Koliko gotovine imate običajno pri sebi?

dinos77

Pripravnik
2. nov 2010
589
1
18
Slovenija
Večino nakupov opravim s karticami (MC tam kjer dobim tudi ugodnosti zarad nakupa in na spletu ter maestro vsepovsod drugje), ker pa nimajo pos terminallov vsepovsod (pekarne,...) imam do 50€ vedno v denarnici. Se mi ne zdi veliko...

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.008
11.131
113
Epsko, kakšna paranoja med rajo. Ne bi si mislil.

90% kartice, razen ko je treba šmuglat.

Silvio

Pripravnik
11. okt 2007
689
1
16
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
razen ko je treba šmuglat.

Vedno je treba
grin1.gif

zato trenutno v denarnici 1.690,00€, normalno okoli 500, nikoli pa pod 200...
smile-1.gif

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.311
7.312
113
Pa to ni nic stari....dej raj 10k s sabo nosi...

S tem da realno nima koga kaj brigat kok mas ti pri sebi, zarad mene mej 50k... Sem pa dozivel primer mozaka, ki je prodal hiso in vso kupnino nosil s seboj par dni....do tocke ko se ga je napil s cigani, ki so mu, v stanju akutnega alkoholnega opoja, vse vzeli. No on tega ni vedel, pac ko se je zbudil ni bilo vec.

pac prevelko tveganje je da se prevec kesa nosi okrog.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.078
6.925
113
pri taščici
Ksz
Glede paronoje.... Bojite se gps cestninjenja, bojite se kamer kamer po cestah in prepoznavanja tablic.... Bancno kartico pa za vsako kavo ponujate... A mislite da tam vas pa ne morejo spremljat?

Nazadnje urejeno:

klekej

Majstr
26. jul 2007
5.473
357
83
34
Vedno 100€-za to lahko kupim večino vsakdanjih stvari, pa tudi sekiral se ne bi, če mi jih ukradejo, za več bi se. S kartico plačujem, če res ne gre drugače, na organ mi gre, ko me folk žica za hud popust, potem pa maha s kartico. Nekdo je napisal, da ima trgovec tudi z gotovino stroške..res je, ampak precej manjše kot pri kartici (3% provizije). Nekako se mi zdi, da tapravi moški in biznismeni obračajo gotovino, metroseksualec pa v Mercatorju iz svoje lične elegantne denarnice potegne kartico in plača 2 sirovi štručki.
bonk.gif

Izgovor, da kdo s kartico plačuje, ker bi gotovino takoj zapravil mi je patetičen. Pač ne znaš z denarjem, nevem zakaj je to tako težko priznati.
cool-1.gif

Schime

Guru
22. nov 2008
2.010
788
113
Mene pa niti ne zanima kolk ma kdo stroškov s kartico. K plačam in grem na bankomat nimam več denarja. Kako se pa dilajo trgovci z banko je pa njihov problem. Drugače pa naj poslujejo samo z gotovino pa je. Ja pravi moški ala Kičo imajo vedno šop denarja v žepu.
smile-1.gif

Pa vsi preveč paranoični ja. Kakor, da koga zanima kaj delate vsak dan in kje hodite. Čist preveč filme gledate.
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

klekej

Majstr
26. jul 2007
5.473
357
83
34
Citat:
Uporabnik Schime pravi:
Mene pa niti ne zanima kolk ma kdo stroškov s kartico. K plačam in grem na bankomat nimam več denarja. Kako se pa dilajo trgovci z banko je pa njihov problem. Drugače pa naj poslujejo samo z gotovino pa je.

Se strinjam s tabo..ampak zaradi kartice ti bom dal samo 12% rabat namesto 15%, kapiš?
wink-1.gif

mimika

Pripravnik
8. feb 2008
703
0
16
Pa vas je res zgleda večina penzionistov tle gor, da se tako plastike bojite. Preprosto bolj priročna je, razen če res kaj šmuglaš, glede provizij pa mi dol visi. Če pa ima trgovec s tem stroške, je pa njegov problem. Dej mi popust, pa bom z veseljem plaču z gotovino... Tudi, ko zgubiš/ti ukradejo denarnico, si s plastiko na boljšem...

jest5

Guru
18. avg 2007
26.081
-8.781
113
Citat:
Uporabnik klemen_ pravi:
Izgovor, da kdo s kartico plačuje, ker bi gotovino takoj zapravil mi je patetičen. Pač ne znaš z denarjem, nevem zakaj je to tako težko priznati.
cool-1.gif
Ja pa sej to je priznanje, a ni
confused-1.gif

klekej

Majstr
26. jul 2007
5.473
357
83
34
Citat:
Uporabnik mimika pravi:
Dej mi popust, pa bom z veseljem plaču z gotovino...

Ravnokar si se ustrelil v koleno.

Poznam primer enega zelo bogatega veljaka, ki gre v trgovino ob večjem nakupu z gotovino in kartico. Če mu ne dajo popusta, jih vpraša, če vejo, da je na kartico provizija? Ko mu odgovorijo z da, jim pomoli kartico. Čista žlehtnoba.
aplauz.gif

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
394
83
Citat:
Uporabnik mimika pravi:
Pa vas je res zgleda večina penzionistov tle gor, da se tako plastike bojite. Preprosto bolj priročna je, razen če res kaj šmuglaš, glede provizij pa mi dol visi. Če pa ima trgovec s tem stroške, je pa njegov problem. Dej mi popust, pa bom z veseljem plaču z gotovino... Tudi, ko zgubiš/ti ukradejo denarnico, si s plastiko na boljšem...

Ko je pa na AMZS tako, se pa vsi plastičarji jokajo.

Zdaj pa zaradi plastičnih lenuhov vsi plačujemo 3% dražje.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Ko mi bodo v Hoferju/Lidlu ob nakupu fasunge za 100€ na gotovino (v bistvu za kakršenkoli nakup) ponudili kakršenkoli gotovinski popust bodo dobili gotovino. Ker pa ne, mi na kraj pameti ne pade gotovina.
In kot je nekdo že omenil... za trgovce je upravljanje z gotovino dražje kot pa so provizije ob nakupu s plastiko...

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.526
2.283
113
Citat:
Uporabnik klemen_ pravi:
Vedno 100€-za to lahko kupim večino vsakdanjih stvari, pa tudi sekiral se ne bi, če mi jih ukradejo, za več bi se. S kartico plačujem, če res ne gre drugače, na organ mi gre, ko me folk žica za hud popust, potem pa maha s kartico. Nekdo je napisal, da ima trgovec tudi z gotovino stroške..res je, ampak precej manjše kot pri kartici (3% provizije). Nekako se mi zdi, da tapravi moški in biznismeni obračajo gotovino, metroseksualec pa v Mercatorju iz svoje lične elegantne denarnice potegne kartico in plača 2 sirovi štručki.
bonk.gif

cool-1.gif

Tale z metrosuksualcem je do jaja hahahahah. In čisto tako izgleda po štacunah

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.526
2.283
113
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Ko mi bodo v Hoferju/Lidlu ob nakupu fasunge za 100€ na gotovino (v bistvu za kakršenkoli nakup) ponudili kakršenkoli gotovinski popust bodo dobili gotovino. Ker pa ne, mi na kraj pameti ne pade gotovina.
In kot je nekdo že omenil... za trgovce je upravljanje z gotovino dražje kot pa so provizije ob nakupu s plastiko...

Pa sej v večini trgovin - razen živilske lidl,hofer, mercator itd... - dobiš popust na keš - vsaj 3-5%. Samo vprašat je treba. Jaz vedno vprašam koliko je popusta na gotovino. Če reče nič, potem pa apriori potegnem ven kartico.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.228
7.039
113
Mene pri gotovini v trgovini moti čas na blagajni, ker traja sigurno nekaj sekund več, kot plačat z NFC kartico.

In pa drobiž...nenormalno se mi tega nabira doma, ker ni praktično, da imam zraven kovino. Imam namreč gotovino izključno v žepu kavbojk in kovina tam ni prijetna, zato imam samo papir. Pod 5€ pa papirja ni, in potem grem enkrat v trgovino z 20€, pridem pa nazaj z šopom kovine. Ne hvala. Kofeja pa tudi ne pijem toliko, da bi potem to lahko sproti zapravil...

Pa itak so danes cene živil narejena na X.99 ali X.49, potem pa še lepo baker dobiš nazaj, tisto pa je čista zmaga.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:

Pa sej kjer piše popust na gotovino ponavadi to velja tudi za BA kartice (ne za kreditne ipd.), s stroški je pa trgovec tudi tam-tam. Realno je pri veliko blagajnah (mega/maxi marketi) dejansko strošek gotovine še večji od BA kartic.

Folk pač misli da če da keš, ga prodajalka nese golih rok na kup in potem delovodja tisti keš potala konec meseca med zaposlene in dobavitelje. Dejansko pa je tu vmes še en kup papirologije, držanje blagajniških minimumov, depoziti ob doseganju maximuma ki so praviloma šteti komisijsko ... dalje so certificirani sefi kjer se hrani dnevni izkupiček (in so jasno fizično in tehnično varovani), varnostna služba ki mora denar prenašat do banke, pa na koncu še strošek banke za polaganja na račun.

Pri kartici je strošek v tem pogledu samo tisti % provizije (cena infrastrukture je enaka ali celo nižja kot pri gotovini [blagajna vs. pos terminal]).

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.228
7.039
113
Nekako bi ugibal, da v diskontih, pomeni gotovina večji strošek, kot kartica, že zaradi tega, ker kupec bolj menca na blagajni in blagajničar težje doseže normno, potem pa se nabere kolona in potrebno odpreti novo blagajno, etc...