Konec malih turbo bencinarjev?

BojanP

200. registrirani uporabnik
24. jul 2007
3.934
2.636
113
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
Se pa potem moja krava na dirkališču spiha.
grims-1.gif

A nisi bil ti pred leti kralj počasne vožnje tukaj na Alterju? Sej si mel včasih mucka v avataru? Na tri bare napumpat pa to? Al sm jaz nekaj zamešal?

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.566
335
83
Kras
www.mtl.si
Nič ne vem o kakšnem kralju, sem se pa takrat (baje) cijazil in se še vedno.
Ne vem pa zakaj se ne bi mogel tudi na dirkališče it cijazit.
grims-1.gif

Lepo klobuk na čelado in hopla...
cheer.gif

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.419
536
113
43
Še vedno Rdeči revirji
KSZ...

Dajte se vsi skupaj sprijazniti z dejstvi, ki so:
- downsizeing je v zadnjih izdihljajih
- takorekoč vsi imamo radi konstanten navor od 0 pa do max obratov oziroma (gledam v prihodnost) od 0 km/h pa do maksimalne hitrosti. Luknje v navoru niso zaželene.
- vsi bi radi imeli nizko porabo in tudi nizke emisije. Za zadnje več ne vemo natančno kaj je to, vemo pa da tega ne znamo izmeriti in samo po sebi ne vpliva na očutke pri vožnji.
- Vemo, da turbodizli smrdijo
- tudi turbobencinarji imajo emisije in to problematične.

Kakorkoli prepucavate, spet je prišel, čas za zamenjavo tehnologije. Pred letom 2008 ali 2009 smo vsi, kot nori, kupovali dizle, nizka poraba, .... Atmosferski bencinarji niso imeli za burek proti turbodizlom. Tako rekoč prepričani smo bili, da bodo bencinski motorji v Evropi šli na smetišče zgodovine. Takrat mi je nekdo rekel, "sedaj delajo razvoj na dizlih, ko bo tega konec bodo naredili razvoj na bencinarjih ". Od nekje 2009 ali 2010 imamo bum turbobencinarjev in še malo downsizeinga turbodizlov. Očitno je čas za nekaj noveg, da se bo spet obrnil kapital. Jaz ne verjamem, da bo evropska avtomobilska ali pa katerakoli druga industrija pljuvala v lastno skledo, pa čeprav gre za emisije. Probali so pa nas nategninit, na srečo so bili pri tem zaloteni. Posledica bo predčasna menjava tehnologije, ko dirigent na trgu, VAG grupa, še ni pripravljen na to. Posledično tudi kompletna evropska avtomobilska industrija.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.083
4.080
113
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
Med Kr- Lj via Medvode je pri meni liter razlike glede na smer vožnje.

Na vožnji po AC iz Kr->Lj porabim 1kWh manj elektrike kot na vožnji iz Lj->Kr.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.037
5.654
113
Enako opazam sam... LJ-gorenjska kuri vec kot gorenjska-LJ

Pa saj je logicno ce je vmes 300m višinske (cca)

Reaper85

Pripravnik
7. nov 2014
237
0
16
Moj malo bolj ekstremen primer čez Medvode, 2.0 NA:
Radovljica - LJ: 8,3l
LJ - Radovljica: 12,7l

Ali pa umirjena vožnja Radovljica - Jesenice, 1.6 NA:
6,6, v kontra smer 5,3l

Pa tudi ko se vozim na šiht kjer bi rekel, da je v obe smeri enako klancev, je v smeri proti Kranju 1l manjša poraba. Sem pa zdaj pogledal in je res 70m višinske razlike med krajema.
V glavnem, proti Kranju/LJ bo vedno manjša poraba.

bigMIKE

Majstr
19. mar 2012
1.260
152
63
SJTV1 je že davno napisal da mu je na cesti važno da čimprej pride na cilj. Verjetno se tudi drži CPP, ampak s tem je jasno povedal da se avta ne "špara" in da je poraba temu primerna.

1.2 TSI lahko kuri tudi 9-10 litrov po mestu s prižgano klimo in 4 potniki. Lahko pa 6L/100km po mestu če se vozi ženska v službo... Moj rekord je 4,5 L/100km iz Soriške planine v LJ.

Zdej pa pustite VW uberwagen in se lotite KIE, suzukija in hjundaja ki tudiponujajo nove sodobne mini tubo motorčke. Tam je tehnologija najboljša - je že kdo sprobal?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.259
1.892
113
Ti se verjetno ne voziš z avtom na šiht, aneda?
grims-1.gif

Če bi se, bi vedel, da v jutranje/popoladnskih špicah niti dovoljene hitrosti ne dosežeš...vsaj ne od enega semaforja, do drugega ne.
Sem ravno danes opazoval..bil sem 5 v semaforju, do naslednjega smo prišli ravno na 45 km/h (Pa ni vmes ne hiše, ne prehoda, nič..s temd aje bil drugi semafor zelen). Prestavljal sem pri 1.400 vrtljaji pa še to sem moral pazit da se nisem onemu pred mano preveč približal...
Če si ob teh urah prvi v križišču in prestavljaš pri 2.000 vrtlajih si raketa...dobesedno.

Kamele0N

23. jul 2008
42.037
5.654
113
Citat:
Uporabnik bigMIKE pravi:

Zdej pa pustite VW uberwagen in se lotite KIE, suzukija in hjundaja ki tudiponujajo nove sodobne mini tubo motorčke. Tam je tehnologija najboljša - je že kdo sprobal?

Najverjetneje bo poraba kak deci vecja... Pa ne zato ker bi bili tehnolosko zaostali (1.6 TGDi v Hy/KIA ma dosti znanja od BMW) ampak zato ker se za razliko od VWja drzijo predpisov
wink-1.gif

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.638
6.698
113
pri taščici
Vauuu, a sem lahko tvoj prjatu. Kako ti je uspelo dobiti tako nizko porabo iz Soriške planine? Meni je uspelo iz Kranjske gore do lj uspelo priti z okoli 3,5l/100km.
Alhambra, 4 potniki, 4x kolesa. Obratno je bilo okoli 5l ( nisem natančno meril za gor).
In ja, strinjam se z Vincetom. Bp lahko saltam pri Jurja pa pol obratov, pa nisem nobena ovira. Če saltam pri 2krpm so vsi ovira meni.

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.435
2.182
113
Citat:
Uporabnik BojanP pravi:
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
Se pa potem moja krava na dirkališču spiha.
grims-1.gif

A nisi bil ti pred leti kralj počasne vožnje tukaj na Alterju? Sej si mel včasih mucka v avataru? Na tri bare napumpat pa to? Al sm jaz nekaj zamešal?

Nisi zamešal, edin na mobisux si pozabu. Gume na 18 bar, čimprej v 5 brzino (včasih jih je bilo samo 5
smile-1.gif
) , potem pa jadrat....

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Meni ni jasno od kje vam te proste ceste, da imate hitrost vedno kao v svoji nogi.

Jaz moram 80% časa mojih voženj opravit v tempu drugih in takrat se vozim z ne vem... 1200 obrati pri dizlu v 5 ali 6 prestavi in kurim 3l. Če grem na AC in je kaj prostora sem takoj najhitrejši, je pa redko kaj prosto v mojih trenutno aktualnih časih.

Za izživljanje na cesti pa je res redko primerno. Skoraj nikoli ne tiščim, ko imam sopotnika oz. otroke, če pa kdaj že pohodim mi pa leti kak kos robe ali pa šoping po avtu, da moram po dveh ovinkih prekinit vse skup.
tongue-1.gif

Kamele0N

23. jul 2008
42.037
5.654
113
Sliši se kot da si švercer na veliko in/ali drobno
grin1.gif

Reaper85

Pripravnik
7. nov 2014
237
0
16
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Sem ravno danes opazoval..bil sem 5 v semaforju, do naslednjega smo prišli ravno na 45 km/h (Pa ni vmes ne hiše, ne prehoda, nič..s temd aje bil drugi semafor zelen). Prestavljal sem pri 1.400 vrtljaji pa še to sem moral pazit da se nisem onemu pred mano preveč približal...
Če si ob teh urah prvi v križišču in prestavljaš pri 2.000 vrtlajih si raketa...dobesedno.
Res bi rad videl kateri odsek je to, omejitev 50, 70 ali 90?

Kaj za prehitevat nimate nič prostora?
Sam izkoristim vsak meter kjer se le da, recimo danes se mi dva tukaj vlečeta 50 že od prejšnjega krožnega, kjer greš BP tudi v današnjih razmerah 90, potem od križišča naprej sta šla pa nekje 45. Ni mi jasno zakaj se vsi vlečejo do krožnega, sam priteram tud z 90 in nekje srednje močno zaviram.
https://goo.gl/ilsgk7
Ampak prej je slaba preglednost zaradi mosta in še avto je šel nasproti, tako da sem potem kar čez tele črte prehitel, saj imaš praktično še en pas, oz. tudi nasproti ni bilo nobenega. To sem bil v trenutku mimo obeh, sem bil kar začuden da mi v drugi tako dobro potegne, iz nekje 45km/h in 3000rpm do 70km/h in 5000rpm.
Zdaj lahko delaš tako kot sam, da izkoristiš vsako priložnost za prehitevanje, lahko pa se voziš tako kot ostali, ki prehitijo max 3 avte na mesec.
Potem pa pride do take situacije kot zadnjič, ko je bila na čelu stara mama, zadaj pa 5 voznikov, ki ne znajo prehitet. V takem primeru pa tudi sam nimam druge izbire kot da vozim za kolono.

Pa tukaj okoli Lesc še ni veliko prometa, v kakšnem večjem kraju bi se meni strenalo, ker pri 1500rpm pa sam ne vozim, potem grem že raje z avtobusom ali vlakom.
Sploh pa ne vem kateri avto je zmožen vožnje pri tako nizkih obratih, razen kak V8, ali pa se res premikate kot polži.

Drugače se pa spomnim, da je bilo 8 let nazaj enako, sam še s 106-ko 1.0 50KM, semafor pred Zlatim poljem v Kranju. Potegnem vsako prestavo do 5000-6000, drugi za mano je bil na koncu kakšen kilometer zadaj. Pa to je bil avto z 19s do 100.
Ampak takrat me je še vsaj prehitel kak z 1.4 ali večjim motorjem, danes ne verjamem da bi me s 3.0 kdo.
Se pa na tem odseku danes povsem lahko zgodi da se pelješ samo 60, ko bi se lahko ob prazni cesti praktično neomejeno hitro, sam potegnem do nekje 130, danes v dežju recimo da bi bil zadovoljen s 100. Pač znak za prepoved kolesarjem, za pešce je speljano daleč stran od ceste, ne vidim nobene nevarnosti.

Nazadnje urejeno:

Jeln

Pripravnik
3. mar 2012
52
0
6
@Reaper85 - A ni na tistih dveh odsekih v Kranju ki si ju nalimal na prejšnji strani omejitev 50? Sicer se tam peljem mogoče 1x na leto, ampak vseeno se ne spomnim da bi bila kakšna dodatna omejitev tam?

Reaper85

Pripravnik
7. nov 2014
237
0
16
Saj to je problem, že v sistemu, zakaj bi bila tam omejitev 50, meni ni jasno.
1. primer - imaš pločnik, recimo izven naselja ni nobenega pločnika, pa lahko voziš 90, če vidiš kakšnega pešca, pač pogledaš v ogledalo in naprej in zapelješ mal proti sredini, ampak hitrosti sam ne zmanjšujem. Tukaj moraš pa s pločnikom vozit 50, kje je tukaj logika? V glavnem, sam poteram do 100, če je to le možno.

2. primer - pešcev ob cesti sploh ni, ampak je stopnišče speljano povsem preč od ceste, to je pa res bolano, da tukaj ni omejitve 70, pa tudi 90 bi lahko bila. V glavnem, sam poteram do 100, če je to le možno.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.915
-8.645
113
Citat:
Uporabnik Reaper85 pravi:
Sam izkoristim vsak meter kjer se le da, recimo danes se mi dva tukaj vlečeta 50 že od prejšnjega krožnega, kjer greš BP tudi v današnjih razmerah 90, potem od križišča naprej sta šla pa nekje 45. Ni mi jasno zakaj se vsi vlečejo do krožnega, sam priteram tud z 90 in nekje srednje močno zaviram.
https://goo.gl/ilsgk7

Imaš par stranskih cest, preglednost ni glih dobra.
Boš pa slej kot prej na tem mestu nabasal dinamika svoje sorte, ki bo priletel od merkatorja in te izsilil.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.259
1.892
113
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
ko imam sopotnika oz. otroke, če pa kdaj že pohodim mi pa leti kak kos robe

Pri meni se vklopi zvočno valovanje s sopotnikovega sedeža že ko pohodim glas, kje so šele ovinki...ko sem sam je pa itak prometna konica pa sem spet v izi.