O tem kolk africani in arabci delajo v primerjavi z ostalimi evropejci v podjetju (nemska firma, ukvarja se z distribucijo medicinskih pripomockov) v katerem sem zaposlen bi lahko napisal 20 strani dolgo porocilo ampak bom poizkusil bit kratekek in jedernat kolikor se da, ker se mi ne da zaradi malenkosti kregat z raznimi jesti, biziji in podobnimi zaslepljenci. Naj zacnem tako, da med drugim moram uvajat in "nadzorovat" vsakega na novo zaposlenega tako da sem "dal cez" dost razlicnih ljudi od vsepovsod.
Primer: Pride recimo Poljak, mu razlozis, pokazes kaj mora delat in majstr dela, priden, zadovoljen. Prihaja na siht tocno, se ne pritozuje in je pod crto taprav delavec. Nobenih problemov z njim in je srecen da ma delo. Enako lahko recem tud za avtohtonega Nemca, Bosanca, Litvanca ipd. Pol je pa drug primer, clovek iz Eritreje (prvi mprimer ki mi pade na misel), preden mu razlozis njegove naloge traja celo vecnost, tudi ko naj bi razumel (po njegovih besedah) je jasno da pojma nima kaj naj bi delal, pa ne delajo lih znanstvenih raziskav. Med sihtom hodi na cik, gleda v luft in hvata krivine.Ko je konc sihta ze pride do mene in mi jamra kako je to delo za njega pretezko in da on tega ne more. Po enem tednu jih vsaj polovica iz Afrike in bliznjega vzhoda ne pride vec nazaj, po enem mescu jih zgine cca 3/4. Seveda obstajajo tudi izjeme na eni in drugi strani ampak ko govorimo o povprecju me noben ne bo preprical da so africani al pa arabci enako delovni in sposobni kot evropejci.