Kvaliteta GPS sprejmnika

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.869
694
113
Citat:
Uporabnik SHARK1 pravi:
Zakaj bi to bilo smešno? GPS je tehnologija,ki je obstajala (ne ravno z imenom GPS,ampak princip delovanja je bil isti),preden se je sploh pojavila beseda satelit. Lokacijo se lahko določi z zemeljsko baziranimi postajami s pomočjo triangulacije,za to ne rabiš nobenega satelita:

Bom kar na tem replyju odgovoril na vse nebuloze in nepravilnosti...

Prvič, GPS sprejemniki v mobilnih telefonih ne podpirajo DGPS in ostalih SBAS (satellite-based augmentation system) sistemov. Razlogi za to so: previsoka cena, previsoka poraba energije in potreba po večji in boljši anteni (ki za spremembno ni v napravi, ampak "štrli ven").

Drugič, za triangulacijo _rabiš_ satelite*, saj je zahtevan t.i. line-of-sight. Iz tega razloga GPS ne deluje dobro znotraj stavb, v gorah in v centrih mest (visoke stavbe). In zaradi raznoraznih naravnih preprek to pri zemeljskih oddajnikih odpade. Razen seveda če stojiš zraven njega, ampak takrat itak ne rabiš GPSa.

Tretjič, beseda "satelit" obstaja že zelo dolgo, veliko pred uvedbo GPS. Recimo Luna je tehnično gledano tudi satelit in je že kar lep čas "tam zgoraj".

Četrtič, tudi človeško narejeni sateliti obstajajo. Če mi (in ostalim) ne verjameš na besedo, ti priporočam da odpreš še kakšno temo malo nižje (podforum "Zdravje in bolezni").

* izjema so leteči predmeti (letala, helikopterji, baloni in NLPji)

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.348
5.651
113
Aha verjame v NLPje....
10.gif

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Mogoče pa ima Shark1 prov, ker tudi android je v enem trenutko preimenoval ikonco iz gps v location
evil.gif

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.721
84
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Citat:
Uporabnik lalan pravi:
Torej kater podatek nam pove, kako kvaliteten je GPS sprejemnik?

Teoretično je sicer kar nekaj podatkov, ki naj bi bili direktno povezani s "kvaliteto" GPS sprejemnika, v praksi pa je najboljši podatek test in predvsem izkušnje uporabnikov določene naprave, saj je lahko enak GPS čip vgrajen v eni napravi precej bolje delujoč, kot v enak čip v drugi napravi - firmware v GPS napravah namreč podatke iz satelitov obdeluje, filtrira in jih usklajuje tudi z ostalimi senzorji (pospešek, barometer, ...) v GPS napravi.

V splošnem pa velja mnenje, da so sprejemniki SiRF boljši od Mediatekovih.

mat

Fizikalc
31. avg 2007
1.036
21
38
Dobesedno moraš sprobati, druge ni. Recimo pri Lumiah imata recimo 930 830 modela slabši(še vedno odličen) GPS sprejem kot 520 ali 630 model. Sumim da dela škodo aluminjasto ohišje.

majnk

Zelenc'
10. apr 2015
4
0
1
Natančnost je zelo odvisna od aplikacije (preizkusil sem jih več). AndroiTS GPS Test mi kaže višino na xperii Z3 na 1m natančno.

srv

Fizikalc
27. avg 2008
1.488
29
48
Moja izkušnja je naslednja ...

... ko je šla stara navigacija zugrunde, sem se odločil, da si nabavim telefon namesto navigacije, saj sem še najbolj navdušen na iGo, ki sem ga imel na Navonu. Nabavil Alcatel Idol X, dobrih €100, ki ima res super zaslon, pa še 5", ampak takoj po nabavi pravi šok. Primarni telefon Z2 mi najde satelite v manj kot minuti, Alcatel pa je vedno pacal 10+ minut, včasih še mnogo več. Seveda sem krivil telefon in slabši hardware, ampak me je GPS Presidente spravil na realna tla in mojo sys datoteko porihtal tako, da mi sedaj najde satelite v 1-2 minutah. Sicer nekoliko slabše kot Z2, ampak zadeva le ni bila hardware-ska :)
--
GPS Presidente, še tukaj in še enkrat hvala za tvoj trud!