Kužki iščejo nove lastnike

msenjur

Guru
11. sep 2007
26.893
-358
113
ja sam ne po 2-5 letih. če ima pes življensko dobo 10+ let.
no sej, hočem sam povedat, da nikol ne bom razumel kaj je razlika med psom za 500€ in enim mešancem? razen izgleda in denarne vrednosti.

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
no sej, hočem sam povedat, da nikol ne bom razumel kaj je razlika med psom za 500€ in enim mešancem? razen izgleda in denarne vrednosti.

Da če si slep se en mešanec nebo moral šolat kot kak zlati prinašalec za vodnika.

In če imaš recimo posest katero hočeš zastraženo, bo najbolj primeren kak doberman ali mastiff, ne pa Bobi mešanček.

Če boš psa imel za zganjanje norčij in animacijo svojega 5 letnega sinka, bo Jack russel najprimernejši, če pa rabiš psa,
ki bo na morju šel s tabo v vodo in plaval ter bil neutrudljiv pri prinašanju frizbija, rabiš bulterierja.

Če imaš čredo ovac spet rabiš ovčarja ali podobno, če si lovec pol jazbečarja pointerja,...

Niso pasemski psi samo za šmniko,... Je pa res da to postajajo, čivave in podobno je modni dodatek, ampak se lastnice
nanje precej hitro navežejo in jih ne dajo kr tako stran za brezveze,...

Nikka

Pripravnik
8. avg 2007
531
11
18
MB
kid.kibla.org
Vprašaj kakšnega registriranega rejca koliko ima profita od vzreje, boš videl da jih je zelo malo ali skoraj nič. Ali pa vprašaj v Evropi, kjer so cene mladičev v povprečju 100% višje. Nekdo, ko ima pač doma eno samico, pa jo pari na nekaj let, si lahko privošči, da odda pse z rodovnikom. Nekdo, ko pa ima doma 3 samice in dva samca, pa jih razstavlja in ima 12 mladičev letno, pa si tega ne more.
Ni pa to brez razloga neprofitno, ker če bi bil tu profit, bi država prva pobrala davek, trust me. Me zanima, če je tisti tip, o katerem si prej pisal, član kinološke zveze in ima registrirano vzrejo.

Sem videla že tudi domače mačke, ki so hodile zunaj, in so imele mladiče, ko so jih pač imele, ampak nobena ni doživela 10 let starosti. Ženska teoretično tudi lahko rodi vsako leto otroka, pa to ne pomeni, da je to priporočljivo.

msenjur

Guru
11. sep 2007
26.893
-358
113
ja no. sej si tud mešanca pač izbereš po potrebah. sej veš kakšni so starši.
Pes za vodnika - a si siguren? kaj pa če je eden od staršev prinašalec in so njegovi geni prevladajoči?

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik Nikka pravi:
Vprašaj kakšnega registriranega rejca koliko ima profita od vzreje, boš videl da jih je zelo malo ali skoraj nič. Ali pa vprašaj v Evropi, kjer so cene mladičev v povprečju 100% višje. Nekdo, ko ima pač doma eno samico, pa jo pari na nekaj let, si lahko privošči, da odda pse z rodovnikom. Nekdo, ko pa ima doma 3 samice in dva samca, pa jih razstavlja in ima 12 mladičev letno, pa si tega ne more.
Ni pa to brez razloga neprofitno, ker če bi bil tu profit, bi država prva pobrala davek, trust me. Me zanima, če je tisti tip, o katerem si prej pisal, član kinološke zveze in ima registrirano vzrejo.

Zakaj pa pol parijo psice, če pa tu ni donosnosti? A imajo fetiše ko gledajo akko mu psico naskakuje drug pes?
Aja mladičke majo tako radi,... Psica pa naj trpi,... Nevem s kod si, če si z MB pol poznaš bivšega rejca nemških ovčarjev
s pobrežja, zdaj je prešel na doge. Dela samo s psi, vozi pa avto v vrednosti mojega stanovanja. Prosim, prosim,
ne mi o nedonosnosti, ker 6000 jurjev kasirat od legla višavcev, ko najdeš skok celo zastonj ali par €, inekcije in to,
max jurja da daš za vsaskupaj (dosti preveč sem zdaj rekel), si daš 5 jurjev v žep. Pri petih psicah delaš svinjski denar.
Kolko pa je tu dela v urah mesečno,... Sigurno ne čez 180, torej en šiht.

In ko si rekla davki... a država ne kasira? Zakaj pa peljem psa na operavcijo, pa plačam davek za zdravila (inekcije) in davek za delo,
ločeno? Psu operira obe mreni pa je naredo 150€, od tega je 30€ davka.

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
ja no. sej si tud mešanca pač izbereš po potrebah. sej veš kakšni so starši.
Pes za vodnika - a si siguren? kaj pa če je eden od staršev prinašalec in so njegovi geni prevladajoči?

Najdi šolo ki ti bo vzela mešanca na šolanje vodenja slepih ljudi za pet jurjev,...
Pa tut sam moraš met jajca da daš eneg amešanca ki se bo MOGOČE naučil tega,...

Nikka

Pripravnik
8. avg 2007
531
11
18
MB
kid.kibla.org
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:

Pač se zgodi in tu ne moreš nič. Nekaterih stvari ne moreš predvidet. Tudi človek lahko dobi raka ali pa sladkorno, pa nobeden od prednikov 10 kolen nazaj ni imel.

msenjur

Guru
11. sep 2007
26.893
-358
113
ok no. pustmo zdej pse vodnike pa une v reševalnih službah/vojski/policiji.

govorimo o psih k jih imajo ljudje doma. Za družbo.

Nikka

Pripravnik
8. avg 2007
531
11
18
MB
kid.kibla.org
Najprej povej a je ta tip v kinološki zvezi ali ni. To je bistvenega pomena. Ker če ni, ga valjda noben ne kontrolira in dela kar hoče, dokler ga kdo na davčno ne prijavi.

Kaj misliš, da rejci ne plačajo DDV pri veterinarju? Ravno tak. Pa za hrano tudi. Država pa pobira davke samo od profita, in če profita ni, nima od kje pobrat. Za prodane delnice tud ne plačaš nič davka, če imaš izgubo.

Rejci rečejo temu drag hobi
wink-1.gif

Ja, to je en šiht. In zdaj, če bi ded delal po pravilih, bi lahko imela ena psica enkrat na 2 leti mladiče (menda je tako), to je recimo 4-5 mladičev na leglo, pri petih psicah na leto 10-12 mladičev. Pa pomnoži s ceno enega in odštej recimo cca. 500EUR na mladiča za stroške (če jih ima cepljene in pregledane).

Če pa dela mimo pravil, pa je to lahko drugačna cifra.

Samo povej ti meni kako je lahko en mladič zdrav, če je mati izčrpana, ker je non stop breja. Misliš, da to ne vpliva na njihovo zdravje? Če mati ni zdrava, tudi mladiči ne morejo bit.

Kot sem že napisala, pravila zvez niso zastonj napisana.

Nikka

Pripravnik
8. avg 2007
531
11
18
MB
kid.kibla.org
Malcom je napisal v čem je razlika. V karakterju.

Sicer pa vsak si nabavi žival kakršno želi. Jaz sem želela zgolj opozoriti na problem dvoriščne vzreje.

Nazadnje urejeno:

FoxyLady

Pripravnik
7. jun 2008
436
0
16
Maribor/Ljubljana
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:

Ti lahko jaz povem razliko.
Pri rodovniškem veš za par generacij nazaj, kakšne bolezni so bile prisotne in kdo so bili predniki. Pri mešancu pa ponavadi ne veš niti kdo je bil oče. Starši rodovniških psov imajo tudi ponavadi pregledane oči/kolke/patello, karkoli je pač znano, da je pri njihovi pasmi bolj bogo...
Pri rodovniškem tudi veš kakšen karakter psa lahko približno pričakuješ, kakšen izgled, velikost, kilažo...

Z rodovniškim psom se lahko udeležuješ razstav, lahko opraviš vzrejni pregled, in nadaljuješ vzrejo pasme. Pri mešancih pa lahko produciraš še več mešančkov, in upaš da ne bodo na koncu pristali v azilu
smile-1.gif

msenjur

Guru
11. sep 2007
26.893
-358
113
ja sploh zadnji odstavek me je čist impresioniral. Spet eno kazanje in hvaljenje okolici. Pa zakaj bi sploh imel psa za razmnoževanje? A je to edino veselje k ga dobiš od njega al kaj? Kaj pa če ga imaš zato, ker je to najbl prijazno bitje? K te ima najraje? K hodi s tabo na izlete, sprehode? Teb je očitno pes samo hobi.

Jest poznam mešancev cel kup, pa tud še en ni bil napadalen al pa da imel kakšen težak karakter. Mene ni še noben razočaral. Itak je 70% važna vzgoja, kakšen pes pride ven čez 3 leta ko "odraste". Pa ne mi rečt da pri mešancu ne moreš predvidit velikosti in teže! Za večino se jih ve kdo sta starša.
A ni žalostno da imajo vaši rodovniški psi prirojene napake? to je pa zato, ker so psi nastajali načrtno in so namerno križali s takimi pasmami, da je ven prišlo tisto kar so želeli avtorji.

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik FoxyLady pravi:
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:

Ti lahko jaz povem razliko.
Pri rodovniškem veš za par generacij nazaj, kakšne bolezni so bile prisotne in kdo so bili predniki.

Ja, vkolker niso papiri kupljeni s srbije, oz. dobi lep nerodovniški mladič naenkrat papirje od psa ki je poginil zaradi takšnega ali drugačnega razloga. In pol imamo 5 let stare pse v top kondiciji, v resnici pa je pes star 3 leta. Tako da kateri pes je od koga,
so primeri ko je bila varjanta, pokličeš kolega v xy mesto; "A mi daš tvojega samca za skok?" Napiše se tisti samec, naskočil
je pa čisto tapeti brez papirjev. Ta kolega pokasira recimo stotko, a njegov pes (za katerega kasira po 1000) sploh ni skočil, ampak
je to bil spet pes od kolega kateremu si zrihtal pasa in ti zdaj vrača uslugo,... V srbiji se ja rodovnik kupi za 50€, maš naenkrat
šampijonske potomce...
Govorim o svinjariji ki jo slišim od vzornih rejcev, ki poznajo teh pizdarij ki se dogajajo, ko folk kliče če dajo ime za skok za par €...
Tut meni bi pasalo, da doma ležim, folk me kliče, in pošilja denar v kuverti, nekateri vso papirologijo sami uredijo, da ja lastnik
šampijona nebo rekel ne... Tako da ti rodovniki so tudi tak-tak,...

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:

Z rodovniškim psom se lahko udeležuješ razstav, lahko opraviš vzrejni pregled, in nadaljuješ vzrejo pasme. Pri mešancih pa lahko produciraš še več mešančkov, in upaš da ne bodo na koncu pristali v azilu
smile-1.gif

Čemu s psom hodit na rastave na koncu koncev? Kaj ima pes od tega da ima doma xy pokalov? Pa mi noben nebo rekel
da pes uživa stat na stopničkah, cel našminkan in se mu glavo tišči v zrak in rep pokonci in nogo nazaj, pa še kaj,...

Da o podkupninah na rastavah ne govorim,...

Še bolj smešno pa mi je, ko na stopničke stopijo psi, zmaga višavski, druga je doga, tretji pa buldog,...

Ok, kako lahko primerjaš čisto druge pasme in pol kater je zmagovalec, če so kriteriji čisto drugačni...

če bi že blo pomoje, vsaka pasma svojo rastavo oz. tekmovanje,... 50 dog na kup, zdaj pa najlepših 5 ven.

To je isto kot da naredimo avto šov tekmovanje kateri je lepši, na prvem mestu je ferari, na drugem landrover na tretjem audi,...
Kaj imajo ti avti skupnega? eksotični športak, terenec in družinski avto? Nemoreš primerjat hrušk pa jabolk, če imajo
skupnega samo to da so sadje, okus, oblika, barva vse drugačno.

Kot da gremo primerjat vina, pa zmaga šampanjec, zaden pa je cviček,...

Ampak pri psih še gre to skoz, ker je važno da se nekaj € naredi,...

FoxyLady

Pripravnik
7. jun 2008
436
0
16
Maribor/Ljubljana
Želel si vedeti razliko med rodovniškim psom in mešancem, in jaz sem ti jo napisala. Si kje videl da sem napisala da imam jaz rodovniškega psa, s katerim se hvalim naokrog?
Mam mešančka. Ki me ima najraje na svetu, ki je dobro vzgojen (čeprav ga puberteta razganja trenutno), in je najlepši pes na svetu. Zame. In ne mi govorit da je meni pes samo hobi, če me sploh ne poznaš
crazy1.gif

Tud jaz poznam cel kup mešancev, eni so največji srčki, drugi bi te pojedli če jih samo pogledaš. Ampak pri mešančku ponavadi res ne moreš predvidet končne velikosti in teže. Tebi lahko tisti, ki ti psa podari, reče da oče pa je sosedov pes. Kako pa boš vedel da je res?
Pri babici so imeli sosedje leglo, pred leti. Samička je bila mešanka s kokeršpanjelom, oče neznan. V leglu so bli štirje kužki, od tega so trije ostali tam na vasi, in jih vidim kakšni so ko so odrasli. Ne boš verjel, ampak en je velikosti kokeršpanjela, svetlo rjave barve, s kratko dlako. Drugi je večji kot nemški ovčar, s črno dolgo dlako. Tretji je malo večji od kokeršpanjela, s srednje dolgo dlako, črne in bele barve. In so vsi iz enega legla.
Tako da, pri mešančkih je res težko napovedat karkoli.

FoxyLady

Pripravnik
7. jun 2008
436
0
16
Maribor/Ljubljana
Malcom, ne vem zakaj ljudje hodijo na razstave. Verjetno zaradi druženja, zato da lahko potem potomce dražje prodajajo, pa tud zato, da dobijo potrditev da je njihov pes res najlepši.
Nima pa pes nič od tega, to pa je res...

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Želel si vedeti razliko med rodovniškim psom in mešancem, in jaz sem ti jo napisala. Si kje videl da sem napisala da imam jaz rodovniškega psa, s katerim se hvalim naokrog?
Mam mešančka. Ki me ima najraje na svetu, ki je dobro vzgojen (čeprav ga puberteta razganja trenutno), in je najlepši pes na svetu. Zame. In ne mi govorit da je meni pes samo hobi, če me sploh ne poznaš
crazy1.gif

Tud jaz poznam cel kup mešancev, eni so največji srčki, drugi bi te pojedli če jih samo pogledaš. Ampak pri mešančku ponavadi res ne moreš predvidet končne velikosti in teže. Tebi lahko tisti, ki ti psa podari, reče da oče pa je sosedov pes. Kako pa boš vedel da je res?
Pri babici so imeli sosedje leglo, pred leti. Samička je bila mešanka s kokeršpanjelom, oče neznan. V leglu so bli štirje kužki, od tega so trije ostali tam na vasi, in jih vidim kakšni so ko so odrasli. Ne boš verjel, ampak en je velikosti kokeršpanjela, svetlo rjave barve, s kratko dlako. Drugi je večji kot nemški ovčar, s črno dolgo dlako. Tretji je malo večji od kokeršpanjela, s srednje dolgo dlako, črne in bele barve. In so vsi iz enega legla.
Tako da, pri mešančkih je res težko napovedat karkoli.

Psi z istega legla so enako veliki (centimeter gor dol) ne pa razlika kokeršpanjel, vlki nemški ovčar z različno dlako. To je isto kot
da belka rodi kitajca, črnca pa indijanca. Al je mešanca kitajca in belca, al belca in črnca, ne pa vse troje,...

Mislim eni pa že klubujete naravi tu...

Da neboš počasi rekla da so mladiče psov od psice podarili, tisti 2 mački pa obdržali,...

msenjur

Guru
11. sep 2007
26.893
-358
113
ja no v zadnjem odstavku in smileyu na koncu se mi je zdelo da pač ti to počneš ker ti je to ql.

se opravičujem za krive obtožbe.
roza.gif

Sam še vedno - a so te razlike (informacije) vredne 500, 1000, 2000€??? zame niso.

Nazadnje urejeno:

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Malcom, ne vem zakaj ljudje hodijo na razstave. Verjetno zaradi druženja, zato da lahko potem potomce dražje prodajajo, pa tud zato, da dobijo potrditev da je njihov pes res najlepši.
Nima pa pes nič od tega, to pa je res...

Na rastave zgolj zaradi hobija hodi mogoče 1% ljudi, ostalo so pa "štancarji" in dobičkarji.

Nebo mi nekdo rekel da se pelje na nizozemsko parit za hobi, ker je tam primeren pes,... Tam je pes, s katerim bo možno najboljše
tržit mladiče, ker je pes trenutno top v tej liniji,...