Tako je, parcela, papirji,.... Če se prav spomnim ga je parcela prišla malo manj kot 30 jurčkov.smoukar, dedi bo dal 250k vseskupaj, vključujoč parcelo, dokumentacijo, komunalni prispevek in hišo na ključ?
Vtaknil bi se v boljšo izolacijo. Gre se le za tanjšo steno. Sam imam na zidani 20cm belega EPS in bi se še enkrat tako odločil. Akumulacija je zakon. Klima, kaj je to? Strošek za ogrevanje hiše, kaj je to?
In pa cenovno. Kaj si mislil 50:50, da je enako? Ni enako, ceneje je zidati na ključ. Vsaj po zadnjih informacijah, sosed zida, jaz sem zaključil 2018.
Ko pa govorimo o potresu ja, je pa akumulacija problem, tudi z ustrezno armaturo. Takrat bi pa živel v montažni, leseni, skeletni in še kaj. Ob zadnjem potresu v Petrinji, se naša (gledano na alarm senzorje) masivno zidana na ustreznem nasutju, tudi malo ni pogugala oz. premalo, da bi senzor zaznal, medtem ko so se v kraju hiše kar konkretno premikale. To mi je malo v uteho. Upam. In pa protipotresno zavarovanje.
Samo o minusih:
- življenska doba starih Marlesk je sedaj na 50 let in jih večina ob rednem vzdrževanju še kar funkcionira - v skrajni fazi kaj te briga kaj bodo potomci delali na njej.
- zato pa se naredi za vsakega svoj načrt in so praktično vse "po merah" - če boš čez 20 let spreminjal stene, bo lažje en velik bager, pa novo na klet postavi.
- zvočna izolacija modernih montažnih hiš je enaka ali boljša od cigla.
Super, potem je naša računica kar prava. Z našo se spravljava v podobno veliko in podkleteno hišo pri Komendi pa sva naračunala investicijo v višini 280k pri parceli, ki naju pride 55k. Kakšen k eur bova pa prihranila še pri izkopu in ureditvi oklice, ker imajo doma ustrezno gradbeno mehanizacijo, strojnikov zanjo nam pa tudi ne manjka pri hišiTako je, parcela, papirji,.... Če se prav spomnim ga je parcela prišla malo manj kot 30 jurčkov.
Meni sicer ni čisto jasno, kako so lahko sedaj montažne hiše celo dražje ali cenovno enako pozicionirane kot recimo zidane hiše.
Saj pa je tam bistveno bolj tipsko, proizvodnja je zoptimizirana v nulo, ročnega dela je verjetno bistveno manj kot pri zidani hiši.
Kako je torej sedaj kar naenkrat postalo normalno, da so montažne hiše celo dražje od zidanih. A niso bile včasih bistveno cenejše?
Hja, to moraš biti pa lepo nor, da se greš to pri praktično največjem nakupu v življenju .Še vedno lahko naročiš montažno s "Pohorja" ali iz Srbije za pol cene renomiranih proizvajalcev.
Imaš prav verjetno. Je povpraševanje večje od ponudbe in posledičo si lahko privoščijo take cene.
A je kdo gledal za ''sestavljivimi'' hišami iz ciglov? Baje sedaj tudi to že obstaja na trgu, ko ti pripeljejo komplet stene in jih samo skupaj dajo?
Niti ne rabiš bit nor. Delajo isti ljudje kot so prej v Marlesu, tehnika je itak že 50 let ista, mogoče so vgrajeni materiali za malenkost slabši. Recimo kot plastična okna pred 5 leti in sedaj.Hja, to moraš biti pa lepo nor, da se greš to pri praktično največjem nakupu v življenju .
Recimo jaz bi šel potencialno v to za kakšen vikend za 30 jurjev, ko si pa enkrat pri 100 jurjih, se pa hec konča.
Je pa res jeba... pri zidani hiši in da dobiš vse izvajalce. Huh, dobri živci so nuja.
Eno imaš v komendiTak model poslovanja ima masivna pasivna. Cene se mi zdijo tudi kar konkurenčne, če jih primerjam s klasičnimi montažnimi.
Domov - Masivna pasivna
www.mphisa.si
Meni sicer ni čisto jasno, kako so lahko sedaj montažne hiše celo dražje ali cenovno enako pozicionirane kot recimo zidane hiše.
Ciproš, Javušnik, Marles Podvelka - bivši delavci.Prvič slišim za pohorske bivše "Marles" proizvajalce.