"Kuponkoti" in izdaja računa

igi

Guru
13. okt 2007
5.639
1.225
113
Celje
Pač ker je trenutno precej aktualna tema neidajanje računov in ker bi tudi sam ponudil doloceno storitev preko "kuponkota" me zanima kaj je pravilno.

Včeraj sem bil na kosilu, za katerega so se vnovčili kuponi kupljeni preko enega od ponudnikov popustov. Na koncu pride račun za vse dodatne stvari, ki so se naročile. Nikjer pa hrane, ki se je plačala s kuponi. A je to ok? Ker moje mnenje je, da bi kuponski del tudi moral biti na računu, pri plačilu pa pač označeno kaj je placano s kuponom in kaj z gotovino.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.082
6.932
113
pri taščici
tudi jaz sem mnenja kot ti v zadnjem stavku. Se pa ne spomnim, kaj sem jaz dobil ob vnovčevanju kupona.
enkrat zagotovo nič (samo storitev) za druge se pa ne spomnim. Sem bolj poredko koristnik tega, jeseni bodo gume aktualne.
Midva se bova mogoče za zgoraj kaj pogovarjala o dodatni klimi. če boš kaj ponujal v tej smeri, se spomni... saj veš v tretje gre rado
wink-1.gif

Matej

Fizikalc
24. jul 2007
1.992
2
38
A ni edino pomembno da si ti ceneje jedel?

Al te to res moti, pa bi najraje sel do konca ker je to svinjarija?

sass

Guru
1. sep 2007
5.233
869
113
odvisno od ponudnika storitev. jaz imam v spominu, da je na računu jed zaračunana (s polno ceno!) in spodaj popust v enakem znesku.

alfabet

Fizikalc
17. jan 2014
1.122
4
38
Citat:
Uporabnik Matej pravi:
A ni edino pomembno da si ti ceneje jedel?

Al te to res moti, pa bi najraje sel do konca ker je to svinjarija?

Za igija ne vem, toda mene zelo moti. S tem, ko gostinec utajuje davke, krade tudi meni, tebi, ... na koncu zaradi takšnih "gostincev" vsi plačujemo višje davke in imamo slabše javne storitve.

sass

Guru
1. sep 2007
5.233
869
113
to se mi sliši, kot da bi poslušal propagando aktualne vlade.
po drugi strani pa s tem utajenim denarjem, ki si ga z "gostincem" razdeliva na pol, zlahka pokrijem višje davke, doplačam za boljše javne storitve, in še kaj mi ostane.
grims-1.gif

alfabet

Fizikalc
17. jan 2014
1.122
4
38
Ni čudno, da smo, kjer smo. Na Danskem bo sosed prijavil soseda, če bo videl, da dela na črno ali utajuje davke. Pa ne iz škodoželjnosti (kot je to v folklori pri nas), ampak čisto pragmatično, ker se zaveda, da z delom na črno in utajevanjem krade tudi njemu.

B81

22. jul 2007
37.617
10.911
113
Ja, to je Danska. Verjetno sprejemajo tuje državljane.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.680
6.442
113
Citat:
Uporabnik alfabet pravi:
Za igija ne vem, toda mene zelo moti. S tem, ko gostinec utajuje davke, krade tudi meni, tebi, ... na koncu zaradi takšnih "gostincev" vsi plačujemo višje davke in imamo slabše javne storitve.
Problem je predvsem v tem, kako neučinkovito se pobrani davki porabijo. Misliš, da bo javni sektor bolje delal, če bodo imeli še višje plače (več denarja za porabiti)? Zaenkrat država ni objavila nobene tovrstne zaveze.

Jaz davke in prispevke redno plačujem. Sem pa zelo nezadovoljen s tem, kar dobim zanje.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
My point exactly.
Ampak tako poraba davkov in storitve ki jih dobimo za to kot tudi neplačevanje, goljufanje in utaja le-teh so enakovredni problemi. Torej je potrebno narediti red na obeh področjih...
10.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
račun bi moral imeti storitev, ceno za storitev, popust v vrednosti popusta pri kuponu.

torej avtopralnica
kupon pri enem kuponarju
kuponar mi je dal kupon
avtopralnica račun za storitev pranja v vrednosti kupona oz v celi - popust.

mobifrik99

Fizikalc
20. nov 2007
1.138
5
38
Tudi mene zelo motijo te svinjarije, sami delamo pošteno, medtem ko za konkurenco vem, da goljufa in to na veliko...

če plačaš s kuponom mora biti na računu vse zaračunano normalno in kot plačilno sredstvo mora biti navedeno, da je bilo plačano z gotovino, kartico, bonom ali v tem primeru kuponom....

igi

Guru
13. okt 2007
5.639
1.225
113
Celje
Citat:
Uporabnik mobifrik99 pravi:
Tudi mene zelo motijo te svinjarije, sami delamo pošteno, medtem ko za konkurenco vem, da goljufa in to na veliko...

če plačaš s kuponom mora biti na računu vse zaračunano normalno in kot plačilno sredstvo mora biti navedeno, da je bilo plačano z gotovino, kartico, bonom ali v tem primeru kuponom....

No tako si jst razlagam tole zadevo...

In gostinec, ki proda 700+ kuponov za neko zadevo in to "skrije"... ja kaj naj rečem... upam, da ga najdejo preko faktur med kuponkotom in njim. Pa nisem privoščljiv, ampak sem hotel račun na firmo zaradi stroškov in me je samo debelo gledal, da to pa ne gre tako. In nisem bil tisti trenutek prepričan v svoj prav, ker redko koristim kuponkote in se mi ni dalo. Eh...

pipo

Majstr
19. mar 2008
943
455
63
verjetno gostinec izda račun izdajatelju kupona za št. prodanih kuponov in je v bistvu to že pokrito.

Denar pa ti nakažeš kuponarju, ne pa gostincu naprimer.

Ugibam.

Matej

Fizikalc
24. jul 2007
1.992
2
38
Tvoji čvapi bojo rešil vse probleme.

Me prov zanima ce bos tud hotu racun ko ti bo nekdo opravil storitev za 1000 eur in rekel da te brez racuna pride pa 800.

Takrat bos pa bolj papeski od papeza ane.

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Citat:
Uporabnik alfabet pravi:
Ni čudno, da smo, kjer smo. Na Danskem bo sosed prijavil soseda, če bo videl, da dela na črno ali utajuje davke. Pa ne iz škodoželjnosti (kot je to v folklori pri nas), ampak čisto pragmatično, ker se zaveda, da z delom na črno in utajevanjem krade tudi njemu.

in ti vidiš rešitev problemov pri nas v tem,da bi prijavil soseda,ki dela na črno? Niti slučajno tega ne bom naredil,dokler naši politiki ne nehajo krast! Upam da veš kaj ti hočem povedat? Tudi če bo sosed plačal davke (nehal delat na črno),se tebi ne bo nič poznalo,ker bodo te dodatne davke itak pokradli politiki....ni to Danska...

sad

Guru
24. avg 2007
21.174
9.809
113
Citat:
Uporabnik pipo pravi:
verjetno gostinec izda račun izdajatelju kupona za št. prodanih kuponov in je v bistvu to že pokrito.

Denar pa ti nakažeš kuponarju, ne pa gostincu naprimer.

Ugibam.
Ne, ne gre tako.
Gostinec mora izdati račun v višini cene kupona. Če je gor polna cena - popust ali neto cena (torej s popustom) je verjetno nepomembno. V tem zadnjem primeru je fajn, da je drugi naziv (torej npr. kosilo - kuponko). Mora pa biti cena na računu, stranka seveda nič ne plača, ker je že plačala kuponkotu.
Potem gre pa transakcija naprej tako: kuponko izda račun za svojo provizijo gostincu in nakaže razliko denarja (vrednost kuponov - provizija, se naredi kompenzacija, ki jo mora gostinec tudi podpisati, običajno dobi v podpis dogovor o kompenzaciji) gostincu. Gostinec torej MORA IZDATI RAČUN stranki.

To zgoraj je iz prve roke. In če račun ni izdan, ni prav. Vsekakor pa bo pri gostincu najmanj zanimivo
evil.gif
, davčnemu se bo pa samo smejalo.
Je pa tudi možno, da se gostincu tudi sanja ne, kako je to potrebno pravilno izvest, bo pa zato kasneje (po možnosti čez nekaj mesecev
bonk.gif
.

Nazadnje urejeno: