Kuhinjski noži

godfather

Fizikalc
8. nov 2007
507
71
28
širne planjave Dolenjske
Citat:
Uporabnik dentex pravi:
@ stibrčk

Nož je lasnina kuharja, ženščetom in topli vodi dostop prepovedan. Nož/noži, ki ga/jih uporabljaš v kuhinji kot cheef jih ne uporablja nihče drug.

Moja zbirka je bila vredna nekaj jurčkov, pa po dvajsetih letih ni vredna nič. Moja jih je bogato prala v topli vodi.

eramika je noro dobra, dokler ti je nekdo drug ne nabrusi po štrajharju.

Na ebayu, najdeš nože top quality z perfektnim gripom tudi od 10€ naprej. Ampak, če ga nisi imel v roki, ga ne KUPUJ.

Ni vsaka roka za vsak nož in seveda tudi obratno.

Bistvo je da je nož dovolj - krat prepognjen in dobro kovan " VSAKE OČI IMAJO SVOJEGA MALARJA

Ko ga začneš uporabljati, vsaj jaz mojega sekljalca in filetirca, ga "v roko NE SME prijeti NIHČE " ko ga prvič potegneš je samo še tvoj. Koti kot jih ustvari roka, ki reže so endinstveni kot prstni odtis.

Vprašanje "rostfraj" ali keramika ali pa kovano jeklo, je povsem odveč, NOŽ, ki sede v roko, je kot prva ljublezen.

lp D

no, to nekako velja tudi za frizerske škarje.....pravi frizer ti ne dovoli, da primeš njegove škarje v roke, kaj šele da bi kaj strigel...
ne-ne-1.gif
 

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik mmc pravi:
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
ksz..konec koncev se lahko uporabi tudi keramični nož...me pa zanima, zakaj potrebujete za delo v domači kuhinji neke ne vem kake ibr nože, ki jih potem stalno brusite? Meni neki normalni noži služijo povsem v redu, pa ne vem, kdaj se kakšnega brusil...
da ti prenesem v razumljivo obliko:
konec koncev se lahko za prevoz iz točke A do točke B uporabi tudi alfa
evil.gif
ampak jo je potrebno izredno servisirati.
marsikomu pa normalni avtomobili služijo čisto ok brez izrednih servisov...
vsak ima svoj okus in tvoj okus pač ni referenca za ostale.

ja, samo moji noži delajo brez servisov, teli mojstri pa morajo stalno ostriti nože. Alfa pa je vsaj po mijih izkušnjah dokaj prosta izrednih servisov, ni to bavarc...
 

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
No, jaz nimam takih problemov, da bi bil posesiven glede nožev, pa z vsakim nožem sem še uspel narediti to, akr sem se namenil, da je le ustrezal po velikosti in seveda namenu uporabe.

Verjamem pa, da so za poklicnega kuharja zahteve nekoliko večje, že zato, ker je nož bistveno več v uporabi in ker se pri 20000 kosih mesa gotovo pozna vsaka sekunda več, ki jo tak kuharček porabi opri svojem delu.

Vendarle pa neke hude znanosti ne bi delal iz noževja, saj ste hujši, kot so bili samuraji s svojimi meči.
tongue-1.gif
 

mmc

Pripravnik
10. mar 2009
281
0
16
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
ja, samo moji noži delajo brez servisov, teli mojstri pa morajo stalno ostriti nože. Alfa pa je vsaj po mijih izkušnjah dokaj prosta izrednih servisov, ni to bavarc...
Kakšne nože pa imaš?
 

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Kaj pa vem, na enih ne piše nič, na enem je napis Wüsthof Dreizack pa nek trizob je narisan, pa neka sestava jekla al kaj (koga to briga), pol enih par je WMF, pa en je Ikea (narejen v Koreji) pa en tak mali beli keramični očitno Kyocera, to so eni printerji drugač...a to je pomembn al kaj, men delajo tko k je treba, tako tisti za napisi, k tisti brez...bursim pa nič nobenih
 

cresh

Fizikalc
2. sep 2007
1.137
6
38
Litija
ma dej no, ne boš me prepriču da par let brez brušenja prereže paradajz čist lepo. Al pa te nič ne moti. K jst morm vsak tedn brusit, k mi gre na živce če ne odreže lepo paradajza.
Sicer pa pravjo da takrat k režeš čebulo in če te peče, da pomeni da morš nabrusit nož, ker ubistvu ne režeš ampak mečkaš.
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Sej maš dobre nože kokr se da pofl kupit.

Qrc....če že "moram" kuhat se nam jebu s gnilim nožem. Pridem kdaj v tako kuhinjo da mi gre na jok...paradižnik rezat je muka, z dobrim nožem pa ti lahko dobesedno pričara nasmeh.
grin1.gif


Drugače se da pa dost cheap nože dobr vzdrževat pa so bolš kot kšni dobre znamke sam slabo vzdrževani. Sicer pa js rabim samo en velik gyuto nož, kater mor bit oster, pa mogoč še za izkoščevanje mesa enega, ostali so pa lohk pofl.

PS. Nožičev še ne znam brusit....žal pokojni ata jih je znal tako dobro nabrusit da si spoštoval vsak nož.
 

akiva

Pripravnik
21. jul 2007
209
0
16
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
Kaj pa vem, na enih ne piše nič, na enem je napis Wüsthof Dreizack pa nek trizob je narisan, ...

Tile trizobi noži niso ravno slabi, glede na to da uporabljajo solingen-ovo jeklo.
 

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.397
1.399
113
Ko bom imel malo preveč denarja bom kupil tole klik. Do takrat pa bom še naprej uporabljal Klasik linijo WMF nožev. Mislim da so sedaj šesto leto v uporabi in jih na pravi brus še nisem brusil. Potegnem pa pred kakim delikatnim rezanjem s "štrajharjem", ki je bil zraven in reže v nulo.
 

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
No ne vem, se ne spoznam na to, ampak men æist vsi noži režejo dobr al sem pa nezahteven uporabnik, ne bi imel nič proti pa, če bi imel na avto znakec s trizobom, hehe
smile-1.gif
 

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.191
1.198
113
www.adriamedia.si
Pri meni se najde par Four star, par Twin Four star II in par Professionalov. Brušenje? Še nikoli (bo pa nekatere po cca 3-4 letih uporabe treba). Režejo? Odlično. Je pa res, da pazim na njih, predvsem ne grejo v pomivalca (OK, vsake toliko že, da se dodobra spucajo), deska pa je tamehka plastična.
Res niso poceni (no ja, pa tudi grozljivo ddragi ne, nekje med 50 in 100€), so pa vredni vsakega evra.
 
Nazadnje urejeno:

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Kupil Zwilling profesional s kompletek....pa da vidmo kako jim gre.

Trenutno mam ene stare ameriške jap made in so izredno dobri, da se kar bojim drugih.
tongue-1.gif


Za gušt bom pa pol še kšne jap gyuto kupval pa održal tiste ki mi bodo naj naj. Ure ne nosim tko da še pocen skoz pridem.
evil.gif
 

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Citat:
Uporabnik cresh pravi:
ma dej no, ne boš me prepriču da par let brez brušenja prereže paradajz čist lepo. Al pa te nič ne moti. K jst morm vsak tedn brusit, k mi gre na živce če ne odreže lepo paradajza.
Sicer pa pravjo da takrat k režeš čebulo in če te peče, da pomeni da morš nabrusit nož, ker ubistvu ne režeš ampak mečkaš.

wmf veliki noz. od akcije iz spara. se nikol brusen, pa je razrezal kar nekaj mesa, apradajza, zelja..vsega.
poleg njega mali fissler. dve leti bo. tudi nikol brusen. lepo dela.
 

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.477
1.848
113
na temni strani lune
Citat:
Uporabnik dentex pravi:
@ stibrčk

Nož je lasnina kuharja, ženščetom in topli vodi dostop prepovedan. Nož/noži, ki ga/jih uporabljaš v kuhinji kot cheef jih ne uporablja nihče drug.

Moja zbirka je bila vredna nekaj jurčkov, pa po dvajsetih letih ni vredna nič. Moja jih je bogato prala v topli vodi.

eramika je noro dobra, dokler ti je nekdo drug ne nabrusi po štrajharju.

Na ebayu, najdeš nože top quality z perfektnim gripom tudi od 10€ naprej. Ampak, če ga nisi imel v roki, ga ne KUPUJ.

Ni vsaka roka za vsak nož in seveda tudi obratno.

Bistvo je da je nož dovolj - krat prepognjen in dobro kovan " VSAKE OČI IMAJO SVOJEGA MALARJA

Ko ga začneš uporabljati, vsaj jaz mojega sekljalca in filetirca, ga "v roko NE SME prijeti NIHČE " ko ga prvič potegneš je samo še tvoj. Koti kot jih ustvari roka, ki reže so endinstveni kot prstni odtis.

Vprašanje "rostfraj" ali keramika ali pa kovano jeklo, je povsem odveč, NOŽ, ki sede v roko, je kot prva ljublezen.

lp D

Jao bože, kaka filozofija glede kuhinjskih nožev
hysterical-1.gif
, kot da mi samuraj razlaga o svoji katani, sicer pa če tebi špila ok. In aja, ono z brazdami ki jih ureže človeška roka ipd. a se ti ne zdi da ne zarežeš vedno enako pod enakim kotom in vedno isti material. Sigurno so spremembe, pa če boš to priznal ali ne.

Bom pa tale spis pokazal našim kuharjem, tudi oni rabijo malo smeha. In btw, nekaj jih je celo članov slo kuharske reprezentance, in celo njihov kapetan al poveljnik je med njimi, tako da ne bo komentarjev o kaki levi gostilni al nekaj tako.

Zdej pa on topic:
Drugače me pa zanima kako je z keramičnimi noži. Se jih splača ali ne. In ali se jih sploh brusi ali ne, ter kako je z ostrino.
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Keramika od Kyocere po občutku dobro, koliko časa bo zdržal bomo videli, do prvega padca na tla sigurno.

Ker si me spodbodel - ti odgovarjam.

Mogoče sem malo nerodno napisal priznam, ampak ko ga brusi na štrajharju ali kamnu druga roka nož po tem tebi ne teče tako kot bi bilo zaželjeno.
Glede filozofije pa takole, kot sem rekel, vsak tele ima svoj vesele in tako je tudi pri nožih.

lp D
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
So "zanimivi", čuden feeling.
wink-1.gif
Nisem še imel, preizkusil samo.

Brusi se jih, ampak mislim da v Slo ni še nobenega, treba je zgleda posebne stroje in mislim da Kyocera nože še vedno pošlješ v nemčijo brusit. (prav "predlog" kyocere).
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Glede brušenja, keramike, hvala za info.
Včasih je znal mojster Vovk, nabrusit vse vrste klin tako, da je res rezalo. Danes pa teh mojstrov primanjkuje.

lp D
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Sem še bolje našel...

Ali je mogoče keramični nož nabrusiti?
V principu da, če je to potrebno. Za brušenje in popravilo rezila je potrebno posebno orodje. Za eventuelno brušenje Kyocera nožev, se lahko obrnete na naš pooblaščeni brusilni servis:
St. Trittler
Pliensaustr. 44
D-73728 Esslingen
Germany
T. 0711/357525
e-mail: St.Trittler@t-online.de

Stroški: Cena brušenja do 2 keramičnih nožev je 15,00 Eur z vključeno povratno
poštnino. Cena je formirana na osnovi standardnih transportnih stroškov.
 

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Citat:
Uporabnik dentex pravi:
Keramika od Kyocere po občutku dobro, koliko časa bo zdržal bomo videli, do prvega padca na tla sigurno.

Ker si me spodbodel - ti odgovarjam.

Mogoče sem malo nerodno napisal priznam, ampak ko ga brusi na štrajharju ali kamnu druga roka nož po tem tebi ne teče tako kot bi bilo zaželjeno.
Glede filozofije pa takole, kot sem rekel, vsak tele ima svoj vesele in tako je tudi pri nožih.

lp D

spet se ne morem strinajt.
mi koljemo, pa lahko brusi teta, zena, ali stric. vedno lepo tece.