalc
23. jul 2007
2.237
54
48
pri nas je 12 stiropora pa 30 v mansardi (vsaj pomoje) pa je danes 25 in to je max, s tem da so celi dan odprta vrata

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
A to je ratalo zdaj merilo?

Jaz imam zdajle dobrih 20°C pa izolacije skoraj ni...strop 5cm to je pa to.

V spodnjih delih hiše pa smo do zdaj za nalašč odpirali vrata, da se prostori ogrejejo, čene zebe. Pol hiše ma ene 70 let, pol pa 20.
zmaga.gif

gas

Fizikalc
23. jul 2007
2.237
54
48
Tudi pozimi ko je bilo res mraz je teh 12 stiroporja bilo čisto dosti,....... se strinjam z izolacijo samo ne pa pretiravat,...

Meni se je pač zdelo teh 12 cm, dosti in tudi cenovno sprejemljivo,.... nikoli pa nisem mislil delati pasivne hiše,... hiša ki pokuri malo energije pa je
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
no no softi... ni sam fasada važna, če hočeš doseči nizkoenergetsko bajto morš met rekuperacijo... brez tega nisi nič naredu.. Nizkoenergetska naj tudi nebi imela kleti.........

zadeva se ob danšnjih cenah energetov dejansko hitro povrne... vem pa da ti na pamet sekaš.... tukaj..

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
pozabil si omenit, da imaš resnično vsaj nizkoenergetsko hišo, še rekuperacijo..... brez tega je isto kot nič baje...