Koliko date za avto?

steni

Fizikalc
5. jan 2008
682
39
28
Ravne na Koroškem
Ali se kdaj vprašaš kolikšna je verjetnost, da doživiš nezgodo kot pešec? kolesar? plavalec? oziroma avtomobilist? potnik na železnici? v letalu?
Ko boš te stvari razčistil, potem lahko polemizirava naprej.

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Kam kdo da denar, ni predmet te teme. Preseneča me, da se je vse izrodilo v tekmovanje, kdo da manj. Wtf? Od kje so na cesti potem vsi ti avti za 25k+? Alter populacija ne sodi v povprečje siceršnje populacije?

Procenti, stevilo plač, dodatek k staremu avtu... bullshit! Boljše bi bilo govoriti o konkretnem znesku. Pa naj bo to cash, leasing, kredit, fafing, dediščina ali kompenzacija.

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.234
2.826
113
Lublana
Obišči stran
Citat:
Uporabnik ThaShizznitt pravi:
Ce pa sam nabijajo, povsod.
grin1.gif

Se strinjam. Vsi vsega ne moremo imeti zato pa ima vsak svoje prioritete kam bo dal svoj denar.

Citat:
Uporabnik alpine pravi:
Eni majo res čudno razmišljanje, zdi se jim avto za 500 evrov nevaren, ne zelo smrtno nevaren. Medtem pa veliko kolesarjo poleti, hodjo v planine, na morje, hodijo po pločnikih, v naravi, a tle pa ste povsem varni, lahk se kak pijanček zaleti, zavije na pločnik medtem ko nekdo hodi. Ali zbije kdo kolesarja, dost da ga z ogledalom rukne pa pade.
Nekomu avto ne pomen velik, ima pa denarja ko tajkun za druge stvari za bolj pomembne reči.

Tudi s tem se strinjam.

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik steni pravi:
Ali se kdaj vprašaš kolikšna je verjetnost, da doživiš nezgodo kot pešec? kolesar? plavalec? oziroma avtomobilist? potnik na železnici? v letalu?
Ko boš te stvari razčistil, potem lahko polemizirava naprej.

Postrezi nam nevednežem s konkretnimi podatki, številkami, grafi. Do takrat nimamo kaj razčiščevati.

steni

Fizikalc
5. jan 2008
682
39
28
Ravne na Koroškem
Seveda ne, nimamo kaj razčiščevati. Saj to niti ni bil moj namen. Moj prvoten post je bil tako ali tako napisan tako, da sem ugotovil, da sem jaz "čuden" ker mislim da je avto za 500 € nevaren, celo smrtno nevaren.
Se pa strinjam, da ima vsakdo izmed nas drugačne prioritete kam bo dal svoj denar.
Eni v avto, drugi v hobi, tretji za dopust ..... itd.

Nazadnje urejeno:

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Avto za 500 eur smrtno nevaren? Kdaj, kje, kako, v primerjavi s čim in v kakšnih okoliščinah? Podatki, grafika, animacije, znanstvene analize. Tržne finte, sixth gear youtube posnetki ne štejejo.

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.234
2.826
113
Lublana
Obišči stran
Citat:
Uporabnik steni pravi:
Seveda ne, nimamo kaj razčiščevati. Saj to niti ni bil moj namen. Moj prvoten post je bil tako ali tako napisan tako, da sem ugotovil, da sem jaz "čuden" ker mislim da je avto za 500 € nevaren, celo smrtno nevaren.

Kaj pa če ti povem, da je tudi avto za 100.000eur smrtno nevaren?

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.195
3.822
113
Vprašanje je bilo glede nakupne cene avtomobila. Če gledamo še ostalo je tega precej več.

Recimo izračun za Superba, za obdobje 6 let. in 30.000 prevoženih na leto

Izguba vrednosti: 15k
Zavarovanje in cestnina: 6x800= 4800
Servisi: 2x150 na leto= 1800
Vinjete: 700
Gume: 2x letne= 800, 2x zimske= 600, skupaj 1400
Gorivo: 13.176 (180k km pri porabi 6l na 100)

Skupaj 36.876 eur
Na leto: 6146 eur
Na mesec 512 eur

Veliko? Je, samo se tudi vozi veliko, tudi za potrebe službe in se vsaj del pokrije. Vseeno pa tukaj odpadejo razne ideje o 10% plače, še 20% ne gre skoz.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.703
6.720
113
pri taščici
Moja je dala dvoletno plačo za avto, če sedaj štejem tudi amortizacijo pri stroških (kljub temu da je avto placan), jo avto stane pol plače. Pa spet jambram.
Tisti ki pa so dali plačo ali dve za avto, pa vedi da zaslužijo alter plačo. Brutto to pomeni okoli 5mestne številke v evrih

map

Guru
6. jul 2008
7.848
1.961
113
najrajš na babi
Mene drugače moja corsa stane jurja na leto. 270 registracija (zavarovanje, tehnični, cestnina), 12x 40 EUR bencin (480), vsako četrto leto gume 160 eur, kar je 40 eur na leto, servis od 60-100. Ostanek kakih dobrih 100 EUR, pa kak potrošen material (brisalci, vitrex, hlad. tekočina, letos morem še en končnik zamnjat. To je to.

Nazadnje urejeno:

pablohasan

Fizikalc
18. avg 2007
1.104
3
38
Citat:
Uporabnik Janch pravi:
Pa da ne bo pomote, na srečo lahko si privoščim tudi precej boljši avto (je tudi v planu letos) ampak sem se tako navadil na to zanesljivo in moji denarnici prijazno "kripo", da se bova kar težko ločila
smile-1.gif
jaz imam isto tezavo. res se pa vozim v sluzbo s kolesom, tko da je še težje se ločit od avta, ki ga uporabljam več ali manj za prostočasne aktivnosti.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.889
6.541
113
Mineva ravno tri leta kar sem kupila avto - nov.
nakup: 14,5k€ - 3k€ kolikor sem dobila za starega
zavarovanje: 3x550€/leto (polni kasko pa vse tiste bonitete za 50% dol imam)
gorivo: cca 6k€
nove zimske gume: 640€ (letne imam še tiste, ki so bile gor)
trije redni servisi, skupaj ene 350€

v naslednji dveh mesecih me čaka še enkrat zavarovanje in še en servis.

Koliko sem vitrexa notri zlila pa kolikokrat se ga v pralnico peljala, pa ne vem.

Se pravi skuaj me je avto v 2 letih in 11 mesecih prišel koštat: 20140€, čez dva meseca cca 20800€. Naslednje leto bo pa spet zanimivo, ker bom morala nabaviti nov set zimskih in letnih. Pač po 4 sezonah. Je pa res, da nameravam imeti avto, dokler bo pač delal, tistega za 3k€ sem prodala in se težko ločila od njega, samo zato ker je šlo za 3vratnega clia, ki mi je pač res živce požrl, ko je enkrat v igri bil otroček (lupinico na prednjem sedežu, kako vrata dovolj odpreti na zasedenem parkplacu, da jo sploh ven dobim, razstavljanje voza na prafaktorje, da je šel notri + vse vrečke iz štacune, potem pa še ena beba - no go). No če imam tega 10+let, bodo socer stroški vzdrževanja enaki (mogoče kasko malo pocenim), ampak vrednost nakupa bo pa relativno padala.

Kaka so "pravila", koliko te lahko košta avto? koliko plač?

Nazadnje urejeno:

map

Guru
6. jul 2008
7.848
1.961
113
najrajš na babi
K tej ceni prištej še izgubo vrednosti, ki zanša nekako od 5-7k, potem dobiš realni strošek. Ampak ta se ti bo poznal pri menjavi za naslednjega.