Jaz moram priznati, da nisem v taki sceni kot npr. M, ker mene take pasme ne zanimajo, tako da se pri nakupu psa nisem srečala s stroški 1k € in naprej.
Sama sem se odločila za edino slovensko avtohtono pasmo, ki je na robu izumrtja. Da se k temu še bolj pripomore, se kupuje "čistokrvne pse brez rodovnika".
Kolikor sem videla, se mamica moje kosmate kepe ni mučila, sicer pa priznani rejci ne štepajo mladičev. Cena za mladiča se giblje od 500 do 700€.
Zase vem, da če bo psica primerna za razstave, se bova le-teh udeležili. Pa ne z namenom nabijanja ega (dvomim, da se komu dvigne ego, ko sliši o "lepotnih" napakah svojega psa, ki je njemu itak najlepši), ampak z namenom prepoznavnosti pasme. Sicer mi je malo žalostno, da je treba slovencem dopovedovati, katera pasma je to, ampak taki slovenci smo. Vse je boljše od domačega. Mi je pa zelo všeč, da je pasma naravna (nikoli karkoli kupirano) in zdrava. Je pa ta pasma, tako kot ostale pastirske pasme (šarplaninec, kavkaški ovčar), izredno primerna za samostojno čuvanje. Kupnina psa pa v primerjavi s stroški nege psa, ni bila omembe vredna. Kje je potem šele kletka, pesjak, hiška, rekviziti, hrana in bog ne daj izredni stroški veterine.
Če bom po tej imela še kakšnega psa, bo to ponovno kraševec (če bo še obstajal) in vedno rodovniški iz dveh meni najljubših psarn, kjer vem, da se vzreja z ljubeznijo do kraševca.
Upam, da vam rata oddati še tisti dve psički.