Kužki iščejo nove lastnike

FoxyLady

Pripravnik
7. jun 2008
436
0
16
Maribor/Ljubljana
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
Garancija jaz razumem pod to, da dobim novega psa, če mi stari gegne. Me zanima kaj mi bo dal vzreditelj, ko mu
prvlečem nazaj 2k€ bulldoga,... Rekel bo "A, jebiga!" pa sn ostal brez pesa, in dnarja, kvečemu lahko rodovnik prodam za 200-300€,...

Točno tako. Pri kar nekaj vzrediteljih, dobiš takšno garancijo. Če pes zboli za kakšno boleznijo, ki je bila podedovana (pa tudi če jo je imel njegov pra pra pasji dedek) in pogine, greš ti nazaj k njemu, in si lahko izbereš drugega psa, ali pa dobiš vrnjen denar. Kajti dobri vzreditelji imajo pregled nad rodovniki kr nekaj generacij nazaj in si ne privoščijo tega, da bi imeli neke "čudne" potomce.
Sicer pa, ko si napisal da je skok stal 400€ in je bilo celo leglo mimo... Pač, ali splet naključij, ali pa slabi psi. Pri sošolki doma vzrejajo flat coat retrieverje, in je skok stal 1000€, plus 120€ za vsakega mladiča, ki je skoten, plus to, da je morala 2x iti na Švedsko, jo parit.
Mladičkov je bilo 6, pa si zračunaj stroške. So pa vsem novim lastnikom garantirali da so psi zdravi.

Nič ne rečem, če se na 10 legel zgodi, da ima en mladiček epilepsijo, pa dva kakšno alergijo. Nič strašnega v bistvu. Ampak da je celo leglo "zanič", pol pa more bit nekaj narobe s pasjimi starši.

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik FoxyLady pravi:
Ampak da je celo leglo "zanič", pol pa more bit nekaj narobe s pasjimi starši.

Sej noben ni reko, da s psico in psom ni nič narobe gre se zato da majo vsi rodovnike ala. royallbelli,
pokali, oh in sploh, a pol legla mrtvega druga polovica pa vredna za enega poštenega mešanca,...

Me zanima kateri vzreditelj da denar nazaj,... Sploh če se gre za daily pse, ki jih folk večinoma kupuje za
dušo in ne tekmovanje.

In ko se govori "ne kupit" tam pa tam pa tam,kaj bomo pa s temi psi?
Mojemu pitonu fojtrat jih ne pustite, za v azil niso, na inekcijo jih zakonsko nesmemo dat...

Kaj pa bomo z njimi?
confused-1.gif

FoxyLady

Pripravnik
7. jun 2008
436
0
16
Maribor/Ljubljana
Potomci rodovniških staršev, ki imata vzrejno dovoljenje vsi dobijo rodovnik. Pa če jim manjka ena taca, al pa so gluhi ali slepi ali karkoli. Ampak taki potomci pa potem ne dobijo vzrejnega dovoljenja, kar pomeni da njihovi mladiči več nimajo rodovnika.

Če pa imaš psa, ki ima rodovnik in ti je uspelo pridobit vzrejno dovoljenje, pa vendar veš da s tvojim psom ni vse tako, kot bi moralo biti in greš kljub temu parit in imet mladiče... No pol pa s tabo nekaj ni v redu...

In ja, veliko vzrediteljev da denar nazaj, ker pač garantirajo za dzravje svojih psov. Osebno poznam en primer, kjer so vzeli samičko, pri kateri so potem ugotovili da ima gensko napako (nekaj v povezavi z žilami), in je psička poginla pri 5ih mesecih. So vzreditelji ponudili drugega psa, ali pa denar nazaj. In to je edino pravilno.

Ko se pa govori ne kupit tam in tam. Veš, če bi vsi nehali kupovat tam in tam, pol tudi mladičev več ne bi proizvajali, saj ne bi imeli kupcev...

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Potomci rodovniških staršev, ki imata vzrejno dovoljenje vsi dobijo rodovnik. Pa če jim manjka ena taca, al pa so gluhi ali slepi ali karkoli. Ampak taki potomci pa potem ne dobijo vzrejnega dovoljenja, kar pomeni da njihovi mladiči več nimajo rodovnika.

Če pa imaš psa, ki ima rodovnik in ti je uspelo pridobit vzrejno dovoljenje, pa vendar veš da s tvojim psom ni vse tako, kot bi moralo biti in greš kljub temu parit in imet mladiče... No pol pa s tabo nekaj ni v redu...

In ja, veliko vzrediteljev da denar nazaj, ker pač garantirajo za dzravje svojih psov. Osebno poznam en primer, kjer so vzeli samičko, pri kateri so potem ugotovili da ima gensko napako (nekaj v povezavi z žilami), in je psička poginla pri 5ih mesecih. So vzreditelji ponudili drugega psa, ali pa denar nazaj. In to je edino pravilno.

Ko se pa govori ne kupit tam in tam. Veš, če bi vsi nehali kupovat tam in tam, pol tudi mladičev več ne bi proizvajali, saj ne bi imeli kupcev...

Kak vzreditelj pa ti ponudi novega psa ko ti 5 mesečni mladič pogine? A ima psica mlade na 14 dni? To mi že smrdi po štancanju psov,
5 psic pa gremo nad evre, dajo pa novega psa, samo da se slab glas ne širi.

In vsi bi nehali kupovat "tam in tam" če bi rodovniški imeli normalne cene, ne pa da mi en hrvat ponuja vzrejenga dobermana za 1,5k€,
soliden mops pa po 1,1k... Logično da bo en oče kupil svoji hčeri mopsa, zato pa pol folk raje kupi oglas ala (kopirano z bolje)

Prodam mladiče dobermana Skotena 8.2.2009 tri samice brez rodovnika.Starši so z rodovnikom!
M: MAT DI STEFUSTO
O:CH ALTOBELO IZ SRBIJE

Cena? 400€. To pa je 1,1k razlike.

Mops (spet z bolhe) "je pasemski in je zelo prijazen kuza star je 3 mesece"

Cena? 250€.

Tut če si seznanjen da lahko dobiš "mrtvega" psa, govorim z kmečko logiko da se recimo da na pse ne spoznam;

Raje kupim mopsa za 250, če crkne še enega, pa pol še enega, da bi tretji crknil skoraj da ni šans, sicer pa že lahko prvi
živi xy let, za hčero bo dober.

Ko bodo pa rodovniški za 350€ (če nerodovnniškega lahko daš za 250, pol rodovniški za 350 tut ima več kot pošteno ceno),
bo pa folk jemal pse s papiri, že zavoljo da bo lahko rekel "ima papire", čeprav niti neve kako rodovnik zgleda.

Do takrat pa bo kinologija pri nas na balkanu tu kot je - na psu.

Sicer pa ko greš psa gledat, iz lastnih izkušenj že po lokaciji vidiš kakega psa kupuješ, kak lastnik ti vrata odpre,
kako se pogovarja, kakšen lastnik takšen pes - in njegovo zdravje; v večini primerov. Ko mi lastnik potegne ven
knjižio in mi pokaže tabelo vseh maldičkov z tedensko tabelo pridobivanja teže, in ko z eno roko popolnoma udobno drži
tut 2 mladička, zraven pa razlaga o tem in onem, veš da si na pravem mestu.

Ko pa prideš do lastnika ki niti neve povedat kok je psica težka (tu neki 25 kil more met, nismo je vagali nikol), pol pa hitro najdi
izgovor da se spobereš ven, ker ponudbe je dovolj, v kolikor ne iščeš ang. bullteriera kot jaz ki bom po psa moral zgleda na slovaško,
ampak tut teh 350 km mi ni žal za pravega psa,...

Nazadnje urejeno:

FoxyLady

Pripravnik
7. jun 2008
436
0
16
Maribor/Ljubljana
Kdo pa je reko, da je ponujen pes bil takoj na voljo? Normalno da ne. Leglo imajo mislim da na vsaki dve leti, torej bi ona takrat mogla čakat nekje leto pa pol še. Sicer pa se je itak odločila in vzela denar nazaj.

Cene rodovniških psov so, kakršne so. Moreš pa se zavedat da na koncu so ti ljudje mogoče na pozitivni ničli... Lahko ti povem primer od sošolke, ki sem jo že omenla. Doma majo psičko gladkodlako prinašalko. Na začetku je treba vložit v psico, da pride tak daleč da ima vsa šolanja opravljena z odliko, da opravi tudi vzrejni pregled (vse to je treba plačat). Tu recimo da daš ene 300€. Ko imaš vzrejni pregled opravljen, še greš po par razstavah, da pridobiš kaki šampionat recimo. Razstava je v Nemčiji, prijavnina, pot, stroški. Recimo 150€ (čeprav sem premalo napisala...).
Ko imaš vse to, začneš iskat primernega samca. Oni so ga našli na Švedskem. Prvič šli tja, skok je bil neuspešen (vseeno so plačali polovico - 500€) plus stroški do tja in nazaj. Ob naslednji gonitvi so šli spet tja, tokrat je bil skok uspešen, cena 1000€. Plus stroški, tja in nazaj.
Psica je breja, plačat veterinarja da jo pregleda, da pri primerni starosti naredi ultrazvok, da sploh vidiš približno koliko mladičkov bo. 60€ recimo. Brejo psico je treba tudi hranit s hrano primerno zanjo, ki pa je seveda dražja.
Mladički se skotijo, 6 jih je, za vsakega morajo lastniku samca še plačati 120€. Pri 4 tednu začnejo mladičke dohranjevati, tedensko gre 15kg vreča. To spet stane. Vse pse je treba cepit - 6x20€, vsem psom se da delat rodovnik (ne vem kolk je cena enega), in pa da se jih tetovirat. Tud to stane.
Oni so se odločili da eno psičko obdržijo doma, ostalih 5 so prodali. Imeli so rezervacije za vse, pa so dva tedna pred rokom oddaje si štirje premislili. Cena psička je bila 1000€, ker ni bilo povpraševanja so jo spustili na 800€.
Zadnjega psička so potem uspeli oddati pri 10ih tednih.

Zdaj pa si malo zračunaj vse stroške, prištej vso delo, vsa nočna vstajanja, ko so jih mogli dohranjevat in vse to. Zato da so na koncu dobili 4000€.

In zakaj bi hčerka mogla dobit ravno mopsa, če pa lahko gre v zavetišče, in tam dobi isto majhnega psa, ki je kastriran, cepljen in pregledan. Za 25€.

Pa nimam nič proti mešancem, tud sama mam mešančka doma. Ampak vem, da 1x v prihodnosti, ko bom kupovala nemško dogo, bo to pes z rodovnikom, preverjene vzreje. Nimam tolko denarja, da bi kupla "čistokrvnega" psa, rodovniških staršev... samo on pač nima rodovnika. Ker potem v veliki večini primerov, ta denar, ki si ga prišparal z nakupom cenjšega psa, potem pustiš pri veterinarjih...

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:

In zakaj bi hčerka mogla dobit ravno mopsa, če pa lahko gre v zavetišče, in tam dobi isto majhnega psa, ki je kastriran, cepljen in pregledan. Za 25€.

Je tvoj pes (bo tvoj pes) mešanec? Ne, ker imaš drugačne želje. Tako jih ima ena 15 letnica še bolj.

In ne mi o pozitivni nuli, ker psico za katero vem, ded dela po 800€ na glavo, pa nima nobenih šampijonov, le papirje,
letno pospravi cca 4500€ od legla recimo da nameni 500€ k posebni negi, torej dobra hrana v času breje, cepiva, papirji in je to to.
Star miljonček na račun psice. Ima pa dve. Na 2 legla dobim psa ali ceno polovice mladiča takoj. (da mam pravega psa zanj)
To pa je od večjih stroškov vse. Sicer jih res dokaj hitro štanca,
ampak so psi zdravi, ima srečo ker je naletel na dobro psico ki ga je res nekaj stala, in pa dobre samce zbira (ima enega in istega
že vrsto let, dalje pa ima kontakt za njegove "sine" z drugimi psicami, za nadaljni rasplod, ko enkrat al enega al drugega več nebo.
Matematika gre skoz, pozitivna nula je res ko se voziš na švedsko, pa še tam ti mora ostat ena plača, sicer pa ne razumem vzrediteljev, ki jokajo o stroških a sami so si zbrali ta hobi. Te pa paličnjake vzrejaj pa boš zastonj hranil pa razplojeval...
Isto ko mi poljak postavi ceno za mladiča ki ga zdaj iščem, 2500€, a njihova plača je 290€, kot da bi en nemec kasiral 12 jurjev za
nemško dogo.
bonk.gif
2,5k za psa, ko jih doma štanca ker ima 6 psov pa 7 legel na leto, pa bo on meni o pozitivni nuli, ker vem da
za te pse dejansko dobi tolk denarja, ker je nemčija blizu, sploh berlin ko bi jih lahko vsak dan prodal enega če bi ga mel od kod vzet.
Pa dobro poljaki so tak največji prašiči kaj se kinologije tiče,...

Nazadnje urejeno:

leprotto

Fizikalc
22. jul 2007
1.587
1
38
www.dlvkos.si
Meni je pa debilno dat 250€ za mešanca, ko jih je v zavetišču kolikor hočeš. Pa še stari so toliko, da se morebitne napake že pokažejo, razglisteni, kastrirani/sterilizirani, ... Zato so mi ti oglasi na Bolhi prav smešni, žalostno pa je, da še obstajajo ljudje, ki to kupujejo.
Pri oglasih tipa doberman itak ne moreš vedeti, kdo so starši psa, ker nimaš rodovnika in je čisto verjetno, da je oče sosedov Ch-int mešanec ali pa sta starša prvovrstna "pacienta", ki nista dobila vzrejnega dovoljenja. Zato ne razumem, kako pridejo do cene 400€, ko pa so cepljenja in razglistenja in neka hrana za mamo (bog ve kakšna), veliko cenejša. Tudi ne vem, kako je z vzrejnimi dovoljenji kao rodovniških psic, ki kotijo mešance. V glavnem, jako drago za mačka v žaklju, ko pa imaš nekaj transparentnega zastonj v zavetišču.

Dokler pa se gleda, koliko se da za mladiča in za koliko se dobi novega, ko prvi crkne, pa bo slovenska kinologija izgledala slovenceljnem primerno. Žalostno pa je, da pri tem trpijo živali in pa tudi ljudje, ki bi želeli kvalitetnega mladiča, pa morajo dobrega vzreditelja iskati z lupo, ker je zaradi "nezahtevnih" kupcev toliko plevela.

leprotto

Fizikalc
22. jul 2007
1.587
1
38
www.dlvkos.si
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
Je tvoj pes (bo tvoj pes) mešanec? Ne, ker imaš drugačne želje. Tako jih ima ena 15 letnica še bolj.

Za take je itak glavno, da je pes dovolj obvladljiv za starša, ki bosta skrb in nego za tega psa pokasirala. Potem itak ni važno, ali je podoben mačku ali mopsu.

Ko kupuješ pasmo, kupuješ tudi karakter.

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik leprotto pravi:

Ko kupuješ pasmo, kupuješ tudi karakter.

To pa nisn vedo. Hvala, bom povedal vsem ki bodo prišli k nam po rodovniške mladiče, ko bo psica tak daleč.

Pa kaj to po barvi al kak mu karakter prebereš? Mi bi enega takega ko nebi kavča grizel, smo ravno novega kupli,...

Nazadnje urejeno:

FoxyLady

Pripravnik
7. jun 2008
436
0
16
Maribor/Ljubljana
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:

Sem ti že napisala zgoraj, da mam psa mešanca. Čeprav je moja želja met nemško dogo, pa za njo nimam ne denarja in ne prostora trenutno. Upam pa da enkrat bo.

In ja, dejansko so ljudje, ki vzrejajo pse z namenom da bi imeli zdrave pse, za katere bo dobro poskrbljeno in bodo tapravi predstavniki svoje pasme, ponavadi na pozitivni nuli.
Ker taki ljudje nimajo po 2 ali več psic, in tud tisto eno ki majo, jo začnejo parit šele po drugem letu, pa še to jo parijo vsako drugo leto. Tako da verjetno res ne morejo služit na veliko.
Ljudje ki pa imajo doma več psic, in z vsako vsaj eno leglo na leto, pa za mene niso vzreditelji ampak šteparji. Tud tisti primer ko ga ti poznaš, očitno ma tip res srečo in je dobil v redu psico, ki daje normalne potomce, on pa služi na ta račun.

Pa noben vzreditelj ne joka o stroških, itak so si sami to izbrali. Ampak jim pa verjetno gre na živce, ko se folk nonstop pritožuje nad cenami pasemskih psov, noben pa se ne vpraša koliko denarja je potrebnega, da vzrediš dobre mladičke.

Sploh pa, ti ko kupuješ psa iz Slovaške, Poljske, ali kjerkoli pač. Tam psi niso ravno višek kvalitete, saj imajo tudi pri vzrejnih pregledih dost nižje kriterije kot recimo pri nas ali pa v Nemčiji. Ampak se boš itak sam odločil kako in kaj. Če si psa res zelo želiš, bi jaz na tvojem mestu kontaktirala vzreditelje iz Slovenije, in pa recimo Nemčije, pa pač počakaš na leglo. Res pa je da verjetno ne bojo poceni...

Se pa strinjam tud s tem, da je pri nakupu zelo pomemben karakter psa. Poznam primer, ko je kolegica kupovala psičko novo škotsko prinašalko. Po njo je šla na mejo s Francijo, s tem da je prvič šla tja samo na obisk, da si jo je vzrediteljica ogledala, da ji je kolegica povedala kaj o sebi in o tem kakšnega psa pričakuje.
Ko je drugič šla tja, je šla po psa, čeprav ni vedela katerega bo dobila, ker ji ga je vzrediteljica dodelila po svojem občutku. Ker je ona najbolj poznala karakter mladičev in ji je izbrala psičko, najbolj primerno zanjo in za njene potrebe. Cena psičke - 1200€.

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:

Pa noben vzreditelj ne joka o stroških, itak so si sami to izbrali. Ampak jim pa verjetno gre na živce, ko se folk nonstop pritožuje nad cenami pasemskih psov, noben pa se ne vpraša koliko denarja je potrebnega, da vzrediš dobre mladičke.

Ne dosti. Malo več kot za povprečne brezpapirjev mladiče. Na leglo ni vče kot 400e stroškov. Torej pol mladiča.
smirk-1.gif

Z dvema psicama si model ja tak lajša živlenje da glava peče, ne mi o stroških.

Citat:
Ker je ona najbolj poznala karakter mladičev in ji je izbrala psičko, najbolj primerno zanjo in za njene potrebe. Cena psičke - 1200€.

Opažam da je tvoja kolegica mazohistka, ker drugih ki se pustijo tak na suho nategnit ne poznam.
In dodelila ji je psičko
hysterical-1.gif
Kaj je najbolj fajn če gre z legla? Psica. Kaj ponavadi ostane v leglu? Psica.

Ona ji je dodelila psa po karakterju; v eni uri je spoznala novo lastnico dovolj dobro, v parih tednih je psu določla karakter.
Na podlagi da je tvoja kolegica "recimo" samska, ji je dodelila malo psičko ki se ni igrala z drugimi.
hysterical-1.gif

1200 za psico
hysterical-1.gif
za Nova Scotia duck tolling retriver (sej si mislila to s prinašalcem škotskim ne?; upam da sem prav napisal)
Potemtakem samec šampijon, mama šampijon edin v leglu stane kolko? 15k€? Sej pa nismo prišli angleškega hrta prvaka kupit.

Zaj al te je kolegica vložla tako jaz tu alterovce dnevno, al pa je dejansko tak nora da misli da če bo za psa plačala,
da bo dobila tut dobrega psa... Pol pa se jaz čudim kam gredo rejci z cenami, če pa ti danes vsak na cesti da jurja za psa,
če ma kri al pa ne, samo da je reklama...

Daj povej ji, da mam pudlo za 2 jurčka.

Isto kot bratranec ko gre po rotweilerja pa pride domov s psom podobnim rotweilerju z belo liso za 370€,...
stupid-1.gif

Nazadnje urejeno:

FoxyLady

Pripravnik
7. jun 2008
436
0
16
Maribor/Ljubljana
Prosim ne primerjaj ljudi, ki grejo po rotweilerja in pridejo domov s psom podobnem temu, z belo liso... z ljudmi ki se spoznajo na pasme, vejo kaj iščejo, zakaj to iščejo in kaj bodo s tem psom počeli.

Ja, vzrediteljica ji je dodelila psičko (tudi njena želja je bila imeti samičko). S tem da je na psičko čakala dve leti, da je v vsem tem času bila v kontaktu z vzrediteljico, itd... Nekaterim ljudem pes ni pač krneki, in jim ni vseeno kaj skače zraven njih.
In ja, bi rekla da se da približno določit karakter, če preživiš 10 tednov s psi. Verjetno boš vedel kateri bi znal bit bolj delaven, kateri je len, kateri je bolj radoveden, kateri je zaspanec, ...

Pa na leglo je definitivno več kot 400€ stroškov (hrana, veterinar, cepljenja, čipi, rodovniki).

Cene so kakršne so, kdor ni pripravljen tega plačat pa si naj raje vzame psa iz zavetišča (tud tam se najdejo rodovniški psi).

Nikka

Pripravnik
8. avg 2007
531
11
18
MB
kid.kibla.org
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
Ne dosti. Malo več kot za povprečne brezpapirjev mladiče. Na leglo ni vče kot 400e stroškov. Torej pol mladiča.
smirk-1.gif

ne-ne-1.gif

Najprej idi do najbližjega veterinarja, pa vprašaj koliko stanejo obvezna cepljenja, čipiranje, potni list in pregled, potem na kinološko zvezo koliko stane izdaja rodovnika, na koncu še pa v trgovino koliko stane kvalitetna hrana za mladiča. Ker mladič je vsaki dve uri, pomnoži še to s številom dni .

Dobljeni vsoti še prištej ceno recimo 4-5 razstav letno (prijavnina, hotel, potni stroški za razstave v tujini), ki jo deliš s številom mladičev, ki jih v enem letu psička skoti. Mislim, da lahko ima eno leglo na leto (ali na dve leti, ne vem).

Za enega pasemskega mačka (ki nima obveznih preiskav, testov zaradi dednih bolezni pasme) in ga lahko prodaš pri starosti 3 mesecev, je takšna cena 500 EUR. Ker psi pojedo več pa tudi cepljenja so dražja, predvidevam, da je tudi osnovna cena višja.

FoxyLady

Pripravnik
7. jun 2008
436
0
16
Maribor/Ljubljana
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
V zavetišču rodovniški pes? Kaj si papirje zraven prnese?

Ne malcom, ne prinese si jih sam, ampak jih bivši lastniki dajo
smile-1.gif
V zavetišču so tud lastniški psi, ki so bili odvzeti, psi, za katere lastnik ne more več skrbet (recimo zaradi starosti), itd. Tako, da se tudi rodovniški najdejo ja.

mick

Pripravnik
3. avg 2007
101
0
16
52
www.aquariumwild-team.com
Citat:
Uporabnik Nikka pravi:

Dobljeni vsoti še prištej ceno recimo 4-5 razstav letno (prijavnina, hotel, potni stroški za razstave v tujini), ki jo deliš s številom mladičev, ki jih v enem letu psička skoti. Mislim, da lahko ima eno leglo na leto (ali na dve leti, ne vem).

Samo eno vprašanje laika. Te razstave so obvezne za rodovniške pse ? Ker če niso, ni to druga kot dvigovanje ega lastnika in višanje cen potomcev.

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
V zavetišču rodovniški pes? Kaj si papirje zraven prnese?

Ne malcom, ne prinese si jih sam, ampak jih bivši lastniki dajo
smile-1.gif
V zavetišču so tud lastniški psi, ki so bili odvzeti, psi, za katere lastnik ne more več skrbet (recimo zaradi starosti), itd. Tako, da se tudi rodovniški najdejo ja.

Nekdo odda 800€ dobermana v zavetišče, ker je prestar, jaz si ga bom pa domu odvlekel? Kaj ga peljem domov umret pa čez
en mesec po novega? Me zanima kater lastnik pripelje psa, da še papirje, pol pa še plača 50€ za stroške,... Lastnik ki psa
tako zavrže po 10ih letih, mu je tolko vseeno, da ga bo dal tut lokalnemu lovcu, ki ga bo pospravil za flašo šnopsa. Sicer pa bom
pisal zdaj v MB azil, kolko rodovniških psov imajo letno, pa ti mail tukaj prilepim. Še čistokrvnega težko najdeš, kajšele s papirji.
Maltežana, pikinezerja ipd., se znebit, sploh pa s papirji je najmanjši problem, brez da plačujem azilu in svojga psa tlačim v bokse.