Minimalna plača-kaj to je ?

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.975
40
48
Ja, meni tudi ni jasno, kako za vraga zdrzijo tako visoke najemnine in cene v "menzah in restavracijah" v Ljubljani na taki ravni - razen ce ima vecina folka 1300 EUR na mesec ali vec, potem OK... V nasprotnem primeru bi bile garsonjere po ~200 EUR na mesec, kosilo (oz. glavna jed) pa 3.50 EUR ali manj.

dejchi

Pripravnik
29. dec 2008
77
0
6
www.tvojfitnesizziv.net
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Recimo kilometrina za uporabo osebnega avtomobila v službene namene je zelo zanimiv način... Poznam ljudi tudi s po jurja in več eur na mesec za kilometrino
evil.gif
.
Kot pa je nekdo že omenil je problem socialna varnost: če se recimo razsuješ dobiš potem nadomestilo nikakvo, da ne govorimo o penziji. Čeprav po moje nam ni treba skrbet, da bo država kaj za nas priskrbela.

Kako zadevo realizirat recimo, da dobiš toliko prevoza
confused-1.gif

Jst se vozim iz Cerkelj na Gorenjskem in vem, da že ta prevoz(po dnevih), ki mi ga plačujejo, jim gre zelo v nos
bonk.gif

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.470
448
83
Treba je ločit prevoz na delo in uporabo osebnega avtomobila v službene namene, kjer je max. neobdavčena kilometrina 37c če se ne motim.

Prvo dobiš glede na oddaljenost dejanskega kraja bivališča od kraja dela in glede na možne prometne povezave. Tule nimaš kaj čarat - razen če se preseliš ali podstaviš bombo pod železnico ali prerežeš gume na avtobusih
grin1.gif

Pri drugem pa delodajalci vsaj za bolj pogoste "vozače" težijo k uporabi službenih avtomobilov. Če pa lahko voziš svojega (in ti to ne predstavlja probelma) in dobiš polno kilometrino, za povrh pa klepaš veliko km za službo, se lahko kar nabere.

Druga zgodba je izplačevanje dela plač na račun fiktivnih potnih stroškov. Delodajalcu (in / ali zaposlenim) se ponavadi smeji samo do prvega obiska davčne inšpekcije. Potem nasmeh hitro mine, glava pa boli še dooolgo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Citat:
Uporabnik dejchi pravi:
Kako zadevo realizirat recimo, da dobiš toliko prevoza
confused-1.gif

Jst se vozim iz Cerkelj na Gorenjskem in vem, da že ta prevoz(po dnevih), ki mi ga plačujejo, jim gre zelo v nos
bonk.gif

Ni fora v tem da bi ti kar izplačali prevoz ... recimo lepa računica, če ti dajo 800 EUR plače (izplačilo) in je v njej samo minimalna malica bo delodajalca prišlo to (na pamet) 1400 EUR - toliko bo moral on dati da boš ti dobil nakazano 800 EUR.

Sedaj pa druga računica, delodajalec ti da na plačilno minimalca (600 EUR B) in nabije stroške malice na max. (130 EUR) in potem še (fiktivnega) prevoza .. kaj vem, skupno še 600 EUR. Delodajalec plača isto kot prej, ti pa dobiš 1000 EUR na račun ..

Jasno prispevki za pokojnino se obračunajo iz naslova redne bruto plače, kar pomeni da imaš v slednjem NEKOLIKO manj prispevkov. Ampak če si pameten in del RAZLIKE ki jo izmakneš državi vložiš v en pokojninski sklad (recimo 100 EUR) imaš še vedno na koncu VEČ denarja + pokojnina bo enaka oz. celo višja od računice da zaea špara država.

Aja konkreten izračun je za bedne plače, pri višjih plačah se s tako manipulacijo še več da pridobit .. je pa res da je opravičevanje stroškov malce "težje". Ampak se vse da, koliko te paastane da se začasno prijaviš k stari mami v Lendavo in se "voziš" v LJ!
evil.gif

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.470
448
83
Bi bilo kaj?

Durs (in policija in tožilstvo) ima že nekaj časa več kot dovolj zakonskih pristojnosti, ampak v naši državi pogosto mislimo, da se bodo zakoni izvajali kar sami.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Jp pri nas je tako, da davčna nima časa preverjat niti ko nekdo nekoga prijavi, kaj šele da bi samoiniciativno peverjali izvajanje zakonov v nekih "dobrih" podjetjih.

In če se delodajalec in delavec strinjata s svojim "goljufanjem" države ga ni inšpektorja ki bi se mu dalo ukvarjat s tem. Če je po davčnih fakturah vse ok jih ne briga prav nič ... druga pesem je pako nekaj ne štima, dobijo 100 EUR manjka/presežka nekje v izkazih pa bodo šli preverjat račun za računom v 10 let stare arhive!
evil.gif

sad

Guru
24. avg 2007
21.174
9.810
113
Citat:
Uporabnik Jado pravi:
sej nekaj še mutim zraven....sej je treba, ker ne gre drugače.
Ahm, na črno verjetno ne? In potem se taki pičkarite čez državo.

sad

Guru
24. avg 2007
21.174
9.810
113
Kot ti je že blazko napisal, ne gre za stroške prevoza v službo. Temveč za uporabo privat osebnega vozila v službene namene. Torej, če si veliko na poti, se da tukaj kar precej ven pobrat. Seveda je potrebno imeti zadeve pokrite, ker sicer znaš pokasirat lepo kazen, pa še dohodnino ti nabijejo gor na to.
cheer.gif

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.470
448
83
Za prevoz na delo obstaja res manjša možnost težav z Dursom (v primerjavi s potnimi stroški). Ampak dacarji niso naivni - če boš čez noč nekomu znižal bruto plačo za jurja in mu povečal stroške prevoza za 600€, lahko samo upaš, da bo to ob inšpekciji ostalo neopaženo. Veš pa kaj pravijo američani: hope is not a strategy
smile-1.gif

Poznam nekaj podobnih primerov in povečini so bili pred obiskom inšpektorja vsi ponosni na to, kako zvito lahko izplačajo več denarja, kako to podjetje manj stane... za vsaj eno srednje veliko firmo sem prepričan, da se je ravno zaradi tega znašla tudi v precejšnjih težavah. Ker kazen ni bila majhna, manjkajoči davki in prispevki za nekaj let "voženj" prav tako ne.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Ne vem v čem je problem, jasno da čez noč narediš "manipulacijo" se da to videt. Po drugi strani pa če se "preseliš" jasno da ti bo delodajalec zvišal prevoz na delo!
evil.gif

Iakse pa to zmeniš že na začetku oz. je ponavadi taktika ista od vsega začetka.

In koneckoncev, kdo bolj goljufa državo? Nekdo ki se "vozi" za privatnika 100km na dan v službo in VSO svojo plačo vkjučno z davki in dajatvami ZASLUŽI, ali državni uslužbenec ki se "vozi" na isti lokaciji in poleg že tako visoke plače nabira še stroške prevoza (ali pa ločenega življenja in ne vem česa še).

Sicer pa, če "živiš" pri starših 100 km od službe, si tam stalno prijavljen itd. a misliš da te bo dacar čakal v grmovju kdaj/če kdaj prideš domov?!
grims-1.gif
In to zaborih 200 EUR kolikor je država prikrajšana na mesec!

Ni tega in tudi pravim da pri nizkih plačah se na veliko tako dela.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Ksz.

Glede na to, da pravi da dela v varnostni službi... mislm da je z razlogom zakril "stroške prevoza in malice", ker, vsaj kolikor je meni znano, mnogi tako spravljajo denar iz firme. Torej, zaposlenemu nakažejo minimalca + vsaj še enkrat toliko za prevoz, neobdavčeno seveda. Ni sicer to dolgoročno dobro za nikogar, ampak ne gledat samo na osnovo
wink-1.gif

dejchi

Pripravnik
29. dec 2008
77
0
6
www.tvojfitnesizziv.net
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Ksz.

Glede na to, da pravi da dela v varnostni službi... mislm da je z razlogom zakril "stroške prevoza in malice", ker, vsaj kolikor je meni znano, mnogi tako spravljajo denar iz firme. Torej, zaposlenemu nakažejo minimalca + vsaj še enkrat toliko za prevoz, neobdavčeno seveda. Ni sicer to dolgoročno dobro za nikogar, ampak ne gledat samo na osnovo
wink-1.gif

Zakril sem zaradi tega, če slučajno delodajalec oz kdo iz vodstva bere tale forum, da ne prepozna plačilne liste, drugače pa malica je kot je nekdo napisal maximalno določena torej 6.12€/dan, prevoz pa je iz Cerkelj na Gorenjskem in sicer plačan po dnevih, ker delam 12 urne, je to manj kot če bi mi plačali mesečno vozovnico(alpetour+lpp).

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.470
448
83
Nihče ne trdi, da se to ne dogaja. Jaz ti samo osvetljujem samo drugo plat medalje. Na katero mariskdo pozablja, doker ni prepozno. Na koncu koncev ja tako, kot pri vsaki stvari - veš, da deluješ proti pravilom, oceniš tveganje in morebitne posledice ter se zavestno odločiš. Žal se veliko ljudi tveganj in posledic niti približno ne zaveda.

Imam občutek, da med slednje spadaš tudi ti in da še nisi od blizu videl davčne inšpekcije. Ali se pač motim?

Mare77

Fizikalc
13. feb 2009
1.327
8
38
47
Okolica južne LJ.
No, če to bere kdo iz vodstva tvoje firme, mislim, da mu ne bi bilo težko ugotoviti, kdo si. Ima tvoj kraj in večino tvoje liste. Dvomim, da je v vašem podjetju veliko identičnih list... Samo vprasanje je, če se mu bo dalo ukvarjati s tem.

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.631
211
63
Kranj
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Citat:
Uporabnik Jado pravi:

ne delam nič na črno.....verjemi mi, poznam pa ogromno ljudi, ki inštalira piratske windowse in programe, ter mastno služi.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Citat:
Uporabnik blazko pravi:
Imam občutek, da med slednje spadaš tudi ti in da še nisi od blizu videl davčne inšpekcije. Ali se pač motim?

Nisem delodajalec; kot delavec pa, moja postavka za malico je max., postavka za prevoz pa minimalna oz. simbolična. Z davkarijo pa nimam slabih izkušen zaenkrat (oz. še tisto kar sem naredil 1x narobe so mi spregledali oz. sem dobil samo opozorilo in poziv k popravku)!
cheer.gif

Steve

Guru
13. avg 2007
10.011
1.905
113
Citat:
Uporabnik Jado pravi:
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Citat:
Uporabnik Jado pravi:

ne delam nič na črno.....verjemi mi, poznam pa ogromno ljudi, ki inštalira piratske windowse in programe, ter mastno služi.

tako je, so se znašli. ti pa si nesposoben lolek, luzer, ki cele dneve joka po forumih, ker je to edino kar ti res dobro gre od rok.

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.631
211
63
Kranj
LOL, in ravno to je delo na črno, kjer se opeharja državo aka davkoplačevalce, in to ti je fino steve?

Verjetno si med njimi.