Krožišča - zakaj se folk *****?

Car

POSTman
4. avg 2007
8.497
1.659
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Čaki, to bo pa spet nekaj novga! Moj manever pri izvozu? Fak, v to se ni pa še nobeden vtaknil. Sem za vsak slučaj še 5x pogledal, nimam pojma, kaj misliš da je narobe!? Sam ne napisat, da bi moral prej zamenjat pas,prosim....

ThaShizznitt

Fizikalc
13. jan 2008
4.781
4
38
grin1.gif
Mau premejhn rondo, da bi lahko ne vem kaj izvajal....

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.245
4.808
113
Citat:
Uporabnik Car pravi:
Čaki, to bo pa spet nekaj novga! Moj manever pri izvozu? Fak, v to se ni pa še nobeden vtaknil. Sem za vsak slučaj še 5x pogledal, nimam pojma, kaj misliš da je narobe!? Sam ne napisat, da bi moral prej zamenjat pas,prosim....

Ta rondo na Duplici, je šele s talnimi ovirami postal bolj funkcionalen in s tem onemogočil prehitevanje in vrivanje/izsiljevanje v prometni konici, problem je v tem, da bi morali že v začetku upoštevati namestitev ovir in s tem malo bolj primerno sprojektirati izvoze, predvsem je problematičen ta ko greš proti Duplici če ne prihajaš iz obvoznice in greš praviloma po notranjem pasu, ker je vključevanje na zunanji pas zaradi bližine izvozov ne najbolj jasen/varen, saj če hočeš ustrezno zamenjat pas in ne zvesti udeležencev ki se vključujejo v rondo,
kje boš zavijal iz krožišča.... in zato je v tvojem posnetku videti da si prepozno menjal pas, ampak je velikokrat v tem krožišču to težko drugače...

Pozdravljam pa to spremembo z talnimi ovirami, saj je s tem sedaj nekaterim malo bolj jasno kam se morajo razvrstiti...

Problem je še v tem ker je skoraj vsak rondo drugačen, predvsem pa je to moteče če je že velik in dvojni rondo, zakaj niso tudi izvozi dvojni, torej za tiste ki zavijajo takoj desno svoj direkten pas, za ostale pa drugi pas...

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik Car pravi:
Sam ne napisat, da bi moral prej zamenjat pas,prosim....
Po propisima ja.
smile-1.gif

Sicer nisi nikogar izsilil, se pa ta praksa v krožiščih dogaja zelo pogosto, ker so nekateri že tako navajeni izletavati iz sredinskih pasov ven, da enostavno ne znajo več drugače. In ko je nekdo že na zunanjem pasu, se na rilec postavlja ko rešuje.....
Zato sem tudi mnjenja da je večina krožišč za brezveze dvo- ali večpasovnih, sploh tisti manjši, ta v Kamniku je že tak.
Na drugi strani imaš na gorenjskem (blizu AC med Šenčurjem in Kranjem če prav vem) mislim da več kar velikih enopasovnih krožišč - in funkcionirajo bp, tudi stare babe in deci nimajo težav, pa kljub temu da imajo samo en pas, ni težav s pretočnostjo.

Fe3

Thinc
13. avg 2007
1.054
16
38
55
Vzhodna Gorenjska
Eno redkih " vsaj malo logičnih" krožišč je ravno v Šenčurju. Ker če sta na uvozu dva pasova in tudi v krožišču dva, je edino logično, da sta tudi na izvozu dva.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Citat:
Uporabnik Car pravi:
Hec je, ko tisti na zunanjem pasu ne zapusti krožišča, tisti na notranjem bi ga pa rad....
crazy1.gif
Ko se to zgodi meni, torej ko sem na notranjem pasu, model pa tišči po zunanjem, naredim še en krog.
Sem zanesljivo prej na cilju, kakor da bi ga malo 'posilil' in mu dokazoval, da imam jaz prav, on pa ne.

alpine

Fizikalc
22. feb 2012
2.564
21
38
Škofja Loka
Ena krožišča, križišča so res čudna, ko se prvič srečuješ, men je vseeno, če v tistem trenutko znam znake, krožišče, naredim prav drugač z napako...karambol pa še nism mel v 11 letih....itak pa avto je star 14 let.

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.496
761
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Uporabnik Car pravi:
Hec je, ko tisti na zunanjem pasu ne zapusti krožišča, tisti na notranjem bi ga pa rad....
crazy1.gif

Ce to naredi, naredi prekrsek, saj prevozi polno crto... Vsaj v Sencurskem je tako... In tudi recimo v Medvoskem... Samo ljudje vozijo na pamet in kakor se jim zljubi, zato je potrebno biti zelo previden... Sploh ce je samo polna crta in ne fizicna ovira, ki to preprecuje ...

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
Ja, samo ta imajo dvojne izvoze, pa še to so kasneje dodali polno črto. Kamniška in v Mengšu pa so dvopasovna, pa enojne izvoze in so seveda brez polnih črt.

Car

POSTman
4. avg 2007
8.497
1.659
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
In kdo je v tem primeru kriv, če pride do nesreče?
Tisti na zunanjem pasu, ki ne upošteva tega, da se je treba razvrstiti na notranji pas, če ne zapustiš krožišča na prvem izvozu ali tisti na notranjem pasu?
Se bojim, da tisti, ki vozi po pravilih....

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik Car pravi:
Tisti na zunanjem pasu, ki ne upošteva tega, da se je treba razvrstiti na notranji pas, če ne zapustiš krožišča na prvem izvozu ali tisti na notranjem pasu?
Ni predpisa ki bi zahteval kar pišeš.
Drugo je večpasovno krožišče z npr. dvopasovnimi izvozi, ki so tako tudi označeni.
Primer zelo debilnega krožišča je pa že večkrat omenjeni pri Žalah v Lj ....
bonk.gif

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.516
843
113
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Citat:
Uporabnik Car pravi:
crazy1.gif
Ko se to zgodi meni, torej ko sem na notranjem pasu, model pa tišči po zunanjem, naredim še en krog.
Sem zanesljivo prej na cilju, kakor da bi ga malo 'posilil' in mu dokazoval, da imam jaz prav, on pa ne.

Prav imaš, da narediš še en krog. Oziroma to, kar opisuješ, je pravilna vožnja obeh udeležencev.

Iz notranjega pasu (pasov) je moæ izjemoma zapeljati iz krožišča - če so ustrezne talne oznake. Sicer se moraš razvrstiti na zunanji pas.

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.516
843
113
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
Citat:
Uporabnik Car pravi:
Ni predpisa ki bi zahteval kar pišeš.
Drugo je večpasovno krožišče z npr. dvopasovnimi izvozi, ki so tako tudi označeni.
Primer zelo debilnega krožišča je pa že večkrat omenjeni pri Žalah v Lj ....
bonk.gif

Predpisi jasno zahtevajo, da se pri vstopu v krožišče razvrstiš na notranji pas - če promet to dopušča. Torej, če je notranji as zaseden, ali se poleg tebe na levem pasu še eden vključuje, promet ne dopušča, da greš na notranji pas, in se vključiš na zunanjega.

Oakey

Majstr
3. feb 2016
866
504
93
Eno vprašanje glede vožnje skozi krožna križišča.

Skozi krožišče peljeta glavna cesta in dve stranski cesti, krožišče je majhno, ima en vozni pas. Eno vozilo pripelje po glavni cesti, pri naslednjem izvozu (desno od prvega vozila) pa istočasno pripelje iz stranske ceste še eno vozilo.

Katero vozilo ima prednost, če obe vozili istočasno vstopita v krožišče?

Po moji logiki bi moralo imeti prednost vozilo s stranske ceste, ker bo tako prvo v krožišču.
Problem pa nastane v tem, ker po glavni cesti pripeljejo vozniki s precej višjo hitrostjo kot tisti iz stranske in si potem domišljajo, da imajo oni prednost (kljub dejstvu, da sta oba avta pripeljala na rob krožišča istočasno).

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
1. Krožišče nima prednostne in stranske ceste
2. V večini krožišč je omejitev 40 km/h, razen kadar je z znakom drugače določeno
3. Če oba vstopata istočasno in z enako hitrostjo ne pride do konflikta.

Podobne teme