Minimalna plača-kaj to je ?

dejchi

Pripravnik
29. dec 2008
77
0
6
www.tvojfitnesizziv.net
Citat:
Uporabnik Accord pravi:
Na žalost je tako. Evo, poglej kar pri sindikatu !

Če delaš kot nor ali pa zabušavaš, če si 20 let v službi, ali pa včeraj prišel, dobiti moraš najmanj 597 EUR...

Torej se tudi nadure štejejo v minimalno plačo
confused-1.gif

Saeed

Pripravnik
19. nov 2008
373
4
18
Citat:
Uporabnik dejchi pravi:
Citat:
Uporabnik Accord pravi:
Na žalost je tako. Evo, poglej kar pri sindikatu !

Če delaš kot nor ali pa zabušavaš, če si 20 let v službi, ali pa včeraj prišel, dobiti moraš najmanj 597 EUR...

Torej se tudi nadure štejejo v minimalno plačo
confused-1.gif
Spet so ti mešali hruške in jabolka
smile-1.gif

Nadurno delo je razvidno za 100 postavko, ki prikazuje tvoje bruto izplačilo. Vse postavke za njo pa so dodatki, ki se v ta znesek ne štejejo. Gledati moraš samo zneske, ki so beleženi pred bruto-redno delo. Prav tako se v to ne šteje prevoz in malica, ki se prav tako pribijeta neglede na tvojo velikost plače.

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Bruto minimalna plača v Republiki Sloveniji je trenutno 597,43€ (mislim, da je to prava cifra). To pomeni, da je plača, iz plačilne liste, katero je prilepil dejchi brez vseh dodatkov (t.j. redno delo + prazniki) približno enaka minimalni plači v RS, z dodatki pa je ustrezno višja.

@hanzi... normalen delavnik je odvisen od meseca do meseca. Kateri mesec koliko lahko npr. preveriš tukaj.

Accord

Pripravnik
2. sep 2007
960
22
18
@Saeed:

Že na začetku mu je bilo pojasnjeno pravilno.

Citat:
Uporabnik Accord pravi:
Minimalna plača je bruto plača, ki jo moraš dobiti za polni delovni čas 40 ur tedensko za mesec dni (597,xy EUR).
Na tej plačilni je bruto plača za redne delovne ure v mesecu (184) večja od minimalne.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.011
1.905
113
vsaka ti čast da delaš za to miloščino. jaz ne bi. sociala + fušanje pa mam duplo od tega zneska za pol manj dela. v kaki državi živimo
bonk.gif

Saeed

Pripravnik
19. nov 2008
373
4
18
Citat:
Uporabnik Ganesh pravi:
Bruto minimalna plača v Republiki Sloveniji je trenutno 597,43€ (mislim, da je to prava cifra). To pomeni, da je plača, iz plačilne liste, katero je prilepil dejchi brez vseh dodatkov (t.j. redno delo + prazniki) približno enaka minimalni plači v RS, z dodatki pa je ustrezno višja.

@hanzi... normalen delavnik je odvisen od meseca do meseca. Kateri mesec koliko lahko npr. preveriš tukaj.

Od postavke 1 do postavke 50 se šteje za plačilo brez dodatkov in ta znesek presega minimalno plačo, če nam je tako všeč ali če ni.
Ogromno delavcev prejema vsoto teh postavk 590€ bruto, kar je minimalni zagotovljeni prihodek in ne samo denar, ki ga prejme za redno delo in seveda praznike. Če se pogovarjamo o neto, je to minimalna plača (430€ neto) + prevoz + malica + nadurno delo.
V teoriji se tudi stimulacija ne bi smela šteti kot plača ampak dodatek. Ogromno podjetij pa s pomočjo stimulacije korigira plače delavcev, ki drugače ne bi dosegli meje minimalnega izplačila.
Sliši se grozno a kaj ko je dejansko res prava grozljivka, ko izračunaš s koliko denarja moraš prevoziti mesec. Sedaj pa mi naj razložijo vsi tisti glasni na tem forumu, kako lahko v takih primerih kupiš avto, obleke itd. brez da bi se posluževal bančnih posojil.

Nazadnje urejeno:

igi

Guru
13. okt 2007
5.639
1.225
113
Celje
Citat:
Uporabnik Steve pravi:
vsaka ti čast da delaš za to miloščino. jaz ne bi. sociala + fušanje pa mam duplo od tega zneska za pol manj dela. v kaki državi živimo
bonk.gif

Jst tudi ne... sam poznam pa precej takšnih, ki jim še to ne bi dal, glede na to kaj znajo, oziroma kako naredijo....

Je pa še en problem. Dosti ljudi, ki je na "minimalcu" so lastniki kakšne nepremičnine. Kako boš pa takrat socialko pričaral?

Accord

Pripravnik
2. sep 2007
960
22
18
Citat:
Uporabnik capl pravi:
samo po temle izračunu bi neto brez dodatkov moral imet več ....a mogoče cifro bruto brez dodatkov samo za kamuflažo napišejo? -čist nič mi ne štima ,....????

http://www.adecco.si/zaposlitev/izracun_place.html

Na tem linku izračun za izplačilo, ki je bilo v letu 2010, ni pravilno, ker upošteva staro splošno olajšavo.

Ker je bila plača nakazana v 2010 je neto na plačilni pravilen.

Nazadnje urejeno:

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.631
211
63
Kranj
Nadure se NE ŠTEJEJO pod "minimalno plačo" !!!!

Torej je minimalna plača izplačana plača in je sestavljena iz
osnovne plače
dodatkov NOČNO DELO / NEDELJE
delovne uspešnosti STIMULACIJA

ima pa ČLOVEK katastrofalno plačo......570 bruto za 176 UR?

pA LJUDJE BOŽJI to je 3€ BRUTO NA uro !!!!!!!!!!!!!! in če samo NETO upoštevamo z vsemi dodatki, nedelje, nadure itd...dobiš

NETO VEN 590 za 176 ur dela? 3,35 na uro....TO JE KATASTROFA

no sej jaz dobim isto tok, res da ne delam NEDELJE , NOČNEGA DELA....

Stari moj & ostali : KATASTROFA je v SLO.

Nazadnje urejeno:

Saeed

Pripravnik
19. nov 2008
373
4
18
Citat:
Uporabnik Jado pravi:
pA LJUDJE BOŽJI to je 3€ BRUTO NA uro !!!!!!!!!!!!!! in če samo NETO upoštevamo z vsemi dodatki, nedelje, nadure itd...dobiš

Žal je temu res tako in takih primerov je veliko več, kot nam trenutno prikazuje politika
uf-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Citat:
Uporabnik Jado pravi:
Nadure se NE ŠTEJEJO pod "minimalno plačo" !!!!

Torej je minimalna plača izplačana plača in je sestavljena iz
osnovne plače
dodatkov NOČNO DELO / NEDELJE
delovne uspešnosti STIMULACIJA

ima pa ČLOVEK katastrofalno plačo......570 bruto za 176 UR?

Pazi, pri plačilni listi so pokriti zneski za prevoz in prehrano ... kolikor vem se take plače "izplačujejo" z večjimi postavkami za neobdavčene zneske. Malica je lahko 130 EUR (zdej ne reci da imaš toliko stroška če greš vsak dan na sendvič oz. si ga narediš doma) in pa še enih 70 EUR prevoza (spet v službo hodiš "peš"). Torej dobiš izplačano 800 EUR, kar je srednja žalost ampak je pa daleč od minimalca, ki ga eni res tolčejo.

Skratka tako kot država oz. vlada zavaja s številom minimalnih plač, tako tudi delodajalci zavajajo z dejanskimi izplačili. Večina minimalcev in tistih malo čez ima namreč potem nabite neobdavčene stroške (to delajo vsi mali delodajalci, sp, itd.) ki kdaj znesejo kar precej več kot pa tista min. osnovna plača! To je slovenska realnost (povsod so ZAVAJANJA)!

Skratka ne gledat črno/belo, ker je resnica nekje vmes!

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
katastrofe pa bodo potem, ko bo folk z minimalci zrel za penzije. dobilo bodo ene 350 € neto in se lahko kupili štrik da se obesijo

Saeed

Pripravnik
19. nov 2008
373
4
18
Vprašanje je bilo, če so njegovi prejemki minimalna plača in neglede na neobdavčene pribitke (prevoz, malica), njegov prihodek "občutno" presega minimalen zagotovljeni.

Kljub vsem zavajanjem, mora biti tudi prevoz in malica v predpisanem okviru, kjer so postavljene spodnji in zgornji zneski, ki preprečujejo večje odmike. Moje varčevanje pri cenejši malici ne mora delodajalec upoštevati pri izplačilu. Glede prevoza pa je tudi postavljena spodnja meja, kjer se pričnejo stroški povračati. Ne poznam pa nikogar, ki bi hodil več kot 3km peš na delo
wink-1.gif

sad

Guru
24. avg 2007
21.174
9.810
113
Recimo kilometrina za uporabo osebnega avtomobila v službene namene je zelo zanimiv način... Poznam ljudi tudi s po jurja in več eur na mesec za kilometrino
evil.gif
.
Kot pa je nekdo že omenil je problem socialna varnost: če se recimo razsuješ dobiš potem nadomestilo nikakvo, da ne govorimo o penziji. Čeprav po moje nam ni treba skrbet, da bo država kaj za nas priskrbela. Če pač ne bomo sami, bomo pa delali do smrti.
cheer.gif
Ali pa, crknili pod kakšnim mostom, če ne bomo hoteli biti v breme otrok.

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.631
211
63
Kranj
In četudi dobiš 800€ nakazano JE KATASTROFA, misliš, da imamo vsi rešen stanovanjski problem? Ali narediva izračun?

No pa dajmo:

800 PLAČA
350 najemnina - pa še to ugodno
450 OSTANE
50/100 PREVOZNI stroški
350/400 OSTANE
malica čez mesec da ZELO ŠPARAŠ 50€
300/350 OSTANE
STROŠKI STANOVANJA 150€ izredno NIZKI
150/200 OSTANE za 30 dni
5/7€ na DAN?

JE TO ZATE SPREJEMLJIVO?

NISEM UPOŠTEVAL REGISTRACIJE AVTA, GUME, VINJETE, CESTNINE in STROŠKOV STANOVANJA, nisem upošteval GSM naročnine, Internetne storitve.....

V GLAVNEM ŽIVOTARIMO......Pod 1000€ ni plača, KONEC DEBATE....in tukaj spadam sam in ogromna večina nas.....ŽALOST.

Nazadnje urejeno:

sad

Guru
24. avg 2007
21.174
9.810
113
Se strinjam. Z 800 EUR-i je že skoraj težko preživeti, ne da bi si še kaj ustvaril.
Sedaj pa vprašanje? Kaj si naredil, da ne boš imel več teh 800 EUR? A ti naj kar država lepo pokne v žep jurja EUR in bo?
E brate, če to misliš, si že v štartu zajebal. Spokaj se v Bosno, si najdi dobavitelja lesa in predelovalca peletov in zrihtaj prevoz v Avstrijo in bo. Pa bo keš samo lil v tvojo denarnico. Ampak to je pa že malce preveč, a ne?
grims-1.gif

Jeb.i ga. Dokler boš doma z nogami pred TVjem jamral ne bo nič. Vzemi se v roke in najdi nekaj kjer boš ti cuzal denar, ne pa da bodo drugi tebe cuzali za miloščino.

PS: Če boš poslušal moj predlog, pazi. V Bosni ima precej dreves svinec v sebi...
evil.gif
Se cirkularji dosti kvarijo zaradi tega.