Maribor - prometna ureditev velemesta, cona 30!

membrain

Majstr
4. jun 2014
2.863
283
83
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Citat:
Uporabnik zakon pravi:
Kao varnost za pešce, kot da bi bilo ne vem koliko poškodovanih pešcev v zadnjem času v centru mesta.

Ja.

Mene so učili, da ko prideš do prehoda za pešce (kot pešec), da pogledaš levo in desno, če je prosto... in "morebiti" počakaš

Danes pa je očitno drugače.

Ne da pogledaš preko prehoda, muzika, mobi, kaj šele kolesarji, ki priletijo preko...
Ja danes je drugače.
Kar spomni se nesreče na Slovenčevi, ko sta umrli dekleti. Ju je kdo obtožil da nista pogledali levo-desno preden sta šli čez cesto? Nihče. Vse je bil kriv šofer, ker ni imel izpita in registriranega avta, ker je vozil alkoholiziran čeprav še v mejah dovoljenega, je vozil nekoliko prehitro..., da sta mu dekleti nenadoma skočili pred avto pa nima veze.

A niso takrat še ravno zaradi te nesreče spremenili zakon, postavili nove omejitve in spet povišali kazni?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.940
6.984
113
To je pa tudi res ja, zadnja leta opažam, da pešci, ko pridejo do prehoda, takoj hočejo skočiti preko ceste, potem pa te še grdo gledajo, če jim ne ustaviš (in to z tako silo, da bi cvililie gume, ker se pač pelješ 50kmh ali več) a oni pa ne morejo počakati par sekund na prehodu.
Je podobna štorija tudi z kolesarji.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.751
5.906
113
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Mladinska luknje gori pri stadionu, spodaj ozka zaradi parkiranih vozil pri faksu in šolah, nepregledno križišču pri parku, luknje zaradi delovišča na Prešernovi, katastrofa, pelji se gor po Tomšičevem, v spodnjem delu pri vrtcu kot da bi tanki vozli.

Ni, da ni.

Al naj posnamem?
smile-1.gif

Debili so npr. preplastili 3/4 drevoreda, od vrtca dol pa ne, tam raje flikajo in flikajo.

So pa takoj prišli na novo asfaltirati eno ulico, kjer je nekdo blizu NIgradovega vodstva kupil nepremičnino...

Ko si omenil Mladinsko.

Včeraj je bila zaprta, ne vem zakaj, zjutraj zaradi najbrž kake prireditve.

PROSIM TE, da se 1x zapelješ vzporedno po Kamniški ulici!!!!!

Res ni lukenj ja....no zapelji se

Pozabil si Streliško. Luknje ki jih je za seboj pustil T2 so za popizdit. Potem malo višje pri Mladi Lipi, frajeri levo in desno naredijo pločnike, ki so skoraj širši od cestišča. Da ceste niso preplastili ne rabim omenjat. Luknje take, da človek razmišlja o Tomo Vinkoviču.

V centru so lani postavili nekaj novih ležečih policajev, danes pa postavili omejitev 30. To lahko samo kak [cenzura]ček naredi.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.751
5.906
113
V tem je keč. Ne ni... imamo pa omejitve kot v velemestih, kjer so pešci in kolesarji v večini.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.940
6.984
113
Velik merkator center je tu zraven, pa očitno zaradi navala pešcev, ki jih sicer ni
wink-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.940
6.984
113
Ponavadi je tako, da izredna hitrostna ureditev neha veljati po naslednjem križišču, mogoče je to tukaj v igri?

sass

Guru
1. sep 2007
5.213
851
113
očitno so tudi med postavljalci tabel nesposobni ljudje. kot prvo, prometni znak ni v skladu s Pravilnikom o prometni signalizaciji in je kot tak neveljaven, kot drugo pa se mora tudi konec območja umirjenega prometa obvezno označiti s tablo:

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Jaz vseeno mislim, da tak znak ni dovolj, ker je po moji logiki treba tudi posamezne odseke cone označit z znakom za omejitev. Kako pa veš kje je in kje ni ta cona.
In kot sem že prej napisal, razen dveh znakov na Krekovi drugje nisem opazil znakov omejitve hitrosti.

Pa ne se bat policistov, pridejo v center samo za velike rope - to pa je k sreči zelo redko!

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Se mi je prav zdelo, da cone 30 ne prekliče križišče ampak šele znak za konec. Tudi 'velecona' 30 v centru ima samo vstopne in izstopne table. No na nek način se tukaj cona konča v križišču, ker lahko rečeš, da si prišel iz smeri Tržaške, pa tam ni bilo znaka
wink-1.gif

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Na gugl maps ni nobene dopolnilne table, sem gledal. Kak je trenutno pa nimam pojma, če pravim, da tabel sploh opazil nisem nikoli
grin1.gif

gr69

Guru
15. dec 2009
11.574
2.624
113
še v SLO - ampak komaj
hmm - ravnokar preletel Pravilnik o prometni signalizaciji in njegove dopolnitve in takšnega znake NI notri (no - vsaj jaz ga nisem videl).

Je pa tale člen noter:
Citat:
134. člen

Prometne znake, ki so postavljeni na podlagi določb pravilnika o prometnih znakih na cestah (Uradni list SFRJ, št. 48/81, 59/81 in 17/85), je treba prilagoditi določbam tega pravilnika najkasneje v desetih letih po uveljavitvi tega pravilnika.

Prometne znake, ki niso predpisani s tem pravilnikom, je treba odstraniti s cest v treh mesecih od dneva, ko začne ta pravilnik veljati.

Tak da ...
rolleyes-1.gif

membrain

Majstr
4. jun 2014
2.863
283
83
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:

Ne me hebat - na sredi popolne ravnine cona 30 ?!?! Pa kateri veleum je to nagruntal?!
stupid-1.gif
Tisti, ki bo kasiral od prekrškov. Da to ugotoviš pa ni treba da si veleum.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Se mi je prav zdelo, da cone 30 ne prekliče križišče ampak šele znak za konec. Tudi 'velecona' 30 v centru ima samo vstopne in izstopne table. No na nek način se tukaj cona konča v križišču, ker lahko rečeš, da si prišel iz smeri Tržaške, pa tam ni bilo znaka
wink-1.gif

Očitno je logika enaka kot s tablo omejitev hitrosti s tablo naselja (kadar omejitev ni splošna), velja do konca naselja, ampak tu je po moje malo drugače, ker lahko v "cono" vstopiš na enih 20ih mestih in dvomim, da je vse pokrito s tablo.

Gr: slabo si gledal!

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Prvič sploh vidim te znake
grin1.gif
Konec cone 30 je takrat, ko je za to postavljen znak za konec cone ali pa enostavno poiščeš znak na drugi strani ceste, kjer je iz one strani začetek cone, je iz te strani konec - pokončen ozek znak. Problem nastane, če ga na drugi strani zakriva kak grm, da ga ne vidiš. To pa zato, ker so očitno znaki za konec cone predragi, pa moraš zraven znakov na svoji strani gledat še v znake na drugi strani.

Evo, še vizualno, konec cone po slovensko...
Google Maps

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.158
3.629
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik membrain pravi:
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:

Ne me hebat - na sredi popolne ravnine cona 30 ?!?! Pa kateri veleum je to nagruntal?!
stupid-1.gif
Tisti, ki bo kasiral od prekrškov. Da to ugotoviš pa ni treba da si veleum.
Parkiral danes v eni od teh ulic bočno. Omejitev je 30, ampak ko jemlješ otroks iz avta folk še vedno pol metra od tebe dirka 70 mimo. Tak da v določenih situacijah se zdi, da omejitev 30 ni zgrešena.