malo delo

cappy

Guru
8. apr 2010
8.158
4.488
113
no jst sem se hotel vpisat na eno visoko šolo redno (ker prvi letnik faksa nisem zdelal sem šel raje na malo lažjo varjanto da bo usaj sigurno nekaj narejeno).
pridem na vpis in vsa redna mesta oddana.
no ker me je študij zanimal sem se vpisal na izredno in zraven še delam 40 ur na teden (preko napotnice, da lahko sploh šolnino plačam. denarja tako ali tako ni, tistih 600€ gre hitro in pršparat kaj je že kar težava. na srečo imam možnost "redne" zaposlitve tako da bom usaj malco in prevoz imel plačano, ko napišem prošnjo.)

na izrednem študiju nas je na predavanjih okol 50%, vaje nekje 70-80%, na rednem študiju jih bo pa približno 20% zaključil šolo.

nekaj je sigurno potrebno spremenit ampak se mi zdi da tole ni rešitev.

hooger

Fizikalc
5. sep 2007
1.988
17
38
Bled
SI šolo že dokončal?

mene bolj zanima, koliko študentov doštudira v 4 letni fax v štirih letih in zraven dela še vsak teden 40 ur. Sam ne poznam nobenega.
cool-1.gif

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Kaj se tiče malega dela, študent se bo plačeval na napotnico tistih 300-350€, ostalo pa na roko,
tako se dela že sedaj po vseh kafičih in ostalih privatnih podjetjih.

Ali pa se bo koristila napotnica od brata, punce, sestrične, kolega, in se bo preostanek od 350 nakazoval tja,
tako že sedaj.

Malo delo nebo nič kaj ustavilo zadeve. Ali pa se bodo začeli pojavljat sp-jevci, kateri bodo študente
posojali oz. delaš preko napotnice uradno, firma pa plača enemu spjevcu istavljen račun. Ta si pobere
10% in smo vsi srečni.

Al pa se bo hodlo delat čez mejo, iz MB si v AU v 15min.

R0KY

Guru
30. apr 2010
3.830
715
113
ti si pa nisi kej dost prebral o malem delu ne? kaksne napotnice? vse bo prijavleno direkt na durs, osebam, ki delajo prek malega dela se steje delovna doba.

mimgrede, kar se tice spjev, so se zadeve v zadnjem letu konkretno spremenile, potrebno je placevati prispevke (da tudi studentom) tako da tistih 10% kr lepo odmisli ker noben ne bo "posoju" v svoj minus.

Pa se neki, MB, NI studijski center slovenije, tako da tvoj predlog o delu prek meje mal propade.

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
Citat:
Uporabnik cappy pravi:
no jst sem se hotel vpisat na eno visoko šolo redno (ker prvi letnik faksa nisem zdelal sem šel raje na malo lažjo varjanto da bo usaj sigurno nekaj narejeno).
pridem na vpis in vsa redna mesta oddana.
no ker me je študij zanimal sem se vpisal na izredno in zraven še delam 40 ur na teden (preko napotnice, da lahko sploh šolnino plačam. denarja tako ali tako ni, tistih 600€ gre hitro in pršparat kaj je že kar težava. na srečo imam možnost "redne" zaposlitve tako da bom usaj malco in prevoz imel plačano, ko napišem prošnjo.)

na izrednem študiju nas je na predavanjih okol 50%, vaje nekje 70-80%, na rednem študiju jih bo pa približno 20% zaključil šolo.

nekaj je sigurno potrebno spremenit ampak se mi zdi da tole ni rešitev.

nocem biti zaljiv, ampak zakaj sploh študiraš, če ti ne gre? ne bi se raje za nekaj kvalificiral in bil na sovjem področju dober pa tako sluzil svoj denar...pa se spravil študirat potem ko boš videl smisel v tem. Študiranje na silo bi se moralo prepovedat.

luknjac

Pripravnik
21. feb 2008
374
13
18
Ma ste vsi pametni, kak nam je fain. Ubistvo ste pa vi bli "pravi" študentje včasih oz. niste bli. Časi ko so študentje več feštali kot bli na faksu so fertik. Sploh na tehničnih faksih z boloncom. Nas jeb**o do onemoglosti. Pogoj za naslednji letnik pa so nareti, VSI izpiti. (lansko leto, ko še ni blo bolonca pa je bil pogoj 50%).

Med študijem ne delam, delam samo med počitnicami, ker si ravno ne morem privoščiti da bom 2 dni od 5 na faksu.
Kdor pa pravi da naj uvedejo plačljiv študij je pa budala. Ne vem glih če se vsi zavedate da je treba plačati stanovanje, bone, trolo, prevoz do Lj, učbenike, hrano ki jo kupiš v trgovini, obleke...

Imam dokaj dobro štipendijo, pa na koncu meseca gre glih za glih skoz. Je tudi res da vsake tolko časa pade kaka fešta, ampak spet ne v extremih, ki ji nekateri omenjajo (50€ na tedn). Tak, da šinfat je fain, dokler se druge v drek tiši. Pa prosim ne nas vse v isti koš metat, je isto kot bi reku da so vsi delavci v Slo butli, lenobe in izkoriščevalci, kjer se le to da.

R0KY

Guru
30. apr 2010
3.830
715
113
ne sanji. studentje popolnoma isto festajo kot so prej kot bolonca ni blo. med drugim mam celo sorodinika, ki strojno zdeluje s povprecjem nad devet pa precej prezura... in odlicno da imas stipendijo kjer ti ni treba delat. torej je zakon o malem delu zate odlicen, saj takrat ko bos hotel kaj narediti, bos lahko, pa se v delovno dobo se ti bo stel (kar je sicer brezpredmetno, ker mlajse generacije si lahko pokojnine sam naslikamo :D )

luknjac

Pripravnik
21. feb 2008
374
13
18
Nono že iz stališča financ si poglej. Včasih si dal ko si šou ven 5 jurjev pa si za ta dnar delu vsega in svašta. Ko je pa dons 20€?
Na strojni če imaš popvprečje nad 9 si konkretno dober in inteligenten, pa če ga feštaš al pa ne. Obstaja še možnost, da se nenormalno velik oči(pomeni da ne fešta- očitno to ne velja za tvojega znanca).
Kolk je to "precej nažura"? 3x na teden, 1x na teden, 1x na 14 dni? Ker če ga žura 3x na teden in izdeluje strojno s 9+ povprečjem, lahko rečem samo kapo dol. Aja pa pojem "žur-fešta" ne pomeni spit 2 pira.

hooger

Fizikalc
5. sep 2007
1.988
17
38
Bled
Lej, sej noben ne govori, da so študentje leni.

Glede yebanja na faxu. Počakaj, da prideš do zaposlitve, kjer te bo vsak dan yebal šef.

Glede na to kar si napisal (redno študiraš, delaš samo med počitnicami), pa sploh ne spadaš v skupino, ki bi jih ta nov zakon o malem delu prizadel. Zakon je v prvi vrsti namenjen tistim večnim študentom, ki so vpisani na fax, a so tam samo 2x letno, ko se vpišejo in izpišejo. Potem pa celo leto delajo preko napotnice in igrajo gospode.

In sedaj mi bo tukaj ena gospodična Šoba bluzila o tem, da ne bo več dovolj denarja za študentske projekte. Samo v letošnjem letu smo videli nekaj "študentskih" projektov (Bachus, Hri-Bar, Laguna). In jasno je, da tukaj država želi pobrati denar in prirezati peruti študentskim servisom in št. organizacijam.

Je pa zanimiv tud tale članek resnica-o-studentskem-delu

Nazadnje urejeno:

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Na ta članek:

Kdor si s študentskim delom nabira večjo premoženje, dejansko uničuje pomen študentskega dela.

Kaj qrac sem si jaz nabiral večje premoženje in uničeval pomen, ker sem bil nekoč plačan 15€ na uro?

Ja kok pri PM si pa zasluži nekdo ki neko panogo vodi, jo zalaga s vsem možnim in na vse načine skrbi da
šef nerabi mignit s qrcem v tistem sektorju dela? Pa čeprav samo 1-2 uri na dan. Nema veze.

Recimo inštrukcije. Kok je pa danes vredno, če jaz recimo nekoga učim angleščino in ga pripravljam na
maturo, ki jo naredi? 15€ na uro za uro inštrukcij? 45minut izpod 20€ nema.

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.641
215
63
Kranj
Kaj niso bile te ure včasih po jurja, jurja 500 max? A zdej že kar po 20€? FAQ.

HVALA BOGU DA BO KONČNO UREJENO, ŠTUDENTJE pa SRAM VAS BODI.

Nazadnje urejeno:

gr69

Guru
15. dec 2009
11.718
2.745
113
še v SLO - ampak komaj
in inštruriralo se je prek napotnic
sprasujem se.gif
nete ga srat no

ima pa mx "deloma" prav - mal je jajc z omejitvijo navzgor, ker pač obstajajo dela, ki so "vredna" več (barvanje dimnikov npr.
tongue-1.gif
)

če bi bil ŠOU "pravi" bi to potegnil kot argument - in izjeme jasno definiral (samo se mi močno zdi, da jih dejansko bolj peče absolutna omejitev in nova delitev koncesijskih dajatev)

žalostno pa je da ne treba dolgo, da bomo našli način kako vse te omejitve obiti - smo ipak del balkan (hoteli to ali ne)
crazy1.gif

R0KY

Guru
30. apr 2010
3.830
715
113
za tisto kar je vec se zmeraj obstaja avtorska in pa popoldanski sp. edino vec davscin se placa...

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.641
215
63
Kranj
Jaz mam dol sosedo stara 60 let pa dela preko druge napotnice....LOL :D

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.702
3.244
113
v lokalni ostariji
univerza za tretje življensko obdobje;)

mah šou in šs boli da bodo ostali brez pogače.... ni jim skrb za dobrobit študentov ampak za dobrobit njih samih,