Kolesarji in zakonodaja

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.107
6.941
113
pri taščici
Cesta v luko Koper je dvopasovna brez kolesarske steze. Vsaj jaz je nisem našel. Je pa res da sem.bil ponoči. Tudi znaka.za prepoved kolesarjem.nisem.videl. Torej se lahko po dvopasovnici polni sleperjev peljem tudi jaz s kolesom.
Obalna cesta. Naredijo gradbišče na polovici ceste, brez ene same lučke za ponoči. Si kar malo presenečen ko pripelješ do zapore ponoči.... Pa ne mi rečt o varčevanju, ker v nadaljevanju so na vsak drugi drog javne razsvetljave montirali 4 kamere. (32 kamer vse skupaj)

jello

Guru
22. sep 2008
10.269
3.904
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Mene moti to, da bi jaz moral zaradi kršenja predpisov nekoga drugega, prilagajati vožnjo le-temu.

Daj isto logiko uporabi še pri kamionih, letalih, traktorjih, vlakih, pešcih, NLP-jih....in ostalo golaznijo s katero si prisiljen deliti prostor na cesti. Torej, ko kdo zajebe ga nagaziš na polno (koji ti je qratz da se boš ti prilagajal drugim).

Osnova varne udeležbe v prometu je popravljanje napak drugih udeležencev. To ti v avtošoli povejo preden se vsedeš v avto.

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.509
780
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Maš kakšne regionalne ceste, kjer ob sezoni poljščin (koruze), ovinki postanejo zelo nepregledni. In ti se pelješ 90kmh, potem pa v ovinku naletiš na vštric vožnjo, kontra pa avto. Neprijetna situacija.

Torej ne znas prilagoditi voznje razmeram na cesti ...
smile-1.gif
... Ce je omejitev 90 km/h, to se ne pomeni, da moras ves cas toliko vozit... Kaj pa ce bi namesto kolesarja tam bila kaksna druga ovira (recimo srna, pes, pešec, ali pokvarjeno vozilo...) ...?

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Maš kakšne regionalne ceste, kjer ob sezoni poljščin (koruze), ovinki postanejo zelo nepregledni. In ti se pelješ 90kmh, potem pa v ovinku naletiš na vštric vožnjo, kontra pa avto. Neprijetna situacija.
Saj naletiš tudi na traktor ali kombajn (ki ga niti obvozit ne moreš).
sprasujem se.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.250
7.048
113
Ampak traktor s tem ne krši zakona, piciklist pa ga. Bom pač po žlajfi, druge ni.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.712
397
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Ampak traktor s tem ne krši zakona, piciklist pa ga. Bom pač po žlajfi, druge ni.
Najprej, da nekaj razčistim: meni gredo tudi orenk na k.. kolesarji vštric, ki se jim je... za vse. Ampak vse kar si mislim pri tem je, da očitno imata deathwish. Kar se pa tiče enega kolesarja, ki se pelje NORMALNO po cesti, pa ne vidim popolnoma nobenega razloga, da je to problematično, saj ga lahko kadarkoli mirno in varno prehitiš. Če prav berem tebe boli predvsem to, da on krši zakon, ker se ne pelje po kolesarski, drži? To te peče.
Sedaj pa greva malo naprej. Nikjer v zakonu NE piše, da je maksimalna hitrost kolesa 25km/h, drži? In pajkičarji ponavadi NE gredo tako počasi. Omejitev na kolesarski je pa koliko? 25km/h. Torej je praktično on sam se izločil iz kolesarske, da ne krši zakona in lepo šiba po cesti. Kaj je tukaj narobe? Ja, vem strogo po zakonu bi se moral on cijazit 25km/h po kolesarski. Ravno tako kot bi ti moral zakon 100% upoštevat, pa ga ne. In morda zato, ker se ti čisto ne ustaviš pri stop znaku, pešec zraven, ki te je gledal doživi živčni izpad zaradi tvojega kršenja predpisov in stopi pred avto, ki ga zbije...
rolleyes-1.gif

Toliko o tem.

Sedaj pa še ena druga stran: sam tudi včasih ne grem po kolesarski, ker enostavno ni v redu (kuclji, pešci, itd.) ali pa enostavno ker grem prehitro. Pri tem se zavedam, da kršim zakon in če me dobijo bom pač skeširal. AMPAK: to delam na cestah, kjer ni prometa oz. kjer vem, da me lahko normalno prehitijo. Včasih me tudi ne morejo prehiteti, ker sem hitrejši od njih
grims-1.gif
. Mi pa tudi na kraj pameti ne bi padlo, da bi izpustil kolesarsko npr. na koprski dvopasovnici, kjer gre mimo kamion vsako sekundo in gostota prometa izredno velika. Na takih cestah grem na pločnik, če ni druge možnosti, seveda ob tem pazim, da pešcev ne zbijem ali izsiljujem. Pač nimam deathwish-a.
In glej no glej: prišel sem točno na tisto, kar sem zgoraj zapisal: kanec strpnosti pri VSEH udeležencih v prometu in bi bilo bistveno manj nevarnih situacij. In ne, strpnost ni, da ti en kolesar dvigne plafon, ker se čisto varno pelje po cesti namesto kolesarski. Torej ne zato, ker je de.bil in te ovira, ampak samo zato, ker on trenutno lahko krši zakon, ti pa očitno ne. To te izgleda najbolj boli... Eh ja.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.712
397
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik brane_new pravi:
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
...: torej se vedno POPOLNOMA ustavite na stop znaku?
pa se kolesarji vedno vozite po pločniku ali kolesarski stezi če le ta obsta, hitrost prilagodite hitrosti pešcev v coni za peščce,
greste peš po prehodu za pešce, nakažete spremembo smeri, se prepričate, da lahko in to varno prečkate vozišče, cestišče, vozite vedno v pravo smer ....
Ne, ampak kot pravijo, naj prvi vrže kamen, ki ne krši zakona... Ga NI na tem svetu.
In sam osebno še nisem izsilil pešca, pa se tudi kaj vozim po pločniku, seveda z ustrezno hitrostjo... Prepričam pa se tudi vse kar je le možno, ker se zavedam, da mi ne bo nič pomagalo, če mi bo na spomeniku pisalo: ZAKON JE BIL NA NJEGOVI STRANI.

buce

Pripravnik
23. jan 2014
562
20
18
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
Sedaj pa greva malo naprej. Nikjer v zakonu NE piše, da je maksimalna hitrost kolesa 25km/h, drži? In pajkičarji ponavadi NE gredo tako počasi. Omejitev na kolesarski je pa koliko? 25km/h. Torej je praktično on sam se izločil iz kolesarske, da ne krši zakona in lepo šiba po cesti. Kaj je tukaj narobe? Ja, vem strogo po zakonu bi se moral on cijazit 25km/h po kolesarski. Ravno tako kot bi ti moral zakon 100% upoštevat, pa ga ne. In morda zato, ker se ti čisto ne ustaviš pri stop znaku, pešec zraven, ki te je gledal doživi živčni izpad zaradi tvojega kršenja predpisov in stopi pred avto, ki ga zbije...
rolleyes-1.gif

Toliko o tem.

Kaj vam tuki ni jasno?! Resno vprašam!
Če v zakonu piše, da, če obstaja kolesarska pot, da moraš it na kolesarsko in da je tam omejitev 25km/h, MORAŠ bit na kolesarski in MORAŠ maksimalno vozit 25km/h.
Če bi bil nekje znak, da lahko voziš samo 10km/h, bi še vedno MORAL biti na kolesarski in bi MORAL voziti maks 10km/h.
Zdej, zarad mene lahko kršiš omejitev hitrosti, če hočeš, ampak zamenjati vozišče (in ob tem =bat avtomobiliste v glavo) je pa najmanj idi.otizem.

Torej, če vzamem tvojo "obrazložitev" "samo-izločitve" glede na hitrost...
...bi lahko nek invalid nafriziral svoj invalidski voziček, da se pelje 30km/h in po tvojih "samo-izločitvenih" pogojih, mu sploh ne bi bilo treba vozit po pločniku oz. kolesarski, ampak bi se lahko direkt fjakal po cesti. Seveda, ker se je s svojo hitrostjo "samo-izločil" iz sklopa posebnih prevoznih sredstev in avtomatično postal avtomobilist?!?! Resno? Torej si lahko še vlečno kljuko nabavi pa rata šlepar!?
Če mu rata pa nafrizirat na 60km/h se lahko pelje pa že po avtocesti?

bonk.gif

aja, pa mimogrede:
idi.otov na biciklih je več kot jih biciklisti hočete prikazat.
Največ je takih ki v NAPAČNO SMER vozijo po kolesarskih poteh.
Ogromno pa je takih, ki se zapeljejo čez prehod za pešce (bi morali ga prečkati peš, ob biciklu) - koliko vas je takih, ki sploh ne veste tega?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.250
7.048
113
Ne, nekomu se pač zdi dopustno, da nekdo s specialko potem pač ne gre na stezo in gre raje na cesti, ker pač fura 50kmh. Kar je seveda nedovoljeno, ampak gre skozi po neki čudni logiki.

potem pa nekdo reče, da so takšni primeri v bistvu primeri športanja, pa spet naleti na grajo.

eh...

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.509
780
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Kolikor vem, kolesar nima kaj iskati na plocniku, ce je zraven cesta (in da ni kolesarske steze) ... Resda je vcasih bolj varno... ampak je odvisno od situacije ... Ce je guzva na cesti, grem tudi jaz po plocniku... vedno pa gledam, da ne oviram prevec prometa ... Recimo ce vidim, da je ozka cesta na podezelju, kjer ni niti plicnika, niti kolesarske steze in ce je za mano kamion ali avtobus ali kolona vozil, se bom na prvem primernem mestu umaknil... recimo na kaksno dvorisce, dovoz,... Zato imam tudi na kolesu vzvratno ogledalo, da se ni treba ves cas obracati in gledati nazaj ...

buce

Pripravnik
23. jan 2014
562
20
18
Citat:
Uporabnik Jest pravi:
Kolikor vem, kolesar nima kaj iskati na plocniku, ce je zraven cesta (in da ni kolesarske steze)

nisem govoril za primer, da ni kolesarske poti. Zakon je jasen - če je kolesarska pot, mora it kolesar na to pot.
Drugač pa mislim da kolesar - otrok mora vozit po pločniku. Za tole pa nisem čisto zihter.

buce

Pripravnik
23. jan 2014
562
20
18
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Kar je seveda nedovoljeno, ampak gre skozi po neki čudni logiki.

Ni nobene logike - so samo izgovori.
Ker potem bi morala držat tudi ta logika: če odstranim gume iz avta, se lahko potem peljem po tračnicah?

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.712
397
83
Kras
www.mtl.si
Velikokrat grem čez prehod na kolesu, ob tem pa prekleto pogledam, če je varno in pa grem skoraj s hitrostjo pešca. Evo, kaka baraba sem.
Sedaj pa vprašanje: ali ti vedno POPOLNOMA ustaviš na stop znaku? Saj tako ja piše v zakonu.
grims-1.gif

Dodatno vprašanje: ali te traktor, ki se vozi 15km/h tudi je... v glavo ali te je.. v glavo le kolesar s 50km/h, ki ga konkretno lažje prehitiš?
In za razliko od tebe, ki se imaš za svetnika (čeprav nisi), je meni popolnoma jasno, da če me bo za.. policist dobil, bom skeširal, brez jamranje in svetniškega sija nad glavo.
Pa še tole: upam, da ti ne bo odneslo plafona: sem jo že odnesel brez kazni in opozorila pri redarki, ki me je dobila s kolesom na pločniku... Pa ne zato ker bi bil na kakšnem seznamu ali ker bi pizdakal. Je pač bila normalen razumen človek.

Nazadnje urejeno:

buce

Pripravnik
23. jan 2014
562
20
18
jaz se ne ustavljam na STOP znaku - zmanjšam pa hitrost na minimum, če bi blo potrebno ustavit.
Enačit prekršek, ki se še vedno stori na cesti (ob stop znaku ne grem na kolesarsko, da se ga izognem - tako kot prenekateri kolesar rdeči na semaforju) s tem, da ti dejansko zamenjaš cestišče pa je neumestno.

Za dodatno vprašanje - dodatni odgovor: ne vem sicer na katerem koncu slovenije ti živiš, ampak jaz že vsaj 20 let nisem videl na cesti traktor, ki vozi 15km/h. In tudi če bi ga, še vedno on ima ZAKONSKO PODLAGO da je na cesti. Kolesar pa je v primeru kolesarske steze NIMA! Ne samo da je nima, PREPOVED ima. Ločiš?

to da te je dobila redarka na pločniku in si jo odnesel brez kazni - bravo. ti jo je ratal pregovorit. good for you.
Osebno mnenje: še vedno bolje kot pa da bi bil na cesti, 20cm stran pa kolesarska pot.

Še vedno pa ti ne dam prav glede "samoizločitve" na podlagi hitrosti. Je preneumen izgovor.

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.509
780
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:

Ne - tako piše na neki spletni strani. V zakonu NI določena omejitev na kolesarski stezi - veljajo omejitve, ki so označene na "cesti".

In to, kar pise na neki spletni strani, je verjetno citirano iz zakona, glede na to,d a je besedilo enako na vecih spletnih straneh... Samo zal imamo glede zakonov bolj kot ne eno veliko štalo in imamo urade, ki so se v kameni dobii... se bi bilo treba malo bolj piotrudit in to poiskati ... Kolikor vem, je ze od nekdaj omejitev hitrosti na kolesarski stezi 25 km/h ...

Ali je tole dovolj uradno >> https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/1998-01-1225?sop=1998-01-1225 ? Sicer je staro in je mozno, da je kje drugace napisano... ampak zal ne najdem ...

skitched-20170731-135409.jpg

buce

Pripravnik
23. jan 2014
562
20
18
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
In za razliko od tebe, ki se imaš za svetnika (čeprav nisi), je meni popolnoma jasno, da če me bo za.. policist dobil, bom skeširal, brez jamranje in svetniškega sija nad glavo.

Kdo se dela svetnika?! 3.14zda a vi (taki kot ti) sploh dojemate v čem je problem? Zarad vaše (im/pre)potentnosti lahko nastrada nekdo, ki je še najmanj kriv pri vsem skupaj?!
Primer:
ti iz kolesarske se "samoizločiš" in zapelješ direkt na vozni pas, vozni-k/ca te opazi prepozno in na polno zavije v levo - na drug vozni pas, v tem času pa recimo pride nasproti nekdo na motorju/avto/kamion/traktor.
Vidiš, zaradi tvoje im/pre-potentnosti lahko nastrada nekdo, ki, če se ti nebi "samoizločil", lahko užival normalno življenje še naprej. Tko pa ne. Ampak ja, važno da greš ti na cesto, da te ne bo "rukal".