Krožišča - zakaj se folk *****?

nemenabijat

bom jaz vas
7. feb 2011
4.456
3.556
113
Toliko enega pregovarjanja o zapuščanju krožišča. Sem prevozil celo evropo in moram rečt, da imajo Francozi še najboljši sistem. Ko začne vozit po krožišču ima vklopljen levi žmigavc toliko časa, dokler ne misli zapustit krožišča. Takrat ga preklopi v desnega. Stvar odlično funkcijonira. Žmigavce pa uporabljajo vsi.
Drugače pa imamo doma frišno pečenega voznika kateri pravi, da se po rondoju lahko do onemoglosti voziš po zunanjem pasu. Tisti na notranjem se morajo pred izstopom razvrstiti na zunanji pas.

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.496
761
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:

2658546-rondopolna%E8rta.jpg

Na tak nacin kot na tvoji sliki ni OK... ker se vedno najdejo taki, ki ignorirajo polno crto... Je bilo v Medvodah na klancu tako krozisce in je precejkrat pocilo...

Potem so naredili tako, da so namesto polne crte, nizki robniki... od takrat dalje pa je kolikor toliko OK ...

Sem in tja se se najde kaksen takle...

ali takle ...

...

Nazadnje urejeno:

Katunga

Fizikalc
1. sep 2007
1.068
0
36
Koper
meni pa se zdi nesmiselno da se vsi žolčno pregovarjate kdo bolj prav razume pravila krožišča. Glede na to da je očitno da vsi ne razumemo isto pravil je predvsem dobro da smo v krožiščih strpni in nesunkoviti. Ni treba da vsakič druge preklinjamo, mahamo in se jezimo kaj so naredili narobe. Po moje je edino smiselno vozit točno tako kot vsak misli da je prav, ob tem pa počasi pazit na vsakega drugega in če vidiš, da on pravila razume drugače mu daš prostor ozirom prednost, da naredi kar pač si sam želi. Treba je pa bit lepo pomirjen, strpen in imet fokus na kaj drugega bolj pomembnega v življenju, kot pa da vso svojo energijo in jezo usmerjate v kogarkoli ki pač ni zavil po vaše.
Se mi pa zdi da je v turbokrožiščih že boljše, kjer so vmes med pasovi robniki in pač ne moreš kar tako menjat pasa....haha, zdaj komaj vidim v zadnjem filmčku da so tudi turbokrožišča lahko tricky
hysterical-1.gif

in še dodatno: dejte bit ljudje malo bolj strpni do soljudi, drugače mislečih, starih, bolanih, neumnih, ipd, in se ne tolko ukvarjat s krožišči in s tem če je kdo parkiral malo postrani avto, ipd....
pozdrav.gif

Nazadnje urejeno:

luciano

Guru
3. okt 2011
1.856
879
113
MB
V prigodah 40...to so specialci, ki celo krožišče prevozijo po zunanjem pasu, potem pa zapustijo pri 3,4,5 izvozu

luciano

Guru
3. okt 2011
1.856
879
113
MB
Citat:
Uporabnik Katunga pravi:
Po moje je edino smiselno vozit točno tako kot vsak misli da je prav.:

Lepo napisano.
zmaga.gif

S tem pa se ne morem ravno strinjat...različna mišljenja imamo glede tega, kaj je pravilno.
smirk-1.gif

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Citat:
Uporabnik nemenabijat pravi:
Drugače pa imamo doma frišno pečenega voznika kateri pravi, da se po rondoju lahko do onemoglosti voziš po zunanjem pasu. Tisti na notranjem se morajo pred izstopom razvrstiti na zunanji pas.

Predlagam razjasnitev osnovnih pojmov: prometni znak, talne označbe, klasično krožišče, turbo krožišče,... če ne pa še enkrat v kako boljšo avto-šolo!

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Citat:
Uporabnik nemenabijat pravi:
Se posipam s pepelom, v mislih sem imel rondoje pri žalah proti tomačevem

Res je pri klasičnih krožiščih tipa Slavolok zmage v Parizu (mislim da so notri vsaj 4 špure) se lahko po zunanji voziš do onemoglosti pa te nima noben pravice ven silit, čim pa je s prometnim znakom pred krožiščem in/ali s talnimi oznakami določena smer vožnje in izhoda iz krožišča (primer Qlandia MB) pa nimaš kaj vozit okoli.

In francozi imajo krožišča že vsaj 30 let (kar jaz vem), mi pa koliko? 15? Sam večinoma striktno vozim po francoskem sistemu z levim smernikom dokler sem notri in desnim ob izhodu, pa opažam, da to velikokrat pomaga predvsem tistim, ki bi me sicer izsilili pri njihovem vstopu v krožišče.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.665
6.707
113
pri taščici
Pa se po 4 pasovnem krožišču voziš stalno po zunanjem pasu? Ali je to običajno tudi v Franciji da imajo 3 pasove za odlaganje snega pozimi.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.665
6.707
113
pri taščici
Vem da črta ni dovolj za preprečitev nesreče, vendar ko bo nekajkrat dal kuponček in dobil položnico od policajev ob tem, se bo mogoče vprašal kako vozi po krožiščih. Lahko pa zaradi mene tudi robnike položijo kot v medvodah. Ker čez tiste res ne moreš kar tako zapeljati ne da bi občutil.
So pa ležeči policaji isto kot robniki v rondojih. Za ljudi ki ne zanjo vsaj približno po omejitvi peljati. In se morajo preko ležečih policajev peljati tudi reševalci z bolnikom na postelji zadaj ko lovijo sekunde pred smrtjo. Kaj češ boljšega....

A ne bi bilo bolje dati stacionarni radar, asfalt namenjen z apolicaja pa nameniti za flikanje lukenj da bo lahko reševalno vozilo na nujni vožnji lahko peljalo 50 namesto 20.

Nazadnje urejeno:

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Pa se po 4 pasovnem krožišču voziš stalno po zunanjem pasu? Ali je to običajno tudi v Franciji da imajo 3 pasove za odlaganje snega pozimi.

??? Šta je pisac hteo da kaže?

Ne ti meni o pravilih vožnje po krožišču, ker se lahko greva test naslednjih par ur, pa sem 99,99% prepričan, da ne bom falil.

Corvette

Majstr
6. nov 2008
421
283
63
Ko ravno o Francozih - lokalci so mi povedali, da konkretno v Parizu na slavnem krožišču Slavolok zmage imajo prednost tisti, ki vstopajo v krožišče. Ne spomnim se, kdaj sem bil nazadnje tako "trd" v avtu, ker v rush hour je tole precej zafrknjeno.

Drugače pa tudi mene strašansko *****, da vozniki ne dajejo žmigavcev ob izstopu in vozijo po zunanjem pasu mimo 1. izvoza. Očitno bi bilo treba povsod narediti robnike in bi bil mir, ker drugega ne zaleže...

Mimogrede, krožišče v KR iz smeri Šenčurja (do koder je med delovniki med 15. in 18. uro zmeraj zastoj), bodo kot kaže skupaj s cesto razširili.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.665
6.707
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik McGiver pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:

??? Šta je pisac hteo da kaže?

Ne ti meni o pravilih vožnje po krožišču, ker se lahko greva test naslednjih par ur, pa sem 99,99% prepričan, da ne bom falil.
Da bi pri nas vsi nazigali kroge po zunanjem pasu ne.glede na to mmo olkko.izvozov bi se peljali

tony

Guru
23. jul 2007
9.664
1.482
113
Citat:
Uporabnik nemenabijat pravi:Drugače pa imamo doma frišno pečenega voznika kateri pravi, da se po rondoju lahko do onemoglosti voziš po zunanjem pasu. Tisti na notranjem se morajo pred izstopom razvrstiti na zunanji pas.

Potrjujem, tudi mene so tako učili pred 15imi leti, in to na primeru Tomačevega (takrat je bil še narejen po starem, točno tako kot so ga sprojektirali sredi 90ih).

Očitno spet kak Žlender ima čas za neumnosti, ki so jih uvedli v teh 15ih letih (avti za avtošolo ne smejo imeti treh vrat, na strehah ne piše več "avtošola", za inštruktorje so hoteli vsaj VI. stopnjo izobrazbe, ipd.), da bi poštudirali, da je gradnja rondojev postala nacionalni šport in da bi bilo treba uvesti eno malo daljšo vajo v šoli vožnje (npr. na temo napredna vožnja v krožišču) pa niti slučajno ne.

Važno, da se drgne enosmerne ulice že od nekdaj...

tony

Guru
23. jul 2007
9.664
1.482
113
Citat:
Uporabnik Corvette pravi:Mimogrede, krožišče v KR iz smeri Šenčurja (do koder je med delovniki med 15. in 18. uro zmeraj zastoj), bodo kot kaže skupaj s cesto razširili.

Pred Mercatorjem, kjer so dnevno obvezno vsaj kilometrski zastoji?
smirk-1.gif

Nemogoče, koga so pa motili, so vse tiste kolone po ene 20ih letih le opazili tudi Marsovci iz vesolja?!
grims-1.gif

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Citat:
Uporabnik Corvette pravi:
Ko ravno o Francozih - lokalci so mi povedali, da konkretno v Parizu na slavnem krožišču Slavolok zmage imajo prednost tisti, ki vstopajo v krožišče. Ne spomnim se, kdaj sem bil nazadnje tako "trd" v avtu, ker v rush hour je tole precej zafrknjeno.

Mislim, da gre tukaj za nesporazum. Kolikor se spomnim (nazadnje pred cca 2 leti tam) je prednost v krožišču enako kot povsod - notranji pred vstopajočimi RAZEN na zunanji špuri kjer pa se ravno zaradi logike vožnje po krožiščih pričakuje, da bo tisti v krožišču zapustil le-to in potem imaš ti kot vstopajoči seveda prednost, nikakor pa pred tistimi ki so v notranjih špurah.
In še nekaj, tam resnično ni nič nenavadnega če zaokrožiš rudndo ali dvem da se v rush hour prebiješ na svoj izvoz. Se pa nikoli na notranjih špurah ne ustavijo pred izvozom kot je to recimo večkrat primer pri nas.
bonk.gif

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.496
761
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Uporabnik geronimo pravi:
https://zakonodaja.com/zakon/zprcp/60-clen-voznja-na-kroznem-kriziscu

Iz česa tukaj ti razumeš, da ima vstopajoči v krožišče prednost pred tistim na zunanjem pasu?

In kaj ima zveze slovenska zakonodaja s Francosko? Kolikor razumem, je citiral besedilo, kjer je govora o kroziscu v Parizu ...

SIcer pa je menda res, da so tam pravila malce drugacna ... >> http://parisjourney.com/driving-the-dangerous-arc-de-triomphe-roundabout-in-paris

Driving_The_Dangerous_Arc_De_Triomphe_Roundabout_In_Paris-20180131-140708.jpg

Podobne teme