križišče in kolesarska steza ?

KAALman

Pripravnik
10. jan 2008
751
2
18
Prekmurje RepubliQ
Obišči stran
zanima me, kako je s sledečim:

načeloma se mora voznik v križišču ustaviti pred kolesarsko stezo, ker imajo kolesarji prednost, pa vendar, v primeru, da mora voznik za pregled križišča zapeljati na kolesarsko stezo, in mora zaradi gostega prometa počakati tam, v tem času pa po kolesarski stezi pripelje kolesar, ali ima kolesar v takem primeru absolutno prednost, ali mora ustaviti in počakati, da se križišče sprosti ?

ker, kolikor opažam, se kolesarji pač samo peljejo, in za obvoz vozila uporabljajo celo pot pred vozilom, in na ta način včasih zapeljejo tudi v zelo prometno križišče

torej, kako je to vendar z zakonom urejeno ?

jaz bi rekel, da pač mora kolesar počakati v taki situaciji

Sba

Pripravnik
18. avg 2007
225
1
16
LJ
Jaz se jim ponavadi umaknem nazaj. Včasih potem kak revež trobi, pa zaenkrat nisem še nobenega zadel. Pač izkoristiš 3/4 od tistega metra, ki ga je pustil voznik za tabo.

Ne vem pa kaj narediti, ko kolesar pripelje v nasprotni smeri, kot poteka kolesarska steza. Takemu bi se pa človek kar nalašč nastavil.

qbm

Pripravnik
1. sep 2007
160
0
16
Citat:
Uporabnik Sba pravi:

Ne vem pa kaj narediti, ko kolesar pripelje v nasprotni smeri, kot poteka kolesarska steza. Takemu bi se pa človek kar nalašč nastavil.

To se skoraj vedno zgodi na uvozu iz dunajske na vilharjevo.. ustavim samo takim ki privihrajo in ne gledajo okoli, da glih ne zbijem koga. Ostalim se pa samo nasmehnem in počasi zapeljem. A folku dejansko ni jasno kdaj ima prednost in kdaj ne, al se jim samo jebe?
evil.gif

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.768
169
63
prednost ima vedno tisti, ki je ŽE v križišču. Ne glede na to ali si bil na prednostni ali stranski cesti.

lp

Mare2

Guru
18. avg 2007
5.003
-1.289
113
Če z avtom zavijaš iz Dunajske desno na Vilharjevo, kakšen kolesar pa vozi naravnost po Dunajski, ima kolesar prednost.
13.gif

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Sem že videl, ko se je nekdo pomaknil naprej, da bi videl ali je prosto ter zapeljal na kolesarsko stezo. Takrat se je po kolesarski stezi pripeljal kolesar, ustavil pred avtom ter se mu vrgel na havbo
bonk.gif

Kako sta potem uredila ne vem, ubogi italijan v avtu je samo debelo gledal.

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
Citat:
Uporabnik Mare2 pravi:
Če z avtom zavijaš iz Dunajske desno na Vilharjevo, kakšen kolesar pa vozi naravnost po Dunajski, ima kolesar prednost.
13.gif

In, kaj tle ne štima?? Sicer pa đabe prednost, ker če bi se tega izrecno držal na kolesu, mopedu, nebi enga tedna prežvel
grin1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.687
6.713
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik Mare2 pravi:
13.gif
Kolesar vozi po Dunajski pri gospodarcu
13.gif

No od ruskega carja višje sem res na Dunajski na dvopasovnici pa raje ne (razen če vse stoji, kolesarska pa zaparkirana ali pa nekje med stavbami (slovenska pri nami ob 4 popoldne)

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Citat:
Uporabnik Mare2 pravi:
13.gif
Kolesar vozi po Dunajski pri gospodarcu
13.gif

No od ruskega carja višje sem res na Dunajski na dvopasovnici pa raje ne (razen če vse stoji, kolesarska pa zaparkirana ali pa nekje med stavbami (slovenska pri nami ob 4 popoldne)

Kolikor razumem je govora o kolesarjih, ki vozijo v nasprotno smer, torej od Bežigrada proti Centru.
confused-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.687
6.713
113
pri taščici
Če se sklicuješ na mareta jaz tega od njega ne razumem (nikjer ni besede naprotna smer vožnje)
Avtor teme pa "jamra" kako kolesarji iščemo luknje med avti. Če si pač v križišču se pač ne umikaš nazaj kolesarju.
Če pa si hotel biti "hitrejši" od kolesarja, pa te je potem nepregledno križišče zajebalo pa tudi ti nisi čisto brez "masla" na glavi.
Se mi precejkrat zgodi da kljub temu da jo "žgem" po kolesarski da se jaz na nos postavljam pred križiščem in ne dinamik ki zavija desno (kar bi se po CPP moral)

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.687
6.713
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik KAALman pravi:
zanima me, kako je s sledečim:

načeloma se mora voznik v križišču ustaviti pred kolesarsko stezo, ker imajo kolesarji prednost, pa vendar, v primeru, da mora voznik za pregled križišča zapeljati na kolesarsko stezo, in mora zaradi gostega prometa počakati tam, v tem času pa po kolesarski stezi pripelje kolesar, ali ima kolesar v takem primeru absolutno prednost, ali mora ustaviti in počakati, da se križišče sprosti ?

ker, kolikor opažam, se kolesarji pač samo peljejo, in za obvoz vozila uporabljajo celo pot pred vozilom, in na ta način včasih zapeljejo tudi v zelo prometno križišče

torej, kako je to vendar z zakonom urejeno ?

jaz bi rekel, da pač mora kolesar počakati v taki situaciji
počakati, oziroma jaz zapeljem za avtom čez križišče (malokdo zapelje tako za ritjo da ni bi ostalo za kolo prostora)