Oljčno olje

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.235
2.828
113
Lublana
Obišči stran
Glede na napisano bi ti svetoval, da najdeš nekoga, ki prodaje svoje olje...če drugega ne, ti bo jasno da iz trgovine tudi pod razno nisi užival oljčnega olja.

Ne rabiš se bat 'pečenja'...bo pa enostavno: hladno stiskano oljčno olje.

Mah, ne bom zdaj zapravljal časa z iskanjem olja. Razen, če morda kdo ve, če se kaj domačega lahko dobi kje v Ljubljani. Sem pa že nekajkrat kupil ali dobil olje kakor domače al neki, iz tržnic po slovenji in Italiji... Sicer je to redko in nazadnje že kar precej let nazaj. Ne spomnim se, da bi kdaj opazil kakšno zelo veliko razliko kaj šele, da bi bilo pregrenko ali pekoče... Seveda pa tudi ne vem kaj točno so mi na tržnicah res prodali.

Mimogrede za tiste, ki jim je olje pregrenko. Kaj olive jeste? So vam kakšne pregrenke? Jaz še nisem naletel na neokusno olivo. Pojem vse, majhne, velike, zelene, črne...in to v precej velikih količinah.
 

damirj

Guru
9. maj 2012
5.282
2.401
113
Ni okusno ker so grenke. Grenke so zaradi polifenolov, večinoma. Polifenoli spadajo med antiksodante in so zato za nas koristni, ampak tu jih je vseeno preveč :) med stiskanjem olja polifenoli ostanejo v zmeti snovi oliv, medtem ko v samem olju jih ostane manjši del, zato je olje manj grenko kot oliva. Olive za uživanje razgrenimo, opcij je več. Daleč najslabša je industrijska s katerimi so obdelane olive ki jih kupiš v trgovini, ker so razgrenjene s kavstično sodo, ki uniči vse polifenole. Imajo zato le malo pozitivnih učinkov. Doma jih s kavstično sodo le redko razgrenimo, ker imamo več časa na voljo. Zato jih razgrenimo s soljo, ki razgradi le manjši del polifenolov, del grenkobe ostane, ampak ga zakrije slan okus in pa tudi dejstvo da ta postopek traja nekaj tednov, ki že sam po sebi razgradi polifenole. Namesto soli se uporablja tudi npr pomaranče lupine, ki grenkobo samo zakrijejo, postopek tudi traja veliko časa.

Zaključek, jejte olive ampak raje domače vložene ali pa olivno olje.
 

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.553
1.145
113
Dalmatinska olivna olja so specificna in naceloma ne morejo konkurirati nasim in italijanskim. Seveda med poznavalci. Meni so dalmatinska ok za polit po kaksnem siru ali peceni ribi, za vse ostalo (solate, kuhanje, pecenje) pa niso
A mogoče misliš olivno olje "sa mora"? Tist je men čist taboljš.
 

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.268
1.903
113
Jaz sem ga včeraj nabavil pri teh (prvič, tako da ne morem nič komentirat)...a kolega pri njih pobira olive, stiskalnico imajo svojo (stiskajo tudi za druge). Javim kako se obnese (oz. če bom preživel, ker sem ga nabavil še za druge :valjamse: ).

1706780615595.png
 
  • Všeč mi je
Reactions: sixpower

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.717
9.489
113
Veliko berem o zdravilnih učinkih oljčnega olja. Vsebuje veliko antioksidantov in tudi drugih zdravilnih sestavin. Ker prihajam v leta, ko bo treba razmisliti o uživanju malo bolj zdravih zadev, saj bi rad še nekaj časa smetil po Alterju, me zanima vaše mnenje. Jaz osebno bi rad preizkusil uživanje "surovega" olivnega olja, s tem mislim vsako jutro na tešče eno čajno žlićko. In ko smo že pri te, kje kupiti res kakovostno, preverjeno dobro oljčno olje. Cena niti ni toliko važna, važna je kvaliteta.
OK, sem prebral komplet temo in dejansko si dobil najboljši nasvet od svizca. Hočeš, nočeš, tvoje zdravje ne bo z žličko še tako vrhunskega oljčnega olja na dan na tešče nič boljše kot je zdaj, bo treba še kako navado omilit ali opustit.
Mi oljčno olje v kuhinji uporabljamo že 20+ let, cca 15- 20 l na leto, se pravi kar veliko, drugo olje se pri nas uporablja samo za občasno pohanje, pa za ponve mazat, na solato gre pa bučno. Ko naletim na domačega kupim domačega, če ne je na zalogi tisti iz trgovske police, v Lidlu imajo zelo solidnega. Zadnja leta privlečem cca polletno zalogo s Korčule, mi je blo všeč, pa ga zdaj vzamem 10l plastenko zadnji dan in ruknem v kamper, pol pa doma pretočim v namenske steklenice, . Kar se kuhinje tiče, kuhaj čimveč sam in vrzi iz kuhinje cuker, to je bistvo kar se prehrane tiče, ker procesirana hrana je najslabš, ker je polna cukra in soli (pa sol sama po sebi ni problem). Začetek je pa recimo cuker in mleko v kofetu. Ko te zvečer popade lahkota, se ogibaj ogljikovim hidratom, raje recimo poči mal sira z oljčnim oljem in paradižnikom ali kaj podobnega. Ko se navadiš, te tud to nasiti. In na splošno tudi uživaj hidrate, ko jih zaslužiš, beri švicaš.

V vsem ostalem pa zmernost in seveda hoja, ki je osnovna človeška dejavnost in tukaj ima svizec še kako prav.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Car

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.230
2.510
113
Ta tabela je precej zavajajoča, saj je v tekstu zapisano, da je neskladnost na deklaracijah recimo posledica nepravilno zapisanega porekla, ali deklaracije v drugem jeziku,...
 
  • Všeč mi je
Reactions: Pepe in Hanzi

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.235
2.828
113
Lublana
Obišči stran
:oops1: PISMO. Zdajle sem s požirki okušal olja, ki jih imam doma in ste imeli prav. Res rahlo pečejo. Ampak to je res minimalno in čutim samo, če zaužijem izključno olje. Ker olje nikoli ne uživam samega tako na požirke in itak vajen močnih pekočih okusov je nekako logično, da tega drugače nikoli ne čutim.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
:oops1: PISMO. Zdajle sem s požirki okušal olja, ki jih imam doma in ste imeli prav. Res rahlo pečejo. Ampak to je res minimalno in čutim samo, če zaužijem izključno olje. Ker olje nikoli ne uživam samega tako na požirke in itak vajen močnih pekočih okusov je nekako logično, da tega drugače nikoli ne čutim.
Če je olje na hrani, se pekočega okusa ne občuti.