Max zunanja temperatura za zimske gume?

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.155
11.030
113
kod Džej-Zija
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:
Me prav zanima, koliko bolje bi se ti na tako spoliranem gladkem ledu obnesel.
rolleyes-1.gif
Poleg tega je vozil isti kramp, torej je primerjava več kot merodajna.

Sicer pa ne vem, kaj bi rad sploh povedal. Da so letne na ledu boljše? Ali kaj še bolj optimističnega?
rolleyes-1.gif
Le zakaj so izumili ABS kaj misliš?

... in ga kasneje popravili, da pri določenih avtih pusti blokirati kolesa pri minimalni hitrosti? Ker je na snegu to bolj optimalno kot tisto trzanje brez zavornega učinka.

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
9
38
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik stankozaspanko pravi:
Veliko je odvisno koliko se voziš in ob kakšnih temperaturah ter kako hitro. Temu primerno se obrabljajo.
wink-1.gif

Drugače pa je zlato pravilo: letne gume so za poleti in zimske za zimo, po snegu se verjetno ne sprehajate v japankah, ali pač ... Pri nizkih temperaturah, sploh v snegu in ledu je zimska guma veliko boljša, na suhi cesti pri deset stopinj plusa pa niti slučajno, tudi če je december.
ne-ne-1.gif

Samo v snegu in ledu. ce je asfalt samo suh ali moker, so letne tudi v mrazu (pod niclo) boljse.

Moker asfalt pod ničlo bo verjetno vsaj ponekod tudi poledenel, kaj praviš. Tam so zimske gume prav gotovo boljše, na suhi ali le mokri podlagi pa seveda letne.
cool-1.gif

... je pa odvisno od ceste do ceste.
wink-1.gif

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
9
38
Citat:
Uporabnik tomi pravi:
Citat:
Citat:
Uporabnik tomi pravi:
zakaj je zimska boljša na ledu od letne ?

Zdej ne vem, a se zajebavaš al kaj
13.gif

Zaradi zgradbe same gume
wink-1.gif

zgradbe gume? antifriz mešajo v kavčuk ?
grin1.gif

drugače pa sem bil na vranskem z zimskimi, pa je šlo malo hitreje ko tisti z letnimi ja
grin1.gif

Ha, ha, veri fani ...
rolleyes-1.gif

Če si bil kdaj na Vranskem ne vem zakaj sprašuješ neumnosti ... just for the thrill ...
confused-1.gif

Pohvalno da ne voziš čunga lunga gum. Seveda je zgradba letnih in zimskih drugačna, zimske imajo lamele, vsebujejo silico ... sicer pa to tako ali tako veš ...
grims-1.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.384
1.250
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik juris pravi:
Pa smo tam; kaj je normalno suho in normalno mokro? Moker, grob, relativno svež nezvožen asfalt nekje na Pokljuškem Rudnem polju s polno delujočo drenažo ali speglan, zaliman, zapopan, zvožen, močvirniški asfalt brez delujoče drenaže, da ne veš ali se voziš po cesti ali Hali tivoli ?
In tu so zimske gume nedvomne boljše, pri +7 ali -6. Pa na poti na Pokljuko tudi, na flikah od Gorij preko Zatrnika do Mrzlega Studenca so pomladi in jeseni zimske gume v glavnem boljše od letnih, da zime sploh ne omenjam.

In namerno sem zbral takšne simulacije na mojih linkih, ravno zato, da ne bi nakladal o snegu in ledu. Ne glede kako jih imenuješ, te simulacije so zgolj voda na speglani podlagi s slabo drenažo. In to pri +25, ne +7 !!!

P.S.
Katere gumice so se danes najbolje obnesle?

Letne. In testa nismo delali na Pokljuki, razen snežnega dela. Asfaltni del smo delali na gladkem, spolzkem močvirniškem asfaltu. In letna je bila boljša in vedno bo.
Normalno suho in normalno mokro je bilo mišljeno brez pomrznejne, zaledenele, snega, broozge in podobne robe. SKratka moker ali suh asfalt.
Tista speglana podlaga je pa sumulacija (in to kar dobra) zglajenega snega/ledu na cesti. Če ne verjameš, probaj it peš po njej. In eventi, ki si jih limal, so bili organizirani od gumarjev. Toliko od neodvisnosti in realnosti. Namenjeni so bili namreč prepričevanju, da tudi angleži rabijo zimske gume.

Dane: Michelin Pilot Sport, če sem prav videl, ne prav nove. Me je pa groza, ker bo treba čez par dni zimske nataknit ...

Skratka, nimaš pojma, Vrni vozniško.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.384
1.250
113
www.adriamedia.si
Citat:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Veliko je odvisno koliko se voziš in ob kakšnih temperaturah ter kako hitro. Temu primerno se obrabljajo.
wink-1.gif

Drugače pa je zlato pravilo: letne gume so za poleti in zimske za zimo, po snegu se verjetno ne sprehajate v japankah, ali pač ... Pri nizkih temperaturah, sploh v snegu in ledu je zimska guma veliko boljša, na suhi cesti pri deset stopinj plusa pa niti slučajno, tudi če je december.
ne-ne-1.gif

Samo v snegu in ledu. ce je asfalt samo suh ali moker, so letne tudi v mrazu (pod niclo) boljse.

Moker asfalt pod ničlo bo verjetno vsaj ponekod tudi poledenel, kaj praviš. Tam so zimske gume prav gotovo boljše, na suhi ali le mokri podlagi pa seveda letne.
cool-1.gif

... je pa odvisno od ceste do ceste.
wink-1.gif

Govorim o mokrem ali suhem asfaltu, ne poledenelem. Na takem so letne boljše.

Ampak (in to vedno poudarim): ravno zato, ker pozimi, ko je minus, ne moreš bit ziher, da ni nobenega snega/ledu, je nujno imet zimske gume. Letne pozimi so (razen, če si se pripravljen na vsak "sumljiv" dan odpovedat vožnji z avtom) neumnost.

juris

Fizikalc
12. sep 2008
1.635
0
36
A dej no, das nauš kej naredu? Zdej si že vrhunski strokovnjak za gume? Kaj bo naslednje, boš še trdil, da se spoznaš na avtomobile ali kaj?

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
9
38
zmaga.gif
O.k., tko kot sem napisal, za zimo oziroma zimske razmere (poledenelo ali zasneženo cestišče ali "žlausa") so boljše zimske, za vse ostalo pa letne.

Nazadnje urejeno:

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
Citat:
Me prav zanima, koliko bolje bi se ti na tako spoliranem gladkem ledu obnesel.
rolleyes-1.gif
Poleg tega je vozil isti kramp, torej je primerjava več kot merodajna.

Sicer pa ne vem, kaj bi rad sploh povedal. Da so letne na ledu boljše? Ali kaj še bolj optimističnega?
rolleyes-1.gif
Le zakaj so izumili ABS kaj misliš?

... in ga kasneje popravili, da pri določenih avtih pusti blokirati kolesa pri minimalni hitrosti? Ker je na snegu to bolj optimalno kot tisto trzanje brez zavornega učinka.

Kje maš ti v videu sneg? Tistle je bolj led ali kvečjemu nadomestek za led.
Pa ne mi polagat besed v usta oz. na ekran. Nikjer nisem niti namignil, da so katerekoli pnevmatike boljše od katerih drugih in podobno.
Samo trdim, da se tako (sploh na podlagi kakršna je) ne bremza in konc (bo še kakšen mlečnat nadobudnež res mislu da je tako treba). Če ne verjameš počakaj na poledico in pejt probat na ovinkasto cesto. Potem pa poročaj - če te bodo dohtarji uspel sestavit nazaj
smirk-1.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.384
1.250
113
www.adriamedia.si

In ko tele rezultate z mokrega (kjer je zmagala letna guma, mimogrede sešteješ z rezultati s suhega, je jasno, da so v suhem&mokrem letne boljše.

Poleg tega so UG8 primerjali z Efficient Grip (kar ni isti rang gume, vzeti bi morali Exelence). Pri Michelinu je noter stara HP namesto 3 (zmska je pa tasveža), ampak to itak nima pomena. Šteje pa to,d a tudi test, ki si ga linkal jasno pove, da so v seštevku suho&mokro letne boljše.

Ti kar lepi še naprej, da meni ni treba ...

juris

Fizikalc
12. sep 2008
1.635
0
36
He, he, he, lejga kako je spremenil ton svoje pesmi! Sedaj je vpeljal kategorijo suho&mokro.

Kaj takega, letne gume so v suhem, hladnem perfektnem asfaltu testnega poligona boljše od zimskih? Kaj res, popolno presenečenje, saj ne morem verjamet ?!?!?!

Ti bom dal novo kategorijo:
sneg&led&mokro proti suho = 3 : 1 za zimske gumice
priden.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.384
1.250
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik juris pravi:
He, he, he, lejga kako je spremenil ton svoje pesmi! Sedaj je vpeljal kategorijo suho&mokro.

Spremenil? Nova kategorija? O tem pišem že ves čas.

Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi: ce je asfalt samo suh ali moker, so letne tudi v mrazu (pod niclo) boljse.

Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Govorim o mokrem ali suhem asfaltu,

Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi: da je na suhi in mokri cesti letna boljša

Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi: Jaz govorim o normalnem suhem in mokrem (ne zasnezenem in ledenem) asfaltu.

Pa tile ciatti so samo iz te teme ...

juris

Fizikalc
12. sep 2008
1.635
0
36
Kaj se delaš butastega? Te tvoje primerjave so kot one črnogorske: "Nas i Rusa ima 200 milijuna"

Moj link dokazuje, da na mokrem letne niso boljše. Pika!
Organiziraj kontra test in dokaži nasprotno! Kaj te zamudi?

irCAR81

Majstr
19. mar 2008
1.736
109
63
KSZ:

Slučajno imam dva seta enakih feltn z že namontiranimi gumami, ko bo -10 in suho bom na svoj avto montiral letne bridgestone potenza 050 runflat, letnik 2004 (4-5 mm profila) in probal 100-0, potem pa še eno z zimskimi bridgesone blizzak lm (ne vem kok številka) letnik 2009 (6-7 mm profila). Na pamet pričakujem da bo z blizzak krajša zavorna pot.

Če kdo hoče da letna zmaga nej mi kup nove.

irCAR81

Majstr
19. mar 2008
1.736
109
63
Nekam v LJ, čakam ustrezne pogoje, boste lahko pomagal šravfat.
smile-1.gif
Če se komu da šrafvat lahko pa tud pri +6 oz kukr je zdej sprobamo.