Koliko gotovine imate običajno pri sebi?

Runo

Guru
11. avg 2013
2.031
704
113
Včasih sem imel skoraj vedno petstotaka v denarnici in par 100€ v manjših apoenih (za "vsak slučaj", pač stara šola). Dokler se mi ni zgodilo, da mi je nekdo podturil ponarejen 50€ apoen, okoli katerega sem imel cel kup pizdarij. Takrat sem se začel zavedati "nevarnosti" gotovine. Sedaj dvigujem po 100€ z bankomata, kar je običajno 1x 50€, 2x 20€ in 1x 10€. Vem, da ti tudi bankomat lahko vrže ven ponarejen bankovec, ampak tako bom vsaj vedel, kje sem ga dobil. Če gotovine ni dovolj, se vleče kartica.

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.199
3.824
113
Jest plačujem vse s kartico, razen v gostilni ali kakšne ulične zadeve. S sabo imam pa 30-70 eur (tudi za primer če kje ne bi bilo POS ali ne bi delal).

tomi

Guru
1. sep 2007
18.691
9.904
113
40
MB
ksz

je opazit trend, da je še kr zakoreninjena ta fama z gotovino, oz strah pred plačevanjem s kartico ? ni mi jasno, saj niste sami 60 letni tu ?
mam tud kolege ko dvignejo celotno plačo pa majo gotovino doma, bognedaj kaj s kartico plačat

trenutno mam v žepu 4,25 €

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.517
5.062
113
Za take, ki nimajo otrok (oziroma so sami še otroci), je to povsem logično. Meni vsaj enkrat ali dvakrat na teden kateri od otrok zateži, da rabi nekaj gotovine. Včasih v šoli kaj pobirajo, včasih rabi zvezek, je crknil kalkulator... Itd. V klubu nočejo zaradi provizij bank več delati s položnicami in se mesečno plačuje z gotovino in blagajniški prejemek (bomo videli, kaj bo z novim letom). Ampak sedaj je tako. Mu daš par € pa naj si zrihta. Običajno dvignem okrog 150 € in ko pade pod 30€, grem na bankomat. Zaenkrat plačevanje s kartico traja silno dolgo napram gotovini in manjše hitre nakupe rešim z gotovino.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
To je sicer prvi nasvet t.i. finančnih svetovalcev: vse plačuj z gotovino. Ker meni recimo je bolj pregledno, da ves drobiž plačujem s kartico, ker na spletni banki vse vidiš in tudi veš cca kje si bil. Ampak težava folka (mičnih gospodičen ki grejo v "šopiiiing") je, da nima feelinga, da če v istem dnevu trikrat potegne kartico, da je lahko šla plača papa. To mi je edini normalni izgovor, za poslovanje z gotovino - da dobiš občutek koliko imaš in kako hitro gre
grin1.gif

Jaz dvigujem po 50€, ko stanje pade pod 10€. Ravno iz razloga "kaj če pade pos" oziroma za kako malico ipd. Ostalo gre vse na kartico, ker v končni fazi, gotovina stane tudi mene.
tongue-1.gif

natko45

Fizikalc
1. nov 2010
1.017
3
38
Pri meni ni straha s plačilom s karticami. Mislim, da je varnost s karticami sedaj že na tako visoki ravni, da se nimaš kaj za sekirat. Za manjše nakupe uporabljam maestro kartico, večje pa razdelim na več obrokov na MC obročni hypo kartici. Zaenkrat ni nobenih pripomb. V denarnici pa ponavadi nosim med 20 in 50€, če kjer pač ne jemljejo kartic.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.691
9.904
113
40
MB
meni je glih to glavni problem gotovine, dvigneš 50 ... ko je še v kosu je ok, ko ga menjaš na 20 al pa 10ke pa jih zapravim takoj. Če plačujem s kartico porabim manj.

ne vem pa o čem govorite, da plačevanje s kartico traja dlje ? v 99 % trgovin letijo posi nenormalno. Bistveno dlje traja da babica pred mano nabere 23 centov bakrenih

Katunga

Fizikalc
1. sep 2007
1.068
0
36
Koper
ne bo držalo, če primerjaš, moraš primerjat babico z babico s kartico, al pa tebe s kešom in tebe s kartico (babica s kartico na hitri blagajni plačuje 15 minut).

Sicer, kaj ni vsakič neka provizija tudi za tega, ki plača s kartico, neka SEPA al kaj že? Al mi tisto trže le od trajnikov?

Sploh pa se mio je bedno zanašat na kartice, ker pol včasih ne moreš kupit na kartico in moraš na bankomat in pol je bankomat od druge banke zraven, pa je spet provizija.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.691
9.904
113
40
MB
kakorkoli že, hitreje gre s kartico, sploh pa nimaš bedakov, ki sem jih ko sem delal z denarjem najbolj sovražil, račun je 67, 46 pa ti da 70 €, začneš vračat razliko pa ti reče pa 2 evra pa 22 centov še mam drobiža ČE VAM KAJ POMAGA

nič mi ne pomaga #kretenbabji #zalepookolkepe
grin1.gif

skratka kartice rulz
evil.gif

gloglo

Fizikalc
20. maj 2014
1.399
1
36
Blagajniško poslovanje, polaganje iztržkov, menjave gotovine (drobiž), pa je vse free of charge očitno...

Nazadnje urejeno:

nejc111

Pripravnik
15. sep 2007
601
12
18
V kuverti vedno med 1k in 2k €, jemljem po potrebi, tako da je v denarnici vedno okoli 50 €, včasih tudi več 100 €. Plačujem vse z gotovino, kartica vedno sabo za nujne primere. Na kartici max 1k €, ostalo na varčevalnem računu. Mastercard samo za internete nakupe (pospravljen doma v predalu), vzamem ga edino v tujino.

Ne razumem kako lahko manj kot 10 € v denarnici. Saj je runda kebabov s kolegi nad 20 €. (imamo navado, da ne plačujemo vsak zase).

Nazadnje urejeno:

tomi

Guru
1. sep 2007
18.691
9.904
113
40
MB
a tebe kebab s prijatelji ful preseneti ? mislim ono nič hudega sluteč sediš v pisarni pa čez 3 min si že na kebabu z 10 € v denarnici ?

govorite ko da ni bankomat vsakih 50 m
confused-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.078
6.925
113
pri taščici
Prvi je 10+km oddaljen. Toliko o 50m.
Ce je z njim kaj narobe in gres v "napacno smer" si hitro na 15km. Pa nisem doma sredi pohorja ampak 30km od NBS.
evil.gif

Nazadnje urejeno:

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
Citat:
Uporabnik tomi pravi:
....

govorite ko da ni bankomat vsakih 50 m
confused-1.gif

eazen v centru mesta ( in če odmislimo nakupovalna središča oz veletrgovine ) so bankomati pravzaprav bolj redki. V manjših krajih en ali noben, in če nisi od tam se ti sanja ne kje ga poiskati - ko pa ga najdeš pa zedeve morebiti ne deluje

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.228
7.039
113
Verjetno tudi v manjših krajih ni bureka za vogalom, da lahko pride do spontane požrtije z nekaj kolegi...na vaseh se pač bolj vse palnira in temu posledično ima človek tudi več denarja v žepu.

V mestu pa, če srečaš nekoga, in skočiš na pir ali magari na burek, pa pač imaš takoj zraven bankomat in je problem rešen, če sploh je problem.

Sem

Pripravnik
9. dec 2010
68
0
6
...praviloma samo gotovina... Od kar ne poslujem preko kartic, še nisem bil v minusu
smile-1.gif
in pri marsikaterem trgovcu dobiš dodaten popust in to kljub temu, da po zakonu ne smeš ponuditi nižje cene ob plačilu z gotovino.