marze pri prodajalcih novih avtomobilov?

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.538
2.921
113
v lokalni ostariji
rocky9 a ti delaš zastonj? koliko računaš za uro? koliko računa za 1 uro recimo IT strokovnjak? a to ni nateg?

proizvodna cena <> tovarniške cene<> nabavne cene distributerja<> nabavne cene prodajalca

in pri prodajni ceni takoj odbijte ddv, dmv... pa je že veliko nižja cena...

saj proizvodnja cena je res nizka potem je pa potrebno dodati še stroške razvoja, marketinga...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.690
6.714
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik masevc pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
apachi: pa je v ceni macana 7000 evrov tudi vkalkulirana amortizacija tovarne vredne 2mrd?
Močno dvomim, kaj šele kakšni drugi stroški. (razvoja...)
Nekako se mi zdi da so vseeno cene nekam nizke. manj kot 4 jurje za golfa ki stane 15-20 jurjev. ?

proizvodna cena nema veze z amortizacijo

kako pa se taki ceni reče? potem naj pa pod drevesom sestavijo macana.
To mi diši kot tista, ki pravijo da jih 1000km dolga pot z avtom stane 60 evrov.(strošek goriva)
Pa ko vkalkuliraš vse stroške, hitro ugotoviš da je ta cena približno realna če je 3-5x višja.
Torej morajo tudi tukaj ceno dvigniti za 3-5x.
Kakšni oderuhi so šele taxisti, ki imajo najcenejši km 10x dražji.

Nazadnje urejeno:

mdragan

Pripravnik
30. okt 2014
993
6
18
Popusta bo dobil koliko bojo oni hoteli dat....staro za novo je po principu vec denarja za rabljeno vozilo,posledicno zate manjsi polog in manj popusta pri novem....edino ce car ne uleti v avtohiso z 40k € gotovine
Ti povem iz izkusnje ki sem imel osebno na autocommerce pred par meseci...prav za avto vrednosti 38.565

Nazadnje urejeno:

mdragan

Pripravnik
30. okt 2014
993
6
18
Citat:
Uporabnik LeQuack pravi:
Katerega proizvodna cena je pod 10k?
Mozno da je,ne vem oz me ne zanima...
Pac cena je postavljena,primer je samo,da ni za pricakovat ne vem kaksne extra popuste...meni je star avto ocenil 1500 eur vec kot dejansko po eurotaxu...no novem pa je spustil za 600 oz je dodal opremo za ta denar.
Jaz sem bil zadovoljen,ker ni rablo dat se tistih 1500 gotovine in to je to...ce kdo pa misli da bo prodajalec dal popust kr tako se pa moti

Apachi

gps navigator
Osebje foruma
21. jul 2007
2.195
20
38
Murska Sobota
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
apachi: pa je v ceni macana 7000 evrov tudi vkalkulirana amortizacija tovarne vredne 2mrd?
Močno dvomim, kaj šele kakšni drugi stroški. (razvoja...)
Nekako se mi zdi da so vseeno cene nekam nizke. manj kot 4 jurje za golfa ki stane 15-20 jurjev. ?
Folk je skeširal tovarno in so imeli plus, še preden je sploh prvi kupec avtomobil sploh dobil v roke.

wilburxxx

Guru
29. sep 2010
5.235
1.014
113
Enkrat smo pil pa žural, pa je bil z nami direktor ene večje avtohiše kjer so prodajal renoje in rabljena vozila. Smo ga mal pikal, pa je priznal, da na novi laguni v primeru da jo kupije renojev delavec zasluži cele 100€, delavci smo takrat imeli 10% popusta. Je pa priznal, da bistveno več zaslužijo z rabljenimi vozili.

mdragan

Pripravnik
30. okt 2014
993
6
18
Verjamem,da vec kot 10% zasluzka nimajo,vecji zasluzek imajo z posredovanjem lizingov in zavarovanj,kar pri nakupu avta sodi zdraven.
V 10% je za odbit vse stroske,tudi morebitno provizijo za prodajalca itd....avtohisa dobi po moje enih 5% max cistega...pol seveda so tu servisi,rezervni deli itd ki napolnejo blagajno

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.264
1.894
113
Verjetno bi bilo zanimivo vedeti kaj se šteje pod proizvodne stroške...je to cena sestavnih delov + stroški montaže ali so tu noter šteti še stroški razvoja, investicij v ljudi, objdkte, opremo...itd itd.

Kar se pa marž tiče...se da malo pokalkulirat po temle linku iz sosednje teme:

http://avto.finance.si/8813417/Čigav-bo-svetovni-avtomobilski-prestol

Recimo toyota...od vsega prometa ima 10 % čistega dobička. Torej po cenah ki prodajejo vozila z vključenemi vsemi stroški je zaslužka na koncu 10 %...verjetno lahko marsikdo tako številko samo sanja.

Tako da...proizvodni strošek 5 jurjev za avto, ki se prodaje nato po 25 jurjev ravno ne kaže na neke blazne zaslužke tovarne:

Po članku...180 miljard prihodkov za 10 mio prodanih vozil. Torej na vozilo je prihodka 18 jurjev evrov. Od tega imajo 10 % dobička torej 2 jurja po avtu ostalih stroškov pa je za 16 jurjev.

Tako da nam ti proizvodni stroški nič ne povejo koliko dejansko tovarna zasluži...pri toyoti je to 10 % celotnega stroška v vozilo.

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.518
14
38
37
Dolenjska
Citat:
Uporabnik sass pravi:
Citat:
Uporabnik Apachi pravi:
...
Cena kompletnega Tiguana z najhujšo opremo ne dosega niti 4000 EUR.
...
vseeno se mi cena 4000 EUR zdi malo nizka. avto tehta 1500kg, kar bi torej zneslo manj kot 3 EUR / kg. po drugi strani pa jeklo v lokalni železnini stane +-1 EUR/kg.
v avtu imaš cel kup elementov, ki imajo bistveno večjo ceno na kg (stekla, motorčki, čipi, plemenite kovine v katalizatorju, tkanine ..)

Pozabi na ceno jekla +-1EUR/kg.
Pri količini nekaj sto ton letno govorimo o ceni slabih 0,60 EUR/kg (z logistiko!), če bi se pa pogovarjali o nekaj sto tisoč tonah jekla letno, si pa ne upam predstavljat kako ugodna bi bila cena...

mdragan

Pripravnik
30. okt 2014
993
6
18
Ne razumem zakaj je ta drzava v banani glede na to,da na tem forumu je en kup strokovnjakov glede ekonomije in proizvodnje 😁

tony

Guru
23. jul 2007
9.673
1.487
113
Ker so naši šefi še bolj u buli od nas
redface-1.gif

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
tale tema je mal zaspala ...

Pri vw touranu je trgovec dal 13% popusta in zimske gume in jeklena platišča.
Seveda na začetku je dal ceno brez vsakega popusta. Je poizkusil, če mu rata.
Govorimo o avtu, ki brez popusta pride 29 tisoč.

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
Zdej pa mene zanima, če kateri od trgovcev vw da še več popusta.
Seveda govorom o avtu, ki se ga čaka 2 do 3 mesece in ne o avtu iz zaloge.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Glede na vse dogajane okoli prirejanja izpustov bo fauve dal tudi 20% in več da se bo klump prodal. Samo da bo šel...

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
To se po moje ne bo zgodilo.
Vw ni klump, res pa je, da je precenjen.
Poglej si v eni prejšnjih avtomagazinov, ko so objavili test različnih znamk in ugotovili, da nima samo vw preveč svinarije v izpustih.

Dr_Strangelove

Fizikalc
1. nov 2007
3.073
2
36
www.pentagon.gov
Koliko popusta na list price se recimo dobi pri Bemfli?
Recimo za rang vozila list price do 40 k EUR.

Pri Holcvagnu sem praviloma dobival ponudbe v rangu 10-15% popusta na list price za avto po naročilu že v startu. Celo pri Toyoti sem že dobil 20% off list price za določene modele (rang 35 k EUR list price).

Nazadnje urejeno:

tomi

Guru
1. sep 2007
18.586
9.813
113
40
MB
Citat:
Uporabnik maurice pravi:
To se po moje ne bo zgodilo.
Vw ni klump, res pa je, da je precenjen.
Poglej si v eni prejšnjih avtomagazinov, ko so objavili test različnih znamk in ugotovili, da nima samo vw preveč svinarije v izpustih.

moreš vedet, da on ne bo spustil priložnosti, ko se pokaže, da malo popljuva vw
grin1.gif

LatkaGravas

Pripravnik
26. maj 2015
266
0
16
ksz

Zakaj vas skrbijo marže? Res boli ko zveste, koliko je nekdo zaslužil?

Vprašanje: enako vozilo pri prodajalcu A stane 20.000 EUR in veste, da ima marže 500 EUR; pri prodajalcu B pa stane 19.000 EUR in ima marže 1.500 EUR. Kje bi kupili?