Kupujem fotoaparat do XX eur, katerega priporočate ?

bmwm3csl

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
21. jul 2007
1.430
0
36
32
Domžale
Da, se po dolgem času spet malo oglasim v tem delu foruma.
Počasi je prišel, čas da zamenjam Olympusa E450 (prej E400-šel zaklop) in kupim nekaj boljšega.

Zdej me pa malo zanima vaše mnenje, kaj mi priporočate. Gledam, hm kaj pa vem do 1500€ vse skupaj - ker bo vzeto na firmo - sepravi 1800€ recimo - zajemati mora pa vsaj body in en objektiv (verjetno boljše kot dva cenena), ostalo (fleš, batterygrip...) pa lahko načeloma kupim kasneje (v planu). Najbolj se nagibam k Nikonu D7000, samo nekako nevem s katerim objektivom ga vzeti (pri Olympusu sta bila kit objektiva 14:42 in 40:150 - skratka nič posebna kit objektiva). Še vedno ne bo šlo za neki profi fotografiranje, bolj za hobi ... Ob menjavi imam namen imeti fotoaparat kar nekaj časa, tako da skoraj rajše vzamem boljši body, objektive pa lahko načeloma še zamenjam kasneje, če bo potreba, zato gledam D7000 in ne D5100 ali kaj podobnega. Torej, kaj mi priporočate (v planu imam nakup spomladi, tako, da če pride kakšna novost v tem razredu lahko tudi počakam) in po katerih trgovinah se splača pogledat (lahko tudi tuje - samo kako je potem z računom na firmo ?). Lahko je tudi Canon, rajši pa vidim, da je Nikon - ni pa nujno. Že vnaprej hvala za odgovore...

Lp, Gašper

Nazadnje urejeno:

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.078
391
83
Kot si omenil Nikon D7000 + 16-85 objektiv, pa še ti ostane za kakšen drug objektiv, odvisno, kaj slikaš.

bmwm3csl

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
21. jul 2007
1.430
0
36
32
Domžale
Kaj pa 18-200 mm f/3,5-5,6G ED VR II, je primerljiv z 16-85 mm f/3,5-5,6G ED VR, kar se tiče kvalitete slik ?
Fotoaparat uporabljam predvsem za fotkanje avtomobilizma (posamezni avti, avto-moto šovi, drift, ghd ...), potem popotniška varjanta(zato vprašanje še o tem objektivu) , včasih pa tud kar pač pride ...

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.078
391
83
Ni primerljiv, kar pa ne pomeni, da ti ne boš z njim zadovoljen. Ve je odvisno od tega, kakšna pričakovanja imaš.

igi

Guru
13. okt 2007
5.577
1.170
113
Celje
Pa če malce nadaljujemo v smeri d7000...

Sam si lastim kompakta (praktično najvišjega ixusa po ceni), ki je odlična zadeva za v žep, me pa vedno znava jezi dejstvo, da so pri slabši svetlobi slike slabše. Tudi kakšno "zablurano" ozadje bi bilo dobrodošlo. In ker dosti potujem, pa namen je še povečati to, bi kdaj pa kdaj vzel sabo tudi kaj večjega. Nimam nikakršnih izkušenj z zrcalno refleksnimi aparati, ampak bi se potrudil in naučil kaj novega. Razmišljal sem v smeri nikona d7000. Zdej par 100€ gor dol mi ne predstavlja problema, do kakšnega d4 pa se vseeno nebi stegnil.

Je to to? Kaj pa objektivi? dobrodošel mi je predvsem široko kot za potovanja, pa kakšen portret bi tudi stisnil. Nekega hudega zooma pa načeloma tudi na kompaktu ne pogrešam. Naj vzamem kakšno "kit" zadevo ali kupim samo body in potem objektive? KAtere?

Hvala

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.078
391
83
Začneš lahko s 16-85. Potem pa dodaš še kakšnega fiksnega. Če ti je preveč denarja, bo tudi 18-105 dober.

igi

Guru
13. okt 2007
5.577
1.170
113
Celje
Citat:
Uporabnik Mato pravi:
Začneš lahko s 16-85. Potem pa dodaš še kakšnega fiksnega. Če ti je preveč denarja, bo tudi 18-105 dober.

sem gledal... tale 16-85 nikkor... drag k svina... pa je res tako dober? ker če že dan 500€ za objektiv potem pa res hočem dobro zadevo... ali ne bom opazil razlike, če vzamem nekega tamrona? al pa gledam neke komplete, kjer dobim Objektiv AF - S VR DX 18 - 105mm + AF - S VR 70 - 300mm za malenkost več denarja!

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.078
391
83
Tamron 17-50 F2.8 bo po mojih izkušnjah boljši. Je pa ožji in krajši.

Odgovor na tvoje vprašanje,objektiv je boljši ni pa toliko boljši, kot je dražji. Naraščanje cene s kvaliteto ni premosorazmerno.

Vse pa je odvisno od tebe oz. s čim si zadovoljen. Sam sem zahteven, zato ne bi nikoli vzel 70-300.
Za tele. bi vzel nekaj 70-200 F2.8. Če ni denarja, potem Tamron/Sigma.
Ampak, kot sem rekel, je to odvisno od tebe, kakšna imaš pričakovanja.

igi

Guru
13. okt 2007
5.577
1.170
113
Celje
Citat:
Uporabnik Mato pravi:
Tamron 17-50 F2.8 bo po mojih izkušnjah boljši. Je pa ožji in krajši.

Odgovor na tvoje vprašanje,objektiv je boljši ni pa toliko boljši, kot je dražji. Naraščanje cene s kvaliteto ni premosorazmerno.

Vse pa je odvisno od tebe oz. s čim si zadovoljen. Sam sem zahteven, zato ne bi nikoli vzel 70-300.
Za tele. bi vzel nekaj 70-200 F2.8. Če ni denarja, potem Tamron/Sigma.
Ampak, kot sem rekel, je to odvisno od tebe, kakšna imaš pričakovanja.

Glede zahtevnosti/pričakovanj.... Tudi s slikami iz trenutnega (relativno dobrega) kompakta sem zadovoljen, ampak bi res rad naredil vsaj stopničko višje v smeri kvalitete. Tako da bi se ocenil kot "zahteven" pa čeprav to ne bom uporabljal v profi namene.

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.078
391
83
Potem bi ti predlagal 18-105. Je dokaj poceni in vseeno dober objektiv. Vzemi pa za začetek samo tega in boš videl, ali ti kvaliteta ustreza in če boš kaj pogrešal, recimo boljšo zaslonko itd...

Na podlagi izkušnje s tem objektivom pa se boš lahko odločil za nadaljnje korake. Ta objektiv tudi hitro prodaš, v kolikor si boš zaželel kaj boljšega.

guardy

Guru
3. avg 2007
8.483
1.050
113
Obišči stran
igi, sam sem imel pred nekje letom dni precej dobre objektive, tut nikkorja 80-200 ipd... pa sem začel opažat, da sem čedalje manj nosil zadeve okoli.

Prodal sem vse objektive in si omislil nikkorja 18-200II. Tako gre sedaj večkrat z mano, kvaliteta pa za navadne printe ni opazne razlike. Pa imam D300 :D

dinos77

Pripravnik
2. nov 2010
589
1
18
Slovenija
Vsekakor ti priporočam Canona. Odvisno kakšnega hočeš, tile Ixusi so zakon, jaz jih imam že nekaj let in sem vmes zamenjal že 3 in vse je vedno bilo ok.

igi

Guru
13. okt 2007
5.577
1.170
113
Celje
In ker je mene tudi strah, da ne bom zadev nosil seboj, sploh po komentarju enega prijatelja, ki je tudi vse top nabavil sedaj pa pusca doma in seboj nosi http://www.bigbang.si/foto-in-...40hs-ultra-zoom
Me zanima mnenje za tega canona. Slike bi naj bile precej blizu zrcalno refleksnim aparatom.

A se da s taksnim aparatom narediti "zamegljen" posnetek? (oster objekt spredaj, ozadje pa recimo megleno)

Hvala

guardy

Guru
3. avg 2007
8.483
1.050
113
Obišči stran
Lahko si pa omisliš kakega brezzrcalnega. Recimo pohvalijo NEX-e, moj favorit če bi sedajle kupoval pa bi bil Panasonic G3.

Za okol nosit imam sam (oz žena) Canona S95. Definitivno daleč najboljši kompakt zadnjega časa, sedaj je zunaj naslednik S100. Ima večji senzor kot večina kompaktov, kar se pozna na sami kvaliteti slike. Kako je s tem, ki si ga dal na linku ne vem, samo ne verjamem, da ima boljšo sliko, sploh ker je senzor manjši:

http://www.dpreview.com/products/compare/side-by-side?products=canon_sx40hs&products=canon_s95

Zamegljen posnetek se da načeloma narest z vsakim, ki ima ročno kontrolo nad zaslonko, ampak seveda težje kot pri DSLR.

igi

Guru
13. okt 2007
5.577
1.170
113
Celje
Citat:
Uporabnik guardy pravi:
Lahko si pa omisliš kakega brezzrcalnega. Recimo pohvalijo NEX-e, moj favorit če bi sedajle kupoval pa bi bil Panasonic G3.

Za okol nosit imam sam (oz žena) Canona S95. Definitivno daleč najboljši kompakt zadnjega časa, sedaj je zunaj naslednik S100. Ima večji senzor kot večina kompaktov, kar se pozna na sami kvaliteti slike. Kako je s tem, ki si ga dal na linku ne vem, samo ne verjamem, da ima boljšo sliko, sploh ker je senzor manjši:

http://www.dpreview.com/products/compare/side-by-side?products=canon_sx40hs&products=canon_s95

Zamegljen posnetek se da načeloma narest z vsakim, ki ima ročno kontrolo nad zaslonko, ampak seveda težje kot pri DSLR.

Mah imam ixus 300hs, in s temi ne bom nic kaj napredoval... Vsaj po specifikacijah gledano

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.082
4.057
113
Citat:
Uporabnik marc pravi:
Iščem fotoaparat za darilo in se nekako nagibam k temu:
http://www.bigbang.si/foto-in-...olpix-s6200-crn

Je za ta denar to to, ali predlagate kaj drugega? Vem pa, da bi obdarjenec imel rad fotoaparat z veliko zooma.

Ravnokar imam to doma, kot darilo za enega abrahamovca.

Kaj povedat po pol urce igračkanja?

Plusi +
- relativno dobro ohišje (mogoče ne tako kot ga ima bolj kompaktni S5100, ampak je v tem razredu kar trdno sestavljen)
- enostaven za uporabo (pač point&shoot za idiote)
- ločen gumb za 1-klik snemanje (sicer ne vem kako imajo ostale firme rešeno ampak mi je ta funkcija precej ljuba)
- ostrenje je ok in relativno hitro tudi pri max. zoomu in malo svetlobe
- stablizacija slike deluje ok oz. ni pripomb (mi ni uspelo nobene slike stresti)
- snemanje v HD poteka ok, stabilizacija deluje in celo zoomiranje se lahko uporablja ter pri tem ni nekih hudih zamikov v ostrenju pri C-AF (glej še minuse)
- dober široki kot (25mm)

Minusi -:
- zoom-iranje je počasno, glasno pa še hitrost ni zvezna (pri bližini min. in max. goriščnici gre recimo za faktor 0.7 počasneje kot pa pri srednjih goriščnicah)
- 10x zoom se mora nekje poznat in ko stegne luleka je celoten fotoararat šarast in ne veš kako bi ga prijel v taki obliki če ga npr. želiš podati nekomu (če pade po tleh v taki obliki sploh nočem mislit kaj se zgodi)
- med snemanjem filmčkov se sliši tako ostrenje kot tudi spreminanje goriščnice
- ni slovenskega "izbirnika"
- razen osnovnih funkcij (flash/makro) so vse ostale funkcije tako daleč v menijih da jih gotovo nikoli ne boš rabil
- funkcija "pet portrait" ne zazna našega psa pa če še tako izbuli oči v digitalca (kao sam slika ko žvav pogleda v fotoaparat)
- snemanje je omejeno na 30min neprekinjeno (možno da samo pri HD, nisem preverjal drugo)
- makro ni ravno na ravni "super makro" (videno že boljše pri pol cenejših fotičih)

Sumarno za ceno dobiš kompaktno stvar z 10x zoomom (sicer je 35mm ekvivalent od 25-250mm kar je zame daleč od pravih 10x zooma, ampak tako vsi oglašujejo), ki ima soliden široki kot. Deluje hitro in je enostaven za uporabo, zaslon je dovolj velik tako da kot rečeno pri nas gre v roke "abrahamovcu" ker nekako najbolj zadosti vsem pogojem.

Torej če se rabi relativno velik zoom, dober široki kot in pa kompaktno obliko za ugodno ceno mislim da je to celo edina pametna izbira.