Kupujem fotoaparat do XX eur, katerega priporočate ?

shift

Guru
20. jul 2007
9.870
2.251
113
za šankom
to da je večji in težji mi je jasno.še vedno pa mi ni jasno ker konkurenca stane 350€ ali se motim.
recimo gledam tudi coolpix p500 za 330€ in canon eos 100d za 350€ v čem je fuji toliko slabši da je 50% cenejši

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.621
208
63
Kranj
vzem za 100 € pa mir.

drugače imate CANON SX210 IS sedaj nižjo ceno, prej je bil 229,90.....zdaj dobiš za 200€ cca..

tipalo s 14 milijoni slikovnih pik
14 x optična povečava s stabilizacijo slike
28mm široki kot
shranjevanje fotografij na kartice SD/SDHC
7,62cm barvni zaslon LCD II
snemanje filmov v HD formatu (1280x720)
ISO 80/100/200/400/800/1600
povezava USB 2.0 Hi-Speed, izhod AV, HDMI Mini
procesor DIGIC IV
samodejna bliskavica z možnostjo izklopa
makro način pri 0cm
hitrost zaklopa 15-1/3200 sekundo
fotografiranje v JPEG formatu
podpira Direct Print in PictBridge
napajanje: Li-ionska baterija NB-5L
garancija 1 leto

Nazadnje urejeno:

GoUp

Pripravnik
1. feb 2010
162
0
16
Sem malo pregledoval tole temo, pa nekako nisem našel primernega odgovora zase.
Sem lastnik Panasonic Lumix LX3 kamere, večina mojih motivov pa so moji otroci in izleti. S slikami sem samo deloma zadovoljen in ni nek hud napredek od moje prejšnje kamere Canonc PS IS2. Je boljša zaradi širokega kota (slike v prostoru), ima pa nekaj slabosti, zato bi si nabavil nekaj novega.
Torej kaj iščem od nove kamere:
- dobra kvaliteta slik ob slabši svetlobi (pomembno, ker je pač veliko slik v prostoru s slabšo svetlobo ali pa zunaj v oblačnem, mračnem ...). Trenutna kamera ima ISO šum močan že kar nad 200.
- če uporabljam vgrajen fleš, mi praviloma slike preosvetli ali pa premalo osvetli. Težko reguliram to vgrajeno bliskavico, katere pa itak ne uporabljam rad. Torej bi rabil dober fleš.
- Širok kot - sem se zelo navadil že na LX3 tega cukrčka.
- Zoom ali pa več pikslov. Trenutno me moti ker imam samo 3x zoom in pa 10m pikslov. Zaradi motivov bi večkrat moral zoomirat pa ne morem, ko pa sliko potem izrezujem na kompu, so težava piksli.
- hiter zajem slike (pri dobri, malo manj dobri, slabi svetlobi) - seveda slike pjebov ki divjata naokol
- stabilizator slike

Zdaj ne verjamem da bi kaj dobrega lahko dobil med kompakti. Kar se tiče pa 4/3 kamer, pa mislim da niso tako hud napredek od kompakta, cenovno (če vključim kak objektiv) so že blizu DSLR kamer. Pri slednjih pa nimam pojma kaj je dobro kaj ni ... Zato bi vas prosil za vaše predloge. Pa še eno vprašanje - a moraš vsako sliko narejeno na DSLR potem obdelati na kompu? Bral sem namreč neke teste, da so slike DSLR kamer brez obdelave, kvalitetno podobne slikam kompaktov.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Glede napredka pri Pen-ih (4/3) in Nex-ih (APSC) se motiš. Posnetki (in uporabnost te vrste fotoaparatov) so primerljivi s tistimi iz zrcalno-refleksnih fotoaparatov, v nekaterih kategorijah jih celo presegajo. Primerjava s kompakti je zaradi tega neupravičena.

Kaj je v segmentu DSLR fotoaparatov dobro in kaj ni, pa ni enoznačnega odgovora. Če odmislim dokazovanje o tem, katera znamka je naj pa še bolj najboljša, ostane odločitev predvsem o osnovni izbiri glede na uporabnika.
Tukaj je potem delitev na vstopne, napredne, polprofesionalne in profesionalne modele tisti faktor, ki prevlada.
V vseh teh kategorijah pa so boljši in slabši modeli, sploh ni nujno, da temu sledijo tudi cene.
Vendar: bistven del pri DSLR fotoaparatu pa je objektiv, ki je nanj namontiran. Pri objektivih pa je cena kar krepak pokazatelj kvalitete in skoraj ni primerov, da bi drag objektiv močno razočaral in obratno.

In tukaj se skriva odgovor na tvojo dilemo - v razpoložljivem denarju. Seveda boš našel že za manj kakor 400€ DSLR skupaj z objektivom, vendar je veliko vprašanje, če te ne bo tudi tak nakup razočaral. Zahteve ki jih imaš, so po moji hitri presoji "vredne" dobrega tisočaka ali še več. Če je to OK, potem razmišljaj o DSLR-ju, če pa je limit manjši, bo treba verjetno tudi kakšno željo/pričakovanje malo oklestiti.

Glede obdelave pa: posebej pri vstopnih modelih, je obdelava manj nujna in kljub temu se bodo posnetki v večini kar krepko razlikovali od tistih iz kompaktov, čeprav so tudi tu izjeme. Razlog je v velikosti tipala (senzorja), ki je pri DSLR-jih krepko večje, s tem pa je reprodukcija zajete svetlobe lahko precej kvalitetnejša.

Tolika za sedaj. če kje nisem bil jasen, pa vprašaj.

GoUp

Pripravnik
1. feb 2010
162
0
16
Hvala za odgovor.
Mogoče sem se glede 4/3 fotkičev narobe izrazil. Z objektivi so cenovno primerljivi že z DSLR fotoaparati, kvalitetno pa kolkr sem gledal teste ne dosegajo DSLR. Po kvaliteti slike bi rekel da so nekje med DSLR in kompakti, po ceni pa že bližje DSLR.
Predvsem zaradi tega se nagibam k DSLR in tudi cene sem že malo prečekiral, tako da moj budget za nov fotkič bo cca 1500€. S kolegom, ki je ljubiteljski fotograf sem se menil o situaciji in on mi je za tako ceno priporočil: Canon 60D z začetnim objektivom Canon EF-S 17-55 mm F/2.8 IS USM.
Zdaj kar se kamere tiče se še nekak spoznam, kar pa objektiva pa sem čist mim.
Seveda je cena visoka, zato se tud iobračam na vas, če mislite da se da za dost manj denarja dobit kaj kvalitetnega. Glede kvalitete pa sem omenil že zgoraj, kaj me moti na dosedanjih fotkičih.

Nazadnje urejeno:

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Kako se obnese ta model Canona, ne vem, to bo verjetno lahko odgovoril kakšen lastnik.
Glede izbire objektiva pa priporočam 'popotniško varianto', torej objektiv z širokim razponom goriščnice.
recimo nekaj TAKEGA
Ta vrsta objektiva je lahko zelo uporabna, ko ugotoviš, da se ti ne da povsod vlačiti s seboj velike torbe, posnetki pa so popolnoma sprejemljivi.

gpirman23

Pripravnik
12. sep 2010
405
2
18
Kaj pravite o Sony Alpha 200 ali 230? Se zanimam za nakup? Kakšen je v primerjavi z Nikon d3000?

Hvala za pomoč,

Gašper

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Če velikost ni pomembna, potem Panasonic.
Če pa ni pomemben večji zoom, potem Canon.

Alijen

Fizikalc
25. jan 2009
1.343
5
38
V goricah
Ni mi jasno. Panasonic stane vsaj 100€ več v tem razponu se še tudi dobi kaj dobrega. Recimo Canon Sx220is še Sx230is je cenejš.
Zdaj ne vem zakaj bi ti to uporabljal. Če bi rad malo trotel kamero za v žep je dovolj Ixus. Če bi rad mel zoom potem Panasonic.
Zaradi 16x optične povečave se ti ne splača dajat 300€

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
V lasti, ali dlje časa v rokah nisem imel nobenega od teh dveh, večinoma moje priporočilo temelji na čisto tehnični primerjavi, ki jo naredi spletna stran http://snapsort.com/compare in dejstvu da spremljam razvoj kompaktov že dobrih deset let...
Ne vem, če je to zate utemeljitev, poskušal sem le pomagati.

Nazadnje urejeno:

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.304
18
38
MB
Zoom mi ni toliko pomemben. Pomembna mi je kakovost fotografij.
Panasonic pa je verjetno dražji zaradi GPS-a in touch zaslona.

Alijen

Fizikalc
25. jan 2009
1.343
5
38
V goricah
Canoni delajo lepe fotografije. V družini si trenutno lastimo Sx20Is in pa Sx210Is oba več kot zadovoljiva. Tudi dovolj funkcij imata, kot tudi da na auto delata dovolj lepe slike. Ixusa sem že mel v rokah. Sicer ne tega in so tudi bile lepe slike.

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Citat:
Uporabnik Jodlarcek pravi:
Zoom mi ni toliko pomemben. Pomembna mi je kakovost fotografij.
Panasonic pa je verjetno dražji zaradi GPS-a in touch zaslona.

Če ne potrebuješ GPSa in fullHD filmčkov in touch screena, pa vzemi Panasonica TZ10 (v opuščanju in zato zelo poceni), ki ima velik in uporaben zum (kot TZ20), boljšo kakovost fotk kot TZ20 in snema odlične AVCHD filmčke.

Narodnjak

Majstr
20. jul 2007
10.323
300
83
39
Ljubljana
KSZ:

kam shranjuje panasonic video posnetke na kartici?

Posnel sm par video posnetkov, slike najdem, video posnetkov pa ne?