merdžo računica je pri meni dokaj preprosta,..
- potrebujem dovolj velik avtomobil da na zadnjih zicih sedijo 3 otroci, 2x 14 let in 1x 10 let,..se pravi nižji srednji razred in nižje odpade, želim imeti velik prtljažnik in ne želim oskubljenega avta,.., image mi ni zelo pomemben, za nov primerno opremljen karavan srednjega razreda pač denarja nimam.
Izbiram torej dovolj velik avtomobil z velikim prtljažnikom in dovolj opreme,star do 5 let z do 150k prevoženimi ..pogledam statistiko pokvarljivosti, kateri avtomobili so mi všeč in grem na izločanje. Tako dobim avto katerega dam v ožji izbor.
od tu je kalkulacija naslednja,.. avto do 10k€ vzamem reciva pol na keš pol na kredit, na leto naredim cca 20k km če torej kupim avto s 150k prevoženih računam da naslednjih 8 let ne smem imeti na avtu kakšnih kapitalnih napak. Po tem času pa vidim ali je avto še uporaben ali ne,.. oz. ga zvozim do konca,..
Če pogledam trenutnega forda ga imam 8 let, kupljen s 140k km, trenutno jih ima 320k km, avto jje stal takratnih 2 mio tolarjev kar je recimo 8500€ deljeno z 8 let je to zgube nekaj več kot 1000€ na leto + izredni stroški cca 6500€,..
z malo sreče bo trenutna težava odpravljva poceni, in ga furam dalje. če ne ga prodam za 500€ in kupim drugega za 10k€.
b