Migranti so že (spet) v Sloveniji - 4. del

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.605
3.123
113
Seja se ni še niti dobro zaključila in danes na mejnem prehodu že stoji nek avto in nosi neko robo sem in tja.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.605
3.123
113
Za prehrano mora biti poskrbljeno

Posnetek zaslona 2024-03-14 114132.png

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.476
5.007
113
Seja ni bila zato, da bi iskali kako soglasje. Bili ste obveščeni. To je to, kar se tiče "demokracije".
Sicer nismo v tako izjemnih razmerah kot je bil covid, politični nivo demokracije pa je še znatno padel.

• Všeč mi je
Reactions: Kamele0N

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.221
1.365
113
Enostavno bi se vsi morali narediti budale, ko bi kdo prical z nami v Sloveniji ali pa vsiljeval kaj drugega. Ne razumem, prosim?! Ne pa da se Slovenci prilagajamo.

V nasem vrtcu je familika, ki se je priselila iz Bosne. Mati Slovenka. Sin star 6 let pa ne zna ene besede povedat. Mati prica z njim. Namesto, da bi ga od rojstva vzgajalo tako z bosanskim kot slovenskim jezikom in otroku tako omogocila velikp lazje prilagajanje, neeee. Dajmo pricat.

damirj

Guru
9. maj 2012
5.244
2.379
113
Enostavno bi se vsi morali narediti budale, ko bi kdo prical z nami v Sloveniji ali pa vsiljeval kaj drugega. Ne razumem, prosim?! Ne pa da se Slovenci prilagajamo.

V nasem vrtcu je familika, ki se je priselila iz Bosne. Mati Slovenka. Sin star 6 let pa ne zna ene besede povedat. Mati prica z njim. Namesto, da bi ga od rojstva vzgajalo tako z bosanskim kot slovenskim jezikom in otroku tako omogocila velikp lazje prilagajanje, neeee. Dajmo pricat.

Saj, zato smo kjer smo. Ker je v učnih ustanovah tudi velik del ljudi iz exYU, nostalgikov ipd., ki znajo katerega od teh jezikov in njim je pač samo umevno, da ga znajo tudi ostali. Ampak zdaj je tako, da teh makendonskih, albanskih, šiptarskih ipd jezikov niti oni ne znajo in jim šlo čez uha. Zdaj je seveda problem. Ampak rešitev je enostavna. Ti otroci ne morejo biti v razredih kjerkoli, kjer so SLO otroci, če ne znajo jezika. Naj bodo 1, 2 ali 3 leta v neki šoli za tujce, kjer je primaren poudarek na osvojitvi SLO jezika. Pač ne glede na to, ali so tu za stalno ali prehodno, lahko se naredi na podlagi tega dva programa. Šele potem je možen vpis na šolo s SLO jezikom. Po 3eh letih bi menda že nekaj morali znati, čeprav je tem od tamo dole izpod časti znati SLO jezik. Ker tega res ne štekam, pred dvemi leti smo v vrtec dobili dva otroka iz Ukrajine, zdaj sta v prvem razredu os. šole in oba že znata SLO skoraj normalno, celo starša znata SLO.

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.251
4.089
113
Ja kod bi rekel, saj za bauštelo bodo dobri...

No treba otrokom dopovedati, da brez šole bodo nič na svetu.
In da naj imajo višje cilje kot njihov Tata.

No mojim Kosovskim sosedom lepo gre.

V enem letu iz starega Mercedesa na zmerno obrabljeno premijo Audi A4.

Tak da ni tako slabo v Sloveniji.

• Všeč mi je
Reactions: visek_izobrazbe

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.221
1.365
113
Ja, samo s tem, ko otroke priseljencev das v drugo solo, bojo med sabo uporabljali pac ta njihov jezik. Idealno bi bilo, da bi v vsakem razredu bila en ali dva tujca, ki bi, ce bi zelela komunicirat s kolegi, se ze naucila nasega jezika. Dobesedno vreci v morje.

• Všeč mi je
Reactions: Kamele0N

damirj

Guru
9. maj 2012
5.244
2.379
113
Šola za tujce je prvi korak, to da vržeš otroka v razred z ostalimi je slabo, če ne drugega zato, ker ovirajo normalen potek pouka.

mcn

Majstr
3. sep 2007
1.908
262
83
Slovenija
Ni glih logike. ima PHOBiA kar prav. Razen če uspeš sestavit tak razred, da se npr albanci ne bodo znali pogovarjati z makedonci, ti pa ne s srbi, in bodo pač skupaj govorili nevtralno slovensko :) You wish. Najboljše je res malo po malo po večinskih slo razredih. Problem pa je, ko jih je preveč, se bodo avtomatično grupirali. Pri nas pa je taka situacija, par let nazaj je v razred prišla Kosovarka, niti besede slovensko, zato pa odlično angleško. Sedaj normalno komunicira slovensko. Neka Albanka pa ne razume nič, v šolo hodi, ker mora. Staršem pa se zanjo gladko jebe, očitno čakajo da bo 14, da se lahko poroči. Njen mlajši brat v drugem razredu pa normalno slovensko komunicira. Dosti je od staršev odvisno. Bi pa res moralo biti več korenček/palica vzvodov, da bi starši imeli čim večji interes, da se otroci socializirajo.

• Všeč mi je
Reactions: visek_izobrazbe